Jump to content


Father-ov Sistem


Father

Recommended Posts

Много пута се понавља реч сребро у овом преампу :ruganje

Да ли постоји начин да се спорни отпорници топлотно заштите поставком с друге стране плочице? Биће сигурно спорно ово моје питање 

Хехе, подножја нашла коначно своје место

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, ab said:

Много пута се понавља реч сребро у овом преампу :ruganje

Nisam hteo, nego drugi su me naterali.

7 minuta ranije, ab said:

Да ли постоји начин да се спорни отпорници топлотно заштите поставком с друге стране плочице? Биће сигурно спорно ово моје питање 

Ima ih nekoliko i sa donje strane.

8 minuta ranije, ab said:

Хехе, подножја нашла коначно своје место

Vala jesu, hvala na imanju istih kada su mi zatrebala. :cheers

Link to comment
Share on other sites

29 minuta ranije, ab said:

Kiwame

Kiwame, :huh: ša znam!?

Nije mi više do akanja sa phono preampom, gramofonom i pločama da tu nešto ponovo rasturam. Ako doživim i godinu dana sa ovim SL-1700 što sada vrtim. Uzeo sam ga samo što ima autimatsko vraćanje ručke. Rotel sedi u izlogu na KP, a i ovaj će za njim uskoro.

Ovo sa slušanjem, teže malo sada. Vremena blesava, ne znam ni kako da pustim nekoga sa KP da posluša ono što sam dao na oglase...

Kada se malo smire covid cifre pravimo druženje svakako. Možda do tada čačnem još koju sitnicu u Line preampu... Možda tu kod pota ubacim te carbon silikonce. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ne znači to, već znači da ću ...

Poslednje dane vinila provesti sa gramofonom koji ima pogodnost vraćanja ručke sa kraja strane, nekih 18mm dužu efektivnu dužinu ručice, elastičnu suspenziju, direct drive pogon i precizniju kontrolu obrtaja, mogućnost da sa lakoćom podesim zvučnicu za 1-2 minuta sa sopstveno razvijenim alatom/šablonom za Technics geometriju 215mm + overhang i konačno posle svega subjektivnom utisku da svira za nijansu bolje u basu i malkice mirnije u sredini od Rotela koji je trenutno oglašen na KP.

Hvala na pitanju.

Link to comment
Share on other sites

Kod takvog stanja stvari, na tvom mestu, ja bih ipak zadržao neki broj omiljenih ploča i Technics. 

Poslušaš po neku ploču s vremena na vreme...

Nije to preskup štek naizgled "napotrebnih" stvari...ionako svi imamo gomilu gluposti koje čuvamo.

Naravno, ovo važi samo u slučaju da čovek može da se uzdrži od opsesivnog pristupa hobiju, i izdrži da ništa ne "čačka",  "unapređuje"...  Da ne bude kao da alkos odluči da sačuva par boca omiljenog pića :D

Link to comment
Share on other sites

Rekao bih da je ova poslednja faza povratka vinilu bila upravo ta alkoholičarska sa dve omiljene boce. Ali sam ovoga puta opsesivno zaronio preduboko. Jednostavno, ploče koje posedujem gramofoni i zvučnice i njihova prezentacija nisu prevazišli digitalnu polovinu sistema, a vinili sami po sebi su lutrija pri kupovini po pitanju kvaliteta presinga i matrice koja je korišćenja tako da sam podvukao crtu i presekao da zatvorim tu priču kao nedavno sa kasetama i dekom. Priznajem da je MC izlet sa Supexom opovrgao ovo gore napisano, ali ja prosto ne želim da ulazim u MC.

To je najkraće na tu temu. Duža verzija bi bila priča o osetljivosti phono sistema na najsitnije promene i čačkanja što složićeš se može da ima nebrojano varijabli i kombinacija koje povlače dodatne optimizacije i moguća poboljšanja u nedogled...

Nadam se da me možeš razumeti.

Link to comment
Share on other sites

Citajuci ove vase postove sve vise cenim sto nisam nikad zakoracio u svet audiofilije :) Mislim da bi poludeo ili bar bio veoma nervozan i nesrecan iz prostog razloga sto nisam bogat!

Sa druge strane, priguseno svetlo, casa Dzoni Bleka, plavo svetlo Marantza, na Dualu se vrti neki Klepton ili Floidi.. Koga bre briga kako zvuci lower middle range :)

Link to comment
Share on other sites

Slažem se, i upravo zbog sopstvene preosetljivosti na zvučne promene želim sebi da ograničim znatiželju bar na ovom polju. Čak i bez dekova i vinila ovaj hobi je dovoljno širok, s'tim  što me digitna opcija daleko manje opterećuje sada kada sam iz jednačine izbacio računare, napajanja i USB kablove. I tada, pa te dočekaju neki LAN kablovi, svičevi, ruteri...

Maksimalno uživam u muzici, i ne opterećujem se dok uživam, potpuno se prepuštam. Nadogradnje i poboljšanja su samo povremena razmišljanja na ideje koje nailazim u komunikaciji sa drugim ljudima i njihovim iskustvima. Taj deo mi je posebno zanimljiv jednako koliko i uživanje u muzici.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

U proteklih par nedelja primetio sam da mi je sistem počeo prilično da vuče balans na desnu stranu. Malo sam istraživao i konsultovao se sa par ljudi, posle čega sam zamenio Alps Blue 100K u linijskom preampu, koji je bio na toj poziciji vezan šant vezom.

Zamenio sam ga smd atenuatorom sa 21 pozicijom. Ne samo da je balans zakucan u sredini, nego je i zvuk doživeo uočljiv pomak u preciznosti. Toplo preporučujem da probate ovaj tip potenciometra. Verujem da će napredak biti značajniji pri uobičajnom vezivanju potenciomera. Vrlo je pristupačne cene i postoji par kvalitativnih nivoa.

Jedan komad 22K sam već imao prilike da isprobam u phono preampu u klasičnoj vezi i već sam pisao da sam bio jako zadovoljan.

Alps koji sam zamenio je bio star nekih 25 godina, pa i ne čudi što je počeo da pravi probleme. Imao sam ga od jednog ranijeg projekta, pa sam ga ubacio jer je imao odgovarajuće parametre. Ipak je vreme odradilo svoje.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Malo mi je pozirala OM40 VDH.

Čak sam uspeo delimično i da dobijem neki uvid u istrošenost vrha. Nije mi namera da povedemo polemiku na temu može ili ne može sa USB microskopm da se ovo vidi, ali iz svirke i onoga što vidim pod jakim bočnim svetlom vrlo sam zadovoljan.

Evo i slika...

 

Jedan total sa cantiliverom

1279401988_SatMay1518-36-49.jpg.72099a51125168e58853ed7575af30ae.jpg

 

Prednji greben i dijamant u macro max uvećanju. Svetlo sa fronta.

586320332_SatMay1518-39-14.jpg.53356990b626db05801547134cdb4ad1.jpg

 

Svetlo sa boka odozdo.

1522578028_SatMay1518-39-36.jpg.4a2b755f5e9cb09ef8468de1d1750c93.jpg

 

Akcenat na sam vrh dijamanta.

1237754768_SatMay1518-50-16.jpg.d79d6f146809addb71efe46532f19a3a.jpg

 

Lepo naglašen greben koji vodi do vrha i blaga potrošenost (proširenje) pri vhu.

339493267_SatMay1518-50-01.jpg.aa424adfc99ab1d4909c58a70057bdc4.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ово су одличне фотографије!

Не бих могао да коментирам око истрошености врха, али ценио бих више детаља око микроскопа и светла које си користио. :)

Link to comment
Share on other sites

Mislim da sam ti ranije već dao info o kom se mikroskopu radi, ništa posebno. Slike su 640x480px. Sve veće od te rezolicije je mutno i resemplovano.

Fora je u strpljivom podešavanju fokusa i uvećanja zajedno sam micanjem pozicije vrha da bude u što boljem fokusu.

Koristio sam svetlo na mobilnom telefonu koga sam držao u ruci i vrteo u krug okolo, dok na ekranu nisam dobijao najbolji odsjaj na mestima kojim mi je bilo potrebno.

Dugo na ovaj način kontrolišem i održavam čistoću vrhova koje posedujem, a povremeno sačuvam snimak sa datumom.

Link to comment
Share on other sites

Hvala obojici na pohvalnim rečima za fotke.

Apsolutno se slažem sa čuđenjem da "jednostavan" induktivni sklop može toliko verno da uskladišti i konačno reprodukuje zvuk. Mikronska dimenzija celog koncepta je posebno za neverovanje i poštovanje. Kada se doda vremenski okvir pojave istog, na sve sa tim u vezi, prosto je neverovatno.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sa velikim zadovoljstvom izveštavam da ništa nisam pipao u sistemu od Decembra prošle godine i da sa punim apetitom uživam u muzici.

Sasvim sigurno je to to. Penzija.

Preamp koji je predstavljen početkom Novembra 2020, je izvanredno legao u sistem i počistio i poslednje mrvice uočenih nečistoća.

Tidal, koji je na probi me sve više osvaja svojim muzičkim bogatstvom i raznovršnošću, što počinjem ozbiljno da cenim i zaista mislim da mi je drago što sam baš u ovom trenutku usmerio svoju pažnju na tu stranu. Da li će biti Tidal ili Qobuz konačna destinacija još nisam prelomio. Kapiram to kao slatke muke.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Šta predlažete kao najefikasniji tretman bambusa u smislu "bajcovanja" u neki izrazito tamni ton. Nešto blisko polici da vuče na venge. Zapravo me zanima čime da odradim potamnjivanje, jer verujem da je bambus materijal koji ne pije bajc tako lepo kao ostalo drvo. Opet ne bih ga lakirao nekim nitro ili uljanim lakom da mu ne poremetim dragocenu rezonancu. Kako bi se tonirana ulja ponašala na njegovoj površini?

Za sada je prošao prve slušne probe. Sa jednim lampama nije valjalo (previše je gušio sredinu), dok sa drugim lampama imam tonalni balans. Nekako sve došlo u isto vreme pa unakrsno probao i ostavio najbolju kombinaciju. Mislim da mi je nešto malkice plića dubina scene, što bi mrzitelji Dragolov-a ocenili kao poboljšanje, pa neka tako ostane za sada dok se nove lampe ne usviraju i zaista pokažu pravo lice.

Bambus.thumb.jpg.a987146864e3daefc284883993b4b446.jpg

Link to comment
Share on other sites

Најбоље је уље али онда немаш бајц. 
у том случају офарбај акрилном мат бојом, перфектне боје су Krown (продаја је у Карађорђевој улици). Мало су скупље али заиста перфектне. Имаш код њих и уљани бајц али га нисам користио па не могу ништа рећи.

https://www.krunaboje.com/boje-za-drvo/

Link to comment
Share on other sites

Uzeh pre neki dan litar Crown akrilne boje, i jos litar podloge za drvo. Vrhunsko, nema sta, ali 40 evrica (po 20 evra za dozu) nije uopste malo...

Obicnim mineralnim uljima za drvo (probao nekoliko na bambusu) neces postici gotovo nikakvo toniranje. Posto je ta daska kod tebe tretirana smirglom granulacije 400, malo sta moze da ti da taj zeljeni ton. Eventualno Rubio Monocat, boja Charcoal. Imas za 10-tak evra promo bocicu od msm 100ml, time mozes preci dasku, ali i celu policu, nove kutije, parket u hodniku ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...