Jump to content


Problem sa bass zvucnikom iz HSR140 kutija, blokirao!


pilebre

Recommended Posts

Pozdrav ljudi, kako naslov kaze blokirao mi bass zvucnik. Dakle membrana se ne pomera kao da je namotaj zalemljen za magnet.

Sve je bilo ok dok nisam napravio veliku glupost i pretpostavljam da je to razlog kvara ali nadam se da se moze resiti.

Naime posle intervencije na skretnici(zamena nekih bipolarnih kondenzatora) posumnjao sam da nisam pravilno vezao bass zvucnik. Da bih ispitao polaritet zvucnika nasao sam na netu metod pomocu baterije od 1.5V. Prvo sam to isprobao na nekim starim zvucnicima gde sam siguran gde je + a gde - i ispostavilo sa da je to ok. E onda sam to pokusao sa bass zvucnikom, ali sam to uradio dok je svirao da ne bih odlemljivao zice ako bi bio pravilno vezan i ispostavilo sa da je polaritet ok. A onda, dok sam sve sklapao gurnuo sam zvucnik, on je pao, zadrzao se na jednoj zici dok se jedna pokidala. Odmah sam je zalemio ali da napomenem da je sve vreme kutija bila priklucena na pojacalo i svirala. Kad sam sve zavrsio primetio sam slab bas na toj kutiji, gurnuo membranu i primetio da ona uopste ne mrda. 

Dakle, zvucnik radi jako jako slabo, membrana ne mrda. Sta sam pokvario i da li sam to uradio baterijom ili lemilicom jer sam tek po montiranju primetio problem?

Link to comment
Share on other sites

Kod tih niških basovaca je veoma krta špulna na koju je namotan kalem i on se sigurno polomio i zaglavio u procepu magneta. Najčešća greška koju ljudi urade kod tih drajvera je da rukom poguraju membranu da provere hod i pri tome špulna udari u zadnji zid magneta i polomi se.

Može se premotati taj zvučnik i biće bolji nego što je bio.

Link to comment
Share on other sites

Samo da javim da je problem resen. Zvucnik je premotan i u pitanju je bio magnet koji se pri padu pomerio dovoljno da zakaci spulnu i da je deformise. Pri ukljucivanju sam primetio da zvucnik kao malo susti, kao da opet zakacinje kalem negde, pa sam odlepio vesanje, namazao lepkom i pustio da se se membrana sama nacentrira i evo zvuk je sada jasan, snazan i bas kako treba. Hvala na sugestijama.

Link to comment
Share on other sites

On 5/29/2016 at 23:20, stoN_Cold said:

Пад је узрок.

 

3 sati ranije, pilebre said:

Zvucnik je premotan i u pitanju je bio magnet koji se pri padu pomerio dovoljno da zakaci spulnu i da je deformise.

Лепо ја написах.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...