Jump to content


Maurizio Cucco


RADE

Recommended Posts

17 minutes ago, RADE said:

Што се тиче вина, па овде је епицентар прошека, Конеглиано, Валдобиадене и остало. Као што сам раније навео, та брда су проглашена за патримонио Унеска.....хеликоптерима прскају винограде јер ни једна друга машина не може да приђе......овце пасу под ручном.

A kad sazri grozdje onda dovedu Serpase sa Himalaja, pa oni tresu lozu, a zrna se sama kotrljaju do bureta. 

Nego, izgeda da ne rade kafane, barovi i pubovi u toj Italiji, pa obavezno svakog petka posle posla konzumaciija C2H5OH ide uz forum. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 719
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

On 8.11.2021. at 9:11, sergio025 said:

......vozi Rade pricu,evo vec 26 strana!

Juče sam razgovarao sa drugarom koji je bio na slušanju kutija i koji je bio poprilično kritičan kada se ranije govorilo o zvuku kutija&pojačivača, pošto je ranije slušao  stari model u drugoj prostoriji.

  Međutim, nakon tri sata slušanja, 80% od toga diskova koje su doneli sa sobom / a tako su doneli Cd da sam ja mislio da su doneli nešto da jedemo, reko neke kolače / ,  jedva smo uspeli da ih oteramo kući.

   Jedna od primedbi je bila, zvuk je hladan, nema emocija. Kao, fora je što je scena retko viđena i kod kutija koje koštaju i 10 x više, što je dubina fantastična, što je pozicioniranje po sceni fantastično, ali eto fali to.

  Mala digresija.....u pripremi ovih susreta, ja sam kod ortaka insistirao da se ne vrši apsolutno nikakav pritisak po izboru muzike i da se ne komentarišu mišljenja onih koji slušaju. To znači da ako neko donese svoj CD i nakon toga izjavi kako to nije ništa posebno, ne znači ništa drugo nego samo da se tom ne sviđa zvuk da neće biti ni klijent u perspektivi i ništa drugo. Mišljenja drugih su dragocena i nema potrebe sprečavati čak ni negativne reakcije. .........

O čemu se u stvari tačno radi. Pa o tome da kutije ( pre svega zvučnici i elektronika ) imaju ružan običaj da emituju samo ono što se realno nalazi na CD-u. Ja sada nemam pojma koliko je od vas imalo priliku da sluša sličan zvuk, ali činjenica jeste da je zvuk poprilično prazan i shodno tome i hladan. Međutim stvari stoje sasvim drugačije. Nije zvuk prazan, nego jednostavno je ono šta je realno zapisano a mnogi nisu naučili na to. To nije hladno niti prazno, nego jednostavno tako treba.

 

  Drugar ima kutije koje  ceo srednji opseg ima u dipolu a bas radi u DCCAV-u koji je poznat kako pravi bas i tamo gde ga nema. Radi se o projektu toliko uspešnom da je Audax nakon par meseci povukao iz prodaje ključnu komponentu, srednjetonac....već sam ranije pisao o tome.

  Za nekog ko sluša takav zvuk, zvuk Stardust Live!/ tako se zovu/ kutija izaziva poprilične probleme. Jednostavno, nema pola zvukova na koje su navikli.....nema ih jednostavno zato što ne postoje. Nekima je zaista teško da se naviknu na tu istinu.

  Po tom pitanju ni ja nisam daleko, i meni se više sviđa onaj napumpani zvuk....za neka opuštena svakodnevna slušanja. 😀

   

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, RADE said:

Ja sada nemam pojma koliko je od vas imalo priliku da sluša sličan zvuk, ali činjenica jeste da je zvuk poprilično prazan i shodno tome i hladan.

ih,ja ovo slusam skoro svaki dan i to od rodjene zene:Dkad nesto zajebem,naravno:lol:

...samo rokaj Rade sa svojim pricama i dozivljajima,jer je to sto vi radite nesto neprevazidjeno.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, sergio025 said:

ih,ja ovo slusam skoro svaki dan i to od rodjene zene:Dkad nesto zajebem,naravno:lol:

...samo rokaj Rade sa svojim pricama i dozivljajima,jer je to sto vi radite nesto neprevazidjeno.

 

dobro je da i preskočiš neki dan, postalo bi dosadno.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Nixie said:

Potisni malo srednje i visoke da dobiješ toplinu. Po tom opisu basa nema ni malo. Pomoglo bi neko merenje FR opsega.

Na osnovu ove poruke može da se otvori nova tema sa 150 stranica 😀.  Samo da spomenem dva aspekta koja su vrlo interesantni a posle ćemo o trećem.

 

  1. Jedna od većih prevara u ajendu je čuven "teorijski odziv u prostoru"  koji nije zasnovan ni na nauci ni na tehnici a još manje na fizici. Zasnovan je ni manje ni više nego na "anketi & ispitivanje javnosti" . Dakle, pojednicima je puštana muzika i bili su pitani šta im se i kako sviđa. Na osnovu toga, izvučen je neki prosek gde imamo naglašene niske i sve ostalo u opadajućoj formi. Dakle to nije zasnovano na nauci, nego jednostavno na tome šta ko voli i šta se kome sviđa.

  Naravno, igra se ne zove tako nego visoka vernost reprodukcije. I sada dolazimo do one narodne da se mator konj ne uči. Zašto, pa zato jer su svi od rođenja bili forsirani da slušaju ono što neki misle da će im se svideti......setite se bregovića i miksovanja prema prenosivim kasetofonima.....to su te priče. Ili kada englezi miksuju prema B&W kutijama anulirajući pri tome sve njihove nedostatke.....a šta da rade oni koji su kupili Dynaudio ili nešto drugo.  I onda dođete do spoznaje da muzičari vole nešto drugo. Zašto, pa zato što oni znaju kako zvuči nešto. Nema potrebe da neko natakne mikrofon na usta pevačici pa da slušamo kako škrguće zubima, kako diše i kako mljacka....nije to to. OK, može da bude neki tehnički deo, gde se proverava mogućnost reprodukcije detalja, ali ni milimetar više.

 

 2. Ako se izuzme elektronska muzika, dolazi se do ideje da je zvuk sasvim nešto drugo od onoga šta se forsira  godinama kao korektno. Još jedna sitnica, ako zvučnik sam za sebe ne radi dobro, neće dobro raditi ni u grupi sa ostalim.....setite se teorije o najslabijem delu lanca. Na stranu što se zvučnik koji je u osnovi sasvim solidan, ponekad željom da se dobije neki glupi odziv sasvim ubije u pojam. Hoću reći da je ponekad bolje pustiti i neke neregularnosti, nego ga iseći i gde treba i gde ne treba.....jednostavno izgube nešto svoje.

   To znači oprezno sa dodavanjem i oduzimanjem.

Link to comment
Share on other sites

Ono šta je važno da se shvati, je to da one crvene kutije imaju svoje mane....recimo nemaju onako lepršave visoke kao Dr Heil, ali reprodukcija nekih lepršavih zvončića nije baš maksimum u reprodukciji. Kada se recimo pokuša ukrstiti / a pokušavano je / mid bas iz Stardusa sa doktorom, na recimo 1500 hz, kao što je u originalu, u startu ubivamo mid bas a doktor nije ni blizu da reprodukuje deo od 1500 do 5000 koliko radi u originalu, kao što to radi midbas.

  Ako pustite midbas da radi do svojih 5000 hz onda doktor ispada kao da sikće iz pozadine......nema koretnu veličinu instrumenata. Jednostavno se čuje sa 2 km da nisu iz iste priče.....na štetu doktora.

  Osim toga, midbas je samo 16 cm, što znači da nema govora o ekstrmno niskim frekvencijama......međutim, sasvim solidno pravi pritisak na grudima. I ono šta je najvažnije, nema nikakvih dodatnih zvukova, što znači da je bas svaki put tamo gde i treba da bude, nema švrćkanja po prostoriji. 

 Dakle kutije koje imaju limite po ekstremima, kao uostalom i 99,999 današnje produkcije. Sve ostalo je prazno i hladno 😂

 

 

  

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

uf, posle skoro godinu dana svega i svačega, sinoć smo probali verziju od mermera. Dakle, nov je filter i nov je mid bas, nov je apsorpcioni materijal, geometrija kutije, dimenzije otvora. Mnogo novih stvari. Zvuk je poprilično obećavajući i ono šta je najvažnije nema potrebe za nekim većim korekcijama po pitanju same kutije.

marmo 1.jpeg

marmo 2.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

onaj mali midbas sa gornje fotografije sa svojih 143 mm velikom membranom raspali na  1 metar sa 1 watom, klasično merenje, čitavih 97 db na 40 hz...i to drži sve do nekih 200 hz.

   Naravno, stoji u uglu, ali ne mumla ne ujeda ne širi dezinformacije, ne traži leba i specijalne tretmane. 😂. Svet sa njim postaje dosadan. A već smo morali da otkačimo sa Macolinog pojačivača kabel od povratne sprege....Kaže Antonio, daj da se igramo makar sa kablovima.

   Ja stvarno ne znam šta će biti kada se pojavi ova kutija u prometu.....o čemu će stručnjaci diskutovati, kako če rešavati probleme prostorije....kako ako bas stoji na svom mestu.....tu bi u stvari trebao biti još od pre nove ere, ali danas je tako.

  Svet će se konačno  odmoriti od beskonačnog vijanja basa po sobi i bezuspešnog lova na isti. 😀

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Шта има ново.....па то да смо после силних проба и преправки дошли до коначног звука кутија.

  Сада је тренутно  пажња усмерена на естетику самих кутија јер је очигледно да се могу добити далеко веће паре од првобитно претпостављених.....ипак смо ми хобисти 😀.

  Друга важна ствар се догодила са доласком на тестирање неког лика, за којег ја нисам најбоље схватио шта је радио 4 сата / 4 сата нико није тражио кафу, воду да иде на пишање и слично.

   4 сата тестирања са неким стварима са којима сам се сусрео први пут, али је речено да је лик професионалац и да тачно зна о чему се ради. Рецимо снимак на касетофону са погрешним азимутом главе. Онда снимци за које тврде да их је тешко репродуковати итд...све нешто по 10-15 секунди и онда објашњења.

  Главна замерка је била на појачивач, наводно је агресиван 😍......и ту смо онда окачили неки његов цевни од 40 кила којег смо нас двојица носили у некој кутији на канапима 😂.

И то би наводно било то али и није било. Звук се поправио у смислу.....па то је она разлика у звуку између цеви и остатка света...допала се свима ...међутим међутим...по питању дубине сцене, ширине, коректности, па чак и по питању позиционирања није било ни близу нашем појачивачу иако је цевни 3  пута скупљи.

   У међувремену је била још једна веома кратка проба, неко цевно предпојачало је био окачено испред Андровере и отворен је пут којим треба ићи. 

  

 

Link to comment
Share on other sites

Замерке су биле на појачивач код неких снимака оргуља па затим и на снимке неких историјских клавијатура како наводно.....па не знам ни ја сам шта су нашли замерке 😂. Е то што је наводно фалило код Андровере наводно се појавило код цевног појачивача 😎

Link to comment
Share on other sites

Нема везе то са кокама него са класама уређаја, тј не може се очекивати да нешто ради нешто за шта није предвиђен. Генерално, већ је испробан цевни преамп преко целог појачивача, тј укључујући и преамп и реултати су такви да је одлучено да амп добије нове трафое, 2 х 250 вати и цевни преамп . И ту се прича о неким историјским клавијатурама завршава. Могло се то решити и са скраћивањем опсега, али ја сам то упорно избегавао. 😀

 То значи да је већ контактиран Зоран Кг по питању нових трансформатора / на жалост више не ради трафое за цеви / , Руси по питању пцб и још треба да видим ко ради мрежне трафое за цеви.....ецц82 😎. Јуче су купљене филипсове цеви из 1950, као и исправљачица......био је сајам електронике у Пн.

  Наравно стара верзија ампа остаје за мање захтевне муштерије са све отпорницима од 0,1%, новим-старим преампом итд.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, somilenko said:

Može li neko pojašnjenje kako se mota mrežni trafo za ecc82 cevi?

Све око те цеви мора бити подређено њеном раду или од преампа нема ништа.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jel se još neko seća kada sam napisao da se sa ovim kutijama i naravno, zašto ne istaknuti i pojačalom može skidati partitura. U stvari, hoću da kažem da se svet deli na muzičare i one koji slušaju muziku. I sada dolazi do jedne interesantne stvari koju sam uočio sinoć na jednom promotivnom slušanju sistema.

   Radi se naime o tome da oni koji slušaju muziku, da'l preko CD-a ili preko ulice , nebitno, imaju po malo rezervisan stav prema zvuku iz raznih razloga, dok na primer muzičari u roku od  doslovno 5 minuta ukapiraju šta stoji ispred njih i onda više nije ništa interesantno osim pogađanja cene.....i boja bočnih stranica 😀

   Ja sam u nekim svojim ranijim porukama naglasio da je vrlo moguće da se mnogima možda i neće svideti kako to sve skupa radi, ali ja sam uvek imao na umu da se radi o vrlo specifičnom zvuku....dakle, nekom se ne sviđa, nema problema, ali u tom trenutku imaš priliku da čuješ poprilično živ zvuk a ne zvuk producenata i miksera.....naravno, zavisi i šta se sluša.

   Recimo čak je i  "saksofonista iz Firence" imao prigovor na manjak niskih frekfencija......međutim kada su mu pušteni snimci gde ima niskih frekfencija, ostao je po malo....pa onako, iznenađen. Štos je u tome što ove kutije proizvode bas kojeg ima na snimku i ne proizvode nešto čega nema.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, giZ_Mo said:

Фиренца је чудо 👍

Da, umesto da kažu casa, oni kažu hasa, praktično umesto italijanskog c a nešeg k oni kažu h .....To znači kada sledećeg puta budeš čuo italijana koji umesto c kaže h, znači da je iz Toskane.Toskana je nešto poput naše Fruške gore 😍

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Onako usput, drugar Antonio je probao za svoj račun svoj cevni pramp da priključi na liniju.....i recimo Mauricijusov pramp koji je rađen za automobile i košta oko 1000+ evra, radi bolje od Antonijevog koji je rađen za kućne sisteme i koji je plaćen oko 3500 evrića....Tako tvrdi Antonio i još je dodao da taj njegov radi bolje od onog mog sa 2 OP-a koji košta oko 50 evra....onako po malo interesantno 😀.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...