Jump to content


Pocetnik - Potrebna pomoc oko kupovine gramofona


markoskmarger

Recommended Posts

Pozdrav svima.

Obzirom da sam nov u ovim vodama, a imam zelju da kupim gramofon potreban mi je savet iskusnijih koji poznaju ovu materiju.

Prelistao sam nekoliko tema na forumu i zakljucio da za male pare nema dobrog gramofona. Ipak moj planirani budzet je cca 50 eur, naravno moze malo da varira ako bi naletelo nesto bas povoljno. Mislim da je to u ovom trenutku prakticno kako bi video i doziveo kako to sve ide, koliko cu ja zaista koristiti taj gramofon , .... pa ako se bas zarazim lako je u buducnosti pazariti nesto bolje.

Navescu par detalja (odgovora na pitanja koja sam video da se postavljaju najcesce postavljaju na slicnim temama):

- Urdjaj koji koristim i na koji bi isao gramofon je Pioneer P 710, da li je dobar ili ne nisam strucan kupio sam ga polovnog i odlicno me sluzi vec nekoliko godina i zadovoljava moje potrebe.
- Sto se tice ploca nemam ni jednu u kolekciji znaci poceo bih vremeno da ih prikupljam.

E sad zanima me koje su marke gramofona (proizvodjaci) dobri? Na primer nekih 4,5,6 dobrih proizvodjaca po gradaciji u ovom cenovnom rangu i u malo vecem recimo od 100 - 250 eur kako bih znao za ubuduce ako se zarazim pa resim da menjam? Da li proizvodjac uopste ima veze ili od modela do modela zavisi?

Obzirom da sam totalni duduk a volim da se informisem o stvarima takodje me zanim sta je bitno kod gramofona? Sta ga cini kvalitetnim? Da li je bolje belt ili direkt? Da li su bolji starije ili novije proizvodnje?  Sta je tacno glava, sta zvucnica (jel to isto sto i glava) i sta je igla? Koliko sam skontao od zvucnice i igle najvise zavisi kvalitet zvuka. Da li sam dobro zakljucio?

Takodje sam stvorio predstavu da su zvucnica i igla zamenjive prirode. I koliko sam zakljucio gledajuci oglase da su najzastupljenije AT i Ortofon pretpostavljam da su to firme koje proizvode zamenske, jer verovatno nema da se sad nabavi zvucnica za neki recimo Technics iz 80 ih godina. Da li to znaci da sve ove zvucnice mogu da pasuju na bilo koji gramofon ili ima nekih dodatnih zahteva?

I za kraj postavljam par linkova nekih oglasa pa ako neko bude raspolozen da baci pogled i usmeri me u kom pravcu da idem.

1. Kad je sve Pioneer nek recimo nek bude i gramofon ma da mi ovaj bas deluje kao neka dres varijanta: http://www.kupujemprodajem.com/Pioneer-PL-130-41745056-oglas.htm
2. Jedan Phillips: http://www.kupujemprodajem.com/Rezervisano-Stara-skola-Phillips-hifi-677-belt-41750794-oglas.htm
3. Jos jedan Phillips deluje mi da je dosta stariji ali mi je zanimljiv brem vizuelno: http://www.kupujemprodajem.com/Philips-408-41600168-oglas.htm
4. Jedan Telefunken isto mi deluje stariji (druga slika na oglasu): http://www.kupujemprodajem.com/Aiwa-Telefunken-Astatic-42663112-oglas.htm

I evo par nekih koji premasuju budzet pa ako su prilicno bolji od ovih gore da probam da se skrpim

5. Jedan Dual:  http://www.kupujemprodajem.com/Gramofon-Dual-461-42734107-oglas.htmhttp://www.kupujemprodajem.com/Gramofon-Dual-461-42734107-oglas.htm
6. Jedan Pioneer: http://www.kupujemprodajem.com/Pioneer-PL-100-SNIZENO-42276865-oglas.htm
7. Jos jedan Dual: http://www.kupujemprodajem.com/Dual-cs-410-belt-drive-41624115-oglas.htm
8. I jos jedan: http://www.kupujemprodajem.com/Dual-CS-1256-41612028-oglas.htm

Znam da sam bio opsiran i postavio dosta pitanja ali se nadam da ce neko od iskusnih i upucenih pronaci malo vremena i strpljenja i pruzimi bar deo odgovora.

Unapred hvala.

Pozdrav Marko

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

15 sati ranije, markoskmarger said:

Znam da sam bio opsiran i postavio dosta pitanja ali se nadam da ce neko od iskusnih i upucenih pronaci malo vremena i strpljenja i pruzimi bar deo odgovora.

Unapred hvala.

Pozdrav Marko

 

 

Ne postoji najbolji proizvođać. Po brandu se ne traži gramofon. Svi imaju dobre, manje dobre i loše modele. Tek poneko iz premijum klase ima samo dobre, ili poneko iz Kine ima samo loše.

Audio Technica i Ortofon su originalni proizvođači glava (isto što i zvučnica) i igala za iste. Postoje i zamanske igle no-name proizvođača koje idu na AT ili Ortofon zvučnice, i po pravilu su lošije od originalnih AT ili Ortofon (izuzeci su vrlo retki, a i to samo u premijum klasi).

Od pristupačnih proizvođača glava, ima još Grado, Shure... ima još, ne znam sada. Ali AT i Ortofon su najveći.

Njihove glave se povremeno rebrendirane prodaju sa novim gramofonima, a ponekad i idu u paketu sa novim gramofonom bez rebrendiranja.

Na većini zvučnica, može da se menja samo igla, kada se potroši. Danas je bzvz. što je sama igla najčešće >80% cene cele nove zvučnice, tako da je isplativo samo korisnicima koji baš mnogo slušaju gramofon.

Ima zvučnica kojima se igla ne može menjati, ali su van tvog interesa. Obično su vrlo skupe i kao početnik, nećeš naletati na njih.

Ranije je skoro svaki proizvođač imao i poneku svoju glavu, ponekad rebrendiranu od nekog ko je radio samo to, a ponekad su pravili nešto svoje. Za takav moraš naći originalnu iglu. Zamenske (no-name) su uglavnom loše. Međutim, danas je gotovo nemoguće naći originalnu Sony, Technics, AIWA, JVC, Sanyo iglu. Za stari gramofon, ako nema za naći novu originalnu iglu, najbolje je zamenuti celu zvučnicu (tj. glavu). Nije veliki posao. Ima tu par pravila, ali se lako posavetuješ na forumu.

Da li direct drive ili belt, nije mnogo bitno. I jednih i drugih ima i dobrih i loših. S tim da su najgori po pravilu na gumu. Hoću reći, gumeni pogon je išao i u one najgore plastikanere ali i u srednju i u premijum klasu i u onu naj.naj.vr' klasu u desetinama hiljada nekih stranih novčanica. Direct drive uglavnom imaš od srednje do više klase. DD je redak u onoj top premijum klasi od više x1000€.

Za konkretan model, ne mogu pomoći. Naći solidan gramofon za 50-ak eur nije lako, ali ima. Ja bih više obratio pažnju na pouzdanost podavca.

Računaj još 30-ak eur za zvučnicu. AT95 je neki minimum za početak i ispod toga ne bi trebalo ići.

Sledeći put, mnogo pitanja podeli u više tema. Lakše je komunicirati. Ne žuri da sve naučiš sad odmah.

 

Link to comment
Share on other sites

NS happy hvala na brzom i detaljnom odgovoru.

Sad sam otprilike stvorio sliku sta i kako. Nisam skontao da li ipak znaci da od zvucnice najvise zavisi kvalitet zvuka, a gramofon je vise kao sklop bitno da radi dobro?

Zamolio bih za jos jedno pojasnjenje ako imas vremena i strpljenja ili ako se jos neko prikljuci temi kako bih iskristalisao sta tacno jurim i trazim . Sta si tacno smatrao kao puzdanost prodavca? Da l ise to odnosi da je vlasnik, da je dugo kod njega da insistira na probi i licnom preuzimanju,... jednom recju da se vidi da ceni gramofon?

Od ovih linkova koje sam naveo recimo sta je bolje i da li ima neke epohalne razlike izmedju ova dva modela? U opcijam? ......?

Recimo ovaj pl 130 mi se vizuelno vise uklapa ali mi deluje nekako jeftina izrada?

http://www.kupujemprodajem.com/Pioneer-PL-130-41745056-oglas.htm  i http://www.kupujemprodajem.com/Pioneer-PL-100-SNIZENO-42276865-oglas.htm

Kaceci linkove video sam da ovaj PL 100 ima ovu " zakrivljenu rucicu " ne znam kako se taj deo tacno zove pa sam se setio da sam propustio da pitam u cemu je razlika izmedju tih zakrivljenih i ovih " pravih"?

Takodje me zanima da li su ovi stariji recimo http://www.kupujemprodajem.com/Philips-408-41600168-oglas.htm  krs varijanta u odnosu na ova dva gore navedena ili su isto ok? Da li ima neke razlike u opcijama posto vidim da ovi stari imaju po 2-3 prekidaca i to je to.

Jos jednom hvala na odgovorima puno si mi pomogao  sledeci put cu gledati da rasporedim po temama.

 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, markoskmarger said:

Zamolio bih za jos jedno pojasnjenje ako imas vremena i strpljenja ili ako se jos neko prikljuci temi kako bih iskristalisao sta tacno jurim i trazim . Sta si tacno smatrao kao puzdanost prodavca? Da l ise to odnosi da je vlasnik, da je dugo kod njega da insistira na probi i licnom preuzimanju,... jednom recju da se vidi da ceni gramofon?

Ne očekuj da će neko moći da te nauči umetnosti trgovanja na srpskom tržištu polovne robe.

Takođe, nemoj očekivati da neko drugi umesto tebe preuzme odgovornost za odabir uređaja. Konačnu odluku donosiš ti!

U uslovima ograničenog budžeta potražio bih neki od Technics tangencijalnih DD gramofona, poput SL5, ili ako možeš da dobaciš do SL7.

Oni zahtevaju minimalan trud korisnika oko podešavanja i sviraju izuzetno dobro sa vrlo jeftinim zvučnicama poput AT311EP.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na savetima. Poslednje sto ocekujem je da neko preuzme odgovornost za odabir uredjaja. Naprotiv cak ni ja nemam neku preteranu odgovornost da ne pogresim tek pocinjem da ulazim u ove vode i ucim a u svemu tome greske su prirodna stvar i one se placaju a ja sam spreman na to. Samo sam trazio pomoc - komentare sta da sta ne sta je provereno sta gledati koje su razlike kako bi stvorio sliku sta je ok i naucio nesto da ne kupim prvi koji vidim u oglasima. Drugim recima kao sto sam i naveo budzet je cca 50 eur ali ako se pojavi nesto za 20 - 30 -ajd i 40 eur vise a da je znatno bolje pa naravno da cu se skrpiti i uzeti to bolje. Cilj mi je kroz ovu temu da kroz savete vas iskusnih pocnem da ucim i upoznajem materiju pa potom i kroz praksu.

Kad smo vec kod SL5 da l ije to ovo http://www.kupujemprodajem.com/Technichs-SL-B5-42760652-oglas.htm ako jeste koja koincidencija bas sam veceras naleteo na njega i reko da ga postavim u temu da cujem vase misljenje. Jedino mi boja nije bas bolje da je crna al sta je tu je.

Evo jos par koji meni na oko deluju ok pa ako ima raspolozenih za komentare:

http://www.kupujemprodajem.com/sony-ps-lx-300-h-42778717-oglas.htm

http://www.kupujemprodajem.com/sony-ps-t-15-42778249-oglas.htm

Kakav je ovaj 667 vec sam naleteo na dva tri ok deluju http://www.kupujemprodajem.com/Philips-677-42776633-oglas.htm

Jel ima neke razlike izmedju ove zakrivljene rucice i prave? Koliko sam skontao bolja je zakrivljena?

Link to comment
Share on other sites

Kriva ili prava ručka, svejedno ti je. I jednih i drugih ima i dobrih, i loših, ima i jednih i drugih i u plastik patos klasi, i u premijum high-end.

 

16 sati ranije, markoskmarger said:

Sad sam otprilike stvorio sliku sta i kako. Nisam skontao da li ipak znaci da od zvucnice najvise zavisi kvalitet zvuka, a gramofon je vise kao sklop bitno da radi dobro?

 

Kod gramofona je važno skoro sve. Gramofon je mehanička sprava. Zvuk se stvara tako što igla u brazdi treperi, vibrira identično kako to treba da radi vazduh dok slušamo zvuk, tj. kako treperi zvuk. Problem je što treba da treperi samo igla i jedino igla. Ali te vibracije se prenose na ručku, telo gramofona... Oni moraju biti "mrtvi" što se tiče tih vibracija.

Zamisli štanglu koja negde visi (ručka gramofona). Kada je klepiš sa jedne strane, ona tipično počne da vibrira. Jel? A zamisli kada sa jedne strane prikačiš neku drndalicu. E, ručka gramofona ne sme na to da reaguje vibracijama. Ona mora da apsorbuje/prigušuje/utišava te vibracije, koje se dalje prenose na telo gramofona. Koje opet mora dalje da ih prigušuje.

Dalje, dok igle vibrira u brazdi, ploča takođe vibrira, i to kontra. To mora da se priguši u disku, podlozi, telu gramofona.

I još dalje, dok slušaš muziku, vibracije zvuka iz vazduha, takođe 'oće da se prenose u gramofon, a onda putuju u iglu, i u ekstremnom slučaju, imamo neku mikrofoniju (lično sam je čuo na lošem gramofonu). Grmofon mora i to da apsorbuje.

Dakle, dobar gramofon mora da prigušuje sve vibracije, i da dozvoli igli da samo ona vibrira onako kako je urezano u ploču. Ako sve to počne da "zvoni" svojom frekvencijom, imaš kakofoniju zvanu jeftin plastični gramofon, bez obzira koliko je dobra zvučnica.

 

I dalje ne znam koji da kupiš. Kada odeš da gledaš gramofon, pogledaj da ručka nema lufta, tj. da u ležajevima ne može da se mrda napred nazad, ili da se uvrće. Ovo probaš vrlo blago, da te prodavac ne najuri napolje.

Težak gramofon je najčešće bolji od lakog.

Dobro je da ima stroboskop, da odmah proveriš stabilnost brzine. Stariji gramofoni niže klase, imaju često problem sa brzinom, a to se teško proceni bez stroboskopa.

Bolje je da nema nikakvu glavu (i time nižu cenu) nego da ima glavu sa iglom nepoznate starosti i originalnosti. Solidna nova glava košta 30-ak eur, i bolje da ti uzmeš pouzdano novu, nego da ti trgovac kaže da je u dobrom stanju, ili da je nova, a ta nova u stvari neka zamena šklj klase. Na mom starom gramofonu, jako je velika razlika u zvuku bila između originalne Ortofon 5E (najjeftinija Ortofon) i nove zamenske koju sam neiskusno kupio.

Bla.bla.bla...

Link to comment
Share on other sites

NShappy ti prijatelju kad odgovoris odgovoris da coveku ne moze da bude nejasno. Hvala jos jednom na detaljnom objasnjenju.

Otprilike sad imam predstavu.Resio sam da danas odem i pogledam dva tri gramofona i ako mi neki deluje ok da pazarim.

Pokusacu da postavim uzi izbor pa ako neko vidi pre nego sto krenem u kupovinu i moze da da svoj komentar kojim redosledom treba da mi bude prioritet tj da li se za neke od vih zna da su se proslavili kao ok korektni ili su razocarenje znacilo bi mi. Kao sto se moze zakljuciti podigao sam malo budzet jer sam shvatio da za 50 eur stvarno nema nista.

1. http://www.kupujemprodajem.com/Technichs-SL-B5-42760652-oglas.htm

2. http://www.kupujemprodajem.com/Philips-677-42776633-oglas.htm

3. http://www.kupujemprodajem.com/Philips-877-Belt-drive-direct-control-rezervisano--39757251-oglas.htm

4. http://www.kupujemprodajem.com/Fine-Arts-TT1-42069388-oglas.htm

5.http://www.kupujemprodajem.com/Gramofon-Dual-461-42734107-oglas.htm

5. i ovaj za kraj. Meni se licno vizuelno svidjaju ovi stariji. Kakvi su oni uopste? Jel su to "zastarele tehnologije" u odnosu na ove novije ili isto ima ok gramofona (osim Thorensa koji sam skontao da je ok). Konkretno kakav je ovaj : http://www.kupujemprodajem.com/CEC-bd-2200-42531543-oglas.htm

Koliko vidim po netu ocigledno je ovde izgleda menjano kuciste (kako se vec tacno zove) jel to ok ili treba zaobici?

Bas bi mi znacili vasi komentari i misljenje da znam sta odmah da zaobidjem , a na koje da stavim akcenat.

Unapred hvala.

 

Link to comment
Share on other sites

stoN_Cold hvala na brzom odgovoru. Jel ovako da mi ide prioritet po kvalitetu Tehniks, dual pa cec ili si isao redom kako sam ja stavljao linkove. Meni vizuelno bi isao totalno obrnuto al me zanima kvalitet.

Samo jos jedno pitanje sa stanovista upotrebe. Jel ovaj CEC nesto tezi za upotrebu posto sam pocetnik jel ima tu nekih stelovanja, podesavanja, ... za razliku recimo od ovog tehniksa? Koliko sam gledao na you tube ovaj tehniks je nekako automatizovan za razliku od ovog CEC. Jednom recju jer ima neke razlike pri upotrebi za mene kao pocetnika obzirom da nemam nikakvo predznanje?

Link to comment
Share on other sites

Нај компликованији је Дуал па Техникс а на крају тај ЦЕЦ који је баш најпростији али по мени и најлепши.

Дуал - обични дво полни мотор

ЦЕЦ - четворополни синхрони мотор

Техникс - ДЦ мотор уз помоћ фреквентног регулатора.

Link to comment
Share on other sites

Ako sam dobro razumeo cec je najprostiji za upotrebu - koriscenje od strane korisnika ( ne treba neko ogromno znanje) a dual najkomplikovaniji? Tehniks je zlatna sredina.

I meni je ovaj CEC prelep a koliko sam skontao kvalitet je dobar? Na sta treba da obratim paznju kod njega pri kupovini?

Jel ok za odrzavanje vidim da kaiseva ima na Ebay-u? Zvucnica pretpostavljam isto moze da se menja? Zasto si naveo motore jel to nesto bitno sta je bolje?

Ako sam sve dobro shvatio cekam jos tvoju potvrdu pa put pod noge. Cena pretpostavljam da je ok za taj gramofon?

Jos jedno pitanje obzirom da je stariji ne znam da li ima neke razlike u dzekovima jer ja mogu njega da prikacim na moj pioneer p710?

 

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, markoskmarger said:

Ako sam dobro razumeo cec je najprostiji za upotrebu - koriscenje od strane korisnika ( ne treba neko ogromno znanje) a dual najkomplikovaniji? Tehniks je zlatna sredina.

Дуал је најкомпликованији за сервисирање као и злу не требало резервни делови.

 

16 minuta ranije, markoskmarger said:

I meni je ovaj CEC prelep a koliko sam skontao kvalitet je dobar? Na sta treba da obratim paznju kod njega pri kupovini?

Да је ручка без зазора (луфта) и да се тањир врти без задршке.

 

18 minuta ranije, markoskmarger said:

Zasto si naveo motore jel to nesto bitno sta je bolje?

Хтео сам да напоменем о каквим се конструкцијама ради, тј. квалитету.

19 minuta ranije, markoskmarger said:

Jos jedno pitanje obzirom da je stariji ne znam da li ima neke razlike u dzekovima jer ja mogu njega da prikacim na moj pioneer p710?

Битно је да на крају аудио кабла буду чинчеви да би без по муке прикључио на ту мини линију.

Link to comment
Share on other sites

Samo bez žurbe da ne bude iznenađenja - moraš da vidiš koja vrsta glave se nalazi na ručki. Postoje MM mi MC glave, ove prve su uglavnom najzastupljenije, dok MC se ređe sreću jer su uglavnom skuplje. Razlika je u izlaznom naponu koji daju, tako da za MC glave mora postojati odgovarajuće predpojačalo u samom integralnom pojačivaču, jer one daju i do 10 puta slabiji signal od MM glava.

Ako je suditi po slikama za CEC, i po oznakama na samoj glavi, radi se o MC glavi - proveri da li na tvom pojačalu ima selektor za MM/MC phono ulaz, ako nema neće moći ta glava da se priključi na pojačalo bez dodatnoe skalamerije.

Link to comment
Share on other sites

Da li tvoja minilinija uopšte ima gramofonski ulaz?

I da, ako je na CEC-u MC zvučnica, onda probaj da se nagodiš da uzmeš bez zvučnice. MC zvučnica ti dalje komplikuje priču.

Mada, ovako po slici, deluje da se igla skida, a to onda sigurno nije MC već je MM.

Ako i ne daju bez zvučnice, ona slikama deluje baš stara, što bi značilo da ti svakako preporučujemo novu zvučnicu.

Link to comment
Share on other sites

Evo ovako. Prvo zelim svima da se zahvalim da savetima i strpljenju kao i detaljnim objasnjenjima. Puno ste mi pomogli. 

Gramofon je kupljen. Odluka je bio CEC. Prilicno je ocuvan i meni (subjektivno) PRELEP. Placen 80 eur. Mnogo ili malo to je sto je. Ono sto treba uraditi jeste zameniti kais. Sad je na redu potraga za istim!

@zak  Zvucnica je izgleda bas MC i to MC 20 S. Za taj podatak nisam znao. Phono ulaz ima ali selektor ..... ??!!?? ne znam u svakom slucaju slikao sam pa cu postaviti.

@NShappy   Koliko ja vidim ima phono ulaz. Slika je u prilogu.

Ja nazalost nemam nijednu plocu da bih probao da li radi ili ne, ali verujem da cu i to resiti sutra - prekosutra.

E sad ako ne moze da radi kakva je skalamerija u pitanju?

Da li mogu da zamenim zvucnicu i predjem na MM? Kakav je to poduhvat ako uopste moze?

Koje mi je najbolje resenje?

I za kraj par fotki od CEC-a i jedna od mog pojacala zbog ovih ulaza...

0-02-05-31ff04e159b578d3fbddc73958b7db99ce9d995b66be5bf95a34aeeff2d34fb5_full.jpg

0-02-05-12311dfc7cc68e49ec1f25a4a8041becc36be33b6afc18ea5a99ef6328a092ce_full.jpg

0-02-05-c4fd4c2fb4155bd407be6f952d8ea28ac7827cbb84f695033b2823cca41617e0_full.jpg

0-02-05-ea0796d7b36e750837e4ff0d89b1992cb95c3da41a93bc11b0e7dbc57b6ca4a2_full.jpg

0-02-05-931314ab8632345e66cbae1ca0aa1829ae9b170f578eb6320363bdbe2df3b67c_full.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kaiš potraži u Silkenu (TC u Balkanskoj), ranije su imali, a cene su oko par stotina dinara.

Kaiš ćeš pazariti prema dimenzijama originalnog (ako ga imaš?).

Zvučnica u svom nazivu nesrećno nosi oznaku "MC", ali je MM (moving nagnet) tipa. Jesi li proverio da li je ispravna? U protivnom, sledi ti kupovina igle za tu zvučnicu, ili kupovina nove zvučnice.

Tvoje pojačalo ima gramofonsku sekciju (na vrhu, "phono").

Neko se potrudio da dampira tanjir (pluta i ne znam šta je ovo crno, bitumenska traka?) :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...