Jump to content


Moj vintažni vinil sistem - unapređenja


savudin

Recommended Posts

Poštovanje.

Čitajući ovaj forum dosta sam naučio, a uz pomoć i savete članova, i sklopio svoj prvi sistem za slušanje vinila. Išao sam na polovno i relativno jeftino a kvalitetno, koliko je to moguće, i trenutno moj sistem meni lepo zvuči. Međutim, lepo mi je zvučao i pre nekoliko upgrade-ova, kada sam skontao da može da bude još bolje. Na nekoliko tema postavljao sam pitanja o predlozima za kupovinu, ali sam odlučio da u ovoj temi sve objedinim i predstavim svoj sistem, i eventualne predloge za unapređenje istog.

Sistem se sastoji od sledećeg:

- Gramofon Technics SL-1500, unapređen (od strane prethodnog vlasnika) drvenom bazom, plutanim matom ispod gumenog, i novim interkonekt kablovima. Na njemu Grado Black zvučnica sa novom Grado Green iglom;

- Pro-Ject Phono Box gramofonsko pretpojačalo;

- Pojačalo Sansui G33X (45 vati na 8Ω);

- Interkonekt FTA K-10 sa Switchkraft konektorima, 2x0,5 metara;

- Zvučnici Celestion Ditton 15XR (30w, 8Ω, 90dB osetljivost), na kojima je urađena zamena kondenzatora na skretnicama, stavljeni novi Arcotronic istih vrednosti. Skinuti grilovi jer guše visoke tonove;

- Zvučnički kablovi SAL OFC bakar, 2,5mm2, dužine 2,5 metara.

Sistem se nalazi na polici i zvučnici na stalcima, sve pravio Boža iz NS-a, dupli medijapan sa nogama od bukve i spajkovima. Ispod podloški, do poda, nalepljen filc. Takođe, ispod zvučnika nalepljene silikonske podloške da bi se odvojili od stalaka.

Na pojačalo su zvučnički kablovi nakačeni golom žicom, na zvučnike bananama, najjeftinijim. Čisto zbog praktičnosti.

Sve se napaja strujom iz Pro Safe strujne letve, sa kablom od 3x1,5mm2.

Soba u kojoj se sluša sistem je veličine oko 15m2, u potkrovlju. Pola sobe je kosina, u lamperiji, ispod koje se nalazi sistem. Delimično je akustički dampirana da tako kažem, dole su parket i tepih, zavesa na prozorima, popunjena je nameštajem,... Jedino je zid naspram sistema go. U planu je da na njega stavim neku policu sa knjigama.

Kao što sam rekao, sistem je otvoren za unapređenja. Počeo sam sa osnovnim, postavljanje zvučnika na stalke i približavanje zidu doprinelo je poboljšanju u basu, kad sam promenio kondenzatore i skinuo grilove zvuk je dobio na visokim, a promenom interkonekt kabla i na celokupnoj zvučnoj slici koja se nekako „utegla“.

Ono što je meni u planu je eventualna zamena ožičenja u kutijama, promena zvučničkih kablova i promena pretpojačala, gde bi voleo da probam neko sa lampama. Imao sam preporuku i planirao da kupim Pointe Analogija MK3, bio na oglasima i umakao mi jer sam ostao bez novca. Sada je aktuelan Pro-Ject Tube Box MKII, razmisliću. Otvoren sam za predloge za zvučničke kablove i savete u vezi žice za ožičenje kutija. Terminale na kutijama ne bih menjao. Ujedno, dobio sam i preporuku da stavim neku MC zvučnicu, o čemu ću razmisliti kada dođe vreme zamenu.

Dakle, cilj mi je da izvučem što bolji zvuk iz onoga što imam, bez da menjam komponente. Ustvari, gramofon i zvučnici ostaju, pojačalo bih mogao da promenim u nekoj daljoj budućnosti, a pretpojačalo kad skupim novac, ako ga vredi menjati. Trenutno mi sav novac viška ode na nove ploče.

Šta još.... Ne znam, ako se setim nečeg bitnog, dodaću.

Fotografije ću postaviti u narednim postovima.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 167
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 4 weeks later...

Evo da se pohvalim da je pao upgrade u vidu ProJect Tube Box MKII i Oehlbach RattleSnake 3 zvučničkih kablova. Tube Box je neverovatno legao u sistem, zvuk je postao jasniji, instrumenti razdvojeniji, visoki smireniji, scena dublja, dobio na basu, ma prezadovoljan sam. Kablove još nisam montirao, ali kontam da će i oni leći. E sada ponovo preslušavanje svih vinila, druga priča. :)

Link to comment
Share on other sites

^

U pravu je Zek, neces cuti nikakvu razliku ako je jedan zv. kabl 2m a drugi 3m.

Gledaj da pozicija sa koje slusas bude na podjednakoj udaljenosti od oba zvucnika bez obzira na njihov raspored u prostoriji, ali to verovatno vec znas i sam.

Link to comment
Share on other sites

Tako sam i ja mislio, ali sam ipak odsekao na pola. Montirao sam ih. Ono što je odmah primetno je da se srednji spektar pojačao, što je dobro jer je bio malo slabiji ali nisam znao do čega je. I bas je nekako drugačiji. I ceo spektar je sad ujednačen. Ne mogu sad da upoređujem, to je na prvo slušanje, neka ih malo nek sviraju. Bolje je, definitivno.

Link to comment
Share on other sites

Skontao sam da imam A/B priključke na pojačalu, pa sam montirao oba para kabla i sad upoređujem na klik. Sa starim običnim bakarnim mi je bas nekako masniji, a ostatak spektra mirniji, a sa zmijom srednji i visoki spektar postaju jasniji i čistiji, pogotovo vokali, ali bas nekako nije definisan. Voleo bih "best of both worlds", al' neka ih još, možda mi se uši naviknu.

Link to comment
Share on other sites

Ako imas opciju i na zvucnicima i pojacalu,to se zove bi-wire. Poseban set kablova za srednje i visoke, poseban za bas podrucje,ali prouci malo net. Za bolje efekte,mozda da probas da napravis svoj kabl - nije tesko i ne zahteva da imas neku posebnu tehnicku pozadinu. Net je pun takvih projekata,a imas i temu u samogradnji,na ovom forumu - Tozina kuhinja pa prelistaj,mozda cak dobijes neku ideju.

Sent from my HTC One using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...