Jump to content


Amaterski sistem u razvijanju :)


djolodjolo

Recommended Posts

Meni bilo kakve zavese stvaraju takav utisak,pritom su skupljaci prasine i mirisa.Sto se akustike tice svaki prostor i sistem je za sebe.Prvo tepih,pa onda videti dal', šta l' i kol'ko čega dalje treba.Sećam se jednog kratkog saveta iz linn manuala tipa ako je zvuk presvetao i naporan probajte sa tezim,punijim zavesama...ako je mrtav sklanjajte iste te zavese.Kod mene ima dossta promena u odnosu na položaj venecijanera,kad ih spustim ceo prostor za slusanje okruzen je drvetom.Naravoucenije,samo postupno.Najlakse sobu zadaviti u startu.Ja potpuno mrtve prostore ne volim.Super je ako se ima slobodnog prostora iza mesta za slusanje,onda ga ne treba posebno tretirati.

Link to comment
Share on other sites

Meni su moje dvoslojne zavese sasvim ok sredile preteranu (prenaglašenu) prostornost u sistemu.

Obzirom da mi zvučnici sviraju pozadi koliko i napred, a iza njih je celom širinom PVC staklena prozoska traka, tanka zavesa je uvek navučena dok draperije u vreme slušanja samo malo navučem do ivica centralne police kako bi pokrila prostor iza zvučnka. Dodatno sam ubacio valjkove od katona u uglove, a iza zavesa tako da se ne vide.

Prve refleksije ispred zvučnika za sada sam rešio prebacivanjem, pred slušanje muzike, tankih "dnevnosobnih" ćebadi preko slika levo i desno da vise niz i uza zid. Radi posao jako dobro i dovodi do mnogo fokusiranijih tonova i pozicija u prosotru, dodaje toplinu reprodukciji i apsolutno umanjuje štetni jekasti prizvuk bočnih betonskih zidova.

Jednoga dana doćiće na red i neki konkretniji absorberi koji će zameniti ćebad.

Link to comment
Share on other sites

Razmisljao sam sta bih mogao i najverovatnije idem na varijantu velike ili par vecih slika na canvasu u koje cu nakadno da ubacim taj azmafon ili tako nesto.

Planiram da ubacim surround zvucnike u nekom trenutku a posto je veoma blizu taj zid isao bih na one dipol/bipol ili kako vec i onda neka polica tu bas i nema mesta...

Palo mi je na pamet da napravim nekog hibrida skyline difusora (posto mi je to prelepo) tako sto bih umesto drvenih stubova koristio neki tvrdji sundjer pa da dobijem i odbijanje i apsorpciju :)

Link to comment
Share on other sites

Najidealnija akustična soba je ona koja je pola u drvenim difuzorima a pola u refleksijama. Tako kažu neki autori. Što više se približimo ovom "idealu" to bolje. Površinski ne tretirano drvo po mogućnosti.U nekim situacijama apsorberi su nužno zlo.

Takođe treba izbegavati veštačke materijale jer bez obzira što mogu da rade apsorpciju jedan deo se ipak reflektuje i mi to čujemo.

Ja sam ti poslao slike mojih difuzora. Oni se mogu pokriti tankom pamučnom slikom ako tvojoj ženi smeta njihov oblik. Isto to se može uraditi i sa sky line.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
On 9/28/2017 at 9:15, Knežević said:

Kako se pokazao Epson EH-TW5200, koliko je bučan (u ne eko modu), boje, osvetljenje...?

Izvini na kasnom odgovoru, tek sam sad video.

S'obzirom da je ovo meni prvi projektor ne bih znao sa cim da ga uporedim, takodje imajuci u vidu da sam ga kupio polovnog ne znam da li ima neku manu ili ne u smislu vece buke ili losijeg osvetljenja ali evo ovako...

Sto se tice NORMAL mode-a bucniji jeste dosta u odnosu na ECO mode ali meni licno ne smeta ni jedno ni drugo. Jeste malo svetliji u NORMALU ali kad kad poredim efekat slike i zvuk projektora - vise volim kad je ECO.

Ja sam licno zadovoljan, mogu da okacim slike kako to izgleda u mraku ako ti nesto znace. Meni izgleda odlicno, jedino je mana sto u onim filmovima gde imas crne bordure gore i dole vidi se da crna nije skroz crna vec ima svetliji ton. Doduse niko osim mene nije imao zamerke na kvalitet slike i sve ostalo tako da je moguce da se samo ja tripujem :)
 

Link to comment
Share on other sites

Ja već godinama gledam u ECO modu i cenim da je osim toga što jeste kontrastnija slika i veća buka u Normal modu Normal mod namenjen većim daljinama projekcije. Ja imam PLUS U5-512h Projector koji savršeno radi već desetu godinu i negde sam na 1700 sati od 3000 ako se koristi u ECO modu.

Generalno nije to gamma goja kao na UHD TV-u vuče malo na zeleno, kao Nvidia, ali ako se direktno ne poredi slika nego ravno upliva u film radi ekstra, a iznenađujuće ekstra u HD video segmentu.

Ipak nije to moderan projektor tipa ViewSonic HD generacija od jeftinijih ili neki skuplji modeli Sony-a ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...