Jump to content


Opisati ono što čujemo: audio terminologija


Nomimasen

Recommended Posts

Meni jedna od najnaprednijih grupa svog vremena a i kasnije.Izuzetno poznaju slaganje glasova,gradaciju dinamike,mogucnosti studijske tehnike i primenu u naizgled svojm jednostavnim kompozicijama.

 U pojedinim numerama izuzetna dinamika koja nija samo sebi svrha vec je tu radi podcrtavanja same kompozicije.Vode racuna o sitnom detaljima koji samo iskoce iz pozadine.Majstori i u muzickom i u produkcionom smislu.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Delija said:

 

Nekom ce sigurno biti zanimljivo...

njanjavitis vidim hara po forumu,i zarazan je...par njih bih vezao uz stolicu na jedno 3-4m od Altec 19-ki,otpanjio bi ih onako redovno sa nekom amplifikacijom a la JVC Laboratory Series ML-10,u pustio upravo "Owner of the lonely heart",ili "Darshan",pa bih nakon toga priupitao koliko su debela cebad nad gitarama i cinele jel su obuvene u zimski kaput :P

 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, paja959 said:

 

Rekli smo da "nema jakih":)

YES jedan od po meni najboljih bendova. Doduše više volim ranije radove. Delimo isti ukus mada sam po prirodi eklektik. Ali zaista mislim da je čovek debelo osiromašen ukoliko ne sluša PROG, ne svaki dan ali mora da sluša.

Inače, ovo kako je Fripp odsvirao gitaru, taj ton, kako je snimljeno je čudo.

Link to comment
Share on other sites

Vezano za temu, nezahvalno je i veoma teško verbalno izraziti muzički događaj. Čak i kada bi svi posedovali isti sluh, ukus i umeće. To nije slučaj pa prema tome treba izbegavati takve diskusije. Najbolje je zadržati se na eventualnoj preporuci da se nešto posluša.

Drugo, treba izbegavati lične napade. To ne vodi ničemu.

Kritika, ako je iskrena može mnogo da pomogne. Ne kažu džabe da pametan i od budale može nešto da nauči. Ovo se naravno ne odnosi na učesnike u ovoj diskusiji. Tako da relaksirajte malo atmosferu, prihvatite kritiku ali i slobodno iznesite svoje mišljenje.

BTW, odslušao sam kompletan Nomimasenov album. U formatu na kojem se strimuje sa sajta. Reći ću samo da mi se kao delo dopalo.  Ima i sjajnih momenata.  Dakle pohvale za kompozitorski a bogami i izvođački deo posla. Naročito velike pohvale za producentski deo posla, tu pre svega mislim na pravi posao priducenta koji se tiče odabira i usklađenosti  instrumenata i boja. Ne može tek tako neki bas da ide uz neki bubanj i tome slično. Ovde je to poseban kvalitet. Ima naravno i stvari koje mi se nisu dopale ali o tome kada i ako se budemo upoznali. Ovo za sada čisto sa korisničke strane, dakle kao konzument.

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, Delija said:

Realno, to ima veze sa zvukom i muzikom koliko je ima i Novak Djokovic. A nije da ne voli da zapeva :D

Pitanje se odnosilo na životno postignuće u bilo kojoj oblasti, barem sam ja tako razumeo, a razumeo sam i gotovo degutantnu količinu sujete koja izbija iz pitanja... Nekome se ne svidi tvoj umetnički ili bilo koji drugi rad, so what???

Link to comment
Share on other sites

Izvinjavam se unapred svima što ovo pišem ovde jer nemam gde drugde - sve je izrečeno na ovoj temi, pa ovde jedino mogu i da odgovorim:

 

33 minuta ranije, Nomimasen said:

Da nisi znao da je rad moj, dočekao bi ga svakako drugačije, to je bar svima jasno.

Stvarno nisam znao da je to tvoj rad, možeš da mi veruješ ili ne.

Ne znam kako se zoveš.

Razmenjivali smo neke poruke jako davno, na samom početku, ali mi nisi otkrio svoje ime niti ime svog studija,
a ja nisam smatrao da ima potrebe da se bavim detektivskim poslom i otkrivam ko imenom i prezimenom stoji iza snimaka koje si mi tada, pre mnogo godina, poslao.

Posumnjao sam da ovde možda postoji neka veza sa tobom, tek kada je Delija u nekom od kasnijih postova napisao da je snimak slušao kod autora na sistemu na kome je i rađen, a Sondek napisao da ga je već slušao i ima ga na CD-u, ...a pošto ste svi iz Novog Sada, javio se znak pitanja.

A tek nisam mogao imati pojma da si ti i autor muzike i izvođač.

Muzika mi se čak dopala, ali se diskusija vodila o snimcima i zvuku, o čemu sam isključivo i pisao.

Kako je diskusija odmicala, po količini emocija mi se učinilo da tu možda ima nečega više, pa sam zato i napisao ovo:

10 sati ranije, 空也 said:

Nisam imao želju da povredim nikoga komentarom snimka Gereckog, a sada mi se nažalost čini da brzopleto jesam. :(

 

44 minuta ranije, Nomimasen said:

Elem, u rad koji ti se toliko kriminalno nije dopao sam uložio pet godina života, napisavši svaki ton te muzike, otpevao sam i odsvirao sve što sam umeo, producirao i imao mudo da objavim taj album.

Šta si ti uporedivo u životu izneo, objavio, stavio svoje ime iza toga?

Ja već više od 30 godina stavljam svoje ime ispod svojih radova, kojih ima na stotine, u koje sam jako mnogo truda uložio i takođe imao muda da ih objavim i izlagao sam ih samostalno na više kontinenata.

I, veruj mi, i meni se dešavalo da ih opljunu, da kažu da su bez veze, da to što ja radim uopšte nije umetnost, na šta se, verujući u svoj rad, uopšte nisam osvrtao.

Svestan sam da je umetnost stvar koja se doživljava lično i da svako ima pravo da mu se moj rad ne sviđa i ja ga zbog toga neću osuđivati.

Čak i više volim kritiku, koja će dovesti do preispitivanja mog rada, od neiskrenog tapšanja po ramenu.

Za tebe kao umetnika će biti lakše da prihvatiš da postoje ljudi kojima se tvoj rad možda neće svideti.
Jednostavno nemoguće je da se svidi svima, čak i da si uložio ceo život u njega. Možda je surovo ali je tako.
Ako u svim kritikama budeš video zaveru i zlu nameru, neće ti biti lako.

 

1 sat ranije, Nomimasen said:

Da nisi znao da je rad moj, dočekao bi ga svakako drugačije, to je bar svima jasno.

Ovako kako je napisano, može se steći utisak da si siguran da mi se tvoj rad morao svideti, a da me samo moja zloba sprečava da to priznam?

Mogu samo da još jednom pokušam da te uverim da nije tako, da nisam imao pojma da ti stojiš iza njega, a čak i da jesam, opet bih ti rekao svoje mišljenje takvo kakvo je, naravno uz više takta.

Upravo danas mi je kolega rekao da mu se ništa ne sviđaju dva rada sa prošle izložbe i da ne zna šta sam mislio kada sam ih uvrstio u izbor. Ja sam mu odgovorio da su mi oni baš omiljeni i da smatram da su odlični, ...i onda smo naručili drugu turu piva. :)

 

8 sati ranije, Nomimasen said:

...diskredituju nečiji rad samo samo zato što osećaš da sam te nagazio time što sam se pre osam godina drznuo da čujem nešto što smatraš nečujnim

Nemojmo tako duboko u teorije zavere... :)
Misliš na onu epizodu, kada ste čuli razliku unutar grupe fajlova u kojoj su bile promešane lossless WAV>FLAC>WAV konverzije sa nekoliko identičnih kopija WAV fajlova samo sa drugim imenima?
Neki od vas su uspeli da čuju razlike i između tih identičnih samo drugačije imenovanih WAV fajlova, tako da me sigurno niste nagazili, već me je samo začudila snaga predubeđenja.

 

55 minuta ranije, Nomimasen said:

... i što ti generalno idem na nerve jer ne prihvatam tvoje tehnicističko nadmeno prosvetljivanje - govori mi dovoljno o tebi kao čoveku uopšte.

Sa kumom se stalno svađam pošto ne prihvata moje nadmene i prosvetljujuće tvrdnje da su Chemtrails glupost, pa mi zbog toga ne ide na nerve, već smo ceo život najbolji drugovi.

Da li stvarno misliš da pridajem toliko značaja našim diskusijama na hobističkom forumu, da bih na osnovu njih stvarao tako duboke negativne emocije?

Što se mene tiče, članovi sa kojima ću voditi diskusiju oko kvantno tunelovanih monkoristalnih strujnih utičnica na krv i nož, mogu u privatnom životu biti super kul likovi sa kojima sa zadovoljstvom mogu popiti pivo.

 

8 sati ranije, Nomimasen said:

tehnicističko nadmeno prosvetljivanje

Ako diskusiju zamislimo kao medalju koja ima dve strane,
pa ako sa jedne strane imamo tehnicističko nadmeno prosvetljivanje,
da li si se ikada zapitao kakva je druga strana te medalje?

Neko kitnjasto nadmeno prosvetljivanje, čiju razmahanu nežnu poetiku u lance pokušavaju da bace grube, prozaične i prizemne slike waveformova i spektrograma?

Ma hajde.

Ne zaboravimo, ovo je forum koji se bavi tehnikom, tako da je i "tehnicističko" pisanje sasvim legitimno.

Mi ti dođemo kao jin i jang, predstavljamo suprotnosti ali činimo savršenu celinu! :):thumbsup2

 

Ako već idemo na lične diskvalifikacije i sve što si, posmatrano iz svog ugla, imao da kažeš o meni,
probaj da se odmakneš sa strane i zapitaš se da li bih ja, iz svog ugla, možda mogao nešto slično da kažem?

Tu postoji jedna velika razlika - ja tebe nikada nisam diskvalifikovao na ličnoj osnovi, javno iznosio zaključke o tvojoj ličnosti, niti sam ti zabranjivao da pišeš to što pišeš, ili ne daj bože da slikama to ilustruješ.

Na stavove sa kojim se ne slažeš, pokušaj da odgovaraš kontra argumentima a ne ličnim diskvalifikacijama, zabranama pisanja i zabranama kačenja ilustrovanih primera.

...A ako ti se to ne radi i ako ti skače pritisak čim ugledaš waveform, lepo udri ignore i mirna bačka.

Šta bi se dogodilo kada bi svi krenuli svima da zabranjuju i određuju šta smeju a šta ne smeju da pišu i ne daj bože to ilustruju primerima?

 

1 sat ranije, Nomimasen said:

Nećeš postići ono što bi najviše voleo.

Ne znam na šta misliš, ja sam ono što bih najviše voleo odavno postigao.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, prophet said:

Rekli smo da "nema jakih":)

YES jedan od po meni najboljih bendova. Doduše više volim ranije radove. Delimo isti ukus mada sam po prirodi eklektik. Ali zaista mislim da je čovek debelo osiromašen ukoliko ne sluša PROG, ne svaki dan ali mora da sluša.

Inače, ovo kako je Fripp odsvirao gitaru, taj ton, kako je snimljeno je čudo.

slozio bih se 100%...ons sto mene rastuzuje,vidim i po forumima,i pricajuci nekad sa renomiranim dealerima,je jedan trend,gde se na testiranje muzickih sistema,vrlo cesto i izuzetno skupih,nosi muzicki materijal u stili "cura sa jednom gitarom,mozda u pratnji jednog klavira,ili kontrabasa",a izostavljaju se matrijali sa vecom masom instrumenata,kompleksnijim aranzmanima,nebitno sad o kom muzickom zanru se radilo...sta je tu je....B)

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Delija said:

Dobar deo ljudi iskljucivo i slusa vokal i dva i po instrumenta. Zasto bi onda testirali sistem Cajkovskim i Uvertirom 1812?

pa mozda greskom skinu neki muzicki materijal,ili kojim slucajem kupe neki nosac zvuka,gde bude eventualno cak 4 ili 5 instrumenata,pa ispadne belaj :1038:...nije problem ni solo instrument,al nije svejedno ko ga svira,i kako...

 

Link to comment
Share on other sites

Istina, solo instrument poput čela postavlja pred sistem mnoge zahteve.

Preporučujem uvažavanje ove izvedbe.

U mom slučaju, doslovno da je isključila želju za bilo kojom drugom. Ne znam šta ovaj čovek ovde čini, teško mi je da objasnim. Nigde drugde to nisam čuo.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Moram da priznam da sam prijatno iznenadjen ovim snimkom.To je jedno od retkih dela J.S.Bacha koje nisam imao za trajno jer sam bio polovicno zadovoljan bilo snimcima, bilo izvodjenjem.

Najvise sam slusao Jaap ter Linden - J. S. Bach - Cello suites ali izmedju ova dva dela postoji razlika i u izvodjenju i u snimku,tj.produkciji.

Shafran ima vecu dinamiku u samom sviranju.veci raspon tonova,boju koja je neverovatna,velicinu instrumenta koji je uvek u sredini a ne rasiren levo i desno.

Moram da prizna da je po meni Linden previse produciran i nekako ispoliran a Shafran tako prirodno naturalan.

Sjajno.Nisam stigao da cujem drugi cd ali je verovatno istoTAKO DOBAR.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...