Jump to content


Mali zvučnici i bas


Nomimasen

Recommended Posts

  • Replies 405
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

19 sati ranije, beatgoeson said:

Neko vreme nisam odgovarao na ovaj post, jer mi se činilo da bi se svaki odgovor svodio na neko ubeđivanje, na neko ponavljanje već stotinama puta napisanog.

Ipak, neke stvari mi nisu baš najjasnije. Ako se ne varam, jedan od tvojih komentara, na licu mesta, bio je da je ovo za tebe jedno "potpuno novo iskustvo". Pa se pitam - ako je novo, kako to nije "među prva tri" (u konkurenciji većih sistema)? Pa, i ne može biti ni prvo ni četvrto, ako je novo... znači da je prvo u nekoj novoj kategoriji? 

Zatim, nije nevažno što među pesmama koje smo slušali nije bilo ni jedne jedine koja bi imala neki značajniji zvuk ispod 50Hz. Možda je, jedino, na "We want Miles" onaj na električnom basu nešto rondao po najdebljoj žici - to je moglo biti nešto ispod. Pa opet pitam - ako je ovo iskustvo novo, šta je novo i šta nije u redu sa starim, budući da smo se držali opsega kojeg i Kremone "s lakoćom" pokrivaju?

Pritom treba imati u vidu da glasnoća koja se postiže, na mestu slušanja, pri nearfield slušanju, nije ništa manja od one kod mene, na nešto većoj udaljenosti.

Imao bih da obratim pažnju i na druge neke momente, pa i na srednjetonski opseg... recimo, da kod mene muški hor ume da zvuči baš muški, a ne kao hor bečkih dečaka.;)

Potpuno novo iskustvo - nisam nikada slušao sistem koji uključuje nezavisnu amplifikaciju tri različita zvučnička sistema, aktivnu skretnicu i DSP. Količina promenjivih koju takva konstelacija osigurava uglavnom pali crvenu lampicu kod mene, te sudovima pristupam sa oprezom.

Slušali smo Coplanda. Fundament velikog bubnja ide ispod onoga što navodiš. Pomenuo sam u tvojoj temi da je to aspekat koji mi je ostao u najboljem sećanju, možda najboljem ikada, po tom pitanju. Težina i potisak. 

Da smo slušali više materijala sa tako ekstremnim bas-sadržajem (ti si birao muziku), slika se ne bi promenila. Najveći nedostatak leži iznad i nije čisto kvantitativne prirode. Pomenuo si drugačiji karakter izvesnog izvora koji si mogao koristiti (ali nisi) - posle svega što sam doznao o sistemima za reprodukciju muzike, poslušavši zilion njih, ne verujem da bi stvar suštinski napredovala. Celina je toliko složena da bi jedna izmena bila tek vrh brega.

Postoji problem u srednjima koji bih nazvao ispranošću. Instrumentima nedostaje volumena i kolorita. Slika naginje, umesto punog kolora, monohromatskoj. Ovo nema veze sa *velikisistem-malisistem* diskursom, kvalitet srednjih je suštinski kriterijum koji otvara mogućnost punog zaviravanja u muzičku izvedbu. Ono što kod tebe ne čujem je zrelost i mikrodinamička treperavost srednjih koja slušaocu pruža mogućnost da oseti izvođačku artikulaciju, dinamiku i sve ono što potpomaže komunikaciju sa muzičkim izrazom. Ovaj parametar ne bi trebalo da nameravamo apstrahovati, ako težimo razumevanju muzike i (na kraju krajeva) užitku u njoj.

Sa svojim sistemom nikada neću imati prilike doživeti onu vrstu bas-potiska u kojoj ti uživaš. Međutim, ne osećam nelagodu zbog toga. Kao pokretač teme u potpunosti se slažem da si po tom pitanju odmakao dalje no što ću ja ikada, verovatno. S druge strane, neki od članova su u svojim značajno skromnijim sistemima odmakli dalje od tebe, po pitanju nivoa na kom njihovi sistemi iznose ono što smatram elementarnim kriterijumom kvalitetne audio reprodukcije.

Sada sam upoznat sa tvojom polaznom tačkom, dogovorićemo tvoje upoznavanje moje polazne tačke. 

Link to comment
Share on other sites

19 sati ranije, beatgoeson said:

Imao bih da obratim pažnju i na druge neke momente, pa i na srednjetonski opseg... recimo, da kod mene muški hor ume da zvuči baš muški, a ne kao hor bečkih dečaka.;)

Ne razumem ovo sa horom.

18 sati ranije, beatgoeson said:

Ima i tog... vanitija, ali ja tu vidim sudar sa novim konceptom, i dozu nerazumevanja. Ništa strašno.:D

Gde ima toga, svega?

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Nomimasen said:

Postoji problem u srednjima koji bih nazvao ispranošću. Instrumentima nedostaje volumena i kolorita. Slika naginje, umesto punog kolora, monohromatskoj. Ovo nema veze sa *velikisistem-malisistem* diskursom, kvalitet srednjih je suštinski kriterijum koji otvara mogućnost punog zaviravanja u muzičku izvedbu.

 

Ovo ima veze sa "slušašblizu - slušašdaleko". Lepote nearfield slušanja sam upoznao još sedamdesetih - pošto nisam imao slušalice, posle "zaginjavanja", da ne bih (previše) uznemiravao ukućane, stavljao sam zvučnike na patos, a ja legao između njih.

Ali, nema smisla da pišem o tome dok ne čujem kako to kod tebe zvuči. Za razliku od tebe, ja imam prilično jasnu predstavu šta me očekuje, i imam unapred pozitivan stav. U svakom slučaju me zanima da čujem te zvučnike. 

Link to comment
Share on other sites

Beatov sistem tj.koncepcija je konstrukciono za mene savrsena.I kraj linn i naim sistem apgrejda najskupljih sistema je upravo takav- aktivna elektronska skretnica i snagas za svako frekventno podrucje.Potpuna iskoristivost ampova i savrsen pogon jedinica.Pritom i mogućnost regulacije nivoa i formiranje pravilne f.krive uz merenje ili jednostavno po ukusu ali i u skladu sa sobnom akustikom.Naravno uvek moze bolje i sto se ampova i izvora,a i kablova mozda bi se uz tako nesto doslo do jos "rafiniranijeg" zvuka kod beata koji nikako nebih nazvao razglasom osim u nekom pozitivnom smislu.Ipak su komponente zvucnika i suvise hajenderske od skupih baseva pa do raal ribona za takav komentar,ne znam da li je uopste poslusan sistem od strane onog koji ga tako kvalifikuje.Bas reprodukcija je zasad ono sto jeste izvanrednost koja je retka i po meni treba sada raditi i na ostalom,mozda rad na izvoru zvuka,ampovima, detaljima kao sto su kablovi.Komentar vlasnika takvih sistema je da nikad vise nazad na klasican pasivan zvucnik.Slican tome je i Damićev sistem pa se zato očigledno dobro razumeju.Mislim da bi mi takav verovatno najvise prijao jer volim tu neverovatnu neposrednost planarnih zvucnika,prosto me stah da ga čujem,priznajem.I posle quadova redovno zapadnem u bedak.Ja sam se da priznam malo već umorio od hife i prija mi trenutna neopterećenost zvukom i slusanje muzike uz zanemarivanje eventualno boljeg zvuka, ali kad uhvati zelja nadogradiću ovo moje u tom smeru.

Paralelno mi se vraća zelja za manjim ali vrhunskim zvucnicima zbog specifičnosti prostora i boljeg 3d.Jedan kandidat je aktivan cetvorosistemski zvučnik manjih dimenzija sa ugrađenih 4 ampa od 250w po kanalu,jurim priliku da to negde poslusam.Isao bi dole u basu do 50hz,a postoji i mogućnost dodavanja woofera i spust do čak 9hz uz dosta podesavanja(9 parametara).

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, beatgoeson said:

Ovo ima veze sa "slušašblizu - slušašdaleko". Lepote nearfield slušanja sam upoznao još sedamdesetih - pošto nisam imao slušalice, posle "zaginjavanja", da ne bih (previše) uznemiravao ukućane, stavljao sam zvučnike na patos, a ja legao između njih.

Ali, nema smisla da pišem o tome dok ne čujem kako to kod tebe zvuči. Za razliku od tebe, ja imam prilično jasnu predstavu šta me očekuje, i imam unapred pozitivan stav. U svakom slučaju me zanima da čujem te zvučnike. 

Iz mog iskustva se nedostaci koje sam naveo nikako ne mogu nadomestiti (samo) pukom promenom mesta slušanja. Takođe, zaista mi je teško da prihvatim da neko eksplicitno ne bi želeo imati kolorit i iznijansiranost u zvuku. Nije li upravo to ono što čini pojedinačnu muzičku izvedbu specifičnom i karakternom?

Pomenuto leži negde, verovatno. Preporučio bih potragu, svakako vredi, iako ona može da se pretvori u gigantski poduhvat, uzimajući u obzir dimenzije i masu sistema.

Ako smatraš da je korisno imati prilično jasnu predstavu šta te očekuje, so be it. Mene te stvari ne zanimaju unapred. Moj stav pre dolaska kod tebe nije bio negativan, samo su očekivanja bila nešto niža, što se i ogleda u kasnijem broju zamerki iznetih na forumu. Imam ih još, ali su ovo one koje bih naveo ovde. O ostalim bih privatno, kada dođeš do mene, što ćemo vrlo uskoro napraviti.

Da se nekako i vratimo temi - manja masa sistema = veća verovatnoća da uočimo i otklonimo problem. 

Link to comment
Share on other sites

Do pre tri godine sam ludovao sa biamping konceptom u svom sistemu i pratecom infrastrukturom koja ga opsluzuje...previse kriticnih tacaka koje iziskuju peglanje i kompromise, pa me i ne cudi potreba za aktivom, dsp, itd...

Sada je to jedan snagas sa potom za pojacanje i precizno nivelisanje glasnoce levog i desnog kanala, mac mini, interfejs, dac i zvucnici. I to mi je previse kriticnih mesta kojima vecito pokusavam da ugodim a da odrzim sustinu muzickog zapisa.

Posto sam sklon da nesto uvek ceprkam, a ne da menjam manicno komponente dok ne iscrpim postojece mogucnosti, ostaje takav koncept. Onda kada budem zeleo da dignem ruke oko cackanja prelazim na nesto nalik Kii.

http://kiiaudio.com/en/

Nema potrebe za upotrebu aktive uz zastareli tj. klasican koncept upotrebe kablova , tacnije dzungle kablova i bezbroj konektora.

Sa druge strane, neophodno je dobro resiti sve oko napajanja jer je to kicma sistema.

Link to comment
Share on other sites

On 3/4/2017 at 19:14, Nomimasen said:

Ne razumem ovo sa horom.

 

pa to ti je ono kada ja pravim kutije pa mi dođe ortak i kaže kako izgleda da pevačica ima 40 kila a kod njega da ima 70 kila .....onda ja kažem nema problema i pomerim filter da doteram pevaljki kilažu po propisima . :ph34r:

  Problem je u tome kako ko namesti zvučnike da rade , uglavnom generalni je problem u tome da ako su korektni muški glasovi onda nisu ženski i obrnuto .....malo njih može da odradi korektno i jedne i druge .

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, RADE said:

pa to ti je ono kada ja pravim kutije pa mi dođe ortak i kaže kako izgleda da pevačica ima 40 kila a kod njega da ima 70 kila .....onda ja kažem nema problema i pomerim filter da doteram pevaljki kilažu po propisima

 
 

Kod mene u muškim horovima ne pevaju pevačice... takođe, opseg bitan za glasove mi pokrivaju Accuton jedinice, o kojima nisam pročitao ništa loše, a i ja sam zadovoljan njima. Dok sam eksperimentisao sa promenljivim filterom, nisam primećivao gotovo nikakvu razliku prilikom promene reza sa visokotoncem - obe jedinice su brze i tačne.

Osim toga, prvenstveno sam mislio na izvor, a ne na zvučnike. 

I još nešto - slušao sam muški hor, uživo, iz blizine. Nije dobro kada u sobi zvuči kao da svi zajedno imaju četrdeset kila.:D

 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, gvlada said:

100Хц није високо за локализацију извора баса? Питам јер је класични савет на 80Хц.

Oba basa su okrenuta napred, pa nema veze gde su sečeni. Dok sam sve ovo sastavljao, bilo je perioda da je radio samo jedan od basova, moglo se blago primetiti koji ne radi, ali ništa strašno. Za klasični sub je, ipak, bolje seći niže.

Link to comment
Share on other sites

Sećam se da sam kod domaćeg distributera slušao ove male zvučnike. Ruby model ili sličan. Leben CS 600, odličan Copland cd. To je reprodukovalo flamenko. Jedan od najboljih zvučnih doživljaja, san snova iskreno. Zvučnici su 82 db i idu do dva ohma ali Leben to vozi carski. Sve je tu bilo, basa u izobilju a o ostalom i da ne govorim. Plemenit zvuk je to bio, plava krv u audio svetu.

 

 

lineup_big.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...