Jump to content


AIKIDO preamp


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 245
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 months later...
On 12.8.2019. at 9:43, Nixie said:

ACF 6N6P.jpg

Za vikend sam malo merio ovo čudo (Aikido Cathode folower sa 6N6P, pojačanje 0,95).

Na 2V RMS izlaza, odnosno 2,1V RMS ulaza (limit generatora mi je 3,5V RMS) opterećeno na izlazu sa 20koma+360pF što odgovara ulazu mog pojačala sa kapacitetom RCA kabla:

Frekventni opseg 10Hz-1.8MHz  za -3db.

Frekventni opseg 40Hz-450kHz za 0dB.

Voltage swing bez clipping-a na 100kHz (nisam utvrdio kolio može još napona izbaciti jer nisam mogao veći napon proizvesti, koristio sam generator + step up trafo da dignem napon i najveći sam dobio na 100kHz takav je trafo) 16,5V RMS odnosno 48V PP.

Zbunjuje me donja granična frekvencija, zašto je tako visoko kad je izlazni kondenzator koji to određuje 8,2uF, i po računici treba da bude 1Hz za -3dB sa 20koma opterećenja? Ulazni kondenzator je 1,5uF na opterećenju 410koma, on ne može da utiče na to. Možda mi Kineski generator u sklopu osciloskopa ima problema na nižim frekvencijama, moram to uskoro proveriti. Slično je bilo i kad sam merio prvu verziju, sa skoro tri puta manjim kondenzatorom na izlazu (3,3uF).

U svakom slučaju, malo sam iznenađen da opseg ulazi u MHz, nijesam to baš očekivao.

Što se zvuka tiče, sa 6N6P debelo je nadmašilo sve prethodne verzije sa E88CC, 5670, 6N1P i slično. Čak i E88CC (Amperex 6922 i Siemens gold pin) u ovom istom uređaju sa za njih odgovarajućim katodnim otpornicima malko lošije zvuče od 6N6P.

Aikido buffer.jpg

Link to comment
Share on other sites

Свака част, јави обавезно када провериш шта се дешава са другим генератором, мора показати нешто другачије вредности у новој конфигурацији излазних кондензатора.

Лепо то све изгледа, а нарочито што си задовољан звуком 6N6P после свега пробаног.

Нема више оних сулудих појачања :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On October 28, 2019 at 1:50 PM, Nixie said:

Frekventni opseg 10Hz-1.8MHz  za -3db.

Frekventni opseg 40Hz-450kHz za 0dB.

Nije dobar frekventni opseg. A ni faza definitivno. Suvuse je veliki pomeraj faze u + na donjim, a u HFu je to jednostavno "previsoko". Imas HF oscilacije sigurno. I to se prenosi na centrakni deo opsega.

Sto se tice niskih F. -3db trebalo bi da bude na oko 1.6Hz da bi sa tim bilo na -0.25Hz na 20Hz i sa jednoscifrenim pomerajem faze u +.

To je moguce postici i to relativno jednostavno, u slucajevima kada nema interstejdz trafoa recimo, kao sto je kod tebe slucaj. Imas samo RC segmente. Za sprezne RC konstante za LF uzmi F=1.6Hz. Nije samo to dovoljno, potrebno je eksperimentalno utvrditi i Vrednosti C u bajpasu katodnih R i Prvog C na kolu u napajanju. Sve je povezano...

Za HF je tih MHz opseg previse i sigurno osciluje negde van cujnog spektra. Tu su ti vrednosti za filtere za -3db 131KHz (da bi bilo -0.25db na 20Hz) sa predvidjenim pomerajem faze u - isto jednocifrenog broja.

Male su vrednosti grid stoppera jednostavno. Ili umesto GS indutktivitet da sa ulaznim C napravi potreban HF filter...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Razrešen problem generisanja niskih frekvencija generatora u sklopu USB osciloskopa. Sav softver i driveri deinstalirani i ponovo instalirani taze sa sajta. Sad sve radi kako treba, a šta je pre bilo problematično nemam pojma, nešto definitivo nije valjalo, Ili sam ja igrajući se novom spravom izabrao negde u meniju neku pogrešnu opciju (ima milion nekih opcija).

Frekventni opseg Aikido Buffer-a izmeren 1.3Hz-1.8MHz  za -3db. Opterećenje 20koma+360pF u paraleli. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Probao LED bias umesto katodnih otpornika. LED su iz Kelco 8mm crvene. Maksimalnu struju kroz LED ne znam, nema podataka, računam da je 20mA mada je verovatno malo više za te 8mm LED. Razmišljam da stavim po dve u parelelu, praktično su im isti naponi kod svih, izmereno je 1,77V pri 16mA struje kad se ugreju lampe dobro. DC visoki napon je stavljen na 190V, raw DC je 225V ispred regulatora.

Zvuk je svetliji i otvoreniji nego sa otpornicima, ima više detalja i bolje zvuči, tako da ću verovatno malo prigušiti srednje i visoke na zvučnicima. Po meni ovo ostaje do daljnjeg ako ne dođe do crkavanja LED.

Imam i zelene LED, kao opciju za E88CC, njima je napon nešto viši. Probaću E88CC sa ovim LED, ali biće struja veća od 10mA. Pošto imam džampere, mogu da uradim obe varijante, crvene ili zelene LED za 6N6P/E88CC, ili LED bias i otpornički bias ali samo za 6N6P.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Vratio sam nazad otpornike. Nakon dužeg slušanja zaključio sam da mi se ipak više sviđa otpornički bias. Ovo sa LED je donelo visoke i detalje, ali bas nije definisan kao sa otpornicima, i dinamika isto pati. Malo mi smeta svetao zvuk u kombinaciji sa ribonima. Možda je LED bias dobar u nekim drugim konfiguracijama, recimo za neke zvučnike manje rezolucije, tamnijeg zvuka. Usput, u Kelco imaju neke noname MF otpornike 2W, probano, i dobro zvuče. Cena prava sitnica.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nakon što sam držao staru PCB u fijoci par godina, i mislio da poskidam šta je ostalo od sitnih delova i bacim je, dođe mi iz čista mira da sve vratim u život. U plastičnoj kutiji naravno, u čemu drugom.

Kupim nove: kondenzatore, hladnjake, TL783C regulator visokog napona, trafo, Tesla 6CC42 lampe, rotacioni SMD preklopnik umesto potenciometra, nešto sitnih delova i evo ga opet radi. Izlazni mute sklop je obavezan za ovakve sprave tako da sam i to dodao.

Malo sam eksperimentisao sa nekim izlaznim autotrafoom 600:600oma vezanim kao 4:1 da smanjim naponsko pojačanje (bez trafoa 18x odnosno 25dB). To nije uspelo na zadovoljavajući način, tako da sam za probu uradio globalnu NFB i sad je pojačanje oko 3x (10dB) što krajnje prihvatljivo. Može se namestiti naponsko pojačanje po želji 0x-18x. Ostaje još merenje i tako to.

Kako je eksperiment uspeo i preko mojih očekivanja, idem na izradu neke nove metalne kutije i bolje izlazne kondenzatore, da još malo dobijem na kvalitetu. Imam nešto Jantzena , Clarity Cap i Mundorfa pa ćemo čuti šta tu pasuje najbolje. Izlazni kondenzator je obuhvaćen sa NFB, ali ipak ima značajan uticaj na ukupni zvuk.

Ovo je prvi put da čujem poboljšanje zvuka kod lampaškog preampa dodavanjem NFB. Prvi put kad sam se ovim  bavio, nisam ni probao NFB, jer sam bio ubeđen da taj pristup ne valja ništa, međutim...

A1.jpg

A2.jpg

A3.jpg

A4.jpg

A5.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 2. 7. 2017. at 14:56, Nixie said:

Gotovo

P7020004.JPG

Opet sam ga čačkao. Problem je bio u lošim PCB, par vodova se odlepilo. Nabavio nove vrlo kvalitetne pločice na ebaj,  original Motorola izlazne tranzistore (USA made umesto Mexico) i opet ga prepakovao. Ožičeno je sa VDH CS12 i CS18 i nekim drugim finim žicama.  Sad je skoro ko novo.

IMG_20230916_204000_copy_1664x1248.jpg

IMG_20230901_183516_copy_1489x743.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...