Jump to content


Post ekspres


Mingus,Mingus

Recommended Posts

Mislim da si insam svestan da je to nemoguća misija. Otkud zna poštar šta si ti kupio? Šta recimo sa pločama? Hoće li da sačeka da je preslušaš, da vidiš preskače li? I bezbroj takvih primera možr da bude. Ako bi dozvolili takve stvari, zakomplikovali bi sebi život i usporili proces isporuke, dakle udarili na sopstveni budžet. Oni polaze od pretpostavke da znaš šta si kupio inod koga. Za zvanične trgovine postoje nadležne inspekcije i Zakon o zaštiti potrošača, za privatna lica, rizik snosi kupac.

Dakle njihovo je da paket sa mesta A stigne na mesto B, i novac, ako je potrebno sa mesta B na mesto A. Dalja odgovornost ih ne interesuje. Naravno, ostavljena je opcija da se zapisnik napravi u pošti, koji kasnije može da posluži za eventualne razmirice na relaciji prodavac/kupac ili prodavac/kupac/kurirska služba za slučaj oštećenja u transportu.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam zasto bio problem da se otvori pogleda i mozda vrati  posiljaocu.Sa tim posta nema veze radi samo tehnicki deo.Pogleda se vizuelno i toliko.Ja mogu da odbijem da primim posiljku i ona se vraca zar nije tako i to bez otvaranja.Zato kada saljem kao otkup samo ako ima ocene ako ne placanje unapred.

Lepo bi bilo kada bi neka kurirska sluzba uvela tu mogucnost, znacajno bi se smanjila mogucnost prevare.

Link to comment
Share on other sites

Na kraju krajeva neka se te usluga naplacuje ili procentualno otkupu ili neki fiksni iznos ili da recimo do 5000 bude 100din a skuplje po nekoj skali.Normalno ako se roba vraca postarina se naplacuje od osebe koja vraca-Dozvoli se samo kratak vizuelni pregled i nista vise.Ako mi slje foto aparat mogu samo da pogledam vizuelno i nista vise.

Link to comment
Share on other sites

I čekaj sta sad hoćete da kažete, da poštar/kurir treba da proverava ispravnost uređaja na prijemu? Ili da čita prepisku vas i prodavca da vidi da li je uređaj adekvatno opisan? Ili da nosi unimer sa sobom? Možda da sačeka jedno pola sata nakon što izvrši uvid, da prodavac to dobro upakuje? Ili da mu veruje na reč, a kad se vama ne svidi poručeno, da ne zna šta će sa tim? Možda je bezvredno pa ni prodavac neće da plati poštarinu i uzme predmet natrag. Hoće li kurirske službe otpad da otvaraju?

Dakle jedino mogu da odgovaraju za oštećenje tokom transporta i u te svrhe se zapisnik može napraviti u pošti/kurirskoj službi. Da li je moguća naknada, tj. da li je dokazivo? Nekad da, većinom verovatno ne.

Jako komplikovana tema.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, safet said:

tako je drugar ! ja sam čak i išao u školu sa ovim kurirom i nije dozvolio da otvorim paket mada je karton bio izgužvan ali je aparat bio bez oštećenja.

Боље да си ишао после школе са његовом сестром.  :)

Link to comment
Share on other sites

Agostino, evo jedna slična tema: https://forum.benchmark.rs/showthread.php?393642-TROSTRUKA-PREVARA-Umesto-GTX-970-karte-Ga-K8VM800m-ploča-i-prljava-jakna

Ne, ne može da se raspakuje pre zvaničnog uručenja i plaćanja kuriru, nikada neće moći, niti treba da može. Kada bi kurirske službe to dozvoljavale, potencijalne komplikacije bi težile beskonačnosti. Možemo nabrojati brojne primere mogućih komplikacija ako raspakujete robu, a onda nećete da je primite ni platite.

Evo je samo jedna. Ko će i kako to onda ponovo da zapakuje ako niste baš potpuno zadovoljni?

U najboljem slučaju, to ja radim, zamolim kurira samo da sačeka tek toliko da otpakujem da posvedoči da unutra nije baš recimo cigla, ili prljava jakna. Ako i jeste takva ljakse prevara, kurir može da bude kasnije neki svedok, ili vas uputi na službu u pošti, koja onda može da vam pomogne da sudski blokirate isplatu "prodavcu", kao u gore linkovanom primeru. Ali ne može vam vratiti pare, ili robu nazad.

Ne može kurir da odgovara i potvrđuje/opovrgava ispravnosti robe, d svedoči o tačno baš onom uređaju/robi koju ste poručili/kupili, o stanju robe i vašem dogovoru sa prodavcem.

Ne možete zamisliti kakve bi probleme onda prodavci, mislim na poštene i korektne prodavce, mogli imati sa kupcima iz grupe 'eronja. Imajte u vidu i da kupac može biti preverant. A da ne pričamo ako se kupac i kurir udruže za neku (zlo)upotrebu

Kao prodavac tamo nekog mog bivšeg telefona, imao sam vrlo vrlo negativno iskustvo i silno izgubljeno vreme (i nešto para) sa jednim kupcem koji je, najblaže rečeno, veoma nekorektna osoba. Od onda, preferiram samo ličnu isporuku. Kurire biram samo ako za recimo mesec dana ne prodam ličnom preuzimaču. Ako je sitnija stvar a mora kurir, odustajem od prodaje i ide u đubre.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Post ekspres vrednost posiljke 18600 dinara sa otkupninom, masa posiljke 384g, njihova provizija je 889 dinara. Strasno. Na 180 dinara postarine dodali su jos 710 dinara za vracanje para. Pogledao cenovnik, 1 posto dodaju na vrednost posiljke i 2,5 posto sto vrate pare i plus 23 dinara za urucenje.

Smatrao sam ih za poslovne ali cu sledeci put kad budem nesto porucivao sesti u auto, napraviti triput veci trosak i ispricati se sa prijateljima za taj iznos

Link to comment
Share on other sites

Ja samo znam da kad carina otvori paket i naplati carinu ili PDV, kako im vec dodje, onda posta takodje naplacuje isporuku za sta ne daje racun.   Ako nema carine postar mi donese paket sa plocam besplatno.

Danas sam hteo na Amazonu kupiti original Technics Spindle Oil, 10$,  na kraju su mi trazili 54$ !!!

Transport  & Handling... 30$... neka nova fora, nema jeftino, plus porez zato sto izgleda nemaju na lageru kao sto su rekli nego stize iz Japana... i tako dodje sve total na 54$..... razocaran odustao sam i kupio isti u Evropi za 19eu Total.

Izvinjavam se za OFF,  ali da znate kad carina umesa prste onda ima otvaranja i ugradnje od strane Poste.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, impuls said:

Post ekspres vrednost posiljke 18600 dinara sa otkupninom, masa posiljke 384g, njihova provizija je 889 dinara. Strasno. Na 180 dinara postarine dodali su jos 710 dinara za vracanje para. Pogledao cenovnik, 1 posto dodaju na vrednost posiljke i 2,5 posto sto vrate pare i plus 23 dinara za urucenje.

Smatrao sam ih za poslovne ali cu sledeci put kad budem nesto porucivao sesti u auto, napraviti triput veci trosak i ispricati se sa prijateljima za taj iznos

Kolega,

Trebali ste uplatiti prijatelju na racun iznos od 18600din ,nakon toga se on proseta do post expressa (bez zvanja kurira) i posalje vam predmet koji ste dobili.

U tom slucaju bi paket te tezine, platili samo 150din.

Link to comment
Share on other sites

Naplaceno je vise jer je otkupnina tj vrednost velika =18600din.Mada mi je i tako nesto mnogo.Ja sam poslao coveku pre par meseci AR-ke post expressom.Paket je sigurno bio oko 20kg.Kurir bio rookie i nije znao koliko da napise iznos za datu tezinu + vrednost,pa je zvao koleginicu u posti.Na kraju je suma sumaru bilo oko 1000din.

Link to comment
Share on other sites

55 minuta ranije, Woland said:

 pošiljka je kod Post Ekspresa osigurana do vrednosti koja je navedena - zbog toga je poštarina skuplja

Nije baš ni kod post express-a sjajno (da naglasim da šaljem stvari preko njih, bez obzira na probleme):

pre par nedelja napravili su štetu (preko 100€) na predmetu koji sam slao za NS. Šteta je nastala tako što je paket pao/bačen/ispao sa visine (makar 1 metar, moja procena). Iako je pošiljka bila osigurana, u pošti u NS su napravili zapisnik koji kaže da je pošiljka bila neadekvatno upakovana (a izmerili su, ako se dobro sećam, 300g puckave folije, ne sećam se koliko stiropora - 2 table sam upotrebio & karton). Postupak za naknadu je u toku, ali su mi rekli - nezvanično - da neće biti nadoknede štete zbog zapisnika.

To što ne postoji pakovanje (sem, možda, fabričkog) koje može da zaštiti predmet od 20+ kg kada ga kurir ispusti/baci, nije bitno. Bitno da se oni "pokriju".

Što se naplate za povraćaj otkupnine kod PE tiče, uvek se naplaćuje 1% otkupa kao vrednost i 1% za povraćaj (ako se recimo uplaćuje na tekući račun primaoca). Problem nastaje kada pojedini prodavci žele da im pošta vrati otkup "postnetom" i to na kućnu adresu - u tom slučaju troškovi povraćaja novca rastu drastično.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...