Jump to content


Polica za Hi-Fi uređaje


talichni

Recommended Posts

Već nekoliko godina mozgam kako da gomilu muzičkih uređaja koje sam celu deceniju nabacivao zbrda-zdola uredim i smestim na jedno mesto, na radost moje lepše polovine. Taj projekat sam odlagao iz meseca u mesec, iz godine u godinu. Međutim, dođe vreme da mi ćerka krene u prvi razred, pa joj treba sobica. Tako nužda mene natera da projekat police iz zapećka vratim u prvi plan. Razmišljao sam o kliritu kao materijalu koji bi nosio uređaje ali me je cena odbila, uz to sam shvatio da bi disipacija pojačala i toplota iz njih verovatno te ploče omekšala ili im bar promenila boju, tako da se izbor ipak vratio na staklo kao na materijal koji je trajniji i jači. Naravno 12 staklenih ploča 6 mm debljine je jako teško, po mojoj proceni sigurno 30-ak kilograma, ali strukturalno je dosta jako a estetski lepše. Jedna ploča klirita je izbušena na isti način za probu, ali sam se ipak odlučio za staklo. Svaka je staklena ploča izbušena burgijom od 8 mm, dok su šrafovi koji prolaze kroz stakla 6 mm. Tako ima neke fleksibilnosti u podešavanju, mada nije bilo potrebe za nekim natezanjem jer se sve lako uklopilo. Između svih ploča i dodira stakla sa drvetom su gumice 30 mm prečnika, imaju ih svi kinezi za 100 dinara 50 komada. Prvobitno sam razmišljao da mi strugar od metala pune debljine na strugu uradi rupe sa navojem, odnosno šraf sa druge strane na stubićima koji nose celu konstrukciju, a onda sam shvatio da bi sve to bilo jednostavno preteško. Zato sam promenio plan i odlučio se da stubići budu od drveta, što laganijeg i jeftinijeg, nažalost budžet nije bio veliki. Čamovo drvo se lako buši, u njega se lako uvijaju šrafovi, jedino nisam imao strug za drvo da centrično izbušim rupe u stubićima, ali greške nisu strašne pa sve prolazi. Montaža police trajala je bukvalno pola sata. Početak police - nogari - i kraj - vrh - su od drvenih lutaka koje su kupljene u prodavnici za 65 din/kom, sa filcanim podloškama za dno radi lakšeg pomeranja i šrafovima uvijenim na vrhu da bi se polica iz sigurnosnih razloga povezala za zid (u mom slučaju za lamperiju). Eto dajte neki komentar, zanima me kako bi ste vi spakovali vaše mašine. Ako vas zanima projekat, slikao sam u toku rada.

Pozdrav,

Aleksandar.

 

 

 

IMG_2153-1.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dve stvari su bitne kad se koristi staklo:

  1. Vertikalni elementi treba da su što tačnije umereni i geometrijski precizno izvedeni. Svako iole veće odstupanje stvara napone koji mogu da budu uzrok pucanja stakla.
  2. Staklo i metal se ne trpe i zato treba povesti računa da do kontakta ta dva materijala ne dođe. Šraf koji prolazi kroz rupu u staklu može da izvrši bočni pritisak dovoljan da izazove pucanje stakla.
Link to comment
Share on other sites

Trenutno mi je dek RSB 765 u problemu, radi mu samo monitoring, ostali uređaji rade besprekorno. Most između dva sistema je CD rekorder Pioneer. Na šraf koji prolazi kroz staklo navučen je bužir da ne bi dodirivao staklo. Naravno, bez obzira što je moj drugar Peđa staklar bio prilično precizan u bušenju stakla, ima manjih "bežanja" sa mere ali sam prilikom sklapanja merio centričnost i uglavnom pogađao. Naravno, nisu sve rupe u stubićima izbušene centrično (bile bi da sam koristio strug za drvo ali ga nemam), ali se nekako sve drži. Asimetrije sam suzbijao savijanjem stubića da ne beže iz vertikale.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...