Jump to content


Strujni kabal do 50e (m)


hardwareGQ

Recommended Posts

Pozdrav svima,

postao sam ponosni vlasnik IeGo Shuko i IEC posrebrenih konektora.

Trenutno su prikaceni na Lapp Olflex kablu, i prosto se cuje koliko su ograniceni da daju sve od sebe.

Stavio bih ih na neki malo bolji kabal. Slicne cene imaju Furutech 314Ag i Yarbo 8000pw. Potreban mi je 1 metar. Da li ima nesto trece za te novce, a da je dobro?

Na prvi pogled Yarbo deluje dosta bolje, ali Furu je ipak Furu i vidim da ga ljudi hvale.

Da li je neko cuo ova dva kabla, i da li moze da kaze njihove zvucne karaktereistike?

Ni Lapp nije los, pogotovo sa cenom od svega 550 po metru, ali prosto zelim nesto bolje. E sad da li su Furu i Yarbo zaista 11 puta bolji koliko su i skupji, verujem da nisu.

 

Hvala svima

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kada se nešto napiše umesto da se saopšti uživo može da se pogrešno protumači. Dakle, ne zezam nikoga, nego da pitam. 

Ako nisu bitni kablovi u hidrocentrali, dalekovodima koji idu do grada, u trafou, od trafoa do zgrade, osigurači na celom tom putu, stotine metara u zidovima zgrade, zašto onda mora da se stavi ceo metar ili dva tog fancy kabla koji će da napravi tako drastičnu promenu u zvuku? 

Zašto ne može samo 10cm? :)

Link to comment
Share on other sites

Deluje upravo obrnuto, kada nema ni naznake nekog stručnog objašnjenja, odmah kontranapad, ali mene zaista zanima da neko objasni bar otprilike. 

Priznajem da ne ne verujem u to, očigledno je, ali zaista ne mislim ništa zlobno,nego stvarno da li na tehničkom morumu mogu da pitam da neko objasni šta može da se dešava pa da sada metar kabla nešto menja..  

Nisam ja neki genije za elektroniku, ali sam još kao tinejdžer konstruisao neke uredjaje, ne samo sklapao nego i dizajnirao, ceo život sam u nekim IT, network, kablovi ovo ono vodama, pa eto zanima me sve, pa i ova tema.. 

I što se uvek neko nadje uvredjen, pa zar forum ne znači 'pričaonica' u prevodu, mora neko nešto i da pita..  

Nemam ništa protiv i što bih, da neko plaća šta hoće, dizajn enterijera je ok, pa i u hifi sferi, eto ja sam platio lc4 originalnu stolicu od cassine par hiljada eur a ništa ne radi drugo što ne može i stolica od 100 eur, zato što volim takve stvari. 

Ali osim što je neki kabl debeo upleten i kao lepo izgleda, eto usudjujem se da pitam i kako to radi :)

Link to comment
Share on other sites

Danas sam na poslu imao jednog klijenta koji slično razmišlja kao ti.

Nije mu važno što će sa aparatom koji mu ja nudim da reši sebi par problema u laboratoriji kod određivanja broja krvnih elemenata, već mora da mu se objasni kako to može ovaj aparat, a drugi ne mogu, jer on, Bože moj, ne veruje da to može. I džaba što to stoji u zvaničnoj specifikaciji aparata i pride odobreno od svih svetskih agencija za medicinska sredstva (uključujući i našu)... Ne, mora da mu se objasni u sitna crevca kako to može ili nema ništa.

E, tako i ti. Mora da ti se objasni, zato što smatraš da si dovoljno upućen da znaš da to neće da može.

E pa, ja mogu da ti kažem da ne znam da ti objasnim KAKO može (ja sam čovek biohemičar, nisam elektroničar), ali znam da može, jer sam čuo mali milion puta razliku u zvuku koja se dobija menjanjem kablova. Nekad sam čuo bolji zvuk, nekad lošiji, ali sa dovoljno dobrim sistemom može da se čuje razlika. Nekad malo veća, nekad suptilna, nekad jedva čujna, ali je ima.

A sad, ako Zoki hoće da se mlati u temi, može i da ti objasni sa tehničke strane.

Link to comment
Share on other sites

Ja te razumem ali mozda nije mesto za to u ovoj temi. Covek je pitao sta je pitao, ne treba mu ovakva diskusija jer ga to ne zanima.

Otvori temu, mozda bude zanimljivo. Do trece strane, tad ce da stave katanac a neki ce i u BANat da odu 😊. Inace, ima nekoliko objasnjenja na tvoje pitanje vec na forumu, da li su strucni kao sto trazis ne znam, jer nisam strucan da procenim a i od onih sam sto se svrstavaju u nevernike tako da i nisam zainteresovan za stvar.

Link to comment
Share on other sites

objasnjenje za pitanje kako mrezni kabel utice na zvuk se krije u jednom linku koji ja nakon sto sam ga pogledao vise ne mogu da ga pronadjem. Radi se o linku gde je covek stavljaosirmovani mrezni kabel i merio zracenje u njegovoj okolini. Nije oklopio iec uticnicu na kablu i merio zracenje pored nje. zatim je navukao metalnu cev koja se nasloni na uredjaj a zakloni celu uticnicu i onda merio. Tada nije imao ni malo rasipanja. Zakljucak ste vec mogi izvesti da mrezni kabel zraci u okolni prostor prljavstinu iz mreze u vid elektromagnetnog zracenja. Svaki kabel pa i interkonekt se ponasa kao antena i sve to prosledi usignal. zato dobar kabel u zvuku daje sve cistije jer je manje prljavstine otisla ka nasim uredjajima.

to je jedan od razloga. postoje i drugi razlozi gde ali najbitniji je naveden

Link to comment
Share on other sites

testirao sam zvuk lapp 3x2,5mm sa obicne dve zice od 4mmcvrsto uvrnute i zvuk je takoreci isti. Tako ako i nemate lapp idite do najblize prodavnice i kupite 4mm zicu po jedan i po metar i upletite. Sa Moxtone sajta imate i kompletnu izradu kabla. Toza je dao vec nekoliko recepata za pravljenje kabla koji su isto dobri

Link to comment
Share on other sites

Najveća igranka je zapravo oko faze. Oko jednog debljeg provodnika namota se par ili više tanjih i ima to svoje benefite i te kako. Još se i izoluje od emi. 

 

U principu, što je trafo u uređaju veći, veći su i benefiti, mada, napajanja znaju da budu različito izvedena tako da zapravo pravila koliki će biti pomak zvučno i nema, ali će pomaka definitivno biti.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...