Jump to content


5.1 ili 2.1 ili 2.0 ?


Fredi

Recommended Posts

Poštovani,

 

Planiram u nekoj budućnosti da kupim ozvučenje. Moja primarna ideja je bila da uzmem nove sledeće komponente ili nešto slično(yamaha, yamo, pioneer) do 650e otprilike:

Zvučnici - http://www.winwin.rs/zvucnici-pioneer-s-es3tb-5-0-150w-1162876.html

A/V risiver - http://www.winwin.rs/av-receiver-pioneer-vsx-423-s-4744868.html

vufer - http://www.winwin.rs/zvucnici-pioneer-s-21w-100w-rms-subwoofer-1160541.html

Izvor bi bio računar kao i do sada, mp3, poneki flac, ali uglavnom filmovi. 

Druga varijanta je da sastavim 5.1 od polovnih komponenti. Po oglasima sam video gomilu zanimljivih risivera od oko 200-250e da vas ne davim sa linkovima...japanci uglavnom i par cambridge audio i arcam. A zvučnici bi mogli biti quadral, magnat...2 podnostojeća + 3 satelita ili čak 4 podnostojeća+ centralni + vufer....

Treća opcija je 2.0 ili 2.1 od polovnih komponenti. 

Nisam neka picajzla po pitanju kvaliteta, ali kopka me da li bi taj 2.0 ili 2.1 bio toliko drastično bolji od recimo polovnog 5.1? U suštini želim 5.1 i spreman sam tu da izgubim nešto na kvalitetu, ali mi nije najjasnije kolika je ta razlika...

 

Hvala na pomoći!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

sve zavisi da li zelis da gledas/slusas filmove pre svega, ili pravis sistem za muziku.

ako vise slusas muziku, stereo. ako volis filmove, nategni se za 5.1

stvarno sve zavisi od tebe.

moj start je bio 5.1, a evo me sad na stereo zvuku i o 5.1 ne razmisljam uopste, niti mi nedostaje.

 

kreni od toga - sta zelis, muziku ili filmove. suludo bi bilo uzimati ne znam kakav 2.0 ako slusas mp3 i zadovoljavas se time.

Link to comment
Share on other sites

Imam ja 7.1 Dolby Atmos i DTS:X risiver, nije polovan nego nov, kupljen pre 2 meseca, u garanciji. Doduše mislim da ti je izvan budžeta skoro duplo.

Uradio sam "downgrade" sa 5.1 na stereo jer sam shvatio da mi je muzika važnija od filmskih efekata.

Ako te zanima javi se.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

On 2/17/2017 at 19:00, Fredi said:

Hvala na oba brza odgovora. 

Da li može peporuka za još neki polovan risiver 5.1 do 250e?

Kao sto kaze chika_milan sve zavisi od toga sta ce biti prvenstvena namena sistema.

Jednostavno stereo pojacalo i dva zvucnika tj 2.0 sistem ce biti bolji izbor za muziku dok 5.1 ce biti dosta bolji izbor za filmove. Opet naravno zavisi kakav je kvalitet ta dva sistema, dakle ovo pricam generalno kakav je odnos.

Resenja imas mnogo, a jedno od njih je da kupis AVR koji ima preout izlaze i onda prikljucis neko polovno ali kvalitetno stereo pojacalo da gura prednje kanale koje mozes koristiti za muziku u 2.0 modu, a na taj AVR kasnije mozes dodati jos 3 ili vise zvucnika da kompletiras visekanalni sistem i tako dobijes najbolje od oba.

Link to comment
Share on other sites

Filmovi su prioritet. Zanimljiva ideja,to mi još nije palo na pamet. Hvala na ideji :) Znači bilo bi izvodljivo da risiver tera satelite i vufer, a frontove stereo pojačalo i sve to bez prespajanja žica kad menjam s 2.0 na 5.1 i obrnuto? Da li ima smisla stsvljati zadnje zvučnike podnostojeće?

Link to comment
Share on other sites

On Tuesday, February 21, 2017 at 3:13, Technicssss said:

 

Resenja imas mnogo, a jedno od njih je da kupis AVR koji ima preout izlaze i onda prikljucis neko polovno ali kvalitetno stereo pojacalo da gura prednje kanale koje mozes koristiti za muziku u 2.0 modu, a na taj AVR kasnije mozes dodati jos 3 ili vise zvucnika da kompletiras visekanalni sistem i tako dobijes najbolje od oba.

Zar nije jednostavnije da nabavi neki od onih hvaljenih Panasonic AV risivera i tako reši sve dileme?

Link to comment
Share on other sites

Budzet za risiver mu je 3-4 puta veci od cene ovih Panasonic AV risivera, a osim toga njih uglavnom kupuju ljudi tek nakon slusanja jer ne veruju da zvuce tako kako ih opisuju po stranim forumima.

Kod nas jos uvek vazi skuplje je bolje, a u budzet mu ulazi neka kombinacija AVR kao preamp + poweramp ili stereo pojacalo koje moze tako da radi.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Shang Tsung said:

Koji su to Panasonici (ako moze link)?

U pitanju je njihova XR serija. Modeli od XR10 do XR45 zvuce fenomenalno kada se pogleda cifra po kojoj se prodaju, a to je od 40-65 evra. Evo primera kako cisto zvuci XR25 i to preko YouTube snimka:

Izuzetak iz ove prve grupe je XR30 koji ima obojeniji, slobodno mogu reci lampaski zvuk. To nekim zvucnicima prija, a nekima ne.

Druga grupa su duplo skuplji modeli od XR55 do XR70 koji iako po unutrasnjosti izgledaju skoro identicno kao ovi prvi u praksi daju kvalitetniji zvuk. Prvi tekst koji sam procitao na netu je ovaj gde se govori o poredjenju Rotel 1095 snagasa i XR55 AVR-a na Bowers & Wilkins 802D zvucnicima:

http://www.avsforum.com/forum/90-receivers-amps-processors/600778-review-panasonic-sa-xr55-b-w-802d.html

Takvih tekstova na netu ima koliko hoces...

Postoji i XR700 koji je extremno redak uredjaj i ima jos otvoreniji zvuk sa vecom pozornicom, a sam zvuk blago vuce na topliju stranu za razliku od ovih koji sviraju potpuno neutralno.

Da dodam jer mnogima bode oci ovaj natpis Panasonic - ovi uredjaji ne sviraju tako kako sviraju jer je Panasonic napravio nesto dobro vec zato sto je Texas Instruments napravio nesto vrhunsko i radi se o njihovoj PurePath tehnologiji sa Equibit cipovima. Panasonic je samo dodao napajanje, tjuner, visekanalni dekoder i kuciste. Da ne zaboravim i daljinski :P

Ukratko zvuk ima veoma kratku putanju i ostaje u digitalnom formatu od diska do TAS5076 modula pa preko njih do TAS5182 digitalnih pojacala gde se signal pojacava i ide na MOSFET-e. Ima 4 pojacala u ovim jacim modelima, a zaboravio sam za ove slabije, na svakih dva kanala jedno pojacalo koje moze da se bridzuje. Kada se slusa u stereo modu tada su aktivna dva stereo pojacala na normalnim zvucnicima, a na Bi-Wire zvucnicima su aktivna tri pojacala koja rade u bridge modu. Samo pojacalo za centralni zvucnik ostaje bez posla. Postavicu neku sliku kasnije ako stignem.

Sto se snage tice tu je klasika jer niko ne navodi manje od 7 x 100W dok u praksi za najjace modele se navodi 2 x 80W pri punom opsegu sto je tacno i po merenjima.

Texas Instruments za same cipove tj digitalna pojacala navodi ovo:

Output Power 6 Ω 100 W/Channel <0.15% THD+N, 1 kHz, TA = 25°C

Output Power 8 Ω 75 W/Channel <0.09% THD+N, 1 kHz, TA = 25°C

To je kada jedno od tih 4 stereo pojacala radi normalno u visekanalnom rezimu i napaja dva kanala, a kada je u stereo modu onda onda radi u bridzu kao mono.

Link to comment
Share on other sites

O kom boljitku se govori tacno? Ok, da kazemo da vrede 2-3x vise nego sto kostaju (50-60e)?
Da li je npr ovaj panasonic bolji od recimo harman 360 i slicnih risivera? Da li po zvuku mozda vredi kao neki drugi risiveri od 400-500e Ili na kraju pricamo da pruzaju samo ok zvuk za vrlo smesne novce (a 50-tak evra i jeste smesna cifra).


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

270 eur je bila poslednja cena novog 55. Vec je ta cena bila smesna gledajuci samo D/A deo. Meni je transport bila optika sa RME HDSP 9632 kartice. Kao amp bio je bolji od npr. Pioneer A-757 i to znacajno. Podrazumeva se samo za digitaliju. Naravno pored ozbiljnijeg setupa sa Pass snagasem u A klasi nije imao sta da trazi. Dobra strana svega ovog je da su potrebni jos samo zvucnici, DAC ne treba.



Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hvala svima na info. Ima nekoliko HR45 na oglasima 65-110e. Ako će da radi posao još bolje što je jeftin, ostaće za kvalitetnije zvučnike :D 

Milsite da bi bilo ok uzeti neki od navedenih HR-a i pored bužeta od 250e? Da li razlika u onome što se dobija kod HR-a od recimo 80e i najboljeg polovnog risicera od 250e vredi tih 170e? Ako nije velika razlka može se tolerisati zato što je ipak 170e razlika u ceni. Sa boljim zvučnicima moža finalni proizbod bude bolji od recimao risivera od 250e sa lošijim zvučnicima.

Plan budžeta je ovako zamišljen:

Risiver  - 250e

Aktivni vufer - 100e

Frontovi  - 200e

Sateliti - 100 e 

Ako neko misli da bi bila bolja neka druga raspodela novca, bilo bi mi drago da iznese predlog. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...