Jump to content


Father-ov Sistem


Father

Recommended Posts

11 minuta ranije, No1Livz4Ever said:

Hm ... u nekoj neobaveznoj komunikaciji preko maila Igor isto nije bio preterano ljubazan. Ali opet, čovek se više ne bavi servisom drugih gramofona, već pravi svoje, i u tom kontekstu razumem.

Koliko znam, ne odbija da šteluje gramophone.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Iskoristio sam parče vrlo debelog crnog NETIKS Trishield koaksijalnog od oko 90cm dužine, za SPDIF coax. Prečnik kabla je oko 11mm, a unutrašnji provodnik je dosta debeo sigurno 1 kvadrat. Terminisao sam ga sa Kanibalovom verzijom WBT masivnog RCA. Slika ilustruje konstrukciju.

RG59_Trishield_k_51b5df1c59288.jpg

Na prve utiske zaključujem da je neuporedivo bolji od prethodnog Belden koaksialca iz neke profesionalne serije koji sam dobio uz preporuku vlasnika SAMS electronic.

Pustiću malo da se skrčka pa bih rado odneo kod nekoga ko koristi ozbiljan spdif kabl i oslanja digitaliju na tu vezu da proverim gde je u odnosu na neki moćan kabl.

Link to comment
Share on other sites

Pre razmatranja kablova za spdif neophodno je znati kakav je driver iz uredjaja koji daje spdif i receiver u dac uredjaju. Pogledati i standarde signala za spdif. Veoma cesto driver daje TTL nivo signala od oko 5V, i nisu bas "mocni". Receiveri uglavnom rade na standardnim nivoima spdifa koji je 0.5V p-p. I skoro svi su balansirani (profesional) a koriste se u single ended (consumer) modu... Mogu da rade i sa 10X vecim TTL nivoima signala. 

Tako da je pre razmatranja bilo kakvo razmatranje kabla neophodno utvrditi ove informacije i izvrsiti prilagodjenja. Potrebno je nesto malo i premeriti

Neke informacije oko standarda su ovde kao i jednostavna prilagodna kola.

https://www.rane.com/note149.html

 

Link to comment
Share on other sites

Odakle ja da znam TTL nivo signala na izlazu Gigabyte GA-P35-DS3R Motherboard integrisane audio kartice? Da uzmem da merim Volte sa instrumentom na RCA konektoru?

Eventualno bih za Oppo 105D mogao da otkrijem negde iz korisničkod uputstva, ako su ga uopšte naveli, ali nemam neku ozbiljniju nameru da koristim ovu magistralu za uživanje u muzici. Ovaj desktop računar koristim isključivo za filmove na DLP XVGA projektoru preko VGA veze od 10m (Kanibal 120e kabl kupljen pre cca 10g)

Oppo je takođe i mrežni player pa mi nije imperativ koaksialna veza. Još dodatno što je coax ulaz ograničen na 24bit/96Khz. Probao neki DVD-A Dian Krall u punom kvalitetu i neće da radi (samo prducka)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Koaksialac (o kome sam ranije pisao) je vrlo lepo zaslužio svoje ostajanje u sistemu bioskopske magije. No, osim njega neočekivano se dogodilo još par izmena.

Moj dragi prijatelj Dušan Stijepčić, inače konstruktor vrlo originalne i opsežno unapređene unikatne koncepcije na bazi Jean Hiraga's "Le Monstre" / The Monster Class-A pojačala snage, doneo mi je na slušanje njegov prototip predpojačala sa CEI E88CC lampama. Konstrukcija prempa oko lampi ne poseduje ni jedan kondenzator, osim u napajanju, gde se u ovom primerku nalaze 4 prigušnice. Alps Blue je zadužen za regulaciju. Kažem ovo je radni prototip (njegov primerak) koji će se zadržati kod mene u sistemu sve dok ne napravimo moj primerak i uspešno ga skutijamo u gotov i radno osposobljen uređaj. Najvažnija stvar je odsustvo bilokakve farbe, a osetno pojačanje dinamike, pogotovo u prisutnosti i definiciji donjeg spektra koji je kod mene (u zavisnosti od ukusa) diskutabilan zbog OB koncepcije zvučnika. Svakako se slažem (nakon par proba) da bi mi jedan vrlo suptilan support sub izvukao dodatnog kvaliteta više u sveukupnom zvučnom spektaklu.

Ovo rečeno i implementirano u sistem je otvorilo vrata za željom da poslušam jedan Phono preamp koji bez pasivne regulacije jačine nisam mogao da čujem ranije. I tako u sistem se doselio nakon opežnog slušanja usviravanja i manjih hiruških modifikacija phono preamp našeg kolege Zorana Dimovskog (Majda). Sa zadovoljstvom želim da kažem da sam napokon našao uređaj boljeg zvuka od prethodnika užasnog izgleda, namučenog mnoštvom ozbiljnih modifikacija, ali vrlo autoritativnog zvuka. NAD svakako ostaje u plakaru za ne daj Bože crne dane. Iznenađujuće je da se Phono svakim sledećim slušanjem sve više i bolje adaptira u sistem i da to ide u odličnom smeru.

Sticajem okolnosti, koje su me zaista prijatno iznenadile i upoznavanjem našeg drugara sa foruma Miće groznog započelo je predivno druženje ispunjeno muzikom i iskrenim diskusijama koje su na obostrano zadovoljstvo unapredile naše sisteme i način razmišljanja. Najiskrenije i vrlo otvoreno se zahvaljujem MIći na neočekivanom poklonu koji mi je nesebično darovao ističući isključivo lično zadovoljstvo koje oseća poklanjajući mi Dimovski Phono preamp popularno nazvan Drvenko. Ja od pozitivnog šoka nisam umeo ni da artikulišem svoja osećanja koja su više išla ka neverici i zatečenoj zbunjenosti, nego nekom uobičajnom ushićenju koje prati dobijanje poklona. Sada kada sam odradio par twikova i izvukao pulpu koja je malo pritajeno sedelja utamničena, zasigurno osećam svo ushićenje i radost Mićinim gestom. Njegov komentar kako je phono izvanredno legao u sistem je kao chery on the top celog ovog lepog povoda. Sada se polako okrećemo otvaranju novih vidika u vidu Glave u škebetu i druženju sa drugačijim harmonijama i harmonicima prošaranih smehom i rumenilom u obrazima ... :cheers

Obzirom da je preamp izgurao pojačalo za B sistem, a Drvenko zauzeo mesto gde su stajali AIWA AD-F800 casset deck i stari NAD-ov Phono preamp 1130, verujem da će deck zajedno sa celokupnom kasetotekom oko 40kom. (XLII-S, SA-X, par TDK metal i par SA i XLII) da traži novog vlasnika. NAD će popuniti mesto u plakaru, a na njihovo mesto će se useliti Marantz pojačalo za B sistem.

Postaviću slike naknadno...

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

On 12.4.2019. at 8:47, Father said:

Odakle ja da znam TTL nivo signala na izlazu Gigabyte GA-P35-DS3R Motherboard integrisane audio kartice? Da uzmem da merim Volte sa instrumentom na RCA konektoru?

Sad tek videh ovo, šo nisi rekao šta ti treba, imam bre osciloskop.:D

Link to comment
Share on other sites

50 minuta ranije, Father said:

Dimovski Phono preamp popularno nazvan Drvenko.

Ovo je u Groznom sistemu baš lepo radilo, malo je falilo pojačanja zbog one MC glave sa ekstremno malim izlaznim naponom, ali zvuk je bio odličan.

Link to comment
Share on other sites

Slažem se, ali je ispalo da je čak i malkice glasniji od mog NAD-a, što na neki način ispade odlično.

Zvučno je bilo malo problema na početku, u "procesu usviravanja" jer nije dugo radio, kako je Mića napomenuo. Zato je i bilo potrebe za onim vezama u kontra fazi na zvučnici. Već posle prvih modifikacija ožičenja na 230V instalaciji i preskakanja plastičnih luster klema, stvari su počele daleko bolje da se odvijaju. Konačno sam pri kraju praćenja ove faze modifikacija utvrdio potrebu da ponovo vratim faznost glave u normalnu poziciju. Sada, da li je bilo do originalnog ožičenja ili do neusviranosti i iz tog razloga sirovijom i napadnijom zvučnom prezentacijom, ne znam. Svakako je sledeća iteracija izmena ožičenja na instalaciji posle trafoa i kod konektora donela izvanredan pomak. Morao sam da rastavim kompletan sklop pločica i izaberem povoljnija mesta za kontakt novog ožičenja izbegavajući plastične konektore i prvobitne mostove izvedene tankim žičicama.

Ostaje mi još da zamenim RCA konektore sa Viborg Gold i IEC utičnicu za Futrutech. Polako nigde ne žurim.

Koncepcija i kvalitet svega ostalog je izvanredan pogotovo što se radi o point to point vezama poštujući ideju o najkraćem putu signala.

Izuzetna sprava neopisivo kvalitetnog zvuka.

Link to comment
Share on other sites

Ona dobra stara "Uvek ima bolje!" :rolleyes:

Line preamp koji se desio kao grom iz vedra neba, je uneo lampe u sistem i na neki način zbog svog nenametljivog i neprimetnog karaktera otvorio vrata za nove kombinacije.

Daaa, ne rekoh da je i Oppo strana sistema poboljšana preampom jer je, sada tek evidentna jedna doza veće relaksiranosti u visini i na neki čudan način, što je i bio glavni cilj konstruktora, ostvario daleko bolje prilagođenje svih izvora prema pojačalu snage.

Tako je i retko prisutan digitalis, eventualno kod glasnije snimljenih produkcija isčezao iz zvučne prezentacije.

Kao što sam i rekao promene su jako suptilne i šta je najbolje, kao da ne postoji dodatni uređaj u lancu. Ono što je zaista odmah bilo jasno je jedan osetan nivo dinamike koji se dobio.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Father said:

Svakako se slažem (nakon par proba) da bi mi jedan vrlo suptilan support sub izvukao dodatnog kvaliteta više u sveukupnom zvučnom spektaklu.

Naravno, i to ne 1, bar 2. Ovako, skoro nista nemas od prve 2 oktave.

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, damic said:

Naravno, i to ne 1, bar 2. Ovako, skoro nista nemas od prve 2 oktave.

Nisam sioguran za 2 kom, možda ni jedan nije potreban. Ja bih se prvo igrao sa U frejmom... A sistem ima bas sada, ne mnogo, ali ima. Ne vadi parket doduše, po meni samo frejm i lepotica za ono što Ivan traži i očekuje od sistema.

Napomena mene zezaju da sam čuveni borac protiv debelog basa:cheers

Link to comment
Share on other sites

Napravio sam provizornu pobu sa B sistemom.

Oppo ima dva stereo izlaza. Jedan je deicated stereo RCA + XLR par, a drugi je u okviru 7.1 panela sa setom RCA priključaka.

Taj drugi sam povezao na pojačalo drugog sistema i na Maratz risiveru spustio tropojasni ekvilajzer za visoke i mid na minimum a bass ostavio u neutralnom položaju. između pozitivnog dolaznog kabla i konektora za plus postavio sam, izvan kutije zavojnicu koju sam napakovao od više manjih i dostigao vrednost od nekih izmerenih 5.6 mH u ukupnom zbiru. U samoj fullrange kutiji B sistema nalazi se još jedna zavojnica od 1.2mH i kond prema masi od 22uF. Pronašao sam nivo glasnoće tj. prisutnosti koji odgovara glasnoći glavnog sistema kada je pot preampa na 12h.

Obzirom da Oppo ima opciju fiksnog i varijabilnog izlaza, glasnoću oba sistema regulišem preko daljinskog na oppo-u.

Zključak je nedvosmisleno da je zvuk daleko puniji i masivniji, bez znatnog naglašavanja bassa, ali sa vrlo lepom podrškom u najnižim oktavama. Efekat je vrlo lako uočljiv prostim gašenjem i kasnijim paljenjem pojačala B sistema. Izrazito se oseti pa čak i čuje veća prisutnost već postojećih tonova, ali koji su bez "subova" dosta tiši i povučeniji sa manjim uticajem na koren zvuka. Na ovaj način se dobija vrlo ubedljiva prisutnost donjih oktava, a celokupna zvučna slika ima daleko autoritativniji i otmeniji doživljaj.

Kao što sam rekao, ovo je daleko od idealnog dedicated subwoofera ali je vrlo dobar pokazatelj, barem meni čemu mogu da se nadam u nekom eventualnom zaokretu na tu stranu.

U frame koji pominje Mića je naizgled lakši za isprobati, ali ne naiđoh na kartone pogodne za tu probu :D, ali svakako ću i to da isprobam. Nekada je preko preče a naokolo bliže. :bounce

Link to comment
Share on other sites

Malo "upozorenje"...

Sub-ovi nisu nesto sto se zakaci i podesi za pola sata - sat i to je to. Ima mnogo posla oko toga i uvek moze nesto dodatno da se "cacne". Nesto sto na prvo slusanje zvuci dobro, moze da otkrije lose strane tek kasnije - i obrnuto, savrseno merenje ne znaci i savrsen zvuk, itd... Usi su najbitnije za konacnu validaciju kvaliteta integracije, ali je bez merenja nemoguce uraditi optimalnu integraciju. Metoda "corave koke" ne moze da da rezultate zato sto je previse faktora u igri.

To je sve i savrseno logicno - kod projektovanja zvucnika, skretnice su krucijalne i na njima se potrosi jako puno vremena i znanja i to od strane eksperata.

BTW, vecina "audiofila" nije ni cula kako dobra integracija sa sub-ovima moze i treba da zvuci. Zato su i toliki protivnici te ideje.

Link to comment
Share on other sites

Slažem se Delija.

Pravac ove moje vežbice je bio doživljavanje nedostatka koje su drugi komentarisali, a ja nisam nalazi za toliko važno. Kada se čak i na ovakav način čuje tih par oktava u blago prisutnijem smislu shvati se šta su neki ljudi zamerali iako su naglašavali da sistem poseduje iznenađujuće dosta bass područja.

Kao što rekoh zaista niski tonovi su postojali, odnosno su bili odsvirani i prezentovani od strane sistema, ali su bili dosta tiši od onoga što su neki posetioci navikli da čuju iz svog iskustva, pa je zaključak došao sam po sebi. Podpomoći malkice koren cele stvari i to je onda to.

Link to comment
Share on other sites

Pa sada mi je sinulo da bih mogao da uzmem signal sa sub RCA 7.1 izlaza i to prosledim Marantzu bez potrebe za ovim budženjem sa zavojnicama. Oppo ima regulaciju sečenja sub izlaza do najniže 40Hz.

To ću baš da isprobam kako radi...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...