Jump to content


Тдл ртл 3


gvlada

Recommended Posts

Каква искуства имате са овим кутијама? Колико су за различите жанрове, рок, џез, класика... какво појачало траже и најбитније просторију, колико велику и коју удаљеност слушаоц треба имати од кутија?

Старе теме су делом нечитљиве и архивиране. Нашао сам да су кутије из '94. те да су биле 400£ тј 1500дем. Колико вреде данас?

Хвала.

Link to comment
Share on other sites

Duže vreme ih gledam po oglasima. Kontaktirao sam tipa koji je prodavao TDL RTL4 zbog premale sobe – 17 m². Bio je zadovoljan zvukom, ali nije mogao da ukroti niske frekvencije u tolikoj sobi.

Od dvojice poznanika sam čuo dobre kritike za RTL3.

Inače smatram transmisiju kao nešto jako zanimljivo ljudima koji hoće kvalitetne niske frekvencije a da im ne trebaju 15 inča drajveri i soba od 50 kvadrata :-)

Pridružujem se tvom interesovanju…

A vidim da im je u zadnjih godinu-dve cena 300-350 evra, u perfektnom stanju.

Link to comment
Share on other sites

Кутије делују занимљиво, нису превелике али ни мале са 90х20х37,5цм и 2х7" бас драјверима. Мени је простор око 20квм са плутом и тешким завесама. Требају ми кутије које праве слику на 2,5м од центра између, имам неких 1,7 м иза слушаоца до зида. Кутије су квази трансмисија тј неки хибрид са бас рефлексом од напред па не знам колико траже удаљеност од зида. 

Али ме и цена буни јер после 23год ми некако 300-350е превише за тада 750е.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, gvlada said:

Али ме и цена буни јер после 23год ми некако 300-350е превише за тада 750е.

Vlado, odakle ti 750e? Mislis 1500 maraka podeljeno sa 2?

Zaboravio si inflaciju. Po nekim online inflation calculator-ima 1500DEM 1994 godine je ekvivalent 1050e u 2017.

Link to comment
Share on other sites

Ок, али исто тако су прошле и 23 године. У УК цена је 100-150 фунти, не кажу 400 фунти из 94 је као 600 данас па требамо продати кутије за 300.

У сваком случају мислиш да је 350е реална цена?

Link to comment
Share on other sites

To su kutije koje imaju ogroman bas u smislu nisu za jako slušanje nisu nešto bile skupe svojevremeno kod nas se vrti neki par koji je bio prvo u Kruševcu pa u Kragujevcu pa je sad u Kraljevu . Svi ga prodaju jer ne mogu da utišaju ogroman bas tako da bi trebalo čuti pre kupovine i to malo glasnije.Mislim da za te pare mogu bolje kutije da se kupe na oglasima.

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, rocky55 said:

kod nas se vrti neki par koji je bio prvo u Kruševcu pa u Kragujevcu pa je sad u Kraljevu .

Pričaš potpuno paušalno, da ne kažem nešto drugo - dosta primeraka je ušlo u Srbiju zadnjih godina, znam da je samo Toma "Majstor" dovezao između 5 i 10 pari (mislim bliže većoj cifri).

Link to comment
Share on other sites

Vidim da su one kod Majstora rezervisane (posle kazu da ljudi ne zele da kupe komponente koje su bile kod majstora:P), a vidim da Aleksandar iz Kraljeva ima jedan par, a posto je clan foruma mozda moze da kaze koju o njima. Mozda ih da i na probu, ko zna?

@gvlada Koliko sam razumeo tj video sa slika u tvom sistemu ti i imas veliku sobu, zar ne? 

Link to comment
Share on other sites

On 7/29/2017 at 2:44 PM, gvlada said:

Каква искуства имате са овим кутијама? Колико су за различите жанрове, рок, џез, класика... какво појачало траже и најбитније просторију, колико велику и коју удаљеност слушаоц треба имати од кутија?

Старе теме су делом нечитљиве и архивиране. Нашао сам да су кутије из '94. те да су биле 400£ тј 1500дем. Колико вреде данас?

Хвала.

kolko ja znam kurs je bio 1 prema 3 znači može biti samo 1200 dem

Link to comment
Share on other sites

@Technicssss @gvlada Zdravo drugari. Slucajno udjoh na forum i videh temu. Sto se tice TDL RTL 3 kutija, ovo je cetvrti par koji ja prodajem i netacan je podatak da se prodaju iste kutije po navedenim gradovima... Iskreno, ovaj par koji trenutno imam, nisam povezivao u mom sistemu, slusao sam ih u nekoj drugoj postavi, na zahtev mojih prijatelja. Toma iz Krusevca je takodje prodao mnogo pari, inace njegova omiljena firma. :) Prvi par sam ja slusao pre 5 godina.. drugi par sam nosio god Tome na upgrade, nista se u zvuku nije promenilo u tadasnjem mom sistemu.. nakon toga sam presao na visu klasu celokupnog sistema.. Ostale TDL RTL3 kutije koje sam prodavao, su cist biznis... :)

O ceni ovih kutija je nerealno pricati sada. Ko je pratio razvoj ove firme, isto tako zna, zbog cega se ugasila. Pokusali su sa niskom cenom opstati na trzistu, to nije bilo moguce.. Dansnja audio industrija mnogo ulaze u marketing i konacan proizvod kosta po 10 puta vise, nego sto proizvod stvarno vredi.. itd, da ne pametujem mnogo.. :) Cena mojih kutija je veoma realna.. TDL koje ja posedujem su u veoma dobrom stanju i mislim da je retkost naci ih u tako dobrom stanju, s'obzirom na godine.

Ja sam obecao da cu dati jednom clanu foruma na probu ove kutije, jel je u mojoj blizini, ali verovatno zbog nedostatka vremena, nikako da se vidimo. O zvuku ja ne bih mogao sada dati neki komentar, jel ih nisam slusao skorije, ali cu svakome izaci u susret i docekati ga da poslusa, po mogucnosti sa svaojim pojacalom i kablovima, iskreno, izbegavam da raskacinjem moj sistem, imam osecaj da je potrebno ponovno usviravanje, cim nesto raskacim i pomerim.. :)

Sto se tice prostorije, mogu reci da nije bitna za TDL RTL 3.. neko moje misljenje.. mislim da je veoma bitno pojacalo.. Po meni neka A clasa, ne treba im previse snage, kolko zdrave struje. 

Da mi ne bi postavljali pitanja zasto ih nisam slusao u mom sistemu i zasto nisam nesto vise pisao o zvuku, postavicu fotogrfiju moje kutije koje trenutno slusam.. :D :rolleyes: Licno fotografisao. Za mladence popust 10% za fotografisanje.. :D 

 

 

 

Alek.jpg

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče cene, (Vlado) ako hoćeš da probaš kako zvuči, ne treba da razmišljaš da li je realno u odnosu na cenu novog, nego da li je to cena po kojoj se sada nešto prodaje - jeste, znači imaš tu vrednost, ako ti se ne sviđa ili ako hoćeš samo da probaš, prodaš dalje za 50 eur manje i super, za par hiljada dinara si se igrao novim uređajem. 

 

Link to comment
Share on other sites

Imao sam TDL RTL4, kod mene se nisu pokazale nešto posebno, probao sam ih sa nekoliko pojačala, nikako zvuk iz njih da se istera, sve nešto muljavo, tunjavo, kao veliki zvuk a nigde udarac da se čuje, visoki zatvoreni gore, sve nešto odsečeno, blagi užas. Na prvu loptu deluju kao da imaju potencijal, posle nekoliko dana primećuju se ozbiljni nedostaci u zvuku. Doduše ja sam ih platio 400 EUR a prodao sam ih za 350 EUR, otišle su u Zagreb, za te pare i ne treba očekivati neki Hi-end zvuk, svrstao bi ih u donju srednju klasu, za te pare može da se kupi Matrix 2 S2 (ako naleti, a jako retko ih ima u ponudi) koji je po meni deset puta bolji od tog TDL-a. Sad mi je žao što sam ih prodao, imao sam par u mint stanju, posle sam kupio još jedan par iz Kikinde, bio je skoro na KP ali sam ih sutra vratio jer je jedan zvučnik radio tiše od drugog, nešto je menjano, a nisu ni bili upareni serijski brojevi. Ako tražiš nešto zanimljivo u tom cenovnom rangu preporučujem Tannoy D60 model 636, jako lepa kutija, mali florstender, tamnijeg je karaktera ali nema ničeg u zvuku da fali, samo traže dobro pojačalce, svetlijeg karaktera. TDL RTL 3 nisam slušao tako da ti tu ne mogu dati savet, ako budeš u prilici možda da čuješ TDL Studio 1, ja sam hteo da ih kupim posle RTL4 ali su se prodale, bilo je dva para na KP, čuo sam da su bolje od RTL serije.

Link to comment
Share on other sites

On 7/29/2017 at 16:13, den!s said:

Duže vreme ih gledam po oglasima. Kontaktirao sam tipa koji je prodavao TDL RTL4 zbog premale sobe – 17 m². Bio je zadovoljan zvukom, ali nije mogao da ukroti niske frekvencije u tolikoj sobi...

Da se nadovežem na ovaj post iznad, jer sam očigledno dao pogrešnu informaciju.

Prodavac koga sam kontaktirao je upravo @dragec, i na osnovu njegovog odgovora od pre 3 meseca sam ovo rekao, tj. preneo „njegovo iskustvo“. Očigledno je bila trgovačka fora da kutije rade odlično, ali da je prostor problem. Čak za model Studio 1 je rekao da ih je slušao i da sviraju lošije od RTL4 – sterilnije, „za preslušavanje materijala za studio“…

Sigurno mi to mišljenje nije bilo presudno ni u čemu, ali eto, treba obratiti pažnju, i ovaj moj citirani post zanemariti.

Definitivno treba obratiti pažnju na TDL RTL3, što reče @Chieftec drže neku cenu, pa se mogu prodati uz minimalne gubitke.

 

Link to comment
Share on other sites

Svako treba da veruje samo svojim ušima, to je najmerodavnije, to što ti ja kažem kad me pozoveš u vezi oglasa za te kutije nema veze sa vezom jer je meni cilj da ih se otarasim tako da ti sigurno neću reći da rade loše. Uostalom sve što sam prodavao bilo je očuvano, preprodavac nisam, imam 18 pozitivnih ocena na KP, važno da su kutije očuvane i nisu motane, e sad zvuk može nekom da se dopadne a nekom ne. Ja često menjam uređaje, dosade mi brzo i baš volim da kupujem i prodajem, zanimam se time kao nekom vrstom hobija. Što se tiče RTL 3 kutija ja bi ih kupio i slušao neko vreme, dok mi ne dosade, pa neću da se venčam sa njima, mogu posle dve nedelje da ih prodam i da kupim druge, jedino je fora što mi se nisu svidele RTL4 pa ne bih više uzimao ništa iz te njihove komercijalne serije, išao bih pre na Studio 1. A za Bowerse Matrix 2 Serije 2 tvrdim da su deset puta bolje od RTL4, a isto koštaju (kad se nađu) tako da pokretač teme gvlada sam proceni šta da radi ;)

Link to comment
Share on other sites

Избор на кп је никакав а гледам и упареност са осталим звучницима, ипак је систем суроунд а не само стерео. Мени велику улогу игра и изглед као и очуваност кутија, тако да је избор још мањи.

Link to comment
Share on other sites

Ja se npr. secam sasvim korektnog zvuka sa RTL3...Doduse, treba ovo shvatiti sa rezervom, jer je bilo jako davno, a i soba je bila znacajno veca od pomenutih 20kvm i covek ih je imao nakacene na Yamahu mx1000 koje bi klasom trebalo biti znacajno iznad samih kutija, ako se ne varam.

Vlado, ako mozes, probaj da ih poslusas, ili dovezes do svog sistema, kapiram da je cena goriva mali trosak u poredjenju sa potencijalnim uzitkom, ako ti se kutije svide.

 

@Alek5 Je l' to SF Cremona? Ako jeste, kako cenis razliku u zvuku u odnosu na VA Beethovena Concert Grand? 

Link to comment
Share on other sites

@robespierre Da, ovo je Sonus Faber Cremona. fantasticna kutija. Promenio sam mnogo kutija, svaka je imala neku manu, ova kutija nema manu.. na moju srecu ili nesrecu, pre par dana sam dobio ponudu od 4.000e za ove kutije, cifra je veoma lepa, ali tolko dobro sviraju, da mi je tesko odvojiti se od njih. Vienna beethoven concer Grand je kutija koja moze da im parira zvucno. Obe kutije su veoma muzikalne, imaju dosta prostora izmedju instrumenata, lepa pozornica, e sad, SF Cremona bolje radi u mojoj prostoriji od Vienne.. Vienne traze vise prostora, veca kutija, bass je drugacijeg karaktera kod Beethovena.. Da ubacim u pricu i Dynaudio Contour S3.4 koji sam imao skorije, po mome ne moze prici zvucno ovim kutijama. S3.4 je kvalitetna kutija, ali toliko hladna za slusanje i dosadna, da nakon 3 meseca slusanja Dynaudio, pozelecete da ga izbacite kroz prozor kolko je dosadan.. :D Moj topli predlog za Vienne Beethoven Concert Grand, ali prostorija mora biti veca, tj. morate biti udaljeni od kutije nekih 5-6 metara i to je cudo sta izlazi iz tih kutija.. naravno amplifikacija i transport moraju biti na vrhu svog zadatka.. mora ozbiljan sistem za Vienne da ona pokaze sta stvarno moze.

Link to comment
Share on other sites

Заборавих да кажем око некадашње цене. У УК јесу биле 400£ а однос са дем јесте био 1:3 али цене на различитим тржиштима често нису биле пропорционалне разлици у валути. У Германији биле су 1500дем. Тако и данас када се пореде цене тв нпр код нас и напољу, приметићемо да су наше цене знатно више.

Коју удаљеност од зида траже Кремоне и Бетовени?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...