Jump to content


Willijeva plejlista klasične muzike 2017.


Willi Studer

Recommended Posts

10 sati ranije, Willi Studer said:

Ramo: Kastor i Poluks
Les Arts florrisants, Vilijam Kristi

Rameau_ Castor et Pollux.jpg

Nemam dovoljno reči da iskažem koliko je Žan FIlip Ramo veliki kompozitor: melodičan, ironičan i istovremeno moderan. Iz njegove tragične opere-baleta Kastor i Poluks bih izdvojio samo jedan fragment, koji je praktično najavio romantizam i filmske atmosfere. Prosto je neverovatno da se ovo dešava u baroku:

 

Ah! Posebno uz vizuelnu potporu preinteresantne Kirsten Danst (bez ironije) i... Hm, Sofije Kopole.

Link to comment
Share on other sites

Ravel: Klavirski koncerti
Zoltan Kočiš, Budapest Festival Orchetsra, Ivan Fišer

Ravel, Debussy_ Works for piano and orchestra.jpg

Ravel je zaista poseban. Kao i Debisija, Ravela je uvek moguće prepoznati, ne samo zato što je njegov opus srazmerno mali i jednostavno ga je naučiti, već i po tome što njegova muzika ima "boju", što ga čini impresionistom, koliko god i on i Debisi odricali pripadanje tom stilu. Ravel je bio jedan od najvećih majstora orkestracije u istoriji muzike. Od njega imamo dva klavirska koncerta: prvi, sa možda najlepšim laganim stavom u XX veku, i drugi, za levu ruku, komponovan za pijanistu Paula Vitgenštajna koji je u I svetskom ratu ostao invalid. Ostalo je zabeleženo da je Vitgenštajn odbio da svira ovaj koncert koji mu se nije svideo.

Link to comment
Share on other sites

Završio se "francuski mesec", nažalost bez dva dela koja su po meni deo obavezne lektire kada je francuska muzika u pitanju - Sen-Sansov treći violinski koncert i Laloova Symphonie Espagnole

Nadam se da Viliju neće smetati predlog da se ova dva bisera koncertantne muzike umetnu negde između starih majstora XVII i XVIII veka. 

Link to comment
Share on other sites

Pulenk: Glorija
Suzan Griton, Ansambl Polifonija, Hor Triniti koledža u Kembridžu, Britn simfonija, Stifen Lejton

Poulenc_ Gloria, Motets.png

Evo još jednog kompozitora koga nisam stigao da okačim, a to je predivni Fransis Pulenk: uglavnom poznat po pedivnim koncertima za klavir i orgulje, njegova Gloria kao i moteti su veoma ljupki, meoldični i sunčani.

Tako smo došli do kraja francuskog meseca septembra, kako ga je nazvao Arn.

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, Arn den riddare said:

Još jednom koristim priliku da se zahvalim autoru teme na velikom doprinosu u otvaranju novih vidika. 

Možda ti ponekad izgleda da vodiš monolog, ali budi siguran da nas ima dosta koji pažljivo "slušamo" i učimo.

Ima, ima! Pažljivo se prati, čita, bilježi, nabavlja i onda sluša. Hvala i duboki naklon za volju i metodičnost!

Link to comment
Share on other sites

Baks: Simfonijske poeme
Filharmonijski orkestar BBC-a, Vernon Hendli

Bax_ Tone Poems, Vol.I.jpg

Sa sedmodnevnim zakašnjenjem koje ću nadoknaditi, ulazimo u oktobar, čija je prva polovina posvećena V. Britaniji. To je uvek jedna prilično čudna polovina meseca. Engleska je imala svega tri velika kompozitora: Henrija Persla, najvećeg, Orlanda Gibonsa i, tek nakon nekoliko vekova, Bendžamina Britna. Mogli bi se tu dodati još neki, poput Elgara, ali koji nisu ni prići ovoj trojici.  Čak se i britanski muzikolozi slažu da je engleska muzika uvek bila bliža nivou pesama iz krčmi nego visokoj umenosti.

Taj ostatak ostrvske muzike, kada se izuzmu pomenuti kompozitori, kome pripada i ser Arnold Baks, tematski i strukturalno čine uglavnom simfonijske poeme i opisni komadi, kao što su ova Baksova dela.

Link to comment
Share on other sites

Britn: Ratni rekvijem
Galina Višnjevska, Piter Pirs, Ditrih Fišer-Diskau, Londonski simfonijski orkestar i hor, Bendžamin Britn

Britten -  War Requiem.jpg

Bendžamin Britn je bez sumnje bio najveći engleski kompozitor XX veka. Za njega se neosnovano vezuju tumačenja i priče kako bi ga iskoristile za uklapanje u narative modernih ideologija: na primer, da je njegova muzika inspirisana dečacima; da je bio vođa homoseksualnog lobija u ostrvskim klasičarskim krugovima; da je bio pacifista; te da su to noseće ideje njegove muzike; itd. Ništa od toga nije tačno. Britn je bio izuzetno konzervativan čovek koji se, poput Čajkovskog, stideo svoje homoseksualnosti; nije bio pacifista: objava II svetskog rata je njega i Pitera Pirsa zatekla u SAD i obojica su pohitali u britanski konzulat da se prijave za mobilizaciju. Teme koje ispunjavaju njegovu muziku su ukaljanje nevinosti i odbačenost pojedinca od neprijateljski nastrojene okoline.

Britn je bio duboko nadahnut klasičnom muzikom i pre svega inspirisan Bahom (skoro svaka njegova kompozicija ima stav u formi čakone koji se neretko tako i zove). Ratni rekvijem nije nikakvo antiratno delo, kako bi to voleli da vide moderni ideološki tumači. To je njegov utisak strahota rata, smirenja koje nastupa nakon njegovog završetka, svetlost koja iskupljuje mrtve. Decca je objavila čitavu kolekciju snimaka na kojima diriguje sâm Britn. Ovaj dupli album je zanimljiv, osim po dirigovanju samog kompozitora, i po tome što sadrži fragmente proba na kojima se mogu čuti Britnov glas i njegovi vedri i ironični komentari. 

 

Link to comment
Share on other sites

Brajars: Potonuće Titanika

Bryars_ The Sinking of the Titanic.jpg

Gevin Brajars je avangardni kompozitor, hronološki i stilski bi se mogao podvesti pod evropski minimalizam: njegov izuzetni Gudački kvartet br.1 (posvećen uspomeni na sestru) je repetativan; sa druge strane, dela kao što su Tri bečke plesačice (opis zamišljenog susreta tri poznate svetske balerine koje su se u istom času zatekle u Beču, ne znajući to) i Potonuće Titanika su minimalistička u upotrebi melodije i instrumenata, ali izuzetno bogate u suptilnim tonskim bojama i nijansama. Vrlo delikatan i zanimljiv kompozitor.

Link to comment
Share on other sites

Fild: Nokturna
Majkl O'Konor

Field_ Nocturnes.jpg

Za Džona Filda, Irca iz Dablina, se vezuje nastanak nokturna kao kratkog klavirskog komada u jednom stavu koji evocira noćnu atmosferu, početkom XIX veka. Ovu formu je dalje preuzeo Šopen i razvio je do savršenstva. Odličan snimak i odlično izvođenje Majkla O'Konora, koji je do sada snimio ceo Fildov opus koji se, inače, vrlo retko izvodi i snima.

Link to comment
Share on other sites

Gibons: Kraljevske fantazije
Đordi Savaj, Kristof Koin, Serži Kazademun, Johanes Zonlajtner

Gibbons_ Fantaisies Royales.jpg

Vrlo je moguće da je Engleska, zemlja iz koje je potekla viola da gamba, dala i neke od najfinijih komada za ovaj instrument koji je kasnije prešao Lamanš i u Francuskoj doživeo neslućenu popularnost. Fantazije za viole, omiljena kamerna muzika u Engleskoj, kakve su pisali  Orlando Gibons, Persl i drugi kompozitori, bile su komponovane za konzort, odnosno gudački ansambl viola, najčešće u formi kvarteta. Topla preporuka.

 

Link to comment
Share on other sites

Najman: Poljubac i drugi pokreti
Majkl Najman bend

Nyman_ The Kiss And Other Movements.jpg

Ovaj album Majkla Najmana iz 1985. je bio moj prvi kontakt s ovim kompozitorom. Kao muzikolog, Najman je tvorac termina minimalizam koji je označio dobar deo savremene muzike u poslednjih pet decenija. Kao kompozitor, i sâm široko koristi repetativne sekvence fraza preuzetih iz klasične muzike (Mocart, Persl, Bul) koje naziva "muzički citati", u nastojanju da pretvori muziku kao vremensku umetnost u sliku sa zaustavljenim vremenom. Uglavnom ga poznajemo po muzici za nekoliko filmova Pitera Grinaveja, komponovanoj unapred tako da se filmske sekvence vremenski režiraju po muzici.

Na ovom albumu su posebno zanimljive kompozicije Poljubac, zatim Spisak noseva (inspirisan posetom Tristrama Šendija Prefekturi noseva iz istoimene Lorensove knjige) i Igre na vodi za jedan televizijski program:

 

Link to comment
Share on other sites

Tavener: Nevinost

Tavener_ Innocence.jpg

Džon Tavener (treba ga razlikovati od renesansnog kompozitora Džona Tavernera) je bio savremeni engleski autor (umro 2013) muzike koja se kretala između atonalne muzike, serijalizma i spoja gregorijanske i istoćnohrišćanske polifonije. Ovom poslednjem će se gotovo potpuno prikloniti u kasnijem periodu stvaranja, kada se krstio u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Jedno od njegovih najpoznatiji dela je Jagnje (The Lamb):

Kako bi rekli na Radio Beogradu, ovime je završen ciklus engleske muzike.

P.S. Ako još neko ima disk sa slike, neka mi potvrdi da je The Lamb snimljen izrazito tiho. Ja sam u kompjuterskom fajlu podigao nivo za 6dB.

Link to comment
Share on other sites

Adams: Nikson u Kini
Robert Ort, Marija Kanjova, Tomas Hamons, Mark Heler, Simfonijski orkestar Kolorada, Marin Alsop

Adams_ Nixon in China.jpg

Džon Adams je jedan od najboljih američkih posleratnih kompozitora, možda najvažniji američki minimalista posle Stiva Rajha i Filipa Glasa. Iako je Klinghoferova smrt njegova najpoznatija opera, velikim delom i zbog količine prikazanog i opevanog nasilja i političkog stava koji je uzrokovao kontroverze, Nikson u Kini je po meni njegova najlepša opera.

Link to comment
Share on other sites

Barber: Koncert za violončelo, svita Medeja, Adađo
Vendi Vorner, Škotski kraljevski nacionalni orkestar, Marin Alsop

Barber_ Cello Concerto, Medea, Adagio for Strings.jpg

Semjuela Barbera poznajemo najviše po njegovom Adađu za gudače, Op.11, koji je između ostalog majstorski iskoristio Dejvid Linč u filmu Čovek slon. Barberov Koncert za violončelo je odličan, pun lirike i tenzije. Svita Medeja je takođe fenomenalna, a odličan izbor Barberovih dela na ovom odličnom izvođenju i snimku upotpunjuje Adađo.   

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...