Jump to content


Father-ov Sistem


Father

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Da izvestim o nemilom događaju sa happy end-om.

Periodično na otprilike 6 meseci prekontrolišem sve tri glave na tri hedšela kako prate luk i paralele u referentnoj tački.

405503341_Protractor1.jpg.cef6cbeae17a08fe7cd54b8377bda2cf.jpg

Ovom prilikom se nametnula uznemirujuća okolnost jer sam primetio da mi je ručka poprilično landarava sa povećim luftom. Na neki način taj luft sam imao od kada sam kupio gramofon kao polovan. Po kupovini (pre par godina) sam isti to primetio i blago dotegao dva šrafa u korenu ručke, koji su mi osigurali manje lufta i nesmetani rad ručke. Rekoh, ok znam o čemu se radi i kad mi je već gramofon „na kanalu“ daj i to da malo dotegnem. Okrenem ja šraf za malo i luf nestane i ručka se smiri, ali ipak to bude previše i tako malo po malo i nikako da bude dobro. U ovom momentu sam napravio grešku jer sam odlučio da „kao lepo“ sve namestim. Odvijem prvu maticu koja ima funkciju zadržavanja druge matice na željenoj poziciji, sa željom da prvo podesim lagano horizontalno kretanje ručke i eliminišem luft, a potom sa drugom maticom fiksiram celu stvar. Kada sam malo odvio onu glavnu maticu koja zapravo fiksira celu osu ručke pojavi  mi se par malenih lagera u procepu. Tu skapiram da su mi lageri izleteli iz svog ležišta. Nekako sa čačkalicom ih podvučem pod poklopnu ploču koju drži ona glavna matica i sve naizgled podesim da lako ide i kažem sebi „Uf ovo je bilo za dlaku“.

Jelco_001.jpg.2b74722e4e79b427ead9dd003fdfd063.jpg

Jelco_005.jpg.43534f08221c180a60ba3f73ffc1edbe.jpg

Jelco_003.jpg.f2957e887c8376462854c775bd43fde0.jpg

Sklopim sve nazad i završim sa podešavanjem glava po protraktoru. Odnesem gramofon na svoje mesto, pustim muziku i na drugoj pesmi krene preskakanje. Skapiram ja da sam nešto poremetio. Pogledam, a ono igla blago radi kao brisač. Zapravo glava ne prati blago njihanje napred nazad koje prave brazde. U krajnjem delu strane se to čuje kao distorzija koja ide sa levog na desni kanal. Preznojim se u stilu ranika koji radi u Riad-u i opet nešto kažem sebi, ali neću prenositi. :rolleyes:

Jelco_004.jpg.a6a189ecee52d42f9a1d7abb5f02cf20.jpg

Na svu sreću poznajem jednog istaknutog člana ovog Foruma pod imenom kojim sam ga ja svojevremeno upoznao Stone_Cold. Nazovem kolegu i ispričam šta se desilo. Ljudina mi odgovara: Opet si nešto pokvario! Ajde skidaj tu ručku i donesi odmah. Znači bez ikakvih uvijanja i prenemaganja ... DOLAZ VAMO!...    Skinuo sam ručku i doneo kod njeg za nekih 40 min. Odmah je uzeo i krenuo sa rasklapanjem. Ja sam se trudio da ne smetam, kako bih bio od najveće pomoći.  :D  Sve je pedantno očistio i vrlo pažljivo vratio na svoje mesto. Ispostavilo se da fali barem 15 kuglica, gde smo ustanovili da je neki naučnik pre moje kupovine petljao sa ručkom i da je manjak kuglica i loše stegnuta osovina dovela do većeg lufta i ispadanja lagera sa svojih pozicija. Ja sam na svu sreću uspeo, u tom prvom navratu po kupovini da mobilišem sistem horizontalnog kretanja i da smanjim luft, ali ga nisam eliminisao, što je i dovelo do uvećavanja lufta tokom vremena koji sam uzimao zdravo za gotovo. Nakon Stone-ove intervencije i pažljivog postavljanja kuglica u predviđeno ležište zajedno sa dopunom njihovog broja iz slučajnog šteka, baš te dimenzije kuglica, podmazivanja i kompletnog sklapanja ručke fiksiranjem imbusima koji se nalaze na obodu tela ručke, ostalo je bilo samo da je kod kuće montiram nazad na plint.

Sve je bilo gotovo za 1.5h pažljivog rada. :klanjanje Čak smo posle akcije, malo posedeli i poslušali muziku kod njega.

Ovom prilikom želim da se najiskrenije zahvalim kolegi na bezrezervnoj i drugarskoj pomoći, velikom iskustvu i istaknem da je ovo zaista primer kako treba da se pomažemo međusobno. :bacanje

Ne trebam ni da pišem koliki se zvučni napredak odmah čuo po spuštanju igle na vinil. Zapravo iz ove epizode, sam shvatio da je stabilnost ručke i maksimalno umanjenje rezonanci krucijalno za punoću zvučne informacije. Na neki način sam dobio potpuno novu ručicu unapređenog zvučnog karaktera i rekao bih da sam jako zadovoljan ishodom cele avanture. :)

Ovde zaista izreka „Ko zna, zašto je to dobro“ dobija svoj pravi smisao.

Prilažem par slika moje remontovane ručke slikane pre nego sam je montirao na plint.

Jelco_006.jpg.6548ddb737f5d342ecb60260f2747e62.jpg

Jelco_008.jpg.89ada5f70551c26d50220da004fda4d8.jpg

Jelco_009.jpg.811e5c85383c59a603e92a268cabd9a3.jpg

Sve najbolje i svako vam dobro želim!

Jelco_007.jpg

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, jagermaister said:

Kolega .. gdje si nabavio visokotonce za onaj projekat . Gdje god pogledam , made in china :blink:

https://www.audiophonics.fr/en/tweeter/dayton-audio-dc28f-8-spaeker-driver-dome-tweeter-silk-50w-8-ohm-89db-1300hz-20khz-o28cm-p-6773.html

Možda su i ovi moji PRC, nisam gledao. Rade odlično, pa se ne uzbuđujem. Pogledaću šta piše na kutiji kada dođem kući.

EDIT:Sada vidim na najdonjoj slici na sajtu, može da se pročita made in China.

Inače ja sam ih plaćao 25e sada su 20e, naručiću sebi još jedan par za rezervu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Father said:

Ovom prilikom želim da se najiskrenije zahvalim kolegi na bezrezervnoj i drugarskoj pomoći, velikom iskustvu i istaknem da je ovo zaista primer kako treba da se pomažemo međusobno. :bacanje

Хвала, за тебе увек ако треба помоћ.  :cheers

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, Bato - hi - fi said:

U njega kao majstora nikad nijesam sumnjao.

Ima majstora i ima majstora. Ajde ovo što sam mu ja postavio za zadatak je u najmanju ruku za njega bilo delimično zasenčeno, jer nije predmetnu ručku ranije otvarao. Ali iskustvo na desetinama drugih, posedovanje potrebne skalamerije za "za zlu ne trebalo" i prvenstveno želja da se uhvati u koštac sa problemom ne retko i kompleksnijim od ovoga je za veliko poštovanje.

Kada je iz kesice izvukao petnaestak lagerčića prečnika 0.5mm, misim, ajde neka mi neko od majstora pokaže takvu spremnost u datom momentu.

Da budem potpuno iskren prvo sam pozvao Igora Gligorova, koji me je oduvao na keca i rekao da bi on samo mogao vise da pokvari ručku. Ja u šoku, a ovamo remontovao na desetine gramofona i ovoga, onoga, konstruiše gramofone. O neželji da barem pogleda neću ni da govorim. U najmanju ruku sam se razočarao, da ne tračarim dalje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...