Jump to content


Vinil vs Digital


Филип

Recommended Posts

u serijalu Ne može to bez kabla gostovao Srđan Mobi Dik koji je po meni dao najbolje, argumentima potkrepljeno viđenje muzičke produkcije za masovno konzumiranje koje se svodi otprilike na to, da numera mora da zvuči dobro na spravi na kojoj će je slušati većina njenih konzumenata.

Mislim da je Woland (nisam siguran) naveo i primer neke izdavačke kuće koja dosledno produkuje drugačije isti album za digitalne i analogne konzumente.

Sličan slučaj iz moje vinilne opšte prakse je moj utisak da određene mc zvučnice na normalnim zvučnicima zvuče sa blagim roloff-om visokih tonova i pretoplim srednjim registrom. Drugo objašnjenje nemam sem da je njihov zvučni karakter namerno u startu tjuniran da eliminiše neželjene sonične ludorije fulrejndžera i hornaša koji su po meni ciljana grupa kupaca. To je samo moj utisak, ništa drugo.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 305
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

1 sat ranije, Patolog said:

Dobro ti je ovo boldovano. 

Po principu - neko ima sluha, neko ga nema, a ima i onih sa apsolutnim sluhom. :)

Osveži mi dan. Thnx 4 tht.

Yr welcome :). Zetonja, ranijih dana, vozio ćaletovu Škodu 1000MB i imao AM radio u njojzi. Tast mu njegov pribavi Citroen GS pa ugradimo Pionir kasetas pa buster pojačalo sa ekvilajzerom i tropojasne zvučnike nazad. Podesim ja da se to fino čuje, i kaseta i radio (FM stereo ovoga puta).

Nakon nekoliko dana sednem u avto kad ono ekvilajzer dignuti srednji do vrha, visoki slično a donji registar skoro pa skrooz utišan, u minusu.

Uho je vrlo lako prevariti a navike slušne traju poprilično dugo :)

Link to comment
Share on other sites

Podesim ja da se to fino čuje, i kaseta i radio (FM stereo ovoga puta).

Nakon nekoliko dana sednem u avto kad ono ekvilajzer dignuti srednji do vrha, visoki slično a donji registar skoro pa skrooz utišan, u minusu.

Uho je vrlo lako prevariti a navike slušne traju poprilično dugo "

vid,mene poso takav,da cesto putujem sluzbenim kolima,gde su neretko fabricki sound sistemi sa recimo Dynaudio zvucnjacima,ili Bose sistemima,i ta sluzbena kola se predaju iz ruke u ruku,kad ko ima potrebe za njima,mi ih uzimamo,vozaci se menjaju,i njihove navike...svaki put mene se povraca kad sednem u ta kola,vazda moram stisavati basove u minus,i u vecini slucajeva treba da dodam nesto na visoke kad pustim ili radio,ili CD sto sam poneo sa sobom na put..plaza bioskop generacija rulez,ko je tu vise normalan,a ko je nenormalan?

udaranje u prsa a la boom box u basovima je danas trend,kolko vidim,tesko rasprotranjen...

 

Link to comment
Share on other sites

Ovo si u pravu sasvim, pogovu sa boljim ozvučenjima. A kad smo kod nove produkcije ona se štimuje tako da se odlično čuje na onome što moj rođak zove 'livadari', oni prenosni stereo sistemi za na livadu i ćebence ili haubu auta. Inače baš radi na kompjuterskoj obradi novih snimaka i od žaba kreketuša stvara miloglasne pevačice. Pevaljke. Šta god :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...