Jump to content


Monitor Audio Bronze 5 + Yamaha R-N500 - Mišljenje


Ćma

Recommended Posts

Došlo je vreme da se posle dosta godina slušanja muzike i svega ostalog na aktivnim PC zvučnicima (solidnim doduše) uzme nešto što će podići iskustvo slušanja muzike na novi nivo nadam se.

Primarno razmatram kombinaciju koju sam naveo u naslovu.

Sistem pravim za sobu od 23-24 m2, primarna namena je slušanje muzike a pored toga treba da posluži i za gledanje filmova i PS4.

Muziku i filmove bih puštao sa PC-a preko eksterne zvučne koja ima SPDIF izlaz.

PS4 bih povezao preko digitalnog optičkog izlaza, što je u stvari i jedini način jer R-N500 nije AV receiver pa nema HDMI ulaz.

Možda bih povezao i TV (optički izlaz) u nekoj budućnosti ali to nije prioritet.

 

Šta mislite o ovoj kombinaciji i da li ovaj receiver ima dovoljno ulaza da povežem i PC i PS4?

Po domaćim cenama ovaj komplet košta 1100EUR što je neki maksimum koliko sam spreman da potrošim za same uređaje bez kablova.

 

Hvala unapred na pomoći.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav Ćma!

Neko drugi će te posavetovati oko HDMI ulaza i tehničkih detalja a ja bih samo uputio jedan dobronameran savet pošto sam pre skoro godinu dana bio u sličnoj situaciji prilikom kupovine prvog sistema.

Nisi napisao odakle si. Ja sam iz Beograda pa mi je sve bilo lakše prilikom kupovine. Naime, prva stvar prilikom kupovine je da izdvojiš vreme i zakažeš slušanje sa muzikom koju sam nosiš (FLAC, CD, ploča, šta već). Zašto kažem nazoveš? Zato što kada uletiš u audio kuću može da se dogodi da prodavci imaju obaveze, da su prenagomilani poslom i da nemaju vremena da se druže sa tobom onoliko koliko bi ti želeo, na primer sat-dva-tri slušanja, razgovora, menjanja risivera, zvučnika, pojačala (ne prodaju samo jedan proizvod već gomilu pa ti oni predlože da čuješ još nešto i tako utvrdiš razliku tj. lakše odabereš ono što ti odgovara, što ti se više sviđa). Postoji i druga stvar a to je da sam naleteo na zatvorena vrata kada sam hteo da poslušam Dali Zensor na Novom Beogradu (išao sam po neki hard disk srećom pa mi je ovo bilo usput, ko zna kako bih se osećao da sam izdvojio vreme samo za slušanje a radnja zatvorena). Prodavac se bavi nekim drugim poslom pa zato mora da se nazove i zakaže. Negde daju samo za keš, negde na čekove...

Odaberi tri pesme koje ti voliš, kako bi mogao da napraviš poređenje, ako poneseš više pesama sve će ti se pomutiti i nećeš znati šta si slušao i kako si čuo. Moraćeš opet da slušaš a tada sve verovatno postaje zamorno i za tebe i za prodavce. Ako ne poneseš muzikiu sa sobom imaju oni i pustiće ti bez problema ali svi imaju različito pa tada nastaje komplikacija zato što ćeš u jednoj radnji da slušaš džez, u drugoj solo...

E sada, kada zakažeš slušanje i odeš u 4Audio videćeš da imaju Monitor Audio, Canton... tako da ćeš moći da napraviš poređenje šta ti više odgovara. Meni je "Buca" (valjda nisam pogrešio, mislim da ga tako zovu) puštao sve i svašta, slušali smo i muziku sa fleša koju sam poneo sa sobom (fleš je bio formatiran u NTFS pa je morao pesme da prebacuje na svoj računar pa da formatira u FAT pa da vrati pesme na fleš), slušali smo i muziku sa njegovog eksternog hard diska itd. Pre toga sam bio u Player-u u Svetogorskoj (videćeš da imaju prodavnice na više lokacija ali samo u Svetogorskoj imaju poseban sprat za slušanje muzike). Tamo sam slušao Wharfedale i Q Acoustics (imaju i KEF i još svašta nešto ali je to bilo preskupo za budžet kojim sam raspolagao). Bio sam i u Audiophile-u i tamo slušao Tannoy i Dali Zensor. Moraš da nosiš olovku i papir i da upišeš šta si slušao i koje su prednosti i mane, sve redom piši, od toga da li ti se svide dizajn zvučnika, boja, na čemu si slušao, da li su visoki bili previsoki, kakav je bio vokal, bas, srednji, ma sve redom prednosti i mane. Ako to ne uradiš sve će da se pokarambasa i nećeš znati nakon ogromnog broja kombinacija pojačala i zvučnika šta si slušao a šta ne i to će ti još više otežati situaciju prilikom odabira. Neka drugi dodaju gde još može da se posluša u Beogradu muzika.

Od prvobitne kombinacije (onako kako si ti zamislio, slično sam i ja razmišljao) kupio sam nešto sasvim deseto. 

Iako na papiru (sajtovima) sve to izgleda slično, kada pogledaš tehničke karakteristike pomislio bi čovek da je razlika samo u dizajnu zvučnika ali kada budeš slušao osetićeš koliko se svaki proizvođač razlikuje od drugog. Detaljnim listanjem ovog foruma videćeš da ne postoji jedinstven stav oko toga šta je najbolje za određenu cenu a to je zato što se jednima sviđe jedno, drugima drugo, neko voli jak bas, neko istaknuti vokal, neko muziku sluša preko CD-a, neko preko fleša, treći slušaju ploče, neko voli odvojenu kombinaciju (dac posebno, pojačalo posebno), neko all-in-one, tako da TI moraš da odeš da poslušaš i sam odrediš šta ti se najviše dopada. Možda voliš bas da gruva po sobi, možda ćeš slušati džez, možda bluz, možda rep/hip-hop, možda će ti služiti samo za filmove, serije, igrice, u tom slučaju trebao si da gledaš surround zbog boljeg doživljaja ali opet je to mali budžet za tako nešto (ako želiš 5.1 + AVR).

Isto kao kada kupuješ auto i kažeš imam 30.000€ šta biste mi preporučili. Ja ti kažem BMW serije 3, drugi ti kažu uzmi Golf 7 sa boljim motorom i brdo opreme, treći kažu ma džip recimo Kia Sportage, četvrti bencinac, peti dizel, šesti ti kaže da sačekaš da se spuste cene, srede stvari oko uvoza i papirologije i kupiš na električni pogon auto, sedmi kaže da kupiš ovaj a ne onaj zato što je ovaj udobniji od onog, osmi da je važnija preglednost, deveti da je najvažnije koliko ubrzava od nule do stotke, deseti da je najbitniji gepek i da kupiš Oktaviju, ma dve oktavije za 30.000 €... a ti lepo odeš na sajam, sedneš u svaki (većinu), pogledaš cenovnik, zakažeš test vožnju i ako ti izmami osmeh na lice kada sve sabereš i oduzmeš tada se odlučuješ.  

Eto to su neke smernice.

;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Knežević said:

Pozdrav Ćma!

Neko drugi će te posavetovati oko HDMI ulaza i tehničkih detalja a ja bih samo uputio jedan dobronameran savet pošto sam pre skoro godinu dana bio u sličnoj situaciji prilikom kupovine prvog sistema.

...

Eto to su neke smernice.

;)

 

 

Bravo kolega,

to je pravi, dobronameran i konkretan savet, kakvi bi svi trebali da budu.

Svaka čast!

Link to comment
Share on other sites

Hvala na iscrpnom postu i pomoći. :)

Meni je primarna namena ozvučenja slušanje FLCA-ova sa PC-a pa zbog toga nisam razmišljao o 5.1.

A valjda će mi i za filmove stereo zvučnici biti otkrovenje posle aktivnih zvučnika za PC. Da ne pričam o PS4 gde sam koristio zvučnike na TV-u...

Meni su baš u 4audio preporučili navedenu kombinaciju, odnosno Bronze 5 za muziku koja mene primarno interesuje (rock, metal, blues i poneka elektronika). Jedino što kad sam bio nije moglo da se posluša ništa jer nisu dovršili selidbu. Nije mi se svidelo i što je mali izbor risivera, mada mi je ova Yamaha stvarno vrh što se tiče dizajna samo me brine da li ću moći da nakačim sve što hoću.

Kada sam počeo malo da se edukujem o audio tehnici shvatio sam da je situacija takva da subjektivni utisak igra najveću ulogu ali sam pretpostavio da ipak postoje neki best buy modeli po klasama pa sam hteo prvo na njih da suzim izbor. Mada opet ne znam da li za iznos koji sam ja spreman da dam uopšte može da bude većih razlika u kvalitetu zvuka.

Problem je što zbog posla nemam previše vremena da obilazim prodavnice ali vidim da mi ne gine da napakujem nekoliko FLAC pesama na USB i poslušam par kompleta.

Link to comment
Share on other sites

Na kraju sam uzeo Onkyo TX 8130 i Tannoy V4i.

Poslušao ih, svideo mi se zvuk i prelomio. :)

Još sam u fazi setupovanja svega, odnosno traženja optimalnog načina za stream muzike sa PC-a pa idem malo da se edukujem na tu temu. Skapirao sam kako preko media playera da napravim server i da browsujem sve sa receivera ali e problem što bih ja da streamujem i filmove i igre sa PC-a pa ću videti da li da ipak povežem PC preko SPDIF izlaza ili da ipek preko mreže to rešim.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...