Jump to content


Pomoć oko izbora risivera i zvučnih kutija do 300e


Rosuljac

Recommended Posts

Pozdrav,

iščitao sam dosta tema ovde i na netu. Do sada nemam neka iskustva oko hi fi opreme. Ako ne računamo sony stub i trenutni vivax 5.1 a sve to je daleko od kvaliteta.

Soba je 360x460cm ( u prilogu skica osnove sprata ) oko 22m2 

Potrebna su mi dva podnostojeća zvučnika za napred, 2 manja za pozadi i kasnije centralni. 

Našao sam zanimljivu ponudu JBL MK 1000 za prednje 100e i JBL LX 300 mk II za 70e za pozadi. Centralni za sad ništa tek kad se skupe pare.

Bitno mi je da lepo reprodukuje muziku tipa internet radio, a imam i flac fajlove od pink floyd do retko dobrih domaćih rock bendova.  Imam i htpc i smart tv pa bi sve povezao zajedno. 

1. Budžet je 300e za sve. Tako da se moramo uklopiti u tu cifru +-20% . Dakle za risiver ostaje oko 130e. ili ako uzmem centralni i manje čak, pitanje koji?

2. Da li su pomenute kutije zadovoljavajuće ako nisu dajte predlog koje?

svestan sam da će ići kupovina sa kp pa mogu i linkovi.

 

hvala unapred

3-Model.jpg

Link to comment
Share on other sites

Da se dopunim, običan radio retko ispod 1 % , filmovi 15-20%, 20% internet radio, flac preko htpc 20% ostalo digi tv. 

Gledao sam da bude dobar i u stereo sistemu, vidim imaju neki B izlaz posebno za stereo. 

Moj potajni izbor je : Denon AVR-1804 

e sad da li se uklapa sa gore pomenutim zvučnim kutijama cenovno se uklapa extra sa 70-80e

 

možda imate bolji predlog?

 

hvala

Link to comment
Share on other sites

Prodaj te MK 1000 i kupi neke bolje kutije za frontove koji su najvažniji naprimer LX 700 da ih upariš sa LX300 pa ćeš videti šta je zvuk. Što se tiče risivera nije loš taj Denon ali obrati pažnju na neki Onkyo ili Harman Kardon za 150 evra može da sse nadje brutalna sprava.

Link to comment
Share on other sites

Zdravo Rosuljac i dobrodosao na forum :wave2

JBL MK 1000 spadaju u komercijalne modele i to nije "taj" prepoznatljivi JBL zvuk koji daju kvalitetnije serije ali svakako mogu biti dobar pocetak. Ovaj model ima zamenjene srednjetonce i basove i na to obrati paznju (izbegavaj):

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-MK-1000-Denmark-45740046-oglas.htm

Ovako izgledaju originalni ali cena bi zbog malo taknute kalote i ostecenja na kabinetu trebala bar jos 10 evra dole:

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-Trosistemske-Podne-Z-Kutije-MK-1000-45592605-oglas.htm

Imaj na umu da ovi zvucnici rade na 4 ohm tako da ukoliko muziku slusas glasnije trebace ti risiver koji podrzava rad sa zvucnicima niske impedanse.

Kao sto kaze laky, ovi JBL LX 300 MK II su bolji model od MK 1000 i imaju kvalitetnije drajvere tako da bi bili bolji izbor za frontove ali trebace ti stalci za njih. Ovi sa KP ne vrede ovaj novac:

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-LX-300-mk-II-44802750-oglas.htm

Kupljeni su na limundu ako se dobro secam za nekih 5500-5600 dinara sa propalim vesanjima.

Evo jedan predlog za centralni:

https://www.kupujemprodajem.com/Canton-AV-700-44711962-oglas.htm

Ovo je opasan zvucnik i na kvalitetnom risiveru moze da zvuci mnogo, mnogo veci nego sto jeste. Jos ako bi prodavac spustio cenu malo to bi bila odlicna kupovina. Ako zelis da prodjes jeftinije jer sve zavisi koliko novca ostane mozes da potrazis neki od "singl" stereo zvucnika sa KP tj ove koji se prodaju na komad. Ima ih od 15 evra pa na vise.

E sad, jedna bitna stvar. Od snage risivera zavisi kako ce ti zvucnici zvucati jer pretpostavljam da ne znas ali svaki visekanalni risiver snagu deli u zavisnosti od broja opterecenih kanala. Ova dva para JBL mogu biti jako krupan zalogaj za neki osrednji risiver jer kao prvo oba rade na 4 ohm, a kao drugo oba para traze solidnu kolicinu snage koju neki pocetni AVR modeli jednostavno nemaju.

Inace odakle si? Da probamo da nadjemo u oglasima nesto u tvom mestu da mozes da odes i poslusas tj pogledas.

Link to comment
Share on other sites

Živim u jednom malom gradu pored Leskovca. Tako da odlazak od Vranje po Niš Pirot nije problem. 

Ja već generalno znam šta hoću, na dva mesta sam slušao JBL i Hk i Denon na drugoj strani konbinacije doduše u stereo varijanti i super je, ali bože moj otvoren sam i za predloge. 

Ako se nema para za dobar 5.1 risiver možemo ići i na varijatu stereo sistema sa dobrim kutijama. Pa lako se posle proda za par godina pojačalo ili stereo risiver i dodaju još 2 kutije pozadi neki bookshelf model.

Naravno sve to za 300e max 20% preko toga ako je jedinstvena ponuda. Da imam para za novo znam šta bih ovog trena otišao u Beograd da kupim al jbg. Odoše pare na 55 TV :) inače bi bila drugačija priča.

Ako uzmem JBL LX 800 za 250e onda ostaju 70e za pojačalo što je tesno :)

Link to comment
Share on other sites

Možeš eventualno da uzmeš neko stereo pojačalce, koje je u većini slučajeva bolji izbor od risivera, a kasnije da kupiš AV preamp koji u sebi ima pojačala za centralni i zadnje i prodaju se za smešne pare. Eto samo predlog za još jednu varijantu o kojoj vredi razmisliti...

Послато са 6055P уз помоћ Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Opet sam se preračunao i preispitao i definitivno ide risiver možda nekad kasnije na njegov preamp izčaz dodam neko pojačalo ( za par godina) posebno za prednje koji bi u svakom slučaju trebali biti kvalitetni.

Treba da ima bar 2 poželjno 3 hdmi ulaza i bar 1 digitalni al ako ima 3 hmdi onda ne treba digi al ga sigurno imaju. 

I za sad idu podnostojeće kutije za napred a za novu godinu častiću se nekim bookshelf kutijama za suround ili jbl lx 300 za pozadi po prvobitnom planu i možda posebno centralni. 

Dakle budžet od 300e +- 20% treba potrošiti na risiver i podnostoječe kutije za sad.

Šta mislite o : Marantz SR-5001 kao risiveru ( može i bilo koji drugi riciver h/k recimo ) i recimo Infinity Reference 31i ili Dali 104 ili moj favorit JBL u varijanti LX 500, 700 možda 800 sve zavisi šta nadjem dobro.

da li idem dobrim putem ili grešim i da li postoji neko ko mi može reći to i to uzmi to je što tražiš

hvala

Link to comment
Share on other sites

Na kraju ko će nego sam sebe čovek da opravi. 

Prenoćio par noći. 

Ukapirao da 5.1 a da radi i stereo i 5.1 za te pare NEMA ! 

dakle idemo na stereo varijantu sa malo povećanim budžetom ( 450-500e )

Harman Kardon HK 970 ili 980 ( može da se nadje ok stanje sigurno za 250e ) + jbl lx 700/800 neki koji može na njega ( može da se andje za 200-220e ) . A da se nadje u dobrom stanju obavezno. 

Šta mislite o toj varijanti ? I eto pomoć linkova za kupovinu i što i zašto kupiti taj a taj ne? 

 

p.s. ako za te pare mislite da ima nešto bolje svakako prihvatam savete. 

Častim gajbu pivo kad kupim :)

 

Link to comment
Share on other sites

Ima zivih, mrdamo :wave2

Na zalost niko ti ne moze reci uzmi to i to i bices zadovoljan (tj mogu al' da te zahebu) jer svako ima drugaciji sluh i drugaciji ukus. Onaj zvuk koji lezi meni tebi verovatno nece.

Za 360 evra (300e + 20%) moze da se sastavi stereo sistem koji kasnije moze da se prosiri na 5.1. Npr da sam ja u pitanju uzeo bih u razmatranje uzeo nesto ovako:

https://www.kupujemprodajem.com/Panasonic-SA-XR58-45975098-oglas.htm

+

https://www.kupujemprodajem.com/Quadral-Tribun-Mk-III-45733905-oglas.htm

ili podni

https://www.kupujemprodajem.com/Quadral-Amun-Mk-II-40061058-oglas.htm

I ostaje 10 evra za pivo.

Sto se stereo sistema tice slazem se za HK 970 i 980, merkao sam oba pre par dana ali po meni ovi JBL su preskupi. Po meni (sto ne znaci da je tacno, to je samo moje misljenje) velika vecina JBL zvucnika na KP su zestoko precenjeni. Imaju serije koje sviraju fenomenalno, a pored njih jos gomilu prosecno zvucecih modela koji se prodaju samo zbog toga sto na njima pise JBL. Zvucno mogu da ih oduvaju i tri puta jeftiniji zvucnici ali opet to se prodaje realtivno brzo i lako samo zbog nekih drugih uspesnih serija. Ista stvar kao vic kada su pitali cigu: "Cigo koji je najbolji auto?" - "Mecka, ba'te". Sto ima stotine i stotine modela od odlicnih do losih to nema veze, mecka je najbolja :D Tako i JBL. Mada vidim da si se navrzo na JBL tako da ce ipak neki amer da zasvira :crno-na-belo

Link to comment
Share on other sites

Ako je vec zelja jedan od ta dva novija Harmana ja bih isao na 970..Po meni bolji zvucno otvoreniji zivlji,detaljniji,muzikalniji od 980 koji mi se ucinio nekako suvise taman, zatvoren i suv..Imas kod clana foruma oba jako dobro ocuvana...Kontaktiraj i poslusaj kod njega,covek izlazi u susret..Mada stariji modeli deluju bolji zvucno (bar ja tako mislim).

https://www.kupujemprodajem.com/Harman-Kardon-HK970-45636938-oglas.htm?filter_id=247632

https://www.kupujemprodajem.com/Harman-Kardon-HK980-46091875-oglas.htm?filter_id=247632

Link to comment
Share on other sites

poz svima. Naravno da ne moraju biti ta dva uredjaja, postoji nešto što se zove i "wife friendly" a ovi hk ispunjavaju i taj uslov :) . Ne mora ni JBL mada gledam lx seriju koja treba da je dobra. Budžet je povećan za uredjaj do 250e i kutije do 250e. Sve je otvoreno i dalje. Do kraja meseca imam fore da nadjem odgovarajuću konbinaciju-

hvala

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

uži izbor : 

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-Ti-400-48095695-oglas.htm

https://www.kupujemprodajem.com/Quadral-Amun-Mk-II-40061058-oglas.htm

naravno i JBL https://www.kupujemprodajem.com/JBL-LX-800-48093173-oglas.htm

možda i najbolji čini mi se da su u najboljem stanju i najviše wife friendly infiniti

https://www.kupujemprodajem.com/Infinity-alpna-40-48019056-oglas.htm

 

To je to, nije sezona za kupovanje znam al nikako da padnu cene kao predhodnih godina.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Zima dodje ja se ne preselih :) tj ne uzedoh kutije ni uredjaj, ali to je to moramo do kraja nedelje nešto da uzmemo pa šta god da bude, posle će prodajemo menjamo videćemo, zvanično useljenje u kuću je u nedelju 15.10. pa bez kutija ne ide ako me kapirate. A para ostalo malo više od 200e jedva i to !!!

Uži izbor idu kutije moraju biti podnostojeće, mnogo mnogo poženo crna boja, i obavezno dobro mint stanje kabineta a i drivera još kad bi mrežice bile ko nove uh sreće( da mi žena ne otkači tkz wife momenat), jer će stajati u dnevnoj sobi i po njima će se raditi polica za tv i ostalo. Ne mora iako volim JBL može bilo šta ne biram više i ne mogu da čekam a da ispunjava napred napisane uslove.

 

mišljenje : https://www.kupujemprodajem.com/Quadral-orkan-x-51262111-oglas.htm iskreno probijaju budžet poskupačke inače ok

https://www.kupujemprodajem.com/Quadral-Odin-MkII-49765535-oglas.htm  slabe?

https://www.kupujemprodajem.com/Quadral-sx-1550-kao-novi--51199392-oglas.htm da su crne ovako smeta mi ova boja

https://www.kupujemprodajem.com/quadral-sx-1650-51106881-oglas.htm neproveren prodavac + skupe baš

https://www.kupujemprodajem.com/Qudral-PLATIN-II-51265700-oglas.htm  mrežice nisu baš ko nove ostalo ok

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-podne-TLX-420-40619558-oglas.htm  slabija serija komercijala ali dobro stanje

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-TLX-5000-48058833-oglas.htm mislim da su bolje od predhodne ali i poskupače iskreno

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-XL1000-2x100w-50993984-oglas.htm imaju mrežice ne baš dobre mada o xl seriji ništa nisam našao na netu

https://www.kupujemprodajem.com/JBL-XL1000-51085131-oglas.htm isto to samo u predivnom pakovanju al poskupo iskreno da su 20 eura manje bile bi već kod mene i već bi tražili uredjaj za njih

https://www.kupujemprodajem.com/Magnat-Art-Nr-144-1081-120w-240w-Izuzetan-zvuk-51248382-oglas.htm samo 50e mislim a skroz ok šta da im zameriš kad su dž

https://www.kupujemprodajem.com/Magnat-Art-Nr-144-1081-2x240W-51265914-oglas.htm  ok izgledaju skroz korektne očuvane

https://www.kupujemprodajem.com/Magnat-Project-4-1-51320358-oglas.htm nešto mi sumnjive

https://www.kupujemprodajem.com/Podnostojece-Magnat-2x210W-51314477-oglas.htm nemam mišljenje onako nit smrde nit mirišu

https://www.kupujemprodajem.com/Magnat-120-220w-48058374-oglas.htm nisam ih video sa mrežicama nisam pametan

https://www.kupujemprodajem.com/Magnat-120-240w-48061493-oglas.htm  skroz su mi ok

 

 

probija mi budžet 40 e tj 20 e od JBL xl1000 al mislim da su extra klasa i prelepo izgledaju al ostaće manje para za uredjaj, da su malo jeftinije jedno 20e :) :

https://www.kupujemprodajem.com/Quadral-Rubin-Mk-III-51265939-oglas.htm 

 

 

Možda sam neke slučajno preskočio. Slobodno predlažite. Pa kad kupimo kutije jurimo uredjaj posle...

 

Ajde pomagajte bliži se useljenje 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Imas nekoliko JBL LX 44.To ti je moj predlog.Kad vec pravis policu za tv,napravi i dva stalka za kutije od istog materijala.To ce izgledati lepse nego dve podnostojece kutije,osim toga imas JBL koji ti je favorit.LX 44 dobro svira i uvek moze da se proda kad za to dodje vreme. Rasmislio bih i o BOSE 301 serija 2.Naravno,obavezno idi da vidis i da CUJES kutije pa odluci dali ti se svidjaju.

Kutije ako dobijes za 150 ostaje ti 50 za amp a stalci mogu da se urade od oplemenjene iverice za 30 eura.Ukupno 230.

Link to comment
Share on other sites

1. Pa nije krevet al treba da bude slavlje za uselenje :)  :)  soba ima gore plan je oko 22m2 sa otvorom prema trpezariji. Muzika progresiv rock, alternativ rock i varijacije na tu temu sa povremenim uplivima do metala i punka...

2. Podnostojeće bi ipak. Ja bi lx 800 ili 700 al nema za ove pare :P  Letos obilascima da čujem kutije potrošio sam pare da kupim sigurno jedne ovake. Sad krenula škola tako da se ni vremena ni para da se ide lično i sluša nema, a i daleko sam od svih baš, zato se i traži pomoć ovako online.

p.s. ove sa linkova ni jedne ne preporučujete?

 

hvala

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...