Jump to content

Poslednji VCR biće proizveden ovog meseca


Willi Studer

Recommended Posts

Poslednji video rekorder biće proizveden ovog meseca

Kompanija "Funai Electric", poslednji proizvođač video rekordera, objavio je da će ovog meseca proizvesti poslednji komad ovog uređaja, nakon čega on "odlazi u istoriju". 

Poslednjih 50 godina, video rekorderi su postali "obavezni član" mnogih domačinstava, ali sa pojavom kompjutera i brzog interneta, njihova popularnost je daleko opala.

Japanska firma Funai je počela da proizvodi video rekordere 1983. godine, i u jednom trenutku je prodavala čak 15 miliona uređaja godišnje. Pojavom novih tehnologija, kasete su zamenjene DVD-om, Blu rejom, a sada i "striming servisom".

Prošle godine ova kompanija je prodala 750.000 uređaja, nakon čega je utvrdila da postaje sve teže da se nađu delovi za pravljenje video rekordera.

VCR ili video rekorderi su nastali tokom šesdesetih godina prošlog veka. Postaju sve popularniji kada Sony uspeva da napravi model koji je bio relativno jeftin, odnosno pristupačan običnim građanima.

1984. godine Vrhovni sud SAD je utvrdio da nije kršenje autorskih prava ukoliko se snima program ili film koji se emituje na televiziji.

 

(izvor: N1 Info)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...