Jump to content


Prenosivi muzički plejeri


Aleksandar75

Recommended Posts

Zanimaju me vaša iskustva sa prenosivim muzičkim plejerima.

Činilo se da su smart telefoni ubili ovu vrstu uređaja, ali koliko vidim po ponudi na tržištu (npr. Fiio) vraćaju se uređaji koji pretenduju na HiFi performanse, puštaju fajlove visoke rezolucije, često mogu imati funkciju eksternog DACa i sl.

Moj poslednji mp3 plejer Samsung YP-T10 je imao bolji zvuk od bilo kog telefona, ali je počeo da baguje...

Ide lepo vreme, treba muziku poneti sa sobom, podelite svoja iskustva.

 

Link to comment
Share on other sites

Imam iriver T10 1GB FM.

Kupljen aprila 2007. Još uvek radi. Koristi jednu 1,5V AA bateriju (što je bio jedan od glavnih razloga pri izboru) i sa njom svira prilično dugo. Po uputstvu do 54 sata. Nikada nisam merio da li je to tačno jer sam bio zadovoljan dužinom trajanja baterije. Da bi stalo što više muzike grebovao sam na 64Kbps u MP3. To svakako nije HiFi, ali meni je dovoljno dobro. Od formata svira MP3, WMA, OGG i ASF.

Osim toga, ako se sluša na ulici ili negde gde je bučno pitanje koliko bi vredelo  slušati zvuk sa flac-a.

Umesto orginalnih slušalica koje su dobro zvučale koristio sam Denonove in-ear, jeer nisu ispadale iz ušiju i bilo je manje buke, a bas se bolje čuo. Tako da za sada sam zadovoljan.

Резултат слика за iriver t10 yellow

 

Link to comment
Share on other sites

Moje iskustvo sa prenosivim plejerima je, vezano za temu, vise prakticne no kvalitativne prirode.
Doduse, imao sam i imam sve do jednog neke jeftine.

Elem, ono sto zelim reci je da mi nisu potpuno jasni motivi koriscenja modela koji su, hifilisticki receno, hifi modeli. Prenosivi plejer je jelte prenosiva naprava, to je ok, ali moja poenta je kada ces ga koristiti?

U setnji? Osim ako ne setas recimo planinom ili pored reke udaljene od naseljenog mesta gde te nece uznemiravati urbana buka, ne vidim smisla u kupovini nekog skupog modela "mocnih" specifikacija. Plus, na takvoj lokaciji je poenta upijati i okolne zvuke a ne samo pariti oci.
Na ulici u gradu, do posla, nazad, setnja po gradu - cemu flac visoke rezolucije? Hodas i vrsis recenziju visokih i srednjih ili prosto imas muzicku pozadinu uz hodanje?
Ako se pored reke ili na planini, livadi... sedne i namerava uzivati u pogledu uz hajhaj zvuk dva sata onda ok, samo prosto ne verujem da ima i takvih ali ajde de.

U prevozu? Sta ce ti hajfaj u busu ili taksiju?

Oces da kidnes na terasu od zene i dece? Onda u redu .

Mislim, moze da se pukne lova i na takvu jednu skuplju spravu ali ipak je to nesto sto cenim da treba prethodno odrediti svrhu koriscenja, sad sve to svrstavaju u obode hifija, valjda je zato i zanimljivo audiofilima. Moje misljenje je da je solidan mp3 plejer dovoljnog kapaciteta memorije sasvim ok, osim ako ne provodis mnogo vremena na terasi .


Link to comment
Share on other sites

Imao sam prilike da slusam Astell & Kern portabilni player (na zalost sam zaboravio oznaku modela ali se secam da je kostao blizu 1000 eura). Na njega su bile zakacene Sennheiser HD800. I to je sviralo sjajno. Nisam se medjutim dalje bavio tim spravama jer mi je van pameti da dam 1000 eura za portabilni player, pogotovo sto ja vise tako uopste i ne slusam muziku. Medjutim, ovi A&K mogu da se koriste i kao DACovi u kucnoj varijanti i onda po potrebi da se ponesu sa sobom. To onda pocinje da ima vise smisla a onda i cena od 1000 eura izgleda drugacije. Nisam ih poredio sa "normalnim" DACovima u tom rangu cena tako da ne znam tacno da li bi se tako nesto zbilja isplatilo. Ali onako, po osecaju i tom nekom prvom utisku, to je u stanju da se nosi sa DACovima u tom rangu cena. Verovatno je cak od mnogih i bolji.

Link to comment
Share on other sites

On 11.3.2017. at 14:29, Aleksandar75 said:

...imao bolji zvuk od bilo kog telefona, ali je počeo da baguje...

Treba reći i to da među telefonima postoje veoma veoma velike razlike u kvalitetu zvuka. Pojedini modeli iz više klase, sviraju jako dobro, daleko bolje nego većina modela iz niže i srednje klase, a bolje ili bar isto nego mnogi mp3 plejeri srednje klase.

Imam Sony Xperia Z1 compact (Sony-jev, po hw najbolji model te sezone (posle Z1)), i uz bolje in-ear slušalice od fabričkih (Beyerdynamic 102), razlika između njega i većine drugih telefona srednje klase je veoma uočljiva. Poredio sam. Razlika se čuje čak i sa mp3 fajlovima. Dobri FLAC snimci su takođe, primetno bolji. Naravno, sve sa istim slušalicama.

E sada, jedino njega sam poredio od boljih telefona. Čuje se dobro koliko i iPod Touch koji takođe imam.

Teško je doći do podataka koji smartphone ima zaista dobar audio deo. Većina flagship-a ima. Sony-jevi vrv. svi (iz te skuplje klase), neki Samsung su imali Wolfson DAC-ove i posebna audio pojačala, ovaj LG ima poseban audio modul i bla.bla.bla...

Naravno, verujem da je i najbolji telfon daleko od ovih high-end mobilnih audio playera, ali sigurno nije daleko od najboljih budžetnih. Sansa clip radi jako lepo (im'o sam), ali potpuno u rangu (možda i malo lošije) nego Xperia Z1c. Samim tim je Sansa izgubila smisao da se ima.

Problem je što ovi što tipično testiraju telefone, o HiFi-ju znaju koliko i o uštipcima, pa se informacije zagube u bezbrojnim besmislenim testovima. Dok dalje, hajfajisti ne obraćaju pažnju na slušanje muzike na telefonima i retko ko ih ozbiljno testira po toj osnovi. Dakle, teško je doći do informacije.

Probaj da googlaš nešto tipa best HiFi smartphone. Ali imaj u vidu da su većina tih testova zapravo besmislice tipa kako se čuju integrisani zvučnici kada na njima otpanjiš muziku, ili koliko glasno mogu da drndaju sa "velikim slušalicama". teško ćeš isfiltrirati neku HiFi informaciju.

Ali veruj, neki smartphone-Ji sviraju zaista dobro. :)

...a neki dugi, užasno. :(

Ne treba generalizovati.

Link to comment
Share on other sites

Samsung S6 npr, reklamira se da ima Wolfson WM180 DAC, i separatno audio pojačalo. Nisam poredio, ali trebalo bi da je vr'. Dok već S7 ima generički Qualcom DAC koji stiže sa procesorom. I on važi kao dobar, mislim na taj Qulacom, ali...  ...opet problem, niko to ne testira iz HiFi ugla.

Sony Z3 i Z5 takođe, trebalo bi da su jako dobri. Spadaju u starije modele, ali Z5 je i dalje aktuelan.

Evo, ja sam zadovoljan sa Sony Z1 compact, stari model, ali je jako dobro optimizovan, i radi bolje no većina novih za ispod 200€. Na eBay još uvek ima novih Z1, sada za smešne pare.

...

BTW, kada se kupuje smarthone, nećemo iz paketa, nećemo da damo velike pare, najbolja opcija je kupovina starijeg flagship-a, nego novijeg srednje klase.

 

A ček, sada vidim da imaš LG G3. Kakav ti je zvuk kod njega? Samsung mp3 plejer što imaš, svira bolje od G3?

Link to comment
Share on other sites

Na sajtu gsmarena kada rade review telefona odrade i merenje frekventne kke izlaza telefona kao line out i sa priključenim slušalicama, izobličenja... ...bilo bi lepo da dodaju i podatak o izlaznoj impedansi. Nije 100% pokazatelj ali ako nešto ozbiljno ne štima napomenu.

Inače, trošim prenosni plejer i slušalice (vremešni Creative Nomad Muvo i AKG K450) svakodnevno 1h kad pešačim do posla ili po gradu, to mi je praktično A sistem obzirom na vreme korišćenja i itekako vidim svrhu ulaganja u nešto malo bolje sa naglaskom na što bolju zvučnu izolaciju. Imam naviku da gledam šta se dešava u saobraćaju i nikad nisam imao rizične situacije u tom smislu.

Mobilni ne koristim jer nema fizičke tastere, moram da izvadim iz džepa da promenim album, pesmu... ...sa ovim matorim plejerom sve odradim sa rukom u džepu ali je počeo da posustaje pa pomno pratim šta se dešava sa Onkyo DP-CMX 1 u smislu cene ali je još uvek suluda za mene.

 

Link to comment
Share on other sites

^^ Uvek će i biti suluda. Mislim na taj Onkyo... :(

Nada su nam ti High-End mobilni plejeri, stariji modeli, kada budu na eol. Ili polovnjaci sa eBay. Evo stvarno, vidim da je Pioneer 100R sada 300$ na eBay. Dakle, u ragu srednjeg mobilnog. To se već može podneti

Kačenje još jedne kutije na telefon, pa slušalice u to, pa sve to u džep, e jbg. Dobijamo frankeštajna. Praktičnost  ->0.

Ja ću i dalje radije pažljivo probrati mobilni koji ima dobar zvuk u slušalicama, nego neku drugu opciju.

Link to comment
Share on other sites

Zbilja Aleksandre, jesi li uopšte probao g3 kao plejer?

Evo iz prve ruke...

Kad sam onomad imao ideju da malo batalim kućni hi fi i da malo odmorim familiju od mene :) probavao sam raznorazne sluške i...

Akg q701 preko g3 zvuče čak bolje nego preko izlaza na nekom novom harman av risiveru (ne pamtim oznake). Probano u prodajnom salonu u NS u. Bose kvajet komfort, onaj stariji model, takođe na g3 zvuče odlično.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Toza said:

Akg q701 preko g3 zvuče čak bolje nego preko izlaza na nekom novom harman av risiveru (ne pamtim oznake). Probano u prodajnom salonu u NS u. Bose kvajet komfort, onaj stariji model, takođe na g3 zvuče odlično.

Ovo jednostavno ne mogu da poverujem.

Imam AKG K701, te sluške su izuzetno zahebane po pitanju pokretljivosti.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...