Jump to content


Kucni bioskop sa projektorom


djolodjolo

Recommended Posts

Hello,

Resio sam da uzmem 5.1 ili 5.2 sistem u koji bih ubacio i projektor.

Soba je nekih 23m2. Ono sto imam od opreme jesu Tannoy M4 zvucnici, Elac subwoofer i Denon PMA-980R pojacalo, moja neka ideja bi bila ili da idem na neka skoro kompletna resenja poput Jamo S608 HCS 3 5.0 ili nekih slicnih ili da iskoristim ove Tannoy kao zadnje zvucnike i da uzmem neki kvalitetnije za front i center i naravno jos jedan subwoofer.

Ne razumem se preterano u sinergiju tih zvucnika sa ostalim i koliko to moze da bude dobro/lose. Zvucnici bi se najvise koristili za slusanje muzike a 5.1 bi bio tu cisto za filmove ili PS4 igre - najvise bih slusao muziku i ne znam sta bih mogao da uzmem od frontova da ne prelaze 600e

AVR koji mi je pao na pamet je DENON AVR-X1200W koji mi deluje top za novce koje mogu da ga uzmem + ima napredne opcije poput dlna servera i AirPlay-a sto mi odgovara super jer koristim Macbook Pro kao izvor muzike.

 

 

Takodje imam pitanje u vezi sa projektorom tj sa platnom ali nisam siguran je l ovo dobar topic za to:

Zelim da imam sliku od 150", soba treba da se renovira pa mi nije problem da ostavim taj deo zida i da ga ofarbam bilo kakvom bojom toj velicini a okolo bih stavio dekorativni kamen pa bi fakticki postojao okvir koji bi se koristio samo za projektor.

Moje pitanje je koliko je zahvalan zid u odnosnu na platno, da napomenem da bi soba bila skoro pa skroz mracna u idealnim slucajevima, posto mi se platno od 150" poprilicno ne isplati - mogu da ga nadjem za oko 550e.

Tehnicki mi trebaju saveti sta i kako je najbolje a da nije izuvanje za dzep.

Finansije:

za zvucnike do 500-600e

za AVR do 300e

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

За пројектор треба платно, никакав зид неће дати добар квалитет слике. Ако је битно само да се има што већа дијагонала, онда је и плафон добар.

Link to comment
Share on other sites

Uz svo poštovanje forumašima, dosta je dezinformacija izneto.

Zid može da bude adekvatna zamena za platno, ali to ne znači da je mat belo okrečen zid jedino i najbolje rešenje. Ni platna ne postoje u jednoj varijanti, može da bude belo ili neka nijansa sive - tad se dobija tamnija slika ali je bolji nivo crne. Takođe može da bude mat ili sa određenim stepenom refleksije - refleksija pomaže ako želiš svetliju sliku ali imaš manji ugao gledanja i, logično, mogu da se jave neželjene refleksije. Sve ovo zavisi od prostora za gledanje i projektora, što je veća dijagonala biće manja osvetljenost i to je jedan od parametara koji utiču na izbor "ekrana".

Sve ovo što važi za platno važi i za zid. Kad sam svojevremeno gledao engleske forume na tu temu, preporučivali su tačnu tu i tu farbu ako hoćeš takve i takve rezultate. I farba može da bude delimično reflektivna, isto kao i platno. Zid ima i neke prednosti jer je uvek ravan, a veća platna mogu vremenom da dobiju nabore, pa imaš sisteme za zatezanje, itd. Ofarban zid ima neku strukturu ali ima i platno, nije glatko kao ogledalo. Te sitne neravnine ne utiču bitno, ipak je pojedinačni "piksel" sitan na toliku dijagonalu. A i sami projektori su nesavršeni, npr. optika nije podjednako oštra na celoj površini, ima hromatske aberacije, itd.

Dosta kompleksna problematika. Ni ja ne znam mnogo više od ovoga što sam napisao, meni je trebalo sklopivo platno na tronošcu pa sam jednostavno kupio najveće koje sam kod nas našao, a materijal i stepen refleksije nisu ni mogli da se biraju :). Preporučujem da se više edukuješ na tu temu na stranim forumima specijalizovanim za projektore, a uvek možeš da kreneš od mat belog zida, pa da posle eksperimentišeš. Eksperiment može da bude i parče hamera koje ofarbaš u drugu boju pa zakačiš na zid da vidiš razliku. A uvek možeš da staviš i platno kasnije kad skupiš pare, samo i tada postoji pitanje pravilnog izbora.

Da kažem par reči i o projektoru - ne znam da li si ga već uzeo ili tek planiraš. Da li znaš za rainbow efekat kod DLP projektora? To je da vidiš šarene boje u nekim scenama kad pomeraš oko. Jednom kad sam to primetio za mene je otpala DLP tehnologija. Drugo, taj projektor ima zum objektiv koji daje određenu fleksibilnost ali ipak ne možeš da ga staviš bilo gde. Njihov kalkulator mi kaže da za 150" površinu projektor treba da stoji na 491-537cm od ekrana.

Link to comment
Share on other sites

Зид може да буде замена за платно, има слике на зиду када се укључи пријектор само није никада тако добар контраст, осветљење, боје као на пристојном платну. И даска може бити замена за кревет, легнеш и спаваш али није баш исти осећај.

Link to comment
Share on other sites

Evo teksta o korišćenju zida, gde su eksperimentisanjem našli boju i finiš koji su dali bolji rezultat od profi platna Studiotek 100 sa kojim su poredili:

http://www.projectorcentral.com/paint_perfect_screen_$100.htm

Na žalost, verovatno nema tačno tih boja kod nas, ali je odličan tekst pošto opisuju šta su sve probali, koji su problemi sa raznim farbama (color cast, nivo gaina tj. refleksivnosti), kako se koji finiš pokazao (eggshell, satin, itd), i na kraju i kako su konkretno radili i nanositi farbu. Nisu mogli da prevaziđu još skuplje platno Studiotek 130 od istog proizvođača koje ima gain, ali jesu ovo jeftinije. 99% posto bi tako pripremljen zid bio bolji od mog low cost platna, kom se dosta vidi struktura materijala.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na informacijama.

Soba je dugacka oko 6.5m u to je neka max udaljenost koju mogu da dobijem, sto znaci da moze i veca slika od 150". 

Svakako cu uzeti zid kao prvobitno resenje zato sto je 500e jeftnije za pocetak i takodje mi daje vremena da isprobam "tu" varijantu, mozda budem imao potrebu za platnom - mozda ne.

Konkretno evo review-a koji me je kupio, lik takodje koristi isti taj projektor, velicina projekcije je 150" a udaljenost od zida je oko 5.5m. 

 

Sto se tice tih DLP rainbow efekata nisam nesto osetljiv na te stvari a vec sam se susreo sa par razlicitih projektora i nisam primetio nikakve smetnje niti bilo sta.

 

Sto se tice samog zida: koje boje kod nas su kvalitetnije i da li neko ima iskustva "sta" treba da se radi sa zidom da bi se izvukao sto bolji kvalitet istog. To bi radili moleri pa bih hteo da znam na sta da obratim paznju i sta da im kazem prilikom sredjivanja tog zida.

Soba bi i preko dana bila poprilicno mracna posto na prozorima postoje zaluzine + bice crne zavese tako da mogu u bilo koje doba dana da imam poprilicno mracnu sobu.

Takodje, koja je neka maksimalna duzina HDMI kabla koja moze da se koristi bez da utice na kvalitet slike.

 

Link to comment
Share on other sites

Imam jos jedno pitanje:

Uzeo bih za frontove: Klipsch RF 62 kao i centralni Klipsch R25C, za back zvucnike bih ostavio Tannoy M4 koje imam pa bih mozda posle dodao neke manje Klipsch iz iste serije.

Ono sto me zanima jeste da li je Denon AVR-X1200W dovoljan da podnese sve ovo bez problema.

 

Klipsch RF 62:

FREQUENCY RESPONSE

38Hz-23kHz +/-3dB

POWER HANDLING

125W RMS / 500W Peak

SENSITIVITY

97dB @ 2.83V / 1m

NOMINAL IMPEDANCE

8 ohms compatible

HIGH FREQ CROSSOVER

1800Hz

HIGH FREQUENCY DRIVERS

1" (2.54cm) Titanium diaphragm compression driver mated to 90x60 square Tractrix® Horn

LOW FREQUENCY DRIVERS

Dual 6.5" (16.5cm) Cerametallic™ cone woofers

ENCLOSURE TYPE

Bass-reflex via dual rear-firing ports

HEIGHT

40.6" (103.1cm) (w/feet)

WIDTH

8.5" (21.6cm)

DEPTH

15.5" (39.4cm)

WEIGHT

54lbs (24.5kg)

FINISHES

Black Ash woodgrain vinyl

BUILT FROM

2006

 

Denon AVR-X1200W:

Specs
Power Output: 7 x 80 watts (8 ohms, 2 channels driven)
Auto Setup/Room EQ: Audyssey MultEQ XT Silver
Video Processing: 4K passthrough, 60 Hz, 4:4:4, HDR
Dimensions (WxHxD, Inches): 17.1 x 5.9 x 13.3
Weight (Pounds): 18.75
Video Inputs: HDMI 2.0a (6), composite video (2)
Audio Inputs: Optical digital (2), stereo analog (2)
Additional: Wi-Fi antenna (2), Ethernet (1), USB (1), AM (1), FM (1), IR (1)
Video Outputs: HDMI 2.0a (1), composite video (1)
Audio Outputs: ¼-inch headphone (1), subwoofer (2)
Read more at http://www.soundandvision.com/content/denon-avr-x1200w-av-receiver-review-specs#2sys2MHpJB13fbFr.99

Link to comment
Share on other sites

Sto da ne, klipsch je, cini mi se, dobra kupovina u smislu bang for buck. Ovde nisu nesto narocito pominjane i cenjene nove generacije tog proizvodjaca, sto ne mora nista da znaci. Koliko vidim sa specs, nema problema da to radi.


Podrzavam ideju da prvo ides na zid kao panel. Ako kasnije stvoris 500 evra viska idi na platno. Mada, moraces da obratis paznju sa izborom molera koji ce da ti obrade povrsinu tog zida, tu moraju da delaju majstori a ne "majstori". Za pravog majstora to ce da bude decija igra.

Link to comment
Share on other sites

Top! Onda da pazarim ovaj AVR dok je jos aktuelan, hvala.

Sto se tice zida to zapravo nece biti obican zid, trenutno je tu vec cigla itd ali posto planiram da odradim jos jedno 10cm zvucne izolacije vrlo moguce da ce na kraju povrsina biti zapravo knauf ploca pa nece tu ni morati nesto mnogo da se maltretira oko neravnina. Taj zid je i tako planiran da bude iskljucivo deo za projektor a oko njega ce ici ukrasni kamen/gips koji ce biti crne boje pa ce imati lep kontrast sve to.

Link to comment
Share on other sites

Uh, ipak nista od ovog AVR-a posto je prodat ali uzimam Marantz SR 6006 za koji bih rekao da je dosta bolje resenje.

Trebace mi oko 35m kabla za zvucnike da razvezem sve to kako treba pa me zanima sta bih mogao da koristim a da mi zavrsava posao.

Jedini kabl sa kojim sam imao iskustva je RattleSnake 3 i otprilike bih morao da platim ~180e.

Da li postoji neka alternativa za ovo a da vrsi posao? :)

Link to comment
Share on other sites

Ne bi ja ulagao previše u kablove za zadnje zvučnike, a tu ti je i najveća dužina. Kad pričamo o filmovima, zadnji kanali nisu skoro nikad primarni u miksu, daju atmosferu, s vremena na vreme nešto šušne, prođe auto, čuje se pucnjava, bude jedan deo pozadinske muzike, itd. Mislim da nema šanse da čuješ razliku između kablova u tom scenariju. Isto važi i za koncerte, gde su zadnji kanali mahom za zvuk publike, eventualno da se čuje reverb hale.

E sad, ako planiraš da slušaš muziku studijski miksovanu za 5.1, to je druga priča. Ali toga ima malo, i meni se lično nikad nije primilo.

Link to comment
Share on other sites

И после људи нису задовољни суроунд звуком, јер за задње канале не треба улагати, те било какви звучници, те неки бзв каблови, те ту нешто само шушне... да бре... можда вам и не требају. Ставите огледала иза предњих па да рефлектују вишак шумова на тамо... колико да одради посао.

Ако идеш на суроунд потруди се да, ако не можеш одмах, касније пређеш на 7.1(2) или више. Итекако има разлике и примети се. Што се тиче каблова што је дужи кабл треба бити дебљи па гледај мин 4мм2 ако су преко 10м и да не буду баш крш али неки слични предњим.

Link to comment
Share on other sites

7.2 ili nesto vise od 5.1 do nekog poprilicnog daljneg nije opcija.

Uzimam 7.1 risiver pa vise od dva vufera ne moze a i taj setup od 7.1 (gde su ta dodatna dva levo i desno slusaoca) nisu moguca zbog konfiguracije sobe.

Jedino sto jos uvek nisam siguran jeste da li da idem na ceo komplet 5.0 gorepomenute serije ili da ostavim zadnje zvucnike za ove floorstandere koje vec imam. Ne znam koliko su razliciti ti zvucnici itd ali kontam da moram da probam prvo pa da vidim.

 

Link to comment
Share on other sites

Да би добио звук какав треба требаш испоштовати правила постављања звучника, као у стерео свету. Не може се велика подна кутија набити у ћошак и очекивати добар звук. Добра ствар код суроунда је што авр обрађује све па се може подесити ниво, кашњење, фаза, сећи доњи опсег и слати на суб(ове). Ако суроунд канали морају бити близу или на зиду узети одговарајуће мање кутије. Ако се сети (тросед је) до зида узети одговарајуће бипол/дипол звучнике који омогућавају осећај простора и удаљености звука иако се седи близу. Класичне кутије траже мин 2м од слушаоца да би се избегла локализација тј. да се звук чује из кутија. Ако је простор отворен иза слушаоца могуће је користити плафонске носаче звучника. Идеално је да суроунд звучници буду неких 60-70цм изнад главе слушаоца или на неких 180цм од пода. Осим за праве атмос/дтс:х канале за класичне суроунд треба избегавати плафонске звучнике. Идеално је да сви звучници буду исте серије неког бренда али могуће је уклопити и звучно добар систем од модела различитих произвођача који су слични по звуку.

Link to comment
Share on other sites

Postoji li u svetu surround-a "pravilo" uparivanja AVR-a i zvučnika, tipa Marantz najbolje odgovara Monitor Audio zvučnicima, Onkyo sa Kef-om, Denon sa Dali zvučnicima i slične kombinacije, jer kako je teško nekada čuti po audio kućama odgovarajuće stereo kombinacije, još je teže čuti različite AVR i zvučnike? Ili verovati stranim/domaćim sajtovima/forumima mada je i tu komplikovana situacija jer niko ne zna da li je oglas plaćen ili su zaista testirali i dobili takve utiske?

Link to comment
Share on other sites

Моје комбинације знаш из моје теме а опет нема правила да оно што се мени свиђа да ће се допасти и теби или да ће исто радити у твом простору. Сада ми најбоље одговара Маранц - Ротел - ЈБЛ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...