Jump to content


Father-ov Sistem


Father

Recommended Posts

2 sati ranije, ab said:

Пад имунитета на опште критике треба такође тренирати и постепено јачати. ;)

Vratih se.... Popio neki magnezijum+C vitamin. Biće valjda dovoljno. :D

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, Majda said:

Kad vec pricamo o godinama - vreme softvera LoudspekerLab, i programa za kasbinete JBL speakershop. Cini mi se bio postojao je i Akabak i danas vrlo dobar. "Masine" pentiumi 133MHz... Sigurno pre vise od 20 godina :wacko:

Do sad sam te još i razumeo, ali sada slabo? :) :cheers

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Father said:

Do sad sam te još i razumeo

Nista strašno. :)

Verovatno se nisi zanimao u to vreme za audio tehniku, pa ti nisu poznati nazivi nekih programa, iz tog vremena, za merenje TS parametara zvucnika, transfera i impednse. LoudspeakerLab je jedan od prvih programa koji ke to radio. Ovde se moze videti kako je izgledala verzija 3. https://www.lsp-lab.com/LspLAB3Std.htm . Ove ranije verzije nisam uspeo da nadjem. Inace program odlicno i veoma tacno meri TS parametre i ostale stvari. Proveravano sa fabrickim modelima i poklapalo se. Ima i odlican help koji je edukativno orijentisan.

JBL speakershop takodje je jedan od pionirskih programa koji je izracunavao dimenzije razlicitih tipova kabineta a na osnovu izmerenih ili preuzetih TS parametara drivera. Taj program je imao i ogromnu bazu podataka za "sve" moguce drivere. Ovako mu je izgledao interface https://cxem.net/software/JBL_speakershop.php

Akabak je isto software koji obradjuje akustike i elektricne parametre zvucnickog sistema. Mislim da ima verzija koje i danas mogu raditi na savremenim racunarinarima i novim operativnim sistemima. Medjutim nije bas user friendly. Zahteva poznavanje terminologije i pisanje specificnog skript teksta na osnovu kojeg radi. Upotrebljavao sam taj program ranije i odlican je. Moze simulirati razlicite sisteme pa i horn sisteme. Jedino sto nije sistem ukucaš-klikneš... Na ovom linku ima vise informacija http://www.randteam.de/AkAbak/Index.html

Disketa je memorijsi medijum koji je ranije bio u upotrebi a odavno se vise ne upotrebljava... Pentium je naziv procesora a 133MHz je frekvencija clocka na kojoj je radio. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Првенствено да се захвалим домаћину на вечери испуњеној доброј атмосвери, пријатном друштву и отвореношћу да се чује нешто ново.

Врло јасан помак на горе у презентацији одличног звука система који се сада огледа у апгрејду скретнице која је донела мелем на рану претходне поставке и донела одличну надоградњу рупе која је постојала у мидбасу, а који сада већ фантастично доноси контролу средине која више није у “шпиц” и која дивно повезује баш оно шта је недостајало. Поред сада већ одлично уклопљене скретнице референцу доноси одлично уклопљен преамп који је Иван интегрисао у постојећи систем и стара добра Хирага каја је добила свог новог сапутника. Још један одличан искорак у овом мозаику је и нови ИЦ који напокон испраћа “наранџастог” у заборав. Ово је тренутно права окосница новог звука система који је истовремено релаксиранији, пунији и отворенији.

Оно што ми тренутно дође у свему као најслабија карика је Oppo. 
Чули смо и нешто ново што нисмо успели у мом систему због мале незгоде са мојим ампом - Shiit Mody који је вечерас блистао и донео додатну контролу најнижег регистра који је можда још једини остао мало проблематичан. 
Заиста је било лако слушати музику када смо све подесили без било каквог оптерећивања шта која компонента вреди.

Била је права инспирација интуитивно прелиставати Тидал по тренутном нахођењу и ужитку.

Још неке ствари су биле ужитак али не мора се све износити ;)

Link to comment
Share on other sites

Da se pridružim i ja sa vrlo sličnim utiscima. Sistem je u odnosu na stanje od pre nekih ~8 meseci kada sam ga čuo dobio dosta u smislu punoće te niže sredine... detaljnost, veliki prostor i dinamku je već imao, tako da je to sada bombona. Malo smo se igrali spravama ali se generalno naslušali dobre muzike. Domaćin je bio na nivou, ab se pokazao u ulozi DJ-a, a i kajsija je bila potaman. :)

Ja bih samo dodao na info iz prethodnog posta da je gostujući DAC bio Modi Multibit (pošto postoji i samo Modi ali sem imena nemaju puno zajedničkog). 

Link to comment
Share on other sites

Momci, druženje je bilo izuzetno. Hvala na poseti!

Od dobrih vibracija, preko tehnike koja je besprekorno slušala svakave ideje konektovanja i mrežnog povezivanja, do toga da smo neke stvari oko kvaliteta ulaza na Modi Multibit-u, bar u mom sistemu izbrusili. Vrlo koristan susret i zbog mog saznanja da je gostujuća TIDAL porodica, barem njen jedan deo, uspešno na Oppo-a preko mconnec-ta mogla da strimuje mjuzu, pa smo prošarali kroz mnogo raznovrsnih muzičkih pravaca i na radost svih nauživali se i naslušali dobre mjuze. MQL je Oppo reprodukovao kao 24/48, bar po onome što je mconnect prikazivao. Za mene odlične vesti s obzirom da nikada nisam probao kako se Oppo ponaša u strimingu Tidal-a.

Neću mnogo da govorim o Oppo-u, iako je postavio vrlo visoko lestvicu malom Multibit-u, ali uz malu prednost u svim aspektima reprodukcije ipak može sa ponosm da gleda u svetlu budućnost mladih DAC naraštaja. Kako je centar našeg okupljanja bio DAC Modi Multibit rećiću da je uistinu zablistao na USB + Intona + USB vezi. Ne treba izostaviti spomenuti ni Peđin USB kabl koji je Multibit-u dao dodatni vetar u leđa u odnosu na spdif coax direktnu vezu, koja se pokazala kao potpuno inferiorna.

I ako nije vredna spomena (bar u mom sistemu) spdif veza je ostvarena sa Oppo-ovog spdif izlaza na spdif ulaz Modi Multibit-a, sa željom da se zadrži isti transport kao na početku druženja kada smo slušali domaćinski Oppo 105D, u međuvremenu dok se Multibit ne ugreje. Poljuljani i razočarani Modi-jevom skupljenom i beživotnom reprodukcijom smo ipak izdvojili još 20 min za propuštanje Father-ovih zviždalica za Burn in i demagnetizaciju, i zvuk se drastično popravio, ali opet to nije bilo ni blizu onoga što je Oppo postavio kao referencu.  Dakle malo razočarani, nismo koaksialni kabl prebacili na PC mašinu, već odmah probali USB ulaz kroz Intona izolator (industrijsku verziju).

Tek tada se zvučna slika počela postavljati u okvire domaćeg izvora. Nešto plića po dubini ali dovoljno široka i visoka da se mnogo ne raspravlja o prostornom fokusu i pozicijama, već na temu oktave manje u basu, neznatno otvorenije sredine i blago manje detaljnosti u činelama. Ipak kako je vreme odmicalo i Multibit ulazio u radnu temperaturu zajedno sa sveukupnim ekvilibrisanjem veza i kablova izvukao se kvalitet više i zaista nismo više imali nekih posebnih primedbi. Moguće i da je kajsija malo opustila 6 zlatnih ušiju, ali svakako ću zaključiti da smo se naslušali dobre muzike i vrhunskog zvuka.

Još jednom hvala Srbi što je doneo spravu i Peđi što je krstarenjem po Tidal-u učinio meni veliku uslugu da naprosto slušam mjuzu u divnom društvu.

Živi bili momci!

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Ја можда неспретно изнео да је фантастичан Oppo сада најслабија карика али је акценат на томе да је он сада поред осталих фантастично уклопљених компонената у систему први на лествици одоздо првенствено због малкице “лошије” контроле најнижег регистра којег има додатно израженијег у односу на мултибит који је то јако добро контролисао. Он за мене има неку додатну магију музикалности и кохерентности у звуку. Стварно сам тиме одушевљен.

Link to comment
Share on other sites

Sada imam slatke muke :) sa modovima sobe na 38Hz, koji se donekle mogu zanemariti kada se sedne na prednju ivicu troseda. Gubitak kontrole najnižih oktava je uočljiv kada se slušalac nasloni u sedećem položaju i uđe nekih 40cm u zonu moćnog moda koji neminovno izdiže sobna geometrija. Na svu sreću to se moglo samo sa dobrim starim Hans Zimmer-om oučiti, tako da bih eventualnu akciju po tom pitanju ostavio kada dođu nove daske.

47 minuta ranije, jager said:

Koji ic je nadmudrio narandzasti ? :D

 

37 minuta ranije, Filipescu said:

Зар је могуће да може боље од наранџастог? :rolleyes::moon:P

Moralo je da se isplete nešto sa konstrukcijom Hi9. Nije još za prezentovanje, u fazi je testiranja....

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Father said:

Sada imam slatke muke :) sa modovima sobe na 38Hz, koji se donekle mogu zanemariti kada se sedne na prednju ivicu troseda. Gubitak kontrole najnižih oktava je uočljiv kada se slušalac nasloni u sedećem položaju i uđe nekih 40cm u zonu moćnog moda koji neminovno izdiže sobna geometrija.

Probaj da slušaš muziku u ovom položaju, možda će se smiriti ti modovi koji te muče...:)

 

f5b0de0e6a96af692109da0060daf812.jpg

Link to comment
Share on other sites

Не знам колико кошта тај Орро али да рачунамо:
-мултибит Modi 350-400 да стигне у Србију,
-Интона регенератор цена новог била 350 или да стигне у Србију 400-450,
-Интона УСБ премиум 0.2m 200 или да стигне у Србију 300,
-УСБ домаћи - непроцењиво :)

Link to comment
Share on other sites

@ab

Mene je izašao 1500, a sada su cene šarene. Ima linearno napajanje stereo izlaza sa sopstvenim dac-om odvojen od svičerskog napajnaja ostatka elektronike i 7.1 dela sa svojim dac-om.

Peko upnp radi kao lutka, brzo, pouzdano i zvučno izvanredno. Ne treba ni da dodajem youtube nalog i HD striming, Tidal, 1080p/i video, upscale 4K, blueray, izvanredan transport za cd, sacd, dvd audio diskove, dvix, internet radio, Netflix ...

Saberi sve te dodatne mogućnosti uz tu kalkulaciju pa vidi gde si.

Malo je reći da sam zadovoljan. Oppo je srce sistema, preamp nevidljiv, a Hiraga autoritet koji drma 2.6 omske dipole i puni sobu velikim raskošnim zvukom.

Laganim i strpljivim koracima gradim tu lakoću u reprodukciji i potpuno je po mojoj meri. Koga to ne radi, široko mu polje ima i lenjih i nervoznijih koncepcija, i vrištavijih i muljavijih. Neka svako bira šta mu volja. Ko može da se pronađe u mom zvuku uvek će biti dobrodošao da me ponovo poseti.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...