Jump to content


JBL 6500C (Astrta H) - veliko razocaranje


aleksa.savic

Recommended Posts

Pozdrav dobri ljudi, kao sto naslov kaze doziveo sam veliko razocaranje kada sam pre par dana kupio i stavio pomenute JBL 6500C zvucnike u Astru H.

Ja prosto ne mogu da verujem koliko su zvucnici nedefinisani, bas skoro da ne postoji, a kada se rucno tj na radiju (cd70) pojaca dobija se nesto nalik basu ali jako jako skromno, prema tome mogu slobodno da kazem da su fabricki zvucnici iz astre za 2 klase bolji od ovih.

Muci me to sto sam ove zvucnike platio 9000 din, sto su hvaljeni na sve strane a kod mene truba... Da napomenem da je majstor ugradjivao zvucnik, da je vodio racuna o plusu i minusu, da su stavljene skretnice praavilno, da su kupljeni prstenovi.

Da li ima neko iskustva sa necim slicnim, neki predlog? Da li ima neko ko se zaista razume u ovo da pogleda/poslusa pa da mi kaze sta mi je ciniti.

Hvala, pozdrav.

Aleksa

Link to comment
Share on other sites

Možda je fora u omaži zvučnika koji je ? 3ohm-a ? , uobičajno je, koliko se ja razumem u car audio da je 4 ohm-a standard, a u Astri ako je fabrički radio cd ... možda prezahtevan za "obične" uređaje?

Dobre zvučnike treba da prate i ozbiljniji CarAudio sistemi. Nije sve odlično kompatibilno sa prosečnim. Možda bi zamena CD radija za neki jače snage i odgovarajućih specifikacija za taj set zvučnika, moglo da dovede do željenog cilja.

Link to comment
Share on other sites

Je na svim formušakim pričama gde se pokušava zamenom zvučnika unaprediti zvuk u kolima, pričam sledeće:

Quote

A što se tiče zvuka u kolima, pozicioniranje zvučnika, način postavljanja i kutije su ono što čini zvuk koliko i sami drajveri. To je ono što se u kolima jako teško postiže da valja. Tako da, džaba nam isti ti pobednički drajveri ako se stave na onu lesonit policu pozadi, u plastični tapacirung vrata, ili onu plastikicu u dnu A stuba. Za dobar zvuk u kolima, modovanje kola je veći i skuplji posao od samih drivera.

Svojevremeno sam odustao od zamene zvučnika u kolima, jer je modovanje smeštanja zvučnika veliki i skup posao, sa ne uvek izvesnim rezultatima bez proba i testova. Smeštanje i najskupljih zvučnika na neodgovarajući način obesmisli celu investiciju

Ili, da prebacim to na sobni HiFi.

Kupi najbolje eto npr. Dynaudio drivere, vrhunske skretnice...

...i stavi to u kutiju random oblika, napravljenu od tanke plastike i presovanog lesonita, ostavi otvoreno pozadi, ili npr. poklopi limom od 1.5mm. Dobićeš muljavinu galamu i brundanje, iako imaš zvučnike od 1000€.

Bez ozbiljnog modovanja mesta i načina postavljanja zvučnika, nema HiFi-ja u kolima.

Ima ljudi u Srbiji koji to rade, ali su cene ozbiljne, i dogovaraju se od slučaja do slučaja. Nažalost, detaljne priče o uspešno urađenim takvim unapređenjima se jako teško nalaze po forumima.

S' druge strane, Ima jako mnogo on-line hvalospeva na one kW sisteme što tresu bubrege, privlače pažnju na semaforima, i gase upaljače na odškrinutim prozorima kola. Ali to nije HiFi. Trese lupa udara, ali se tako i čuje.

Jedini baš dobar HiFi zvuk u kolima što sam lično čuo je fabrički ugrađeni Bose u Mazdi (koji se doplaćivao). I da, imao je livene kutije skrivene iza zvučnika. Mogle su se videti iz prtljažnjika. Vrv. je imao nešto iza dravjera i u vratima.

Link to comment
Share on other sites

Ma radice ovo daleko bolje od fabrickog ozvucenja, samo neko iole solidno pojacalo da doda.

A ovo ostalo se manje-vise slazem, s tim da je i taj Bose u Mazdi daleko od ozbiljnog ozvucenja.

Kod sebe ne radim upgrade fabrickog ozvucenja iskljucivo zbog toga sto ne znam kome bih dao da mi odradi auto, a da ce to da odradi ozbiljno - kodiranje, odgovarajuci DSP i sve po redu i da nista nece da zezne - sprzi, polomi, ogrebe, ostavi "cvrcke" za sobom...

Za sledeci auto znam - bez fabrickog Harman Kardon (da ne kazem Samsung :) ), Bang & Olufsen, pa i Bose i Infinity - ne pazarim auto. Za Burmester cu morati jos dosta mleka da popijem :D

Link to comment
Share on other sites

Pa da, naravno da je Bose u Mazdi daleko od dobrog sobnog HiFi-ja. Ali jeste najbolje što sam bar ja čuo u kolima. Aj recimo da je u rangu onih osrednjih Yamaha/Denon/Onkyo mini linija. Dosta jasno i utegnuto za pojmove car HiFi-ja.

BTW, doplata za B&O u novim Audijima ide od 4k€ u A4, pa i do 15k€ kod A6 (ne znam za ostale).

Kao top ponuda je dodatna zvučna izolacija i obrada školjke kola još pre nego krenu sa el. insatalacijom, tapacirunzima i enterijerom, u fabrici. To nemam pojma koliko im košta.

Link to comment
Share on other sites

Preterao si malo sa cenama za Audi :)

B&O za A4 je ~1k evra, a za A8 je ~7k evra. Naravno, zajednicki im je samo proizvodjac :)

Ranije su nudili i Bose kao jeftiniju varijantu.

 

Sto se BMW-a tice, Harman Kardon za 3, 5, pa i 7 je ~1k evra i sasvim bih bio zadovoljan tim sistemom. Nazalost, imam samo professional sistem :rolleyes:, zato i razmisljam o upgrade-u.

Za 7-icu je B&W ~5.5k evra.

Link to comment
Share on other sites

Aleksa, 

Mislim da je problem u tome sto koristis fabricki CD radio, oni uglavnom imaju jako malo snage i fabricki zvucnici koji idu sa njima su prilagodjeni navedenom radiju. 

Iz datasheeta vidim da im je nominalna impedansa 3 ohm, a preporucena snaga pojacala oko 60w. Mislim da ces problem resiti dodatnom kupovinom pojacala. Pogledaj nesto polovno po oglasima ako ti je budzet ogranicen, ili pozajmi od nekoga pa ako si zadovoljan upusti se u instalaciju i kupovinu. U protivnom vadi te drajvere pa ih stavi na oglas. 

Link to comment
Share on other sites

Druze, ja sam do skoro u vektri b '98 imao napred u vratima pioneer TS-Q172C zvucnike bas radjene za opelova vozila i vrhunskog su i kvaliteta i zvuka, nazad su isto bili dvosistemski pioneer zvucnici a sve to pokretano sa pioneer deh-5600bt cd radiom i mogu ti reci da je zvuk bio vrhunski bar do te pomenute granice gde treba uloziti mnogo novca, znanja i truda.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...