Jump to content


Hitachi HA8700 vs REVOX B750


zeljkoprotic

Recommended Posts

34 minuta ranije, zeljkoprotic said:

 

Hvala,

za razliku od drugih kojima je samo do vređanja i zajebavanja, a kada su toliko kurati, zašto se ne obrate direktno onome koga pljuju, uopšte me ne interesuje da li je to opravdano ili ne, a ne da se preko mene pljuju međusobno, to isto toliko govori o njima kao i o onome koga pljuju.

Da nastavim, video sam da Revox prodaje originalni komplet za refresh ovog pokjačala za nekih 140 evra, sve sa njihovim kondenzatorima, tranzistorima, otpornicima, što mi se jako sviđa ako se odlučim da ga ostavim sebi mogu napraviti od njega gotovo novo, originalno pojačalo...

E moj kolega..ja ti savetujem da nema potrebe da mu se licno obracas, nema Stone_Cold ama bas nista pametno da ti kaze a da ide u tvoju korist! Posebne ti ne savetujem da tog Revoxa saljes njemu na osvezavanje ili bilo kakvu intervenciju, jer ces debelo zazaliti! Ovde su mnogi zbog njega ostajali bez delova uredjaja, komponenti za ugradnju, a neretko i celih  hifi komponenti, naravno uvek se pravio lud kao i sad. Prisvajao je taj sve i svasta: elektro materijal, kablove, konektore, trafoe, kondnzatore, potenciometre itd! U vecini slucajeva nije ugradjivao ljudima delove koje su kupili nego neke izraubovane polovne koje je pokupio po kontejnerima, a duzinu rada da ne pominjem, uredjaji su znali da kod njega budu na refresu i po godinu dve dana! Al ok, odluka je tvoja, upozoren si sa kim imas posla i ko je Stone_Cold, pa ako se upeceas bice "sam pao sam se ubio"...

U svakom slucaju sve cestitke za Revox, ne pravi kompromise i ne zali para, ugradjuj samo proverene odgovarajuce delove i bices prezadovoljan tim Revoxom! Uzivaj!:cheers

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ajd ovako nisam ničiji ljubitelj posebno pa ni g-dina stona. Za razliku od gotovo svih ovde, nemam nikakve avatare, nadimke, nikove i slično, već stojim svojim imenom i prezimenom iza svakog foruma, društvene mreže pa i maila. Tako da sve mi je jasno i Vaša ozlojađenost nečijim postupcima, i ja bih bio besan naravno da me bilo ko zezne, ali eto mene nema u toj priči i molim Vas da me izostavite na dalje. Nikada nisam mislio da šaljem svoje uređaje bilo kom članu bez preporuke drugih članova. Ranije su mi drugi preporučivali baš njega, ali sada vidim da ovde ima klanova, samo još nisam povatao ko je s kim. Ja sam do sada svoje mezimce slao kod Damira iz NS-a zbog blizine mom prebivalištu a i veoma sam zadovoljan njegovim odnosom prema uređajima a i mušterijama. Tako da će i Revox stići kod njega na sistematski pregled.

A što se tiče delova za refresh, veoma je interesantan podatak o ceni. Evo link sajta na kom sam ja video njihov komplet:

http://www.revox-online-shop.de/epages/64512991.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/64512991/Products/0072-01

pa ako je zaista moguće proći bolje a dosta jeftinije, interesuje me gde bih to mogao nabaviti?

Za 40 evra se ne bih razmišljao da odmah odradim refresh...

 

Link to comment
Share on other sites

Mislim da Willi hoce da kaze da se u sopstvenoj reziji delovi mogu nabaviti jevtinije, pocevsi od domacih radnji koje imaju (neke) kvalitetne delove (Silken, Mikroprinc, Kelco, MG...), neke se bave I nabavkom delova po porudzbini (Tagor), do stranih firmi (Mouser npr.) gde se delovi naruce on-line.

Neki od majstora narucuju delove iz inostranstva, tako da je dovoljno obratiti se na pravu adresu I resiti problem, umesto da se delovi jure u sopstvenoj reziji (mada mnogi vole tako). Zato, raspitajte se da li majstor kod kojeg zelite da nosite uredjaj to radi jer Vas Revox zasluzuje bolje komponente (I Hitachi, naravno, jer je I on prilicno ozbiljno pojacalo, ako se resite da ga refreshujete). U slucaju da narucuje, pun pogodak I jednim udarcem ubijate dve muve, sto je mnogo bolje nego da jurite delove sami ukoliko se ne razumete sta treba uzeti.

Smatrajte da refresh treba da obuhvati:

1. Popravku hladnih lemova.

2. Zamenu elektrolitskih kondenzatora - losih, spreznih, onih u napajanju, ponekada svih.

3. Zamenu tantalskih kondenzatora (moze se ubrojati u zamenu elektrolitskih kondenzatora).

4. Zamenu otpornika ukoliko su izgoreli - u Vasem slucaju razumem da nisu.

5. Tranzistora koji su popustili usled starosti/upotrebe (pogledajte koliko se trandzi menja pri refresh-u nekog starog Sansui pojacala npr.).

6. Zamenu trimera novim ili novim I boljim (viseobrtnim trimerima - ovo ce Vam Will preporuciti :)) 

7. Popravku hladnih lemova.

8. Ciscenje kontakata I potenciometara, eventualna zamena (cesto skupa I tesko nabavljivi delovi).

9. Podesavanje mirne struje I DC offset-a pojacala.

10. Eventualnu zamenu dotrajalih konektora (RCA/zvucnickih).

Ima tu jos sitnica (neko stavlja u startu kvalitetnije osigurace I naponski kabl itd. ali to je vec upgrade).

Nadam se da nisam nesto zaboravio.

Shodno tome formira se I cena sredjivanja pojacala: samo popravka I podesavanje, delimicni refresh, potpuni refresh, dodatni upgrade.

Nivo odredjujete prema tome koliko volite Vaseg elektricnog ljubimca :).

Nadam se da ce Vam ovo koristiti.

Link to comment
Share on other sites

Sve ovo što je Zoki napisao je uobičajena procedura i treba je uraditi. Naravno, druga mogućnost je da se pojačalo koristi as is, bez ikakvog osvežavanja. Iznos koji sam naveo je okvirna cena kvalitetnih delova poručenih iz inostranstva, preko Mousera. Pritom je, po meni, na ovom pojačalu apsolutno nepotrebno menjati izlazne tranzistore, drajvere i grecove, koji su u tom kompletu od 140 evra. Isto tako, ne bih podizao kapacitet sa 4,700uF na ove od 10.000uF. Hoću da kažem, sve bi to imalo efekta na zvuk, dinamiku i smanjivanje šuma, ali je pitanje da li je potrebno i smisleno praviti od uređaja nešto što nikad nije bio, jer lepota njegovog zvuka leži upravo u tome što je u njemu.

Link to comment
Share on other sites

  • Još jedno pitanjce, oslušnuh ovog mog Revoxa kada je upaljen a ton utišan do kraja i čuje se tiho brujanje kada postavim uho na poklopac, ali posle i toga i na Sansui-u koji radi odlično, čujem isto, možda za nijansu tiše brujanje. Uobičajeno ili ne?
  • I teorijsko pitanje, ako se neko pojačalo od pre 35 godina koristilo recimo ukupno 5 godina, a ostatak stojalo ne priključeno na mrežu, zvučnike i sl, da li je neophodno menjanje elektrolita, tj. da li oni gube svoja svojstva samo od stojanja?
Link to comment
Share on other sites

To je brujanje transformatora i normalno je. Trebalo bi da bude jedva čujno i tek iz neposredne blizine. Brujanje može biti i znak opterećenja transformatora pa je svakako poželjno makar premeriti uređaj, čak i ako trenutno ne nameravaš ništa da radiš na njemu. Tako ćeš sačuvati i pojačalo ali i zvučnike.

Elektroliti se troše od rada a suše od stajanja, tako da je zamenu uvek bolje računati u odnosu na ukupan vek nego na (procenjeno) vreme rada.

Link to comment
Share on other sites

Nosim ga ja sigurno na sistematski pregled, samo zbog mog trenutnog zdravstvenog stanja, ne verujem da će biti pre nove godine. Razmišljam i da odradi tada i preradu na drugačiji prihvat zvučnika, A su mu u DIN priključku, ali još ne znam da li da samo uradim kao i kod B zvučnika ili da kompletno stavim nešto kvalitetnije, a i razmišljam da promenim činčeve za interkonekt kablove pošto su očajno uski postavljeni, a video sam na slikama na netu da su neki to uradili a i koliko sam video ne bi trebalo uopšte da je komplikovano, to bih skoro i ja sam mogao da uradim, ceo je sklopljen tj. projektovan modularno i lako dostupno sa svih strana.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...