Jump to content


Opisati ono što čujemo: audio terminologija


Nomimasen

Recommended Posts

Pre svega, drago mi je da je diskusija u ovoj temi nastavljena.

Smatram da je nivo veoma visok i da su svi značajno doprineli, deljenjem svoje perspektive ovde.

Sabiram utiske i neke misli. Imao bih šta da priložim i sam, kao neko ko je i sa jedne i sa druge strane studijskog stakla, da tako kažem. U više uloga.

Link to comment
Share on other sites

Slusao sam par tvojih radova na CD. Apsolutno vrhunski zvuk, kao primerak svetske vrhunske produkcije, Ecm, Enja ili sl. Cak bi mogao i dalje od toga ...bass mozda najbolje usnimljen koji sam cuo. Imao sam prilikj tog basistu i uzivo cuti, ocislusno(TM na izraz 😄) i instrument ima odlican zvuk, a i tehnika sviranja mu je posebna. Imena mu se ne secam, Izraelac.

Bilo bi dobro cuti tvoj osvrt na temu.

Link to comment
Share on other sites

On 8.6.2022. at 10:41, nkrgovic said:

 Ako instrument to ima prirodno, produkcija to ne zabelezi (iz bilo kog razloga), a onda reprodukcija to ponovo unese (na vidno vestacki nacin) - sta je onda bolje? Ono sto je zabelezeno cuje na snimku ili ono sto je pribliznije zivom zvuku instrumenta?

 Ovo uopste nije jednostavno pitanje.

Pitanje je odlično.

Smatram da je unošenje izvesnih zvučnih primesa u reprodukciji daleko od veštačke intervencije. Nužno je. Predpostavljena idealno neutralna reprodukcija je kamen spoticanja koji je u stvarnosti nepremostiv.

Faksimil ne postoji. Stvar je značajno složenija od toga. Posebno je destruktivno uzimanje neutralnosti kao preduslova za kvalitetnu produkciju ili reprodukciju. Šta je uopšte neutralnost u okviru fizičke stvarnosti? 

Sve ono što zvučnoj prezentaciji tokom reprodukcije donosi kvalitete koji obezbeđuju više muzike i jezgrovitiji utisak prilikom ili posle slušanja - u redu je.

Čak i kada to značajno odstupa od onoga što sam ja čuo na svojim ne-studijskim monitorima, na kojima radim poslednjih desetak godina. Tokom rada, prilikom miksa recimo, namera se svoji na primenu rešenja koja će omogućiti da na što širem spektru sistema za reprodukciju muzička izvedba i sve njene specifične karakteristike dođu što je više moguće do izražaja.

Link to comment
Share on other sites

On 8.6.2022. at 11:42, vdzele said:

Koloritet debelo fali studijskim monitorima, pa i ubedljivoj većini hi fi sistema. Koloritet je mnogo širi obim informacija nego ono što mi čujemo na našim sistemima i snimcima. On se veoma lako izgubi u sistemu, dovoljno je jedna slaba tačka i nema ga. A takvih tačaka ima jako puno.

Uglavnom slušamo crno-bele, ili sivo-bele interpretacije intrumenata i oko toga debatujemo. 

Vrlo dobro sročeno. 

On 9.6.2022. at 9:36, sondek said:

Vecina ih je vrlo naporna na duze slusanje

Iz tog razloga si kod mene slušao (jedini) radni sistem koji je i muzički.

On 9.6.2022. at 9:36, sondek said:

Dobar sistem treba jako daleko da te odvuce od razmisljanja o hifi i tehnici, vec uvuce u muziku. Cak ne treba ni o zvuku da te tera da razmisljas.

Da.

 

On 8.6.2022. at 12:02, InSides said:

Зато што - ако је циљ хај-фаја (јер nomen est omen) висока верност снимци, онда нема разлога да се очекује од система репродукције да репродуцирају нешто што нема на самој снимци.

Upravo je sprega sistem-prostor neophodna da bi se neki instrument predstavio zvučno. Predpostavka da je moguće ukinuti tu interakciju, i sa nivoa opšte neutralnosti rekreirati muzičku izvedbu, osuđena je na propast. Zaista, sve je mnogo složenije od toga.

Sistem i prostor u kom je postavljen je ekstenzija zvučnog zapisa muzike i bez tog prostora je re-kreacija muzičke izvedbe veoma nepotpuna. Naš sluh to naprosto potražuje.

Link to comment
Share on other sites

Ovo:

https://gearspace.com/board/showpost.php?p=16033078&postcount=5

Quote:
Originally Posted by hasan aydin ➡️
When mastering engineers have to buy and evaluate converters or speakers, what criteria do they look for if neutrality can sound more "boring" to some people?

Our job is to make sure the music is pleasant and engaging. It's harder to do that accurately if our monitoring system is doing it for us.

 

Na kraju, izgleda da se sve svodi na to da visoka vernost ne postoji, već samo visoko sviđanje. :)

 

Kada smo kod ukusa i sviđanja, meni se recimo nešto baš i ne sviđa zvuk Gereckog sa gornjeg linka.

Previše mi je monotono kolorisan i utopljen (oba značenja - i toplota i davljenje :) ), i imam utisak kao da mi je neko prebacio ćebad preko zvučnika.

Otprilke sličan zvuk imaju moje kasete snimljene 80-ih sa uključenim Dolby sistemom, pa sada zvuče mutnije pošto su im posle skoro 40 godina oslabile visoke frekvencije.

Naravno, malo preterujem, nije sve tako crno i ima tu nekih naznaka drugih kvaliteta, ali preovlađujući utisak je taj :)

Možemo da pričamo o kreativnoj "farbi" i "šmeku", tipa umetnik je to tako hteo, itd. Sve je to OK, ali ovakvi snimci nisu neki reper za neutralnost i prirodnost.

 

Ako pričamo o prirodnoj boji instrumenata (ako je na to mislio kolega @vdzele pišući o koloritetu i crno-belim, ili sivo-belim interpretacijama intrumenata), bolji reper bi recimo bio skoro bilo koji džez snimljen 50-ih i 60-ih, sa minimumom obrade i postprodukcije.

Evo recimo poslušajte ovo: https://www.discogs.com/release/1020533-Charles-Mingus-Blues-Roots (ako ga nemate, baš ovo izdanje imaju rusi u prodavnici).

Ako slušajući Gereckog pomislite da su vam uši zapušene posle tuširanja ili da su vam crkli visokotonci, doživećete olakšanje kada pustite Mingusa. :)

Zvučnici nestaju, zaboravljate na sve priče o monokristalnim kablovima i strujnim utičnicama jer imate druga posla, tu su ispred vas Mingus i njegov bend i imate utisak da možete da pružite ruku i da mu čupnete bradicu. :)

Naravno ti snimci su dosta primitivni u smislu da saksofon svira isključivo iz desnog zvučnika, klavir i bas strogo iz levog a bubnjevi iz sredine, ali su boja i tekstura instrumenata izvanredni, rezolucija je neverovatna i u najgušćoj i najglasnijoj svirci se ne gubi melodija i lako se može pratiti svaki instrument ponaosob.

Sa druge strane, nekome sa velikom kolekcijom audiofilskih test diskova sa sajamskim favoritima, ovakvi snimci možda mogu zvučati previše "suvo" i "tanko".

I to je sasvim legitimno! :)

 

PS
Uhvatih se jadnog Gereckog k'o da mi je nešto lično skrivio, a ima tu još audiofilskih favorita! :D

Recimo skorašnji primer su Friends Of Carlotta za koje sam prvi put čuo ovde na forumu. :ph34r::order

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mozda problem nije u snimcima koji su namerno "kolorisani" da prenesu neku emociju i atmosferu (ocigledno nije "komercijala" u pitanju), nego u necem drugom...

Nije bas moj tip muzike, ali nisam primetio nikakvu monotonost, niti manjak visokih u svom sistemu. Naprotiv - svaka numera ima neki svoj "kolorit" i neki svoj smek.

Tek Friends Of Carlotta da ne pominjemo.

 

Mozda da probas da skines cebad sa zvucnika :)

(ili sistema)

Link to comment
Share on other sites

Just now, Delija said:

Mozda da probas da skines cebad ;)

Pretpostavio sam kakav će biti komentar. :)

Kada bih sve vreme imao utisak kao da mi je ćebad preko zvučnika, onda bismo mogli da govorimo o potrebi za skidanjem istih.

Pošto se često srećem i sa modernim remasterima od kojih krvare uši, izgleda da sam negde na sredini, taman gde treba da budem.

Prvo ti skini ovog Mingusa, pusti ga posle Gereckog, pa možemo da pričamo o skidanju ili stavljanju ćebadi. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Ima mnogo dobrih snimaka koji su vrlo razliciti.

 

Jel si skoro slusao pravu kafansku svirku sa kontrabasom, udaraljkama, trubom? Bracu Rome "na uvce".

Kakav je bas? Jel cist i savrseno kontrolisan?

Kakvi su visoki? Cinele? Cisti kao suza?

Kakva je truba? "Audiofilska" kao na snimcima Miles Davisa ili Chuck Mangionea?

Link to comment
Share on other sites

26 minuta ranije, Delija said:

Tek Friends Of Carlotta da ne pominjemo.

Nađoh onomad JVC XRCD na ruskoj pijaci, pa hajde da čujem o čemu se radi...

Dugo nisam slušao toliko audiofilski napumpan i nabudžen disk, od zvuka "većeg od života" i reverba mi je teško bilo da izdržim do kraja albuma. :D

Zvuk mi je na momente bio sumnjivo zamarajuć i nekako prenapregnut, pa sam rešio da otvorim fajlove u nekom editoru i izgleda da me osećaj nije prevario.

Nisam očekivao ošišanu dinamiku na audiofilskom izdanju. Sve pesme su manje ili više mestimično skresane, ovo su možda dva najgora primera, ali ni toga ne bi trebalo da bude na izdanju koje pretenduje da prenese prirodan zvuk uživo iz studija:

Screen-Shot-2022-06-15-at-5_42.28-PM.jpg.e2655110832bc334472708bbc405ae1c.jpg

Screen-Shot-2022-06-15-at-5_53.05-PM.jpg.cdbe252525518259da5f28e4b012babd.jpg

 

Neko je možda manje osetljiv na ovo, ja sam izgleda više i odmah ga primetim.

Meni se "Prijatelji" ne sviđaju, nekome se sviđaju i sve je to OK. :thumbsup2

Visoka vernost, visoko sviđanje ili visoko ne sviđanje - sve je u igri! :)

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, Delija said:

Jel si skoro slusao pravu kafansku svirku sa kontrabasom, udaraljkama, trubom? Bracu Rome "na uvce".
 

Apsolutno!

...I ne zvuće ni malo kao Karlotini prijatelji. :)

Klinac mi je išao u muzičku školu i bio je prilično uspešan, tako da smo ga godinama pratili po različitim takmičenjima, priredbama i javnim časovima/koncertima, pa sam bio u prilici da u prvim redovima iz velike blizine slušam široku lepezu "klasičnih" instrumenata.

Tako da sam stekao prilično dobar utisak kako isti u prirodi zvuče.

Po audiofilskim merilima zvuče skoro pa nikako! :D

Ni traga od violine Anne-Sophie Mutter koja je veličine omanjeg kombija lebdela između zvučnika kod Mlađe na jednom od sajmova.

A pevala je tada i samo glava Elvisa Prislija visoka tri metra. :)

Link to comment
Share on other sites

Eto vidis. A kod "Gerecki" ti fale visoki. Odluci se.

I bez ikakve dileme mogu da tvrdim da ako ti taj album zvuci "monotono" i bez visokih - do tvog sistema je. Ili usiju. Nema trece. Slusao sam taj album na vise sistema ukljucujuci i sistem na kom je produciran - i na svakom dobrom sistemu taj snimak je daleko od monotonog i puca od energije.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

Hajde i za ove snimke reci kako ne valjaju - jer nemaju napucane visoke... :rolleyes:

Skinulo se dok se pisalo. :)

Oba snimka su OK.

Larry Carlton i Robben Ford su na momente dinamički prilično kompresovani, ali u to u kontekstu same muzike može da prođe.

Clapton ima nešto bujnije niže frekvencije.

Prilično se razlikuju i ni sa jednim nemam utisak ćebeta.

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, Delija said:

Eto vidis. A kod "Gerecki" ti fale visoki. Odluci se.

Nemojmo da mešamo babe i žabe - solo akustične instrumente slušane izbliza bez amplifikacije i full isproduciran snimak kao nečiju umetničku viziju i kreaciju. :)
 

Jednostavno je: pomenuti Mingus i mnogi drugi srodni snimci iz tog perioda mi zvuče potpuno prirodno i realno, kao da su muzičari zajedno sa mnom u sobi.

To je samo jedan od primera i ima ih još mnogo, ali dovoljno je i to za početak ako pričamo o "prirodnosti" i "visokoj vernosti" snimka.

Izvini što sam napisao da mi se ne sviđaju Gerecki i Karlotini prijatelji, :) nisam imao nameru nikoga da uvredim, zaboravi da sam išta rekao! :)

 

Link to comment
Share on other sites

50 minuta ranije, 空也 said:

Izvini što sam napisao da mi se ne sviđaju Gerecki i Karlotini prijatelji, :) nisam imao nameru nikoga da uvredim, zaboravi da sam išta rekao! :)

 

Meni je korisno to sto si napisao - zarad i proslih i buducih diskusija. Referenca.  Verovatno ne samo meni.

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, Delija said:

Ti snimci nisu ok - nego su fantasticni.

Dobri jesu, a da li su fantastični... ... to su već ozbiljne i teške reči koje koristim štedljivo, pošto ima još mnoooogo snimaka koji su na mene ostavili možda fantastičniji utisak. :)

Naravno da na to utiče mnogo stvari - sigurno ću imati fantastičniji doživljaj ako je u pitanju muzika koja me stvarno u srce dira.

Meni su fantastični Laurie Anderson, Peter Gabriel, Thomas Dolby (album Flat Earth je baš fantastičan!), razne produkcije Trevora Horna, itd, itd.

Alo to je već sasvim druga priča. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...