Jump to content


Maurizio Cucco


RADE

Recommended Posts

21 sati ranije, sondek said:

Procitam zeni sad ovu recenicu za psihijatra, a ona kaze da je covek potpuno u pravu. Farmaceut... ccc umesto da ponudi neki lekić iz rukava, a ona tako.

Ма није у праву јер се иза приче крију неке друге ствари.....рецимо прецизност. Лик ми је показао један елоксиран хладњак који има једну линију ....рецимо површина није хомогена. И ја му кажем да ја видим једну линију и да таква површина не долази у обзир. Наводно грешка је у поступку.....мислим ОК све то али то нема везе са психијатрима него са  поступком.

   У реду, видео сам и неке предње маске за појачиваче поприлично добро одрађене тако да је ствар у постављеним оквирима шта је добро а шта је лоше. Углавном ја сам контакт добио од људи са машинског факултета из Бг-а за које он ради тако да то у принципу и није тако лоше....добро и тај хладњак, ако се не види може да прође чак и ако се види јер је линија са равне стране а она увек иде унутра.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 719
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

20 sati ranije, Nixie said:

Obzirom na princip rada današnjih a bogami i ondašnjih zvučnika i poneke elektronike, svi čujemo ono čega nema, a ne čujemo baš sve čega ima. A za vid da može da te prevari, i za to se zna odavno. 🤣

Ми генерално имамо проблем са ајфистима и ајендистима док рецимо музичари у току од ома схвате шта стоји испред њих. Много тога реално нема код музике уживо али ето, ко зна како доспева на носаче звука.

  Рецимо одете на тамбураше и слушате музику и нема нигде баса и ником не смета....али та иста песма ако иде преко система власници у року од ома укапирају да нема баса.....и готово, почиње специјална операција што рече друг Владимир.

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, RADE said:

Пријатељу, паре сам слао у Русију, тако да ми се чини да су те две банке једине у европи који могу да одраде пос'о.

  Рецимо вестерн унион пошаље паре али у еврима, и Руси то уредно врате јер примају само рубље 😂......тако да сви ти системи су безвезе.

  Колико сам неписмен говори и чињеница да сам овде у италији ишао код Кинеза да их питам да они одавде пошаљу неком чичи - тетки и слично а онда тетка да пошаље Русу.....углавном Кинез се усро и три дана није долазио у продавницу 😂

Перевести деньги из Европы онлайн — Международные денежные переводы KoronaPay

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Malo noviteta iz naše kuhinje. Praktično se radi o zvučniku od nekih 16 cm sa visokotoncem od 32 mm.Korpa je aluminijumska...po drugi put 🤣.

Visokotonac ima  takozvanu catenario kupolu ili oblik obešnog lanca. Na taj način se dobija povećana površina, recimo skoro kao da je 40 mm prečnika, i stabilnost na visokim frekfencijama.

Ovo je nešto iz pobedničke kombinacije, mid bas od 16 cm i visokotonac od 32 mm sada stoje u jednom kućištu. Rezonantna je nešto malo smanjena ali to nije problem.

 Cilj je bio pojednostavljanje konstrukcije i izbegavanje niza problema vezanih za montiranje dva odvojena zvučnika.

Za sada još nisam našao vremena da ga premerim ali to nije toliko bitno, jer je na austičnim probama pokazao šta zna i ume, pravi Mali Mrav 😄

 

 

 

Immagine WhatsApp 2023-08-13 ore 18.07.25_26f44559.jpg

Immagine WhatsApp 2023-08-13 ore 18.07.25_f3d1ae03.jpg

Immagine WhatsApp 2023-08-13 ore 18.07.24_6cc19b99.jpg

Link to comment
Share on other sites

Drugi mali novitet je cevno predpojačalo koje za sada ima svoju treću verziju.....pa videćemo, mislim čućemo šta on ume  kada bude proradio kako treba.
ImmagineWhatsApp2023-10-08ore19_05.37_f2fb5282.thumb.jpg.647741cc2105a883ccfe78ab02ff03de.jpg
Инересантна справа, и лампе и релеји и операциони.......

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

On 8. 10. 2023. at 20:57, Nixie said:

Imaš podosta tih CRCRC na visokom naponu, jesi li razmatrao CLC filtraciju napajanja? Neki koje znam kažu da je to najbolje što postoji. Moje iskustvo sa CRCRC je da bolje zvuči TL783C stabilizator od toga.

Mislim da si u pravu, ali trenutno se proba ova verzija. U svakom slučaju ja već imam induktivitete spremne, tako da je sve moguće.

   Takođe smo nešto slično već probali, i nije uopšte loše. Trenutno se pokušava sa ovom verzijom......koja se mora fizički prepakovati.....previše je to veliko.😄 

 

Link to comment
Share on other sites

PSUD2 simulacija, pa prigušnice turiti pored PCB umesto otpornika.

Kada radim sa TL783C, ili neku drugu SS stabilizaciju, ne smeta ništa ispred imati jedan lagani CRC, čisto da se smanji brum i šum pre regulatora. Šum prave diode u grecu, a nešto prođe i kroz trafo iz mreže. Sad sam ufatio da pravim Quasimodo tester, da mogu pravilno da odredim snubber za sekundar, da ne zvoni  kad grec uzme da secka struju. Čekam kritične delove iz inozemstva da to sklopim i probam.

Kad se koristi ispravljačica, uvek postoji limit kapaciteta  za prvi kondenzator, onda i mora CRC ili CLC da se uradi. Taj prvi trpi dosta bruma i neka preporuka je da bude PP kond, recimo kvaliteten motor run kond sasvim odgovara tu, a nije skup. Može i neki fensi kond, sve zavisi od želja i mogućnosti. 😁

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bijo nam je nedavno jedan gost iz engleske, lik je inače đezer, svira gitaru i u italiju je došao po pitanju koncerta na kojem navodno svira. Doneo je i neke svoje CD-e, mislim, i tako.

 i onda nakon dva sata slušanja nemereš čoeka isterati napolje. Kaže da je zvuk fenomenalan i da prvi put čuje takav zvuk i neće da izađe.

  Imali smo mi i jednog sličnog lika koji je tvrdio da to sve skupa ne radi ne kako treba nego nikako jer navodno kod njega gitara stoji, koliko me sećanje služi, nekako visoko. Mislim, ima nas svakakvih, što reče Aloja svojevremeno, kada zvuk uđe u uši onda svako može da priča šta hoće.

   U stvari, ja samo hoću da kažem da se naš zvuk nebi dopao većini sa ovog foruma jer im fali muzičke kulture. Ja ne kažem da su priglupi, jer i ja spadam u tu grupu, ali je činjenica da mi nikada nismo imali problema sa muzičarima, dok recimo sa ovim drugim poprilične.

  Meni je realno sve to skupa teško objasniti, ali ako oni koji sviraju i stvaraju zvuk kažu da je to to onda .....ebiga.

U principu, neko realno objašnjenje bi bilo sledeće: postoji generacije onih koji su svoju slušalačku kulturu sticali slušanjem preMIKSOVANIH nosača zvuka i onda im realan zvuk pravi pometnju u glavi.

Onaj koaksijalac od gore ide na remont, izmerili smo skoro 2 cm razlike u početku impulsa. 😀. generalno, mid basovi imaju početak impulsa nešto malo iznad bobine i nešto malo ispod vrha zvučnika, dok visokotonci imaju to nešto malo ispod vrha membrane. To znači da visokotonac ide 2 cm dole i dobija malu hornu .....koja je dizajnirana i štampana u plastici ...više horni pa koja bude najbolja će biti korišćena......uglavnom nije nam dosadno.

Link to comment
Share on other sites

jeste videli ono čudo od sonusa fabera po ceni nekih tričavih 750.000.....pojačivače je radila firma koja ovih dana "završava" auto pojačalo za mene. Radi se o modelu sa 4 kanala kojem su oznake sa tranzistora obrisane 😀. Radi se o modelu koji je dodatno modifikovan po pitanju zvuka i ima ih svega možda 50-tak.....recimo ima mogućnost spoljne regulacije mirne struje 😄. U stvari se radi o pojačivaču koji pored cevnog preampa, visokotonca od 32 mm i midbasa od 160mm čini kombinaciju koja ima na nivou italije  mnogobrojne pobede.

Za potrebe onog lika koji je radio pojačivače za sonuse, a koji inače radi pojačivače za automobile, razvija se dve vie made in  italy za japance. Obzirom da je njegov pojačivač već par godina najbolji u klasi / cena je 10.000 $ mono verzija/ japanci su tražili i adekvatne zvučnike.....uglavnom nije nam dosadno.

 

Link to comment
Share on other sites

Interesantna stvar vezana za ovaj sistem je ta da je meni otprilike pre par godina postavljeno pitanje u vezi moguće ekvalizacije zvuka u pojačivaču.....tj da se u finale ubaci neka vrsta tonske korekcije što sam ja naravno odbio. Onda je rečeno da neki veliki to rade. U stvari to je bio početak rada na elektronici za sonuse.

  Generalno to može ali ako se radi u aktivnim sistemima.  Ovako ti namestiš zvuk prema jednim kutijama, taj isti sutra promeni kutije i prekosutra te zove da te pita za zdravlje😀.

  

Link to comment
Share on other sites

Malo se promenila situacija u vezi sa proizvodnjom zvučnika na bolje, naravno. Maurizio je išao kod njih i u razgovoru u 4 oka što se kaže, razjasnio sve probleme. Obzirom da oni koriste neke od njegovih trikova u proizvodnji sopstvenih proizvoda i obzirom da koriste neke njegove alate nije blo u redu da zezaju tamo gde nema potrebe......recimo po pitanju narudžbi i po pitanju proizvodnje probnih modela.

   Nekada je on išao ceo dan u fabriku i sam radio na uzorcima sve dok ne dobije šta traži.....sada je to komlikovano, oni odrade prvu verziju, onda se ispravljaju greške pa onda eventualno opet i to traje a i košta.

    Stim u vezi treba ovih dana da dođu neke kopije viskotonaca koji rade u duhu zvuka koji forsira Maurizio. model od 25 mm i model od 32 mm. Generalno obe verzije su u stvari derivati car audio verzija koje su se pokazale više nego odlične....naravno prilagođene za kućne verzije, flanđa 110 mm, magneti ne od neodimijuma, nego "pravi" magneti. Obe membrane "catenario" profil.....što znači daleko veća površina u odnosu na klasične veličine.....recimo onaj od 32 radi kao da je od 40mm.

Link to comment
Share on other sites

Osim što su jači oko 10x od klasičnih keramičkin magneta, imaju dve ozbiljne mane. Kad se ugreju preko 300-400 C razmagnetišu se, a osim toga i lako korodiraju te moraju biti niklovani ili hromirani. Klasični metalokeramički magneti ne gube magnetna svojstva do 700-800 C i slabo su podložni koroziji, ali su mnogo veći gabaritno. Ovo za grejanje je nebitno za kućne primene, ali može biti problematično za profesionalne zvučnike.

Link to comment
Share on other sites

Neodimium magneti su drastično lakši, ali i dalje mora postojati neko gvožđe oko kalema pa nisu 10x lakši motori. Oko cene, šta znam, nisam primetio baš toliku razliku NEO/ferit. Možda je na tom primerku malo jača razlika u ceni. Većine modela drajvera i nema u obe verzije, samo NEO ili samo ferit. Riboni su carstvo za NEO magnete.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...