Jump to content


Kii Audio


srdjan_cvetkovic

Recommended Posts

Tražeći neke druge stvari po internetu nabasah na ovu Nemačku firmu sa meni jako interesantnim konceptom, pa rekoh da vidim ima li neko malo pobliže informacije.

http://kii.audio/en/

Imaju dealer-a za Srbiju i to neuobičajeno za ovo područje, ta firma se zove identično kao i matična: Kii Audio Srbija d.o.o., tako da kontam da je u pitanju "kćerka" firma.

 

Srbija

Distributor:
Kii Audio Srbija d.o.o.  - N.Gvozdenovića 12 - 11070 Belgrade - [email protected] - T +381 11 2287965 mob: +38163236133

 

Da li je neko slušao ove na oko zanimljive aktivne kutije? Negde sam našao cenu od 10K evra za par kutija, što je fina cifra i svrstava ih definitivno po tome u Hi-End, ali naslušao sam se svega, tako da da znam da u ovom našem hobiju ima dosta prevara, iako mi ovo ne deluje baš tako.

Ono zbog čega su mi zapale za oko je tehnologija izrade i koncept, ali vodili su računa i oko estetike.

Evo i jedan review u kome kažu da je ovo ultimativan zvučni sistem:

http://www.kiiaudio.com/phocadownload/AUDIO_09_15_Kii_THREE_web_english.pdf

Link to comment
Share on other sites

Prepisujem, ali Dac i Amp D class u samom zvucniku, a direktno npr. sa strimera ili racunara UTP mreznim kablom - dakle nema zvucnickih kablova, a kratka veza izmedju Dac-a i Ampa se desava upravo u zvucniku bez ili sa minimalnim gubicima. :)

Jako interesantno.

Link to comment
Share on other sites

Mozda je offtopic ali ne moze da skodi, vidim ovde

http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/ActiveSpeakers.htm

interesantnu listu aktivnih zvucnika. Sigurno da ih ima jos kojekuda po drugim listama.

Od ovih sa liste, vidimo i one za studijske potrebe ali i one za kucnu upotrebu, one sa dac-om i one bez dac-a, medju kojima i podosta vrlo egzoticnih i skupih primeraka, popularno svrstanih u hi end kategoriju.

.

Ne vidim nijedan razlog da ovakvih zvucnika ne bude sve vise u buducnosti. To moze trenutno nekome da se svidi ili ne ali tako vam je to, sto bi rekao Jirgen Klop. Ja bih voleo da predjem na takav sistem. U sobi zvucnici koji u sebi imaju dac i pojacalo (jos par godina i standard ce biti i ugradjeni audio strimer uz dac i amplifikaciju), do zvucnika napojni kabl i mrezni kabl i to je to. Polica za uredjaje nestaje iz sobe. Hmmm.. nekome san a nekome nocna mora 😀, uvek ce biti old school hard core audiofila koji tako nesto nece dopustiti nikada, sto je isto ok.

Link to comment
Share on other sites

ja nisam protiv napretka ali malo mi je ovo suviše nabijeno "naprednim" idejama na zaista malo prostora ....nisam slušao i neću da sudim , možda kad bi čuo bi se desilo da se nasmejem oko glave kako dobro zvuči !

kutija je mala a u njoj je pored 6 drajvera još i 6 pojačala koja nek su velika i kao pesnica opet zauzimaju nešto mesta i makar koliko toliko se greju ...tu je i dac i verovatno još neke dodatne ektronike ...

cena nije ni velika ni mala , kako se uzme . .kad se sabere jedan dobar sistem lako se dođe do tih i većih para ali se možda dobije nešto robustnije rešenje ...

bilo bi dobro staviti to pored jedne kombinacije u sličnom cenovnom rangu pa videti šta zvuči bolje ...

evo npr predloga za 10K € ....

http://www.hifi-regler.de/shop/t_plus_a/t_plus_a_criterion_tcd_210_s-100004655-arktis-hg.php

http://www.hifi-regler.de/shop/t_plus_a/t-plus-a-music-receiver-und-power-plant-100007162-sw-sw.php

sve iz iste nemačke kuhinje ,  pojačalo u D klasi , ozbiljne kutije i dac i plejer ...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Izuzimas iz jednacine zadovoljstvo korisnika takvog sistema (sa samo 2 zvucnika u sobi). Nisam ni ja slusao uporedo niti hvalim unapred niti mislim da je poredjenje koje si naveo merodavno. Nema poredjenja na ciji rezultat je onaj korisnik koji poredi imun u smislu da ne istera ono sto mu u nekom delu mozga cuci cim je dobio ideju za poredjenjem. Kvalitet zvuka je stvar koju svi potenciraju u nacelu ali stvar izbora na kraju uvek bude zbir odstupanja od za javnost nacelnog stava usled subjektivnog komfora i, vecim delom, pracenja impulsa iz pomenutog dela mozga koji mozda ima veze sa "nesvesnim" sto bi reko Jung a verovatno vise sa obicnim, da prostis, egom. Uzgred, mislim da je audio danas dovoljno napredovao da ga mozemo nazvati, generalno, dobrim. One nijanse koje love Sveti audiofili nisu vise tako uocljive kvalitativno kao osamdesetih proslog veka ili da ne kopamo dalje u historiju. Sama rec nijanse je dovoljna, cenim. Danas se slusa u kucama kvalitetniji zvuk nego ikad ranije, normalno, moze i bolje i neki jure i to ali postavlja se pitanje dokle to vodi? Ako nam je sluh ogranicen onako kako jeste, dokle je to bolje ili, mozda, treba pitati da li smo to vec postigli i sad samo kenjamo o jos boljem? Jebes napredak u bilo kom smislu ako to znaci da se razvija samo radi razvoja a rezultat (upotrebna vrednost) je vec dosla do vrhunca (automobili, na primer...).


Link to comment
Share on other sites

Sve ok, diskusija. Nisam ni ja fancy hipster odusevljen svacim novim ☺. A nisam ni mislio samo na Kii Audio, zato sam i postavio onaj link kao vezu na moju pretpostavku kuda vodi kucni audio putic u narednom periodu i pride razmisljanja u vezi svega toga.

Malo mi fali na forumu nekadasnjih diskusija u nekom neobaveznom tonu komentarisanja celog hobija a ne samo ja imam ovo, slusao sam to i to, i sve tako u tom neinteresantnom stilu preovladjujuce materijalistickog subjektivno iskustvenog pogleda na hobi i sve ostalo u zivotu. Naravno, ne mislim na tebe nego uopsteni utisak nedelje meseca i godine.

Link to comment
Share on other sites

Meni je ovo zapalo za oko upravo zbog prilično autentičnog dizajna i tehnologije, nisam do sada video nešto slično.

A koliko vidim, do sada su notirana dva čoveka koji su ovo čuli i nisu ostali ravnodušni, naprotiv, izgleda da je ovo pravi Hi-End. Kako su uspeli to sve da spucaju u ovoliku zapreminu, ne znam, iskreno, nešto me i ne interesuje, ako je zvuk pravi.

Mislim da polako treba da zaboravimo kilograme gvožđurije i da na osnovu toga procenjujemo i ocenjujemo kvalitet nekog uređaja. Nekad je možda važilo pravilo "što teže, to bolje", danas definitivno više nije tako (na sreću).

Link to comment
Share on other sites

Pa da. Pomenuh malopre da je, po mom misljenju kvalitet zvuka koji imamo sada u svojim stambenim prostorima dobar, najblaze receno. Pitanje dizajna (izgleda, ne tehnicke izvedbe) ce uvek biti stvar oko koje se moze razvijati biznis sa gledista proizvodjaca i to svi (ili vecina) proizvodjaca i radi. Zato sam i upotrebio onu dosadnu paralelu sa automobilima.. Svake sezone novi model, navodno poboljsan (limarija i instrument tabla da, a ostalo?).

Nesto ne vidim da u polju audio sfere moze doci do znacajnijeg poboljsanja po pitanju kvaliteta zvuka. Razlog je nas slusni aparat koji ima limite. Psihoakustika takodje ima granice dokle ide, osim u slucaju posebno nekontrolisanih primera opsesije. Pojava raznih audio formata mi vise deluje kao cedjenje suve drenovine. Isto mi deluje mantranje svake godine sa novim modelom, recimo, pojacala da je "dodatno poboljsano napajanje i filtracija", sta to znaci, da cemo za 235 godina imati u odnosu na danas kakvo napajanje i filtraciju i da li to neko moze uopste da cuje ili da izmeri? Pritom, slusacemo isti album Nine Simone iz 1970 ali u ne znam kakvom formatu i na ne znam kakvoj opremi a nas sluh kazu naucnici je isti ili cak slabiji nego pre 1000 godina kad smo morali da culimo usi kad idemo van kuce da nas ne napadne vuk u sumetini iza dvorista.

Ta Nina Simone je otpevala sta je imala i kad bi danas mogla da cuje samu sebe preko prosecnog hifi sistema mislim da bi bila vrlo zadovoljna onim sto cuje.

Link to comment
Share on other sites

"Što teže, to bolje" je običan kolokvijalni zaključak izveden iz činjenice da su top uređaji najčešće bili teški. Veliki trafo je, npr, podrazumevao masivnu šasiju. Ostalo je kvantaška logika ili žudnja za jednostavim rešenjima.

Uređaj iz teme je na liniji nekog verovatnog budućeg koncepcijskog mejnstrima.

Link to comment
Share on other sites

mene je zaintrigiralo to što je cela stvar ko poručena za audiophila nomadskog tipa , koji ceo svoj hobi može da stavi u prtljažnik omanjeg automobila :-) a jedino mi se cena nije svidela ...

odavno razmišljam o jednom devialet phantom  kompletu (dva usisivača i router ) i čak sam i bio da to poslušam i bio sam zadovljan onim šta vidim i čujem a i cenom donekle . Ovaj Kii je cenim viša kategorija i ulog je veći pa otuda moja umerena rezerva ...

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, RingeRaja said:

Meni je ovo zapalo za oko upravo zbog prilično autentičnog dizajna i tehnologije, nisam do sada video nešto slično.

A koliko vidim, do sada su notirana dva čoveka koji su ovo čuli i nisu ostali ravnodušni, naprotiv, izgleda da je ovo pravi Hi-End. Kako su uspeli to sve da spucaju u ovoliku zapreminu, ne znam, iskreno, nešto me i ne interesuje, ako je zvuk pravi.

Mislim da polako treba da zaboravimo kilograme gvožđurije i da na osnovu toga procenjujemo i ocenjujemo kvalitet nekog uređaja. Nekad je možda važilo pravilo "što teže, to bolje", danas definitivno više nije tako (na sreću).

Kii definitivno nije jedini uređaj baziran na ovakvom ili sličnom konceptu, pri čemu ne mislim na jeftine i ne baš jeftine aktivne zvučnike klasičnog izgleda sa ugrađenim DAC-om. Avantgarde Zero 1 je na tržištu već nekoliko godina, i košta približno isto, pa mislim da ni ova cena od 10k koja se traži za Kii nije uopšte slučajna. Meni lično je Avantgarde Zero već neko vreme na listi uređaja koje svakako treba čuti, a nedavno sam dopisao i Kii. OZNA javlja da Kii stiže uskoro u Beograd, pa nećemo više morati napamet da komentarišemo (čitaj: pljujemo) sprave koje nikada nismo videli, a kamoli čuli...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Odprilike na tom principu su i Linn sistemi.Aktivna 4 ili 5 sistemska kutija sa aktivnom skretnicom i ugrađenim pojačalima za svaki zvučnik i dac-om.Exakt tehnologija.Uz to ide streamer/preamp digitalna veza i gotov sistem.Source is in the speaker.Koliko vidim ovo su closse to wall zvučnici,kompresioni sto je moj cup of tea.Kod linn-a dodatno postoji i space optimisation tako da je položaj zvučnika u sobi i sobna akustika jos dodatno gube na značaju.Uz pomoć mikrofona maksimalna prilagodljivost prostoriji.Napredak tehnologije i treba da ide tamo gde je problem najveći,a to je soba.

Nemci su btw.oduvek bili poklonici aktivnih kutija.Od Backer&Mulera kao najvećeg proizvođača aktivnih kutija u svetu pa do nama manje poznatih.Pored po meni velike prednosti sto nema kablova ,meni se sviđa pre svega optimizacija ampa prema zvučniku od strane proizvođača,ali i mogućnost regulacije zvučnih jedinica.Pre svega basa,i usklađivanje prema sobi.U protivnom svaka soba svoja priča.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, lalelala said:

I tu si zaboravio zice,minimalno jos 10% do 30% vrednosti sistema za kablove,

Pa si zakucan akustikom prostorije  gornjim  10K sistemom...

Zaboravljate da Kii nije obicna aktivna kutija

Link to comment
Share on other sites

@sondek 

Linn kutije su znatno veće , od pozadi je hladnjak skoro pa celom visinom ....isto tako je i kod Beckes&Muller-a ....ovde kod Kii verzije je baš gužva sa 6 pojačala u toj ipak maloj kutiji ...meni se sve to sviđa , možda u nekoj budućnosti ukapiram da su ljudi i  o tome razmišljali , mada sade ne vidim kako se tu efikasno  odvodi toplota ...možda je caka u materijalu kućišta , ali svakako kad bih rešio da potrošim 10K € to bih pored zvučne probe proverio ...

@zoranzu

slažem se , treba para i za kablove ali neki popust na te silne T+A  kutije bi pokrio žice ...to su ipak samo kataloške cene , onda kreće povraćaj poreza ,cenkanje itd .-) , do kraja bi tu bilo i za kobaje i pivo :-)

taj sistem sam samo onako izbacio kao neku alternativu ...bio mi je u glavi jer sam skoro imao posetu sestre i zeta koji tamo žive a zet se nešto nameračio na T+A ...kupujmo domaće itd.

Link to comment
Share on other sites

za 10k ćeš i kod linna dobiti mali zvučnik Akudorik,doduše hlađenje je bolje reseno jer su pojačala smestena u stalke koji su od livenog aluminujuma i ustvari je veliki hladnjak ali su ta pojacala stvarno malecka.I u odvojenoj od zvucnika varijanti su mala kućista ali od aluminijuma sa dobro resenim hlađenjem.Da nam je neko pre 20g rekao da moze amp od 500w da bude u kućistu od sat resivera i ima 4-5kg mislili bi da je to neki vic o japanskom kanisteru.Mi smo audiofili mahom dinosaurusi...sad ili pre 20g.Ko zna sta nas jos čeka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...