Jump to content


Atoll Elektronique


Petar111

Recommended Posts

Ovaj je proizvodjac dosta anoniman u Svedskoj a tek nesto poznatiji u, na primer, Nemackoj. Radi še o maloj porodicnoj kompaniji koja u svojoj liniji proizvoda koristi vrhunske komponente i originalna rešenja. Postoje tri osnovne serije, 100, 200 i 400,  međutim, najkarakteristicnije za sve proizvode je njihov odnos kvalitet/cena. 

Imao sam prilike da čujem Atoll HD100 u radnji gde najcesce kupujem moju opremu. HD100 je predpojacalo sa DAC-om koje je zamisljeno i kao pojačalo za slušalice, sa dva ulaza. Posto mi je trebalo takvo rešenje za Exposure xviii kupio sam ga za nekih 550€, sto je jako povoljno za predpojacalo takvog kvaliteta. Jedina zamerka je nesto visok izlazni signal ako se uporedi s većinom aparata na trzistu. Od ulaza se mogu naći dva analogna, jedan koaksijalni, jedan optički i USB. 

Posto je HD100 tzv, polusirina, kao Linn LK serija, teško ga je estetski upariti sa "normalnim" aparatima. Atoll nudi snagasa MA100 kao komplement seriji. Radi se o pojacalu od 2x 50 w na 8 Oma sa mogucnoscu rada u mono rezimu. Tada pojacalo daje 1 x 120W i pruza "nemilosrdu" kontrolu zvučnika.

https://www.flickr.com/x/t/0095009/gp/144463686@N03/h8160F

 

Zvuk? Neverovatna definicija, bas i 3-dimenzionalna zvucna slika sa primernom sirinom. Posebno dobro zvuce glasovi, mogu da se prstom pokažu "usta" pevaca ( ko razume, shvatice).

 

https://www.flickr.com/x/t/0093009/gp/144463686@N03/1KGr13

 

Posto sistem još nije "usviran" očekujem još bolje utiske za par meseci. Detaljniji opis sledi....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Proslo je vise od godinu dana od kako sam nabavio gore pomenuti sistem. Doslo je do manjih izmena, predpojacalo HD100 je zamenjeno za HD120. Razlika izmedju HD100 i 120 je da ovo drugo ima i Bluetooth opciju. Sistem je usviran i ako bih vukao paralelu s necim vec poznatim, rekao bih da zvuci kao stariji modeli Exposure ili Quad. 

U direktnom poredjenju sa Naim 5si (isti izvori, kablaza i zvucnici) rekao bih da je Naimova rezolucija za nijansu bolja ali da Atoll ima mnogo bolju zvucnu scenu po sirini i dubini. Naimov ”zvucni zid” je opste poznata stvar. 

U slucaju poredjenja Hegela i Atoll-a ( isti izvor, kablaza i zvucnici) rekao bih da je Hegel vise ”laid back” (damping factor kod Hegela je 1000), bas je vise ”suv”  a zvucna scena je jos sira i dublja.

Atoll smatram izuzetno povoljnom kupovinom u osnovnom paketu (HD120 + MA100). Ako mogucnosti dozvoljavaju kupovinu jos jednog MA100 i mono kofiguraciju, dobija se sistem koji ce van pruziti mnogo prijatnih casova slusanja. 

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, Arti said:

atoll, još jedna boutique kompanija iz komšijske garaže...uzmu jeftini Technics cd plejer, stave u njega toroidni trafo i to je sad hi end...

Kad već troluješ, napiši i izvor gde si to našao, ali tu piše i ovo: "Sonically, the Atoll CD 100 has NOTHING to share with the its poor Japanese little brother." Očigledno, ima nešto u tom toroidu...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ne zamerite što dižem temu iz mrtvih.

Da li je neko imao iskustvo sa Atoll uređajima?

Malo recenzija na netu, ali sve pohvalne.. kao što je pokretač teme naveo, deluje mi da Atoll pruža odličan odnos uloženo/dobijeno.

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, zflazar said:

da se malo našalim na temu definicije High End-a:

High End= budževina iz susedne mesne zajednice čoveka čiji je komšija Pera stručnjak za marketing?

:P

Da li neko zna šta je od Atoll-a u ponudi u M Kablu?

Trenutno nema rezultata za odabranu kategoriju. 

Ukupno 0 proizvoda

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, GuybT said:

Ne zamerite što dižem temu iz mrtvih.

Da li je neko imao iskustvo sa Atoll uređajima?

Malo recenzija na netu, ali sve pohvalne.. kao što je pokretač teme naveo, deluje mi da Atoll pruža odličan odnos uloženo/dobijeno.

Malo sam se igrao sa modelom in 400......fantasticno pojacalo !

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...