Jump to content


Oppo ... my precious one!


Father

Recommended Posts

Ok, super, hvala ti na predlogu i korisnim informacijama. Dakle, ukoliko sam dobro razumeo, na ovaj nacin izbegavam Oppo-ov interni plejer i idem direktno na DAC, jer se muzika strimuje na Oppo. I dalje plejer samo treba LAN kablom da bude vezan za kompijuter? Izvini ako postavljam sada glupa pitanja, ali iskreno uopste se nisam udubljivao u temu strimovanja i bilo kakvog povezivanja kompa i plejera.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

18 minuta ranije, williamwallace said:

Ok, super, hvala ti na predlogu i korisnim informacijama. Dakle, ukoliko sam dobro razumeo, na ovaj nacin izbegavam Oppo-ov interni plejer i idem direktno na DAC, jer se muzika strimuje na Oppo. I dalje plejer samo treba LAN kablom da bude vezan za kompijuter? Izvini ako postavljam sada glupa pitanja, ali iskreno uopste se nisam udubljivao u temu strimovanja i bilo kakvog povezivanja kompa i plejera.

Softverski plejer ugrađen u OPPO ne možeš nikako da zaobiđeš, jer nešto mora da pusti sadržaj koji stigne sa mreže. Ovo što sam predložio je režim gde je OPPO tzv. "Digital Media Renderer", odnosno režim gde je sam plejer najmanje "zaposlen", jer služi samo da reprodukuje sadržaj koji mu neka od pomenutih kontrolnih aplikacija "gurne" sa medija servera. Čak ne vrši ni konverziju FLAC-to-WAV, iako je to prilično trivijalan posao, nego se ona vrši na medija serveru. Pretpostavljam da si podrazumevao da ovo povezivanje plejera i kompa bude izvedeno preko rutera? Mislim, može i direktno, bez rutera između, ali će ti trebati tzv. "crossover" LAN kabl, a moguće i ručno podešavanje IP adresa.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, williamwallace said:

U svakom slucaju jako me zamina koji je to zvucni napredak koriscenjem USB DAC ulaza.

Skni driver za oppo sa njihovog saita, postavio sam link negde u temi i pozovi nekoga ko ima sve podešeno oko playera na laptopu ili mac miniju. Za Apple ne treba driver za oppo on je podržan u sistemu, a za PC platformu ti treba da bi imao "ASIO - OPPO USB OUTPUT"

Poslušaj i donesi sam zaključak. Meni je bio neporvratno iskustvo.

Dodaću da smo Ringeraja i ja ustanovili uočljivu prednost mac minija u odnosu na ovaj moj matori laptop ali nismo mogli da se složimo koja aplikacija na mac-u radi bolje. Meni je lično bolje svirala Audirvana od Amarre. Nijanse su u pitanji između njih dva. Nije ni razlika u zvuku između mac-a i pc-a bila za 500e ulaganja, ali da je bilo, bilo je. Ukratko, dodatno je čistije razaznajanje pomenutih zvučnih slojeva i neke siće ...

Link to comment
Share on other sites

Treba čuti, a onda je stvar lične odluke da li ulagati u zvuk (i koliko) ili ostati na komforu.

Razlika postoji, vrlo je čujna i nisu u pitanju nijanse.

Ko hoće da ide na zvuk da napomenem da ulaganje nije enormno, i to ako se ide na mac mini opciju. Polovan minika koji bez problema ovo može da izgura košta brat bratu ne više od 250 EUR, a kabl može i da se napravi za sitne pare (dokazao Father sa njegovim UTP/USB-om). Audirvana/Amarra ima i "narodna" verzija FOC, pa ko voli...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nakon sleganja utisaka i po kojeg dodatnog plugina zaključujem da je Foobar 2000 sa instaliranim pluginom "Ram disk" apsolutno zvučno egal sa Mni Mac-om i njegova 2 opšte prihvaćena i uvažavana playera. Ovo tvrdim sa minimalnom dozom rezerve, obzirom da sam poslednje iskustvo upoređivao sa jako dobro urezanim sećanjem kako su 2 pesme zvučale na specifičnim mestima kada sam ih slušao sa RingeRajin-og Mac Minija.

Dodao bih još i to da se na mom laptopu, ako se ne varam nalazi ECC memorija, koja je "iz nekog razloga" bolja od uobičajnih DDR 1, 2, 3 memorija po računarima koji nemaju ECC instrukcije, što čini mi se je suštinska razlika između Mac-a i PC-a pa se možda zbog toga pojavljuje čujna razlika. Nisam siguren ni u ovo, jer sam u početku više mislio da USB 3.0 ima neke veze sa boljom pripremom USB paketa za slanje u DAC. Bilo kako bilo meni se čini da radi isto kao što sam upamtio od ne tako davno?

Dakle, tek puštanjem Wav failova poslatim u Ram Disk play listu (Foobar 2000 plugin) dobio sam identičnu čistoću reprodukcije.

Dodatno zadovoljstvo pruža i Android aplikacija za kontrolu Foobar-a 2000 koju treba instalirati na telefon i na računar kao odvojenu aplikaciju koja se instalira u Foobar i otvara neke portove i servere da bi se foobar video na mreži, odnosno na android uređajima.

Aplikacija radi perfektno i u mnogome je naprednija od predhodne, Oppo control centar aplikacije koju sam koristio za navigaciju sa Oppo-ovim playerom na 105D, koji sam već imao prilike da komentarišem kao daleko nedostojnim uređaja koji treba da opslužuje.

Da kažem da mi je interesantna i mogućnost učitavanja veće količine informacija u "Ram disk" od kapaciteta radne memorije bez dobijanja bilo kakvih error poruka. Ako neko zna više o tome može da nas prosvetli kako je to moguće. Hoću reći naprimer učitam 3.6GB failova sa HDD-a u 1.8GB slobodnog ram-a? I opet radi bez problema...?

Svakako sada vrlo zaokružen izvor zvuka sa prektično istom, ako ne boljom i fleksibilnijom navigacijom od originalne Oppo-ve Android platforme kontrole uređaja, praćen daleko boljim zvukom izvlačeći mnogo više iz same sprave. :D

 

Link to comment
Share on other sites

ECC nije nesto sto je specificno za Mac (posto Mac i jeste x86 kompatibilac), trebalo bi da vecina ploca moze da primi i ECC memoriju. Ne znam za Mac, mozda fabricki stize sa ECC memorijom.

Ovo za foobar ram disk plugin jeste interesantno pitanje, moguce da ne ucita odmah tih 3.6G sa HDD u slobodan ram? No, ako se secam foobar ima opciju izmene read ahead buffera, sto se nekako sve na isto/slicno sto i taj ram disk plugin radi.
 

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je fabrička memorija koja ide u Macove uglvnom ECC pa je i skuplja, a i PC laptopovi često imaju takvu memoriju, ali je ona nešto viša i duplo kraća od klasične za desktop ploče.

Što se učitavanja stvarno mi nije jasno, jer posle nekog momenta učitavanja (gledao u Task manageru) počne da smanjuje pa ponovo puni i tako malo po malo dok ne učita sve???

Nije da sam buljio tokom reprodukcije u HDD lampicu niti u onu na USB externom disku, ali koliko sam imao prilike da vidim uopšte se ne pale...

Link to comment
Share on other sites

Samo Mac pro koristi ECC memoriju, dok svi drugi modeli oduvek koriste standardnu DDR memoriju i ECC na njima ne bi ni radila, ili bi u najboljem slučaju radila bez ECC funkcionalnosti. ECC memorija je u proseku 2% sporija od uporedive non-ECC, i skuplja zbog dodatnog čipa i kompleksnije konstrukcije. Ne znam ni za jedan model laptop računara koji koristi ECC memoriju, uključujući i skupe workstation modele, a memorija za desktop i portabl računare razlikuje se samo po dimenzijama (DIMM vs SODIMM), dok je tehnologija ista, i nema nikakve veze sa ECC funkcionalnostima.

Link to comment
Share on other sites

E pa onda je to to. Verovatno i nije ECC nego je taj SODIMM, jer znam da sam nešto dugo tražio memoriju za proširenje, pa je bio problem da li će uopšte da radi sa postojećom memorijom, tako da sam se i ja nešto zbunio... Ok onda je zvučno poboljšanje isključivo na reprodukciji iz memorije u odnosu na HDD. Dodatno je bolja reprodukcija sa internog nego externog USB 2.0 HDD-a.

Verujem da su u Audirvani i Amarri mnogo bolje odradili pripremu i slanje buffera u player preko rama kroz manje pakete ili već kako, kada i bez ram diska radi kao da koristi tu opciju, a možda je i bila uključena negde automatski??? Nisam siguran, to bi korisnici pomenutih playera mogli da pojasne, da li se kod njih to namenski pali i gasi ili verovatno  postoji neki pametniji način "u letu" pripreme dekompresije flac-a u wav pa spremanja u ram i onda prosleđivanja u player ...

Nije ni mnogo bitno na PC-u se učitava nekih 10 failova za nepunih 15-20sec u memoriju, tako da nije neki problem malo sačekati taj proces...

Link to comment
Share on other sites

Nemoj da se ljutiš, ali pročitaj malo više štiva u vezi repordukcije digitalnog zapisa i biće ti neke stvari mnogo jasnije.

Poenta nije u tome da li se zapis vuče sa HDD-a ili SSD-a, već u optimizaciji reprodukcije, koja delom potiče od operativnog sistema i njegovog kernel-a, a delom od softvera i načina kako on barata sa zapisom. Plus hardver, kod koga tek može da bude zezancija - hint: macmini je između svega ostalog dobar hardver za puštanje muzike zbog odlično implementirane audio sekcije na matičnoj ploči i kvalitetnog output-a. I ovde nije toliko presudno to da li je u pitanju i5 ili i7 CPU, odnosno da li OS barata sa 8GB ili 16GB RAM-a, to je sporedno - naravno, što više, to bolje.

Link to comment
Share on other sites

Intel High Definition Output, ali nije poeta u tome koji je čip, već to da je odrađeno kvalitetno, zato dosta ljudi i koristi macmini za potrebe puštanja digitalije.

Osim toga, macOS (nekad OSX) je dobro urađen OS, gde većina audio plejera koristi implementaciju u okviru OS-a.

Evo malo više štiva o samom audio u okviru OS-a:

https://developer.apple.com/library/content/documentation/DeviceDrivers/Conceptual/WritingAudioDrivers/AudioOnMacOSX/AudioOnMacOSX.html#//apple_ref/doc/uid/TP30000730-DontLinkElementID_9

 

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, RingeRaja said:

Ne razumem potrebu da se opljune sve što je Apple, ali dobro...valjda ti znaš zašto ti to čini ugođaj.

Nemam ništa protiv Applea, dižem glas protiv nečeg drugog.

Voleo bih da mi neko od vas koji se bavi digitalnom reprodukcijom jednom proba da objasni šta je uradio iz kog razloga i dobio koji rezultat umesto nagoveštaja, krajnje sumnjivih i gotovo neproverivih subjektivnih utisaka i uobičajene mistifikacije koja je izgleda postala obavezan pratilac svake teme koja se tiče reprodukcije zvuka bez obzira na svu tehnologiju i informacije kojima raspolažemo.

 

Za tebe RR konkretno pitanje: umesto navedenog linka, možeš li da izloziš ukratko koje su komparativne prednosti macmini modela audio obrade u odnosu na druge implementacije (drugi mac, win, linux)?

I na koji način objasniti zvučne potpise različitih mac os-a na istim macmini mašinama, što smo ovde na forumu takođe više puta pročitali?

 

Na temi o Oppo plejeru mi je posebno zanimljiva opaska o uvođenju još jedne karike, računara, što je negde gore i wwallace primetio. Prosto moram da pitam: a šta će vam onda Oppo?

Ali svakom njegova zabava, pa vi ignorište moj upad i samo nastavite.

Link to comment
Share on other sites

@RingeRaja

Pa cek sad, ako se koristi USB veza prema DACu, tu onda Intel High Definition Output nema nikakvog uticaja?

Ne znam koliko taj Apple hardware ima zaista veze sa Apple-om, mislim da je tu neka Foxconn ploca sa intel chipsetom.

Razliku ako je ima moze da donese jedino OSX, hardware je tu prilicno tipican. Moje misljenje naravno. :)

 

@ras

Ako sam dobro razumeo/procitao Oppo interni media plejer je shit. :D Vlasnik ga koristi kao DAC, a racunar je transport.

Link to comment
Share on other sites

@ras

Nema mistifikacije, bar što se mene tiče, ali da krenem redom.

Prednosti mac minija u reprodukciji digitalnog zapisa. Ako izuzmemo činjenicu da je lakše kupiti gotov proizvod, nego sklapati hackintosh mini (a i to može), prednost je prvenstveno u OS-u, hardver je ovde sekundaran - bolji zvuk. Testirao sam nekoliko Mek mašina vs. Win (priznajem, Linux nisam toliko) i bolje radi Apple OS. Ja imam mini zato što koristim Apple desktop već dugi niz godina, OSX mi je prikladniji za rad, a ovo što imam je dual boot mašina, sa 2 SSD-a, jedan za muziku, drugi za regularan rad. Za mene je to što mini radi odlično i kao audio mašina čist benefit, da ne moram da kupujem neki PC. Što se tiče toga kako rade druga dva OS-a, probao sam oba i za Linux imam samo reči hvale, ali za namenski napravljene distribucije, ima svaštanešto da se naše. Lično, nemam potrebe da koristim Linux, iako sam ga jedno vreme i koristio, kada je trebalo i volim ovaj OS. Win ne volim, mušičav je OS i mora da mu se ugađa i da se optimizuje, sa neizvesnim rezultatima, za to nemam vremena, ovo radi odlično out of the box, zato ga i koristim.

Što se tiče zvučnih potpisa, jedino objašnjenje po meni je implementacija audio drajvera u okviru OS-a u koorelaciji sa adekvatnim softverom. Ima razlike, čuje se, dosta korisnika može da potvrdi.

Za Oppo je odgovorio garson.

@garson

Nema, naravno, ja sam samo napomenuo da ima kvalitetno odrađen audio output. Jeste Foxconn ploča, ali oni samo štancuju, Apple radi dizajn ploče i sve ostalo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...