Jump to content


Idealan Custom Protraktor - Kako ga konstruisati?


Father

Recommended Posts

Drage kolege!

Dugo sam se lomatao sa raznim lenjirima za podešavanje popularno zvanim Protrektorima i nikada nisam bio apsolutno zadovoljan sa njihovim učinkom. Delom je to bilo zbog manjkavog znanja, a delom zbog prihvatanja univerzalnih rešenja, u vidu prihvaćenih protraktora koji nude delimično rešenje. Zašto kažem delimično!?

 Suština je da nikada do pre nekoliko nedelja nisam razmišljao na temu apsolutnog podešavanja za neki gramofon sa nekom ručkom ... i došao do zaključka, da nikada nisam vodio preterano računa da su protraktori rešenja za efektivne dužine ručki od - do pa tako jedan lenjir ne može da apsolutno podesi svaku ručku perfektno. Kupovinom gramofona koji poseduje instalacionu razdaljinu osovine ručke od centra tanjira od 200mm nisam uspeo da pratim luk protraktora ni pod razno u idealnom smislu i uvek je negde vrh mašio krivu sa ozbiljnom greškom.

Bacio sam se na analiziranje šta i kako se tu okreće i oko čega i zaključio da su zapravo ključne stvari razdaljina centra tanjira i centra ručke mereni upravno odozgo i kao druga stavka čuveni overhanging preporučen za gramofon ako je sa fabričkom ručkom ili za ručku ako je odvojena i ugrađena na posebnu daljinu.

Svakako, tu treba znati da svaka ručka ima Efektivnu dužinu kao podatak u specifikacijama, koju zapravo čini zbir - Spindel to centar mounting distance + Overhanging ... što je u slučaju npr. Techniks-a 1210 MKII 230mm Effective lenghth = 215mm mounting distance + 15mm overhanging. Za njega postoje idealni protraktori, ali za njegove kopije nije baš sve tako čisto ...

Izmerivši na sopstvenom gramofonu daljinu montaže ručke od centra tanjira, koja iznosi 200mm i sa podatkom iz uputstva za moj gramofon stoji da je preporučeni overhanging 11mm pristupio sam konstrukciji Protraktora za efektivnu dužinu od 211mm za sopstvene potrebe. Rezultat je izvanredan i zaista po prvi put bez ikakvih zvučnih anomalija i mehaničkih distorzija na bilo kom delu snimljenog materijala na vinilu. Ova konstatacija se odnosi na savršeno očuvane ploče, naravno da se može zapaziti distorzija na polovnim vinilima koje je prethodni vlasnik već ošmirglao loše podešenim gramofonom.

Verujem da bi svako mogao za sebe da napravi idealna lenjir / protraktor i po njemu da savršeno podesi svoj gramofon u idealna položaj u odnosu na brazde urezane u dragim nam pločama.

 

Prva slika ilustruje koje su to dimenzije i gde se nalaze na gramofonu.

 

Protractor Shematics-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dve primedbe: 

1. Overhang dužina je jedan od parametara koji se podešavaju. Optimalni setup podrazumeva i optimalan overhang. Dužina od 11mm mi deluje, u tvom setupu, malo. Ako nije problem, molio bih za link na kojem je to napisano. 

2. Ista primedba, važi i za nulte tačke. I one se, načelno, optimizuju. 

 

Naime, "idealnih" protraktora (za jednu ručku) može biti bezbroj. Ulazni podaci, osim pivot-to-spindle razmaka, su: 

- izbor način optimizacije: minimizacija maksimalne uglovne greške čitanja (distorzije) ili neka od metoda (možeš smisliti i svoju) koja minimizira "uprosečenu" grešku po širini ploče, 

- širina ploče (interval) na koju se optimizacija odnosi. Dok je spoljašnja brazda na oko 145mm od centra, unutrašnja može biti stvar izbora.

Pogledaj na slikama kako se menjaju optimalni prepusti (overhang) i nulte tačke sa izborom različitih radijusa unutrašnje brazde. 

Tvoj izbor nultih tačaka na 66 i 121mm ukazuje na interval koji završava unutrašnjom brazdom koja je od centra udaljena 60.3mm (te na metod B na slikama). Merio sam na pločama, nisam našao ni jednu koja ide centru bliže od 62mm (i takve su vrlo retke). 

Treba imati na umu i da je neke od optimalnih prepusta nemoguće namestiti, budući da rupe u šelu to mogu ograničiti. 

tracking1a.jpg

Link to comment
Share on other sites

U uputstvu za ROTEL RP 1500 skinutom sa Vinil Engine sajta.

To me je posebno zbunilo jer po nekim saznanjima na njemu je montirana Ručka JELCO SA50 koja ima preporučeni overhanging 15mm ....

I tako sam počeo sam da petljam.

Overhanging.jpg

Link to comment
Share on other sites

Evo i JELCO SA50 specification fail-a u kome se pominje 15mm overhanging. E sada', u specu se pominje da ova ručka ima Efektivnu dužinu 237mm što je oduzimanjem 15mm za overhanging postavlja na 222mm Spindel to centar poziciju za montažu ali ona nije tako montirana na Rotel-u već na 200mm što na neki način govori da se radi o nekoj osakaćenijoj verziji proizvedenoj za ovog klijenta (ROTEL) .... ???

Kako bilo da bilo kada sam sve podesio po mom pravljenom lenjiru da mi je centar ručke na 200mm i overhanging 11mm zvuk je besprekoran.

ve_jelco_sa-50.pdf

Link to comment
Share on other sites

19 sati ranije, zbrujic said:

tracking1a.jpg

Moram biti iskren da nisam baš razumeo dijagrame osim da je najmanja preciznost reprodukcije sa najmanjom dužinom spidel to centar. Verujem da bi idealno bilo da neka od ovih perli prati idealno crvenu ili crnu liniju, valjda?

Samo da NAPOMENEM, ako možda nisam bio jasan na početku, da primer protraktora koji sam ilustrovao nije univerzalan nego je isključivo idealan za moj gramofon i da po istom principu povećavanjem udaljenosti spidle to centar i overhanginga možete napraviti sopstveni protraktor prateći specifikacije svojih uređaja i preporuka koje daje proizvođač za overhanging ili montažnu daljinu neke ručke u odnosu na centar tanjira (spindle to centar).

Ja sam jako zainteresovan da nacrtam nekom iskusnijem vinildžiji specifičan protraktor za njegov gramofon i da nakon probe podeli iskustva na ovu temu. Ja sam dobio savršenu tracking čistoću reprodukcije u mom slučaju gde je izmerena dužina od centra tanjira do centra rotacije ručke bila 200mm (što nije postojalo u specifikaciji gramofona) i podatka iz specifikacije za preporučeni overhanging od 11mm.

Dakle, ako je neko zainteresovan da testira ... meni je to 10 min crtanja da unesem parametre i napravim PDF protraktora.

Link to comment
Share on other sites

 

10 hours ago, Father said:

da primer protraktora koji sam ilustrovao nije univerzalan nego je isključivo idealan za moj gramofon i da po istom principu povećavanjem udaljenosti spidle to centar i overhanginga možete napraviti sopstveni protraktor prateći specifikacije svojih uređaja i preporuka koje daje proizvođač za overhanging ili montažnu daljinu neke ručke u odnosu na centar tanjira (spindle to centar).

Ne postoje specifične specifikacije pojedinih gramofona. Ovaj setup je diktiran samo pivot-spindle razmakom, metodom optimizacije i razmatranom širinom ploče. 

Ti si se uhvatio zadatka crtanja protraktora ako su dati svi geometrijski podaci: p-s, overhang, nulte tačke. To je jednostavna konstrukcija (većim problemom će se pokazati takav crtež odštampati precizno). 

Htedoh da ti ukažem na činjenicu da se do podataka koje si iskoristio kao (fiksne) ulazne, dolazi optimizacijom koja pokušava neminovne uglovne greške da "rasporedi" po nekom (izabranom) kriterijumu. Overhang od 11mm ne može biti dobro rešenje, bar ne sa ovim nultim tačkama. 

Probaj s ovim člankom: link 

Link to comment
Share on other sites

Hoćeš da kažeš da moj gramofon može da ima drugu udaljenost od one koja je fabrički probušena i fiksirana od 200mm. Overhanging bi mogao da se traži ali preporuka konstruktora je 11mm i stoji jasno naznačeno u knjižici uputstva za uređaj. Pa valjda su ti konstruktori nešto testirali i probali kada su dali takvu preporuku.

U krajnju ruku, ako vam je udaljenje od centra tanjira do centra ručke (CT - CR) moguće menjati i prilagođavati kao što je moguće klizati overhangig napred nazad, samo izvolite pa se igrajte sa krugovima. Moja namera nije bila da izmišljam rupu na saskiji, već da podelim svoje iskustvom za fiksne ulazne parametre i približim postupak kako se protraktor konstruiše u tom slučaju.

Studiranje greške pri praćenju luka i uglova greške sam već imao u specifikaciji i nisam ni imao nameru da polemišem o tome. Ručka je takva kakva je i sigurno ne može bolje od njihovih laboratoriskih saznanja. Suština je da ljudi ne retko koriste univerzalne protraktore projektovane po nekim ulaznim parametrima koji često pa možda i uvek, ne odgovaraju njihovom stanju na gramofonu, već su približne ili skroz pogrešne i nikada ne dolaze do najoptimalnijeg rešenja. Bar su to moja iskustva.

Naprimer imao sam Omnitronic-ovu BD1550 kopiju Techniksa 1210 i koristio Baervad-ov protraktor za Technics i bilo je ok ali ne savršeno. Onda sam u specifikacijama video da je Effektive lenghth ručke 234mm, a na Tehincs-u 237mm i da je overhanging 16mm a na Tehincs-u 15mm. I tu nastaju ta neka odstupanja koja dovode do toga da ni ti protraktori sa svom svojom pameću ne donose željeni rezultat.

Zamenom gramofona za Rotel pojavila mi se situacija da nisam mogao da nađem protraktor za njega jer ni jedan luk nije hteo da prati i onda sam počeo da crtam. Što se štampanja tiče tu stvarno ne znam šta da ti kažem? Odštampati precizno i tačno PDF fail na laserskom štampaču ili InkJetu je tema koja je prestala da bude aktuelna od momenta prestanka korišćenja matričnih štampača ...? Ne kapiram što bih tu gajio sumnje i bio zabrinut? Provereno milion puta. Naravno ako znaš da pravilno podesiš izlaz prema štampaču u vidu A4 ili A3 i "actual size" a ne "Fit to page" ...

Što se nultih tačaka tiče nisam ih ja izmislio nego stručnjaci na koje se pozivaš, pa i tu ne vidim problem da se napravi na protraktoru i više tačaka na 77mm npr i na 95mm ili na svakih 20mm po jedna ... Mislim izvolite pa se zezajte ako vas ne mrzi!

Moj motiv je bio da rešim sebi bezizlaznu situaciju podešavanja gramofona po specifikaciama kao ulaznim parametrima i to sam vrhunski postigao sa očekivanim uspehom. Ako želimo da teramo mak na konac, kao što kolega zbruić predlaže, zapitajte se; ovde mislim na većinu ljubitelja gramofona, koliko imate svojih ploča  iz radnje kojima ste prvi vlasnik, a da nije polovna koju je već neko ostrugao, pa neka je to i samo na jednoj pesmi samo jedan vokal ili instrument ...

Moj gramofon je plaćen 150e i slušam ga preko Phono sekcije preampa NAD1130. Ništa posebno, ali dozvoljava lepe trenutke uživanja. A sada posebno pruža kvalitet više.

Pozdrav! :wave2

Link to comment
Share on other sites

18 sati ranije, zbrujic said:

Overhang od 11mm ne može biti dobro rešenje, bar ne sa ovim nultim tačkama. 

Probaj s ovim člankom: link 

Probao sam i ustanovio da je tracking error ugao mnogo bolji između ekstremno udaljenih tačaka kao što su 140mm i 66m.

Greška u uglu koja se dobija sa overhanging-om od 11mm je 5.51 stepen a sa overhanging-om od 15mm je 3,52 stepena što se i poklapa sa njihovom specifikacijom pod Tracking error, ali oni napominju 11mm overhanging što bi možda trebalo shvatiti kao najmanji mogući overhanging.... Svakako razlika u uglu je 2 stepena i to verujem nije malo, u kasnijem zvučnom učinku?

Napravio sam ja odmah i protraktor sa overganging-om na 15mm, ali je i ovaj prvi na 11mm radio neverovatno da nisam imao znatiželje da se opet zezam sa poravnavanjem. Sada ću svakako da probam sa 15mm a ako ima mesta i za veći overganging sa dovoljno prostora da zakrivljujem zvučnicu oko vetrikalne ose onda ću i njega da konstruišem.

Znao sam ja i ranije da je dužina ručke od presudnog značaja za manji tracking error i da overhanging dodatno propravlja učinak ali vodio sam se preporukama proizvođača kao polaznim parametrima, te ispada da ni oni nisu baš u vinkl! :D

Svakako hvala @zbrujic, uz konstataciju da je ipak potrebno samostalno izraditi svoj lenjir baš zbog svega što se tu može kriti...

:)

ROTEL RP1500 specs.jpg

Protractor tracking error 11mm.jpg

Protractor tracking error 15mm.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ono što sam zapazio pažljivim posmatranjem na displeju HD Camcordera postavljenom na stalak i setovanom da radi u Macro modu kao tzv. mikroskop ili teleobjektiv pokazalo je da od kvaliteta ručice zavisi koliko će igla idealno pratiti paralelnost u svakoj referentnoj tački pa je za nas sa jeftinijim ručkama bolje podesiti na srednje vrednosti između svih tačaka na protraktoru nego imati samo 1 ili 2 tačke (121mm i 140mm) poravanate a one dve na 66mm i 93.5mm da doživljavaju posledice usled tracking angle error.

Podešavanjem na ovaj način dobićete najoptimalniji tracking brazdi duž celog trajanja vinila sa po negde manjim prizvukom tracking angele distorzija u zavisnosti od kvaliteta igle, pretpojačala, interkonekcije .... itd. svega onoga što dodatno isisava zvučnu sliku iz dragocenih muzičkih zapisa!

Pozdrav svima!

:wave2

PS: Slike su napravljene pomoću Camcordera i photoaparata da bolje pojasne i ilustruju postupak koji sam pratio.

Link to comment
Share on other sites

Da zaboravih da kažem da sam pokušao da poravnam iglu na 15mm overhanging kako bih dobio najmanji trackin error i nisam uspeo jer je bilo nemoguće štelovanje zbog headshella. Onda sam napravio na 14mm i pokušao, ali sam ustanovio da je mnogo veća greška u tracking uglu između referentnih tačaka nego sa preporučenih 11mm, što je čudno, ali opek kažem da su valjda ti konstruktori nešto ispitivali i došli do zaključka da je podešavanje overhanging-a na tu daljinu zaista najoptimalnije rešenje sa tom ručkom i montažnom pozicijom na 200mm.

Napravio sam novi protractor na 11mm i dodao tačke na 93.5mm i 140mm za bolji monitoring odstupanja od referentnih paralela u referentnim tačkama. Podesio na srednje vrednosti u svim tačkama, znači nije apsolutno paralelna igla sa linijama u svakoj tački, ali je vrlo blizu, kako bih izbegao veće greške u drugim tačkama i tako stegao zvučnicu.

Rezultat je za uživanje i ništa manje.

Link to comment
Share on other sites

Danas sam odslušao originalni vinil Pink Floid - The Wall drugu ploču, strana 3 i 4  ..... :plakanje:eek

Ja to jednostavno moram da ripujem i postavim na neki Dropbox da čujete kao informaciju kako radi gramofon. Namerno ću koristiti Ortofon OM 10 da bi se zaista čulo šta obična zvučnica može da pruži kada je pravilno postavljena.

Ovo kažem zbog moderacije da mi daju saglasnost da podelim link prema ta dva wave faila isključivo kao elaboraciju postignutog u dosadašnjem istraživanju ove teme.

Naravno to bi se desilo za koji dan kada nađem vremena da postavim skalameriju pored računara. Ako ne dobijem takvo odobrenje uvek mogu da privatno koga zanima pošaljem lnik preko PP-a ili na lični email ... :ph34r:

Dakle, zamolio bih moderaciju da se izjasni po ovom pitanju, jer ne bih želeo da dođemo u problem oko piraterije dok se bavimo visokom naukom :P.

Pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...