Jump to content


Father-ov Sistem


Father

Recommended Posts

15 minuta ranije, Father said:

Nelogično je da se za ozbiljno veći novac koji ide na MC glave ne dobija ništa. Onda bi svi bili budale, kao što nisu.

 

34 minuta ranije, prophet said:

 Ovo ti pišem iz razloga da na toj strani ne tražiš slabu tačku, ne tvrdim da MC adekvatno implementiran neće svirati bolje. Već da i sa MM to treba da bude na vrhunskom nivou.Eto da ne lutaš i ne uvodiš nove promenljive  i pritom dodatno trošiš novac i vreme. Sredi sistem da i MM svira odlično a potom možeš posegnuti i za MC, ako uopšte i poželiš.

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, Филип said:

Cuj.... meni kad sam bio kod njega u gostima, gramofon nije ni pomenuo :D

Tada kada si bio tek sam bio na tragu nekog analogiziranja digitalije. Potpuno shvatam tvoj komentar u tom momentu.

Mnogo sam unapredio zvuk sistema od tada.

Link to comment
Share on other sites

Na gramofonu sam se najviše znojio da priđem Oppo-u i konačno mislim da sam vrlo blizu, ali izbor ploča je tu veliko pitanje. Starija izdanja i produkcije zvuče tanje dok ECM i noviji vinili tipa Malia i Boris Blank zvuče malte ne puno i masno kao i digitalno.

Opet npr. G.Benson mi i na digitalnom delu zvuči tanušnije isto kao i na gramofonu. Mislim da je pre problem u sistemu koji prezentuje šta je zapisano i sa kojom masnoćom je zabeleženo. Ne dodaje ali ni ne oduzima ništa. Dobro sigurno OB oduzima nešto jako dole nisko.

Ja jedino to mogu tako da objasnim. Kako neke ploče imaju basa da se umre, a neke kao da im je život isisan. Čak i kada uradim Vinil Rip sa Oppo-a zvuči skoro pa identično Phono setup-u. Meni to jednsotavno govori da je sistem ravan i ne interveniše sa dodavanjem putera gde je jelo posno.

Možda se samo tešim. Ali iskreno mislim da sistem poseduje izvanrednu prezentaciju basa kada je bass kvalitetno i u celovitosti snimljen, takođe ga doživljavam izvanredno izbalansiranim u celom opsegu sa apostrofom na tonalnu prirodnost i prisutnost instrumenata.

Link to comment
Share on other sites

1) nikada nisam Denon 103 smatrao za vrhunski, krajnji izbor

2) vređa me da čovek koji ima metalurškoaudiofilaki pristup drži gramofon na mestu koje je rasadnik vibracija (okviru od medijapana). Majketi izvadi ga i stavi na čestito mesto. Tek ćeš onda znati krajnji domet gramofona.

3) konkurs otvoren za MM do 300€ koji svira kao MC od bar 900€> nisam živ dok ne čujem.

Pozdrav iz sunčane Valensije

Link to comment
Share on other sites

E ovako, odmah da kazem da nisam imao prilike da slusam pregrst hifi sistema, i ne znam koliko merodavno neko poredjenje sa te strane moze biti, tako da ce naredni tekst biti cisto iskustvo koje sam imao prilike da cujem i iskusim prilikom gostovanja kod Fathera. 

Sad kad smo izbacili tu formalnost, zahvaljujem se Fatheru na gostoprimstvu, bilo je vrlo ugodno i prijatno na vise frontova :) Zeljan da vidim kakva je to maKinerija, bukvalno sa ulaska i pozdrava, ulecem u sobu i gledam citav sistem kao dete kad udje u prodavnicu slatkisa, zaleti se na rafove odma :D 

Nakon razgledanja kablova, i celokupnog sistema, seo, centrirao se po ugledu na led signal televizora, koja poput musice na pusci govori pravu poziciju za idealnu akusticnu postavku sistema. Odmah da kazem, da se u mnogome podudaraju iskustva sa lazarom i njegovim prethodnim opisom, i jedina razlika izmedju nas dvoje je sto nisam toliko skeptik za provodnike :D 

Ponudjen kako dolikuje, uz moje odmahivanje i trazenje ciste cesmuse jer u tom smislu moze da se precrta ono gore da nisam skeptik, alkohol, kafa, secer, pa cak i caj utice na cula, a u audio smislu farba zvuk :) 

"Prezentacija" je pocela digitalom, i numerama razlicitih zanrova. Jazz, blues, pop, "audiofilski" vokali. Ono sto je svim numerama bilo zajednicko, konstanta citave prezentacije je predobra separacija instrumenata, i fenomen zadubljivanja u odredjeni instrument. Takodje i rezonacija visokih tonova, koja je prisutna svugde i vrlo prija. Posebno gledano, svaka numera je imala nesto svoje, u zavisnosti od toga kako je snimljena. Neke numere su imale takvu dubinu kao da iza sistema ima jos deset metara redova izvodjaca, kod nekih da sedim tik iza klavijaturiste koji poznaje orgulje koje svira, kao Airton Sena svoje kisne staze. Dok me trodimenzionalna prostornost nekih numera prosto oduvala. Kako kaze Father, jesam li prosao test kada je pustio Chris Jones Long after you're gone, i prosao je izvrsno, pogotovu u bass sekciji gde flac verzija pesme u flatu zna da favorizuje niske frekvencije i njima nadjaca numeru. 

E onda je na red dosla i analogija, vinil, koji baaaaaaas dugo nisam cuo. Tu sam tek bio odusevljen, izuzetna mekoca bass-a, i jednostavno oblikovanost istog me nije ostavila ravnodusnim, i odmah sam presekao razgovor koji smo zapoceli u trenutku sa "da, to je to, ovaj bass mi se mnogo vise svidja" :) Moguce da me je nostalgija povukla, ali analogni sistem mi je vise pasao srcu, da ne kazem samo usima. Digitala tu dominira u visokim svakako, i ne moze se ocekivati drugacije, te sve ima svoj benefit i manu, i vrlo je lepo imati oba izvora u sistemu i pustati po trenutnoj volji i raspolozenju :) 

Uz muziku (znam, blasphemy), a i posle smo se upustili i u konverzaciju izrade hardvera, razmenjivali iskustva i ideje. Skapirali smo se naravno odmah i sve je to celokupno zaokruzilo vece. 

Ne znam sta vise napisati, jer jednostavno neke stvari moraju da se cuju. Jos jednom hvala na gostoprimstvu, i na lepo provedenom druzenju, i to ide bez pogovora da se druzimo i ubuduce :) 

Link to comment
Share on other sites

@brijac

Meni je zadovoljstvo da sam upoznao tako svestranu i doslednu osobu sa kojom je lako razgovarati i ući u zajedničke ideje. Zaista najveća impresija mi je bila lakoća razgovora i obostrano razumevanje za individualne podsticaje i motivaciju u radu od ranije i onome što tek sledi.

Impresije onih Bahovih orgulja bih stavio na drugo mesto, jer cirkasmo samo čistu vodu, pa ko zna da li bi još nešto odvuklo pažnju, da je bilo drugačije. :D

Svakako vrlo lepo veče uz konstataciju da se utisci skoro pa podjednako dele na digitalni i analogni segment. Definitivno je stavr preferenci i moguće je da veća rezolucija i brutalna dinamika digitalnog nekome prija, a nekome upravo gramofon daje konfor i prostor da se manje angažuje oko istraživanja soničnih molekula i subatomskih struktura tonova i uživa u nešto relaksiranijoj prezentaciji.

Meni odgovaraju obe opcije u apsolutnom smislu i možda podsvesno apstrahujući neke manje neprirodnosti koje, iz mog ugla glednaja, gramofon prezentuje. Sve je to ok kada se ubira pozitvna vibracija iz sistema.

Hvala na poseti i na komentaru. Druženje će mo svakako nastaviti i siguran sam da će se tu svašta zanimljivog izroditi.

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Just now, Father said:

E moj @Zexx kako si ti kratkovid. Prosto mi je smešno koliko se napinjete ti i onaj zemunac da me na silu iskompromitujete i unizite.

Da je bilo par puta, bilo bi smešno, ovako ste stvarno jadni obojica. Ma koliko da ste pametni i forumobrižni.

Pošto viceve nikada ne objašnjavam, onda ću lepo da ti se izvinim ako si nešto pogrešno shvatio, i gotova stvar.

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, Zexx said:

Pošto viceve nikada ne objašnjavam, onda ću lepo da ti se izvinim ako si nešto pogrešno shvatio, i gotova stvar.

Prihvatam izvinjenje. Shvatio sam ja više nivoa smisla tvojih reči. Zato sam i reagovao. Nisam zlopamtilo, ali aman, kao da primaš platu od neke agencije za medijsku kampanju.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Father said:

Prihvatam izvinjenje. Shvatio sam ja više nivoa smisla tvojih reči. Zato sam i reagovao. Nisam zlopamtilo, ali aman, kao da primaš platu od neke agencije za medijsku kampanju.

Šala, ili barem ono što je trebalo da bude, je imala isključivo seksualnu konotaciju, ništa manje i ništa više od toga, zato sam i izdvojio samo tu jednu rečenicu iz celog tvog posta. Kad vidim loptu na penalu, šutnem, ponekad i ne pitajući je l' mreža naša il' protivnička, pa se desi da lopta završi i u mojoj mreži, a ako znaš nekog ko bi platio "medijsku kampanju", javi, jes' da mi to nije struka, al' mogu da pogledam...,

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Zexx said:

Šala, ili barem ono što je trebalo da bude, je imala isključivo seksualnu konotaciju, ništa manje i ništa više od toga, zato sam i izdvojio samo tu jednu rečenicu iz celog tvog posta.

To je ono što se odmah shvati, ali odjek višemesečnog progona ukazuje na to kako ja trtim ceo forum svojim umotvorinama, a brijač se naivno namestio, pa brže bolje sačuvaj čoveka da ne pogine za slobodu...

Ok, ne ljutim se. Znam da često imaš neizdež, ali šaraj malo, šaraj. B)

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Father said:

E moj @Zexx kako si ti kratkovid. Prosto mi je smešno koliko se napinjete ti i onaj zemunac da me na silu iskompromitujete i unizite.

Da je bilo par puta, bilo bi smešno, ovako ste stvarno jadni obojica. Ma koliko da ste pametni i forumobrižni.

ne treba tebi pomoc,ti to sam radis najbolje.

a sto se tice zemunca,znas sta mozes....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Uvek nešto lepo nađe svoj put do mog sistema. :wub:

 

Po nagovoru @Milosav Grozni uzeo sam u razmatranje, samo da poslušam MC setup u svom sistemu. Za prelazak na MC nisam zainteresovan iz više razloga, a ni jedan nije vezan za kvalitet zvuka, odmah da se razumemo. Ne smatram da sam toliko pasionirani gramofondžija, a sa tim u vezi MC setup bi mi iziskivao velike promene u analognom sistemu. Dakle moj dodir sa MC-om u sopstvenom sistemu je u potpunosti posmatrački sa velikom dozom interesovanja za domete u zvučnom smislu.

Elem,

Imam izvanrednog prijatelja kome jedan SUPEX 900 Super sa Garrot Brothers Micro scanner vrhom "nov novcijat" nikad slušan, stoji u fioci zadnjih 34 godine. Znači, kupljena nova 1985 godine, tako nova poslata u Australiju da se postavi boronski cantiliver zajedno sa njihovim najboljim vrhom Micro scanner. Odlučio je konačno da je proda jer je još davno digao ruke od gramofona.

Kao kuriozitet dodaću i to da je Dušan Dragović mom prijatelju takođe Dušanu preporučio uz insistiranje da obavezno ugradi boronski cantiliver u okviru ove modifikacije sredinom osamdesetih, što je dodatno i značajno podizalo cenu, ali što je svakako poslušao i odlučio se za najviši nivo usluge koju su Garrot Brothers u tom trenutku nudili.

Tu u igru uleće @zflazar koji u kratkoj konsultaciji na tu temu proporučuje da se glava ipak postavi na gramofon i zavrti u kontolisanim uslovima i ustanovi stanje celokupnog motora, vešanja trackinga sve skupa, a pre prodaje nekome, kao najpošteniji pristup. Preporuka se ukratko sastojala u laganom razrađivanju vešanja i na taj način uvidu u njegovo stanje i funkcionalnost, što bi u neku ruku bila garancija ispravnog rada i takođe zvučno proveriva i pre kupovine. Plan je montirati glavu na headshell podesiti je i opteretiti sa 1g gazne sile koja bi se sukcesivno podizala do preporuke na svaka dva dana rada na 3-4 vinila. Preporuka je bila da se vrti neki Pop jer je dosta ujednačen u smislu razrađivanja. Na svu sreću ostalo je iz osamdesetih dosta dobro očuvanih madona, tears for fears, spandau ballet, prince, flashdance ...

Ne trebam ni da kažem koliko je vlasnik bio oduševljen idejom, da će posle toliko godina po prvi put čuti u vrlo poznato zvučećem sistemu (mom) glavu koju je tako ljubomorno čuvao za ručku koju dolaskom devedestih nije uspeo da nabavi, te je Garrotovani Supex ostao u fijoci pune tri decenije.

Ideja prodaje je prisutna već neko vreme, a ranje nismo pokretali ovakvu akciju jer sam imao prilike da slušam kod sebe drugu Supex 900 super, koju mi je poklonio za povratak u gramofonske vode. Radilo se o njegovoj dosta korišćenoj Supex-ici koja je već bila na kraju karijere, i obzirom da tada nisam imao dovoljno dobar gramofon i premap, niti sam posedovao znanja oko podešavanja nije me taj Supex nešto privukao i nisam u tom momentu razumeo čemu tolika buka oko Supex-a. Sada su stvari svetlosnim godinama drugačije od tog vremena i mišljenja sam da će se zvučni kvalitet ove glave daleko lakše moći uočiti, uz sve očekivane tweekove oko otežavanja ručke i podešavanja za obezbeđivanje najboljih ostvarivih uslova u okviru mog sistema.

Izvinjavam se što je uvod potrajao. Na žalost, forum me previše često razume pogrešno i želeo sam da sve bude što jasnije.

Faza 1 supex je montiran na lakši Pioneer headshell, dok ne prođe period razrađivanja vešanja i "usviravanja" motora na laganim težinama sa konstantnim povećavanjem na 2 dana po 0.1g do ciljanih 1.5g gazne sile, kada se planira premeštanje na teži AL headshell, snimanje na kompjuter radi podešavanja rezonantne freq. u kombinaciji sa otežavanjem efektivne mase ručke. Moja ručka je izuzetno laka, ali je moguće otežati na više načina, što će monitoring na kompjuteru detaljno da isprati kako bi se rez.freq. dovela na idealnih 10Hz. To bi zaključilo prvu fazu razrade, usviravanja i podešavanja što idealnijih uslova.

1064933184_Razrada01.thumb.jpg.707a284499194966d74ab7f328c48ca1.jpg

 

Faza 2 obuhvata kritične slušne testove i istraživanje u cilju odabiranja najadekvatnije gazne sile u datim okolnostima. Koristiće se SUT koji je donirao @Milosav Grozni dalje priključen na Phono Drvenka Zorana Dimovskog 100% prerađenog po pitanju interkonekcijskih veza, napajačkih kablova i IEC konektora. Dakle Supex u SUT + MM drvenko.

IMG_20191006_141546.thumb.jpg.e19301cda7bb87442485a7daa30fb18e.jpg

 

Faza 3 je dogovorena sa konstruktorom Acom Andonov koji će ustupiti njegov MC Tube Phono preamp sa odvojenim linearnim napajanjem HiEnd klase. Ova ideja je zasnovana na mišljenju Acinom i Duškovom da je slušane MC glava sa SUT trafoima na MM, najpristojnije prenešeno "nužno zlo" i da je to napušteno još osamdesetih. Predmetni preamp je razvijan u prisnoj saradnji sa Maričićem ali nije Maričićev rad. Aca i on su u izvanredno bliskim odnosima i zasniva se na čestim uzajmnim konsultacijama i zajedničkim segmentnim radionicama. Nadam se da ću imati prilike da se i sa Maričićem upoznam u nekom momentu. Ovaj MC Phono ću po preuzimanju slikati i objaviti u okviru ove teme.

Faza 4 je odnošenje glave na Acin setup u njegovu Lab slušaonicu i postavka na Technics SP-15 sa dve ručke, gde bi se uradila zvučna poređenja sa nekoliko vrhunskih MC glava. koje poseduje. Ovo je najviše zbog zadovoljavanja dečije želje dva stara prijatelja (Ace i Duška) da se čuje glava koja je tolike godine ostala zaboravljena u fijoci.

SP15.thumb.jpg.de72ebf0a9735c5deb90e0d1fe611cf9.jpg

 

Faza 5 podrazumeva ponovno vraćanje u Supex kutijicu i čekanje kupca. Jasno je da bi po okončanju prve 4 faze bilo dobro da se ozbiljno zainteresovani kupci jave i dogovorimo slušanje dok je glava u dvonedeljnoj aktivnoj fazi i usvirana. Takođe će nekome biti interesatno da posluša i MC Tube preamp u kombinaciji sa Supex-om.

Konačno i da zaključim. Siguran sam da će ovo nekome izgledati kao interes i komercijala i ja mu tu ne mogu srce ugrejati, ostaje samo da kažem da je u pravu. Sa druge strane ja na ovo gledam daleko plemenitije, što branim konstatacijom da je jedan biser HiFi baštine otkriven, studiozno i pažljivo vraćen u život, podešen i merenjem istražen i kao takav ponuđen na slušanje i eventualnu kupovinu poštovaocima vrhunskih ezoteričnih MC-ova. Smatram da ova glava i legendarni rad braće Garrot zaslužuje svu pažnju i poštovanje i nadam se da ćemo u tome uspeti.

Iskreno vas molim da ovu liniju moje teme poštedite hirovitih i humorističkih dosetki, zlog jezika i zle krvi, jer mislim da dugujemo pristojnost ljudima koji u ovom poduhvatu učestvuju i samom predmetu HiFi istorije kojim se bavi. U naredne 2-3 nedelje izveštavaću na ovu temu i slikama dopunanjavati.

Svako dobro svima želim.

Father

Link to comment
Share on other sites

hvala na prikazu, na uloženom trudu i pažnji u revitalizaciju ove mc-ikone.

Možda bi trebalo razmotriti (sa obzirom da će se tu pojaviti po Fatherovom planu mnogi interesantni subjekti i sistemi sa naše male nacionalne hifi-scene) da se Supex-Garrott priča premestiu poseban topic? Pitam/sugerišem radi jasnijeg praćenja događaja.

čestitke na entuzijazmu još jednom.

 

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, zflazar said:

da se Supex-Garrott priča premestiu poseban topic? Pitam/sugerišem radi jasnijeg praćenja događaja.

Razmišljao sam na taj način, ali sam je ipak hteo prigrliti kao primarno moju MC avanturu sa kolateralnim pozitivnim ishodom za sve učesnike sa ove moje strane.

Zasebna tema bi povukla više težine ka oglasu i propagandi pa sam morao nekako da izvagam celu stvar.

Neka je ovde, pa ako preraste videćemo zajedno.

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Patolog said:

Da li je određena neka okvirna cena za taj "gerotirani" Supex SD-900 Super ?

Može i na pm. 

Jeste, ali prejudicirano i biće sklona daljoj evaluaciji kako se bude postavljala detaljnija anmneza i kvalitet.

Nije isključena ni licitacija od strane onih koji je poslušaju... Sve je na stolu ali tek kada se nekoliko parova ušiju sa ove strane nedvosmisleno dogovore o adekvatnoj ponudi.

Onda će se o tome izjasniti oni koji je poslušaju, a recimo da su ozbiljnije zainteresovani za kupovinu i tako dalje ... Videćemo...

Za sada imamo neku ideju ali nećemo izlaziti dok ne budemo 100% sigurni da je to to.

Za sada svira i to jako dobro prikačena preko SUT-a na MM Phono B sistema.

Link to comment
Share on other sites

Imam utisak da vrh jako lepo izbegava pucketanje vinila, da jako duboko ulazi u brazdu čak i na 1.1g gazne sile i vrlo lagane efektivne mase ručke. Reprodukcija je značajno oslobođenja zvuka vinila i najviše me podseća na fine line vrhove novije generacije tipa 2M Bronze, sa jednom bitnom razlikom po pitanju punoće prezentacije i vrlo prisutnijeg bass registra. Ovo je naravno na osovu dva dana i nekih 6 vinila Madone.

Ono što zaista impresionira je prostornost i pojavljivanje tonova iz sastvim suprotnih delova prostorije od pozicije zvučnika i siguran sam da će biti više nego zanimljivo kada se sve do kraja podesi i legne na svoje, a slušano na glavnom sistemu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...