Jump to content


Neobične ploče (vinili) i omoti


Hogar

Recommended Posts

Nisam uspeo da nađem ovakvu temu, a naleteo sam (na žalost, ne uživo, već na netu) na baš neobičnu ploču - The Flaming Lips and Heady Fwends "blood vinyl", urađen u 10 primeraka (2.500 USD se prodavao komad) za koji su Erykah Badu, Ke$ha, Chris Martin i ostali muzičari dali svoju krv i onda je hermetički zatvorili u ploču! Doduše, koliko sam shvatio, ploča je dodatno "zalepljena" u providan omot tako da, iako teoretski može da svira, ne može (bez odlepljivanja iz zaštitnog omota) da se izvadi i stavi na gramofon. Ali OK, kupci su dobili i "običnu" ploču da mogu da je slušaju, a profit je otišao u dobrotvorne svrhe. Ali i "obične" ploče su odrađene na neobičan način: ručno su presovane i za svaku ploču su ubacivani raznobojni komadići vinila, tako da je svaka ploča posle presovanja "ispala" drugačije - svaki kupac može na neki način da kaže da ima "unikatnu" ploču. Simpatično!

U prilogu je GIF gde se vidi "blood vinyl" verzija kao i fotka gde se vidi kako izgleda "normalna" verzija ove ploče.

A ovde je poduži YouTube video (20-ak minuta) gde tip prikazuje razne neobične ploče.

Znam da je i u Jugoslaviji bilo neobičnih izdanja, kada je vinil u pitanju - imam ploču Filma "Novo! ... Još Jučer Samo Na Filmu A Sada I U Vašoj Glavi" koja je od crvenog providnog vinila (koji je doduše vremenom počeo da tamni na čudan način...).

Sada se izgleda svi BAŠ trude da ploče (omote i vinil) učine što neobičnijim, očigledno da bi se dodvorili kupcima i opravdali visoke cene novih LP-a...

 

Blood vinyl.gif

2012-04-16-TheFlamingLipsAndHeavyFwends608x453.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...