Jump to content


surround u stanu (stambena zgrada)


Knežević

Recommended Posts

pozdrav,

zamolio bih članove koji imaju surround (ili su imali) da par reči napišu o tome da li imaju ili su nekada imali problem sa komšijama zbog glasnog surround sistema. 

ako se sluša u noćnom režimu (na primer isključivanje sabvufera), onda surround ni ne treba kupovati. dobro je to za neke serije gde ima dijaloga ali kada se gledaju akcioni filmovi...

par osoba mi je reklo kako nikada nisu imali problema sa komšilukom, dok me je par osoba upozorilo da neću moći dovoljno da odvrnem glasno (koliko treba) a da to ne smeta licima u okolnim stanovima. evo na primer jedan član sa benčmark foruma mi je rekao da ima surround (5.1) u kući i kada gleda filmove da se čuje i na tavanu i u podrumu i u svim okolnom sobama i u dvorištu i da je jedino rešenje u stanu da se pozovu komšije pa da zajedno gledamo film :P

 

Link to comment
Share on other sites

Infrazvuk "prolazi" kroz zidove (plafone/podove) manje-vise kao kroz sir. Sto su deblji i masivniji zidovi - to je problem manji, ali i dalje vrlo izrazen. Vrlo malo pomaze ako sub stavis na (sto deblju) granitnu plocu uz odgovarajuce spajkove i slicno.  Vrlo ozbiljno i jako skupo je tretiranje sobe tako da se infrazvuk koliko-toliko izoluje od okolnih soba.

U vecini zgrada se cuju komsije u susednim stanovima kako pricaju, a ne drugo... Ako je to slucaj i kod tebe - onda si u velikom problemu.

 

Link to comment
Share on other sites

Imam 5.1 sistem, prilicno ozbiljan i (BW 683, 685,HTM61 sve s2, i solidasn sub SVS PB-2000) i filmove gledam sa zvukom koji je u pikovima preko 100dB, a recimo dok je bucna scena preko citavog opsega to je negde oko 85-90dB i nemam nikakvih problema sa komsijama, bar ne da je neko dosao da se zali. 

Sub se nalazi na SVS nozicama (nekakve gumene nozice) koji smanjuju prenos nisih freq na pod i to je sve.

Treba imati na umu da jedna prosecna drama ima svega nekoliko minuta bucnih scena, i mozda nekoliko udaraca. Drugim recima, od dva sata filma sat i 50 minuta je buka od 0 do 70dB i to ne moze da smeta komsijama ni u ludilu.

Link to comment
Share on other sites

Nisam korisnik kucnog bioskopa ali valjda i tu vazi pravilo da pravila nema? 😊 Zavisi verovatno najvise od toga kakve navike imate kod slusanja, sta je za vas glasno, sta vam je prihvatljivo, sta smeta... Sta moze da smeta komsijama utvrdice se ubrzo, nije nista strasno ako neko dodje i pozali se na buku, tad znate da ste preterali.

Usput da pitam, ako merimo nesavrsenim db metrom kao na android telefonima, na koliko db na mernom mestu na mestu slusanja prosecno slusate muziku?

Link to comment
Share on other sites

Ako se ne dira dinamika (iliti ne koristi "kompresija" za istu) - ako je vokal u filmu mozda blago glasniji od komentatora kada se gleda neki sport na TV-u (znaci, malo glasnije od normalnog gledanja), onda recimo War of the Worlds bukvalno dobrano zavibrira zidove - bass reflex subwoofer mi sa 3+ metra udaljenosti produvava noge. Pa ti sam proceni kolika je to glasnoca ;)

A ja imam ubogi SVS PB-10 NSD koji na 20-25 Hz svira jedva nesto jace od 100 dB. Zamisli sta radi neka veca azdaja.

Link to comment
Share on other sites

Ma, ne sumnjam da ti slusas glasno, ti tako volis, znam iz postova onih sto su bili kod tebe 😊. Nego, mozda pokretac teme ima drugacije navike. Recimo, ja ne volim da gledam filmove pojacano preko onoga sto osecam kao normalno. To mu je, obicno, nemoguca za kvantifikaciju kategorija, sta je to uopsteno normalno jbmliga.. Takodje, ni muziku ne volim glasno da slusam. Glasno mi je, valjda, sve preko 95db na ovom mom meraču db na android. Najbolje se osecam na 80-ak db, mada ja sedim relativno blizu zvucnika, na oko 2,5m kad se otromboljim u trosedu.

Kad bolje razmislim, u bioskopu mi je skoro uvek bilo preglasno, bilo sta da sam gledao.

Link to comment
Share on other sites

Glasno mi je, valjda, sve preko 95db na ovom mom meraču db na android.

Kako ti se zove ta aplikacija, da se i ja premerim ? 

Sound Meter, podesen na C-weightning, ako je to nesto bitno?

Sve je to bzvz merenje ali bar dobijamo neku pribliznu merenu glasnocu? Ili ne dobijamo? Treba tu kalibrisani profi mikrofon za normalno merenje, znam. Ovo je vise onako indijanska metoda ali moze da se priblizno oceni nivo zvuka, ako ne gresim?

Link to comment
Share on other sites

On 9/28/2016 at 19:46, Delija said:

Drama nece da smeta, ali recimo Rush, hoce samo tako. A taj film se ne gleda tiho ni u ludilu :)

Jedini originalni BluRay koji sam kupio u poslednje tri godine! :)

Ja sam sub. izbacio zbog komsija, i naravno sa istim je otislo dosta od filmskog uzitka, ali jbg. Zato mi je i plan da se preselim na selo, i napravim sobu za slusanje muzike i gledanje filmova-koncerata. Pre par meseci se doselila neka nova porodica ispod mene i smeta im glasna muzika, subota 19h!!! I sada svaki put kada slusam muziku samo cekam da mi zakuca na radijator, a filmove ni priblizno ne odvrcem kao pre 5-10 godina. Naravno, nikada nisam slusao niti gledao bilo sta posle 22h i izmedju 15-17h. A godinama sam smanjio 5.1+2.0 sistem na 4.0 i ok mi je, dok se ne preselim na selo. :)

Link to comment
Share on other sites

kada već pominjete sistem bez sabvufera, da li je ogroman nedostatak sub-a (u ovom slučaju kada se ne kupuje zbog komšija što kaže @williamwallace)? 

neko je davno pominjao da je osećaj takav u filmovima kao kada ide tenk i gazi po papiru :P

_______________________

p.s. 

do sada sam samo slušao da su ljudi prešli sa surrounda na stereo iz razloga što slušaju više muziku od gledanja filmova/serija a sada ispade zbog komšija da se ne sme surround :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...