Jump to content


Braun R4 risiver


ZoranBG

Recommended Posts

Eto, da ne bude da pišem samo o dekovima :)

Kupio sam nedavno na Limundu Braun R4 risiver. Usput, imam jos dva u steku, rastavljena - jedan kome nije radio dobro displej (iako mi je prodat kao ispravan) a drugi... ne mogu da se setim sta mu je. Za ovaj prvi ("displejski") mi je čuveni beogradski majstor rekao da mu je crkao drajver displeja... ja nabavim novi drajver i displej, situacija ista. Na kraju zamenim procesor i sve proradi :). I... ostavim ga tako, mrzelo me je da ga sklapam.

Ovaj koji sam kupio poslednji je ispravan, vratanca sa komandama mu lete na sve strane, poklopci malo pokrivljeni (ko zna šta je stajalo na njemu), neko je nešto sitno čačkao po upravljačkoj elektronici, displej je malo ubledeo, ali risiver... radi. Iskoristiću delove neispravnog da ga upristojim.

Da napomenem, R4 iz Atelier serije je jedno od remek dela Dieter-a Rams-a, dizajnerski fenomenalno odrađena mašina, a i tehnički na odličnom nivou u vreme kada se proizvodio. Izuzetno je lak za korišćenje osnovnih funkcija. Odličan tjuner, pošteno pojačalo, MM/MC gramofonska sekcija. Kataloška cena mu je bila 2.600 DEM.

Evo ga na početku:

1.jpg

Pogledajte kako je lepo urađen. Ima tu i nekih muka: mnogo je zbijen zbog dizajna i hoće da se pregreva na nekim tačkama. Ali, sve se to da srediti kako ne bi crkao od starosti i pregrevanja.

2.jpg

Ali... uvek ima ali... iako nije očigledno na gornjoj slici, bio je prljav iznutra, čak je i smrdeo na podrumsko-buvljačku robu... pa sam rešio da ga okupam :)

Nedavno sam dobio mail čoveka koji je želeo da očisti svoje pojačalo, pitao me je kako sam i šta radio na deku kojeg sam prao. Posavetovao sam ga šta da radi, ali mislim da je bio ipak isprepadan mojim idejama :) i nije mi odgovorio šta je ispalo na kraju...

Zbog toga sam rešio da ponovo dokumentujem sličnu situaciju ali na ovom uređaju...

Evo Braun-a R4 u kadi:

3.jpg

Pa malo tuširanja toplom vodom da se ne smrzne:

4.jpg

Pa malo odmašćivača itd.

Pogledajte šta izlazi iz risivera...

5.jpg

6.jpg

Onda opet tuširanje i slično, da ne davim...

Evo ga na radnom stolu pošto se dobro osušio.

7.jpg

DSC00573.jpg

DSC00574.jpg

Sada je baš lep, čist i fin za rad!!!

Naravno, i dalje funkcioniše :), samo ga nisam slikao u radu.

 

Link to comment
Share on other sites

Pitanje Vam je na mestu. Medjutim, do sada sam imao samo jedan slucaj (pre nekih 20 I kusur godina) kada mi je crkao trafo usled pranja uredjaja. Razlog je bio jer ga nisam dovoljo dugo susio a trafo je bio "nacet" - od pojacala nad kojim su se izivljavali.

Svakako, prihvatam da postoji odredjeni rizik I trafo se moze ukloniti iz uredjaja pre pranja, iz predostroznosti.

Kriticne pozicije na R4 za pranje su I mikroprekidaci I releji. Releji su generalno dobro zatvoreni I tu ne udje voda, a mikroprekidace najcesce sklanjam ali 90% njih na ovom risiveru nisu klasicni mikroprekidaci vec membranski tasteri koji se mogu prati.

Iskljucujuci trafo, voda se najduze zadrzava ispod IC-a gde je prakticno fatalna ukoliko se ispiranje ne odradi adekvatno I uredjaj ne susi dovoljno dugo. Eksperimentisao sam I sa brzim susenjem (fenom), zatim u rerni na +50 stepeni, ali najbolje je uredjaj ostaviti na provetrenom mestu da se dovoljno dugo susi.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

 Sad vidim temu...taj R4 mi je uzet bukvalno ispred nosa u roku od 1sec. No, igra je takva, šta da se radi. Meni je trebao u ulozi predpojačala , kako bi gurao PA4 koji imam. Sada njegovu ulogu predpojačala "vozi" A2 pojačalo...inače, veliki sam ljubitelj ovog, kako brenda, tako i serije....(Atelier)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...