Jump to content


Streaming servisi,Tidal,Spotify,Qobuz


sondek

Recommended Posts

14 sati ranije, Engine said:

Kad instaliraš ovu aplikaciju onda izabereš zemlju koju podržava Tidal, npr Italija,

ipak je bolje USA, zato što Tidal ima najveću bazu muzičkog materijala za USA

5 sati ranije, Jasna said:

Čula sam da ne ... jer me tako "uhvate na delu"

ja sam platio našom Visa karticom.. plaćanje je mesečno, svakog meseca Tidal sam skida pretplatu, dok se ona eventualno ne otkaže

Link to comment
Share on other sites

Ja sam se skoro prijavio na Tidal  i mogu da potvrdim da naša (Intesina) Visa prolazi. IP adresu sam na američku promenio koristeći SetupVPN ekstenziju za Chrome browser - dovoljno je da se u google ukuca "SetupVPN" i prvi link će biti za Chrome store, instalira se za par sekundi u chrome, potom treba da se registruje sa mailom i to je to. Odabrao sam US server i obavio registraciju na Tidal sajtu. Jednom registrovani više ne morate da brinete oko toga, posle sve radi normalno i bez VPN-a.

Zanimljivost je da iako sam odabrao US IP adresu u Setup VPN i sajtovi za IP check su pokazivali da jeste US adresa u pitanju, Tidal je nekako uspeo da mi ponudi naplatu u CAD (kanadskim dolarima). Cena je u brojevima potpuno ista a kanadski dolar je 25% slabiji pa eto načina da se prištedi malo. Ne znam da li ima razlike u biblioteci niti kako bih to proverio. Ja za sada sve što mi je palo na pamet da poslušam sam uspešno našao.

Inače, juče sam skinuo i Roon aplikaciju za Windows na 14-dnevnu probu, mogu da potvrdim da zvuči bolje od nativne Tidal aplikacije (čistije i življe malo) ali i dalje ne može da se meri sa APlayer-om. Ipak, pošto Roon može da pušta i lokalne fajlove i Tidal bila je to svojevrsna prilika za upoređivanje... ukratko, ja ne čujem razliku kada iz Roon-a istu pesmu puštam iz svog FLAC fajla ili sa Tidala. Dakle glavni pečat u zvuku koji čujem daje sam player a ne fajl/stream... Meni je barem to vrlo bitna informacija jer sada samo treba naći kvalitetno (i jeftino ili još bolje besplatno) rešenje za puštanje Tidala na Windowsu, ako tako nešto uopšte postoji. Posvećen hardver u vidu streamera i sl. mi trenutno prosto ne dolazi u obzir. Možda nekada...

Link to comment
Share on other sites

Dragi divni ljudi,

najlepše vam svima hvala na trudu, vašem vremenu koje ste mi posvetili i dobroj volji !

Zaista ste mi neprocenljivo pomogli i rešili mi ozbiljne nedoumice.

Sada ostaje samo da napravim nalog, aktiviram streamer, zavalim se u udobnu fotelju i uživam u HI RES mjuzu.

 Pozdrav svimaaaaaaa od srećne Jasne !!! :hdphones

Link to comment
Share on other sites

@Aibo

Nekoliko faktora određuje kvalitet reprodukcije ali svakako da je audio plejer (njegov 'sound engine' ili, rogobatno prevedeno, 'zvučna mašina') najbitniji među njima. Više audio plejera podržava Tidal, na različite načine. JPlay npr. podržava Tidal uz BubbleUPnP ili mConnect. Naravno tu je i XXHighEnd, uz podržano dekodiranje MQA formata. Nažalost nisu besplatni.

AlbumPlayer (APlayer) za Linux može da strimuje Tidal i Deezer i to je opisano u njihovom korisničkom uputstvu na ruskom, opet uz upotrebu BubbleUPnP DLNA softvera. Za Win verziju APlayer-a ovaj detalj nisam našao. Vredi se poigrati.

Ima još jedan 'čudan' dodatak za bolju reprodukciju muzike sa računara ali ću to opisati u temi APlayer, da ne kvarim striming sadržaj.

Link to comment
Share on other sites

Evo i ja da se upisem u rubriku kao korisnik Tidala vec mesec i nesto dana, zahvaljujuci clanu Foruma Rosuljac koji je podelio nekoliko registracija (Hvala mu jos jednom).

Tidal je odlican streaming servis I definitivno menja nacin na koji slusamo muziku.

 

Medjutim, iz licnog iskustva koje vidim potvrdjuju mnogi i ovde na forumu i drugim forumima, mogu da kazem da je kvalitet zvuka preko Tidal App-a diskutabilan, sto je velika steta imajuci u vidu kvalitet samog streaminga (koji je odlican, narocito MQA). Problem sa zvukom iz Tidal App-a moze se i logicki razumeti jer ovaj App zapravo koristi Windows kernel za reprodukciju zvuka, odnosno ne podrzava ASIO ili WASAPI reprodukciju koja zaobilazi kernel i predstavlja audiofilski standard.

 

Nazalost, citajuci forume za sada nisam naisao na besplatno resenje ovog problema, odnosno na konkretan opis I iskustva nekoga ko je uspeo da streamuje Tidal kroz recimo Foobar ili neki drugi besplatan player. Resenja se nude uglavnom kao streamovanje Tidala kroz Roon ili Amarro player, koji oba kostaju 100 i vise evrica. Drugo, po meni bolje resenje, je kupovinu neke vrste Android Box-a koji podrzava Tidal, pa se njegovim digitalnim povezivanjem na DAC dobija samostalni android streamer. Ovo resenje je dobro i zbog mogucnosti castovanja muzike sa Tidal mobil App na Tidal App, pa omogucava daljinsku kontrolu, sto nije moguce sa Tidal App-om instaliranim na PC-a povezan Ethernet kablom na net (castovanje iziskuje oba uredjaja na istom WiFi-ju). Imajuci u vidu da Android Box-ovi kao sto je Xaomi I sl. kostaju 50-tak evra, ovo je dobro resenje.

 

Da li neko ima iskustva sa streamovanjem Tidala preko nekog besplatnog playera za Windows, Foobara ili gore pomenutog Aplayera ili sa Tidalom instaliranim na neki Android Box koji je lako dostupan i jeftin recimo Xaomi Mi box S ili nesto slicno - Google Chromecast Audio koji predlaze clan u gornim postovima je discontinued te se tesko moze nabaviti.

Link to comment
Share on other sites

13 minuta ranije, Lemur said:

(castovanje iziskuje oba uredjaja na istom WiFi-ju)

Ово је мало непотпуно. GoogleCast изискује да уређаји буду на исти subnet. (*)

Код себе, имам Ethernet мрежу и двa WiFi SSID-ја (за 2.4GHz и 5GHz мрежу) како би могао да администрирам старије уређаје који немају могућност повезивања на 5GHz. Chromecast Ultra је везан на Ethernet мрежу, а кастам и преко 2.4GHz мрежу (старији Андроид уређај) и преко 5GHz мрежу (iOS уређај).

(*) Наводно постоје начини и да GoogleCast ради преко различитих subnet-ова, али то изискује специфичне конфигурације рутера - чини ми се да је мало overkill за стандардне поставке.

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, Lemur said:

Kako treba podesiti ruter za castovanje Tidala sa Mobil App na PC App, ako je PC povezan ethernetom na ruter, a mobilni naravno WiFi-jem

Не бих могао да кажем - колико се сећам, сама TIDAL декстоп апликација не ради како "уређај приматељ". Умногоме, то је један од мојих разлога зашто трошим Roon.

Што се тиче "кастања" унутар истог subnet-а (што је верујем случај у највећем броју домаћинства) то не изискује никакве посебне конфигурације.

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Lemur said:

Tidal App bi morao da radi kao uredjaj primatelj, kako drugacije castovati Tidal sa mobilnog telefona.

Мислим да је настала мала конфузија, а можда сам и ја крив око тога имајући у виду да се говорило о TIDAL-у - раније сам писао око генералног коришћења Google Cast протокола, а не око тога како да се "каста" TIDAL. :(

ЕДИТ: Ево неке дискусије која даје предлоге - морам да кажем да нисам ништа од овог покушао, али можда може да помогне:

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Lemur said:

... Problem sa zvukom iz Tidal App-a moze se i logicki razumeti jer ovaj App zapravo koristi Windows kernel za reprodukciju zvuka, odnosno ne podrzava ASIO ili WASAPI reprodukciju koja zaobilazi kernel i predstavlja audiofilski standard...

Ti si druže Lemur najgrđe pobrkao neke stvari. Kakav te audiofilski standard spopao kod ASIO i WASAPI nisam siguran ali audio standard sigurno nije. Niti imaju ikakve veze sa Tidal-om.  

WASAPI mu dođe standard samo i isključivo za Microsoft Windows operativne sisteme novije generacije a ASIO mu dođe standard cenjene kompanije 'Steinberg' kojima plaćaš licencu ako želiš da tvoj uređaj bude u mogućnosti da ga podrži.

Kamo sreće da uređaj s kojim slušaš Tidal podržava Kernel Streaming al' čisto sumLJam da je to slučaj kod tebe.

Tidal ne strimuje PCM informaciju komprimovanu u FLAC zapis već malo složenije, kroz nekakav svoj zaštićeni algoritam inače bi nam 50.miliona CD albuma bilo na dohvat truke, ne bi nam trebali razni (generalno nelegalni) torent sajtovi. Niti bi nam uopšte trebala njihova aplikacija, već bi do izražaja došao upravo navedeni, besplatni, foobar2000 i desetine drugih sličnih njemu.

Biće da je tvoj laptop (nagađam a nekako sam siguran) zreo za jedno dobru - reciklažu.

 

Link to comment
Share on other sites

44 minuta ranije, Lemur said:

Tidal App bi morao da radi kao uredjaj primatelj, kako drugacije castovati Tidal sa mobilnog telefona.

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk
 

Šta te sprečava da Foobar ili APlayer konfigurišeš kao UPnP/DLNA media renderer i strimuješ TIDAL preko neke kontrolne aplikacije, mConnect ili BubbleUPnP, recimo? Nijedna od ovih aplikacija nema komfor kao originalna, ali rade sasvim dobro. Što se tiče tvog pitanja oko Windows kernel streaminga kroz TIDAL desktop, moguće je preko JRiver WDM drajvera čija konfiguracija je opisana na sledećem linku:

https://wiki.jriver.com/index.php/WDM_Driver

Ovo je kod mene radilo sa promenljivim rezultatima, umelo je da "zamuckuje" bez ikakvog razloga, i digao sam ruke vrlo brzo. Koristim mConnect/JPlay kombinaciju kada je PC izvor, ili Audirvana+ ili Amarra na Macu, pri čemu ove dve poslednje rade i softversko raspakivanje prvog MQA "savijutka".

Link to comment
Share on other sites

Šta te sprečava da Foobar ili APlayer konfigurišeš kao UPnP/DLNA media renderer i strimuješ TIDAL preko neke kontrolne aplikacije, mConnect ili BubbleUPnP, recimo? Nijedna od ovih aplikacija nema komfor kao originalna, ali rade sasvim dobro. Što se tiče tvog pitanja oko Windows kernel streaminga kroz TIDAL desktop, moguće je preko JRiver WDM drajvera čija konfiguracija je opisana na sledećem linku:
https://wiki.jriver.com/index.php/WDM_Driver
Ovo je kod mene radilo sa promenljivim rezultatima, umelo je da "zamuckuje" bez ikakvog razloga, i digao sam ruke vrlo brzo. Koristim mConnect/JPlay kombinaciju kada je PC izvor, ili Audirvana+ ili Amarra na Macu, pri čemu ove dve poslednje rade i softversko raspakivanje prvog MQA "savijutka".
Hvala na konkretnom i korisnom odgovoru

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ti si druže Lemur najgrđe pobrkao neke stvari. Kakav te audiofilski standard spopao kod ASIO i WASAPI nisam siguran ali audio standard sigurno nije. Niti imaju ikakve veze sa Tidal-om.  
WASAPI mu dođe standard samo i isključivo za Microsoft Windows operativne sisteme novije generacije a ASIO mu dođe standard cenjene kompanije 'Steinberg' kojima plaćaš licencu ako želiš da tvoj uređaj bude u mogućnosti da ga podrži.
Kamo sreće da uređaj s kojim slušaš Tidal podržava Kernel Streaming al' čisto sumLJam da je to slučaj kod tebe.
Tidal ne strimuje PCM informaciju komprimovanu u FLAC zapis već malo složenije, kroz nekakav svoj zaštićeni algoritam inače bi nam 50.miliona CD albuma bilo na dohvat truke, ne bi nam trebali razni (generalno nelegalni) torent sajtovi. Niti bi nam uopšte trebala njihova aplikacija, već bi do izražaja došao upravo navedeni, besplatni, foobar2000 i desetine drugih sličnih njemu.
Biće da je tvoj laptop (nagađam a nekako sam siguran) zreo za jedno dobru - reciklažu.
 
Druze, problem sa kvalitetom reprodukcije Tidal App-a na PC-ju je primecen kako na ovom forumu tako i na drugima. Sto je meni najvaxnije primetio sam ga licno kao razliku u kvalitetu zvuka pustenog direktno iz Tidal App-a i Amarro playera koji podrzava Tidal (dok mi je trajao trial period).

Standard za audio reprodukciju sa PC-a je Asio ili Wasapi, nikako sam Win kernel jer je optetecen raznim procesima koji ometaju reprodukciju.

Svako ozbiljno setovanje PC-a za muzicku reprodukciju podrazumeva upotrebu Asio ili Wasapi drivera ili playera koji opet imaju neku svoju pricu ali ne besplatnu.

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Lemur said:

Evo i ja da se upisem u rubriku kao korisnik Tidala vec mesec i nesto dana, zahvaljujuci clanu Foruma Rosuljac koji je podelio nekoliko registracija (Hvala mu jos jednom).

Tidal je odlican streaming servis I definitivno menja nacin na koji slusamo muziku.

 

 

"Podelio nekoliko registracija" !!!

???? :huh:

Pojasni plizzz..a može i na pp...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Da li neko ovde uspesno koristi neki RP_based player, tipa allo Usbridge i sa kojim OS (Volumio, MoodeAudio, DietPi...) za slusanje Tidala, naravno da mu radi MQA mqa passthrough ka MQA enabled DAC_u? I da ga kontrolise nekom android app (samo da nije Mconnect, mnogo je spooor i strasno me to nervira, BubbleUpnp je mnogo elegantniji za upotrebu).. Gledao sam i Audirvanu plus, s obzirom da mi je desktop na drugoj strani sobe uglavnom ukljucen, al jos nisu razvili android aplikaciju  jer jelte, ne sedi se stalno za racunarom.

Link to comment
Share on other sites

Пријатељ има Rpi3 + Focusrite Scarlett 2i2 (USB DAC) + Volumio. Контролира преко Volumio апликације.

Могу да видим за пар дана како се понаша TIDAL, али нема MQA DAC, тако да то не могу да ти потврдим.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, _Naum said:

Odlicno, svaka informacija znaci. Potoji sada i verzija MyVolumio koja se placa i ima nativno podrsku za Tidal, al ostaje pitanje kvaliteta/udobnosti softwera sa kontrolu.

Ово није проблем. Volumio за Android није бесплатан, али ради изванредно.

Осим тога, можеш контролирати Volumio преко локалног browser-а, не мораш ни куповати Volumio Android апликацију.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...