Jump to content


Koje pojačalo za Quadral phonologue shogun mk4


richiemsch

Recommended Posts

  • Replies 711
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Vrlo nelinearno, taj ribon ne sme da pada tako iznad 8kHz, nešto tu ne valja, verovatno ta zvučna kartica.

Rupa na 3kHz, ili ne valja skretnica ili je zaokrenuta faza visokotoncima, već sam te pitao za to. Možda su vremenom propali srednjotonci (vešanja) pa nemaju više fabrički FR opseg nego počinju da padaju pre vremena.

Pik na 50-60Hz je verovatno do sobe, a možda je i do samih zvučnika. Kod mene soba to pravi, jer jedan zvučnik ima taj pik, drugi nema koji stoji bliže ćošku, kod njega je pik oko 30-40Hz.

Možeš li uraditi merenje na 1,5m rastojanja u osi ribona, zvučnici u položaju slušanja?

Sledeće merenje, stavi zvučnik približno na sredinu sobe, meri na 1,5m u osi ribona. Tu bi uticaj sobe trebalo da bude najmanji.

Link to comment
Share on other sites

Skini Holmi impulse to je free program, i uradi kalibraciju kartice pre merenja sa loop kablom izlaz-ulaz kako sam ti već ranije rekao i sa tim izmeri. Bez toga nije merodavno merenje. Ne poznajem taj program koji koristiš, i u njemu sigurno ima kalibracija zvučne kartice.

Evo loop merenja moje kartice sa laptopa, jad i beda po meni za merenje jer ne ide do 20k. Verovatno može da se kalibriše da bude crta ravna 20-20k. Ono na basu -0,5dB je nebitno, ali iznad 15k je bitno za merenje i ako to obično ne čujemo. Tu već ni faza nije dobra podosta.

Zato imam bolju eksternu karticu koju obavezno kalibrišem, jer se osim amplitude koriguje i faza što mi je bitno za merenje impedanse i faze. Takođe imam opciju loop kalibracije preko svega, uključujući i pojačalo, tako da mi samo mikrofon nije kalibrisan. A i takav sam nabavio, nego ne nalazim vremena da mu napravim produženu cevku za merenje.

Frekventniraspon.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Кабал дужине 5м не могу никако да нађем да бих мерио са места слушања. Потребна ми је нека препорука за ДАЦ који би вукао на топлију страну или да буде неутралан, никако светао. Значи да примири средњи опсег.

Да ли је неко имао прилике да проба "topping-d50s":

https://www.kupujemprodajem.com/audio/d-a-konvertori/topping-d50s-hi-res-dac-bluetooth-5-0-daljinski-akcija/oglas/26132320?filter_id=1456700113

Овде нађох нека мерења, али мало ме брине овај пик на 1кхз...

А ово су последња мерења код мене:

 

260395129_389906289538749_4302796008287132733_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Probaj Holmi impulse sa kalibracijom kartice pre merenja.

D50S je bio kod mene na slušanju, ali bez eksternog napajanja. Sa nekim baterijskim napajanjima i napajanjem za mobilni nije se nešto proslavio. Neće da radi na USB kabal sa 3 žice (bez +5V), mora sa 4, i kad se ne napaja sa USB porta. Sa jednim battery pack-om je radio znatno bolje nego sa ostalim napjanjima.  Mehanička izrada je vrlo kvalitetna.

Poboljšanje zvuka je postignuto zamenom jednog operacionog pojačavača tipa LME49720 sa OPA1612 na kvalitetnom adapteru SOIC/DIP. Ortak još nije napravio eksterno napajanje, tako da bez toga nemam neko preterano dobro mišljenje (napajano sa baterijama). Siguran sam da mnogo bolje zvuči sa dobrim napajanjem.

Bluetooth konekcija zvuči lošije od USB ili SPDIF koji su praktično isti po kvalitetu, ali to nije toliko bitno.

Koristio sam samo režim rada fiksni izlaz,  ne i varijabilni, to se u meniju bira. Trebalo je da probam, ali vlasnik reče da je malo bolji  fiksni izlaz pa nisam ni probao da čačkam po meniju.

Od silnih ugrađenih filtera nisam primetio neke bitne razlike u zvuku. Uređaj inače zvuči vrlo neutralno, ne naglašava bilo šta u spektru. Treba mu jedno sat vremena da postigne konačni zvuk, na startu mutno i dosadno, kasnije solidno.

Displej je lep ali beskonačno mali.

Traba računati i na cenu nekog dobrog eksternog napajanja.

Za taj tvoj sistem, ja bih išao na nešto skuplje i kvalitetnije.

Link to comment
Share on other sites

Recimo RME Adi 2 Dac je zanimljiv, nešto manje od 1000eur i ima ga kod nas. Kod B.R. mi je dobro zvučao, naravno u sistemu koji se menja, sa skromnim zvučnicima. Sprava ima equalizer tako da možeš malo korigovati sobnu akustiku, mikrofon već imaš. Mislim da 300eur nije prava cifra za tvoj sistem.

Link to comment
Share on other sites

Meni je obicno Audio Pro bolji izvor od Plejera. em imaju na stannju, em su malo jeftiniji. Platio sam manje od cene kod plejera, ali je bilo samo dva komada (znam i ko je uzeo drugi, po preporuci) Sada je nna sajtu veca cena, 1100 eura, mada treba otici i razgovarati, posto imaju obicaj da matchuju cenu sa onom na Tomanu. 

https://www.audiopro.rs/proizvod/rme-adi-2-dac-fs?idPro=34636

A kad se dogovoris, cena bude ista kao ovde. 

https://www.thomann.de/intl/rme_adi_2_dac_fs.htm?sid=5ba4581f85ef86d1b4f78654c8433fdf&ref=intl&shp=eyJjb3VudHJ5IjoiZGUiLCJjdXJyZW5jeSI6MiwibGFuZ3VhZ2UiOjJ9&reload=1

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Идемо поново из почетка, или из средине...

Јуче сам продао, т.ј. капарисане су кутије за купца који ће да их преузме за десетак дана, тако да сам се већ бацио у потеру за новим кутијама.

Ако је неко имао прилике да послуша Дали Оберон 9, нека се јави и прокоментарише звучну слику и све везано за њих. Живо ме интересује како би се уклопиле са Јамахом АС 1200 која је, како сам раније рекао,  мало више детаљнија и истуренија у " Uper mids and lower higs" делу. Овај опис и мерења сам нашао на нету, па ако може мало коментара у вези графикона од 1 до 6:

https://nxreview.com/dali-oberon-9-review/

 

103-image-1.jpg

Dali-Oberon-9-Review-4.jpg

Link to comment
Share on other sites

На овом упоредном тесту ми Рубикон звучи дупло боље од Оберона, додуше три пута је скупљи па је и за очекивати. Оберон ми је некако "Live" док је Оптикон увучен у " V "...Бојим се да не би била добра комбинација са јамахом која такође има тај "Live" печат...

Ови из Аудио Плус-а ми јуче кажу како ће се АС1200 стопити са Обероном...😉☺️

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nixie said:

Merenja prikazuju prilično lineare zvučnike, ali malo slabije na oba kraja spektra. Maske nisu dobro uradili, drastično utiču na opseg. Faza je odlična. Verovatno zvuče dosta neutralno.

Мени ово није јасно уопште...Мерења линеарна а на овом упоредном, тесту који је одлично урађен, ми звуче као да штрчи средњи спектар.😒

Link to comment
Share on other sites

Ma batali youtube, ko zna čime je snimano. Moguće je da će visokotonac zvučati malo zatvorenije, čuje se i na snimku, ima mali pad ka visokim i veliki je (29mm). Ti veći visokotonci 28-34mm moraju imati rastuću krivu naviše kako bi se nadoknadio uticaj uže polarne karakteristike, ili im se dodaje supertweeter. Njihova prednost je što boljje rade niže frekvencije od ovih manjih (19-26mm), i zvuče prirodnije u tom delu. Zvučnici su u velikom prostoru snimani, tu je bas praktično bez room gain.

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Nixie said:

Ma batali youtube, ko zna čime je snimano. Moguće je da će visokotonac zvučati malo zatvorenije, čuje se i na snimku, ima mali pad ka visokim i veliki je (29mm).

То би се ваљда добро уклопило са мојом Јамахом јер су јој високи као код лампаша. 

Јел има неко искуства са овима из "4 Audio plus"? Има ли смисла уопште питати за неки попуст у случају да се одлучим за куповину након пробе? У немачкој коштају око 1600е пар, а код њих испада 1830е...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...