Jump to content


Audio CD-r


williamwallace

Recommended Posts

Pre mnogo vremena na ovom delu foruma bila je prica o poboljsanjima koja cemo cuti ako ivice diska obijimo srnim flomasterom , isto tako i sredicnji deo diska . Nebitno da li verujete u teoriju ili ne , kupio sam Smart Buy CD-r ( Colored ) cija je povrshina za rezanje totalno crna , pa vas pitam da li ste imali iskustva sa ovim diskovima , da li bi ovakav disk ( na osnovu one teorije ) bio pogodan za rezanje WAV-a , APE , FLAC , i ako ne , koji su se po vama pokazali najbolje , posto vidim da verbatim nije vishe sto je bio ... hvala

Link to comment
Share on other sites

Zavisi koji Verbatim si koristio. Zaista ima svega i svacega na trzistu. Meni su se ok polazali Verbatim pastel i Verbatim Audio (imitacija vinila). Takodje preporucujem da se kupuju diskovi u kutiji , nikako na komad, ako ti je kvalitet bitan. TDK mi je takodje dobro radio posao.

Link to comment
Share on other sites

Ti crni su se, koliko se ja secam, prvi put pojavili kao igre za playstation 1. Tada se pricalo da bolje podnose ogrebotine (da ostaju citljivi, uprkos dubljim risevima).

Gde nabavljate te verbatimove koji su imitacija ploce?

Link to comment
Share on other sites

Ja kupih nedavno neki Omega CD koji je potpuno crn, Äisto da probam Å¡ta će da se desi. Iako sam pažljivo narezivao na maloj brzini rezultat je bio obiÄna glupost. Verbatimov Cd namenjen za snimanje muzike (nije crn) pokazao se mnogo boljim, ali opet ne neÅ¡to spektakularno. Veoma dobre rezultate dobijem sa SONY, TDK, Verbatim i sl. standardnim CD-R.

A opet, bitno je i kako i na Äemu narezujeÅ¡. Bitno je recimo da ti i brzina Äitanja originalnog diska bude niska, a ne samo brzina narezivanja.

Link to comment
Share on other sites

Ja kupih nedavno neki Omega CD koji je potpuno crn, Äisto da probam Å¡ta će da se desi. Iako sam pažljivo narezivao na maloj brzini rezultat je bio obiÄna glupost. Verbatimov Cd namenjen za snimanje muzike (nije crn) pokazao se mnogo boljim, ali opet ne neÅ¡to spektakularno. Veoma dobre rezultate dobijem sa SONY, TDK, Verbatim i sl. standardnim CD-R.

A opet, bitno je i kako i na Äemu narezujeÅ¡. Bitno je recimo da ti i brzina Äitanja originalnog diska bude niska, a ne samo brzina narezivanja.

Link to comment
Share on other sites

Da , tad sam ih i ja prvo video , kao originalne igrice , a videcu kako podnose ogrebotine , mada imam bugare iz '95 bez ijedne ogrebotine ;)))

A sto se tice Verbatimovih imitacija ploca , ne bi trebalo da je tesko naci ih , video sam ih na dosta mesta , evo ima kod mene u kraju , stari Merkator.

Link to comment
Share on other sites

WW,

Ovo je moje iskustvo, ja narezujem u PC-ju a imam i samostalni audio brener.

Prvo i prvo, koristi samo CD-R od 74 minuta, nikako 80 minuta.

Drugo, vodi racuna da su pre koriscenja dobro zapakovane i da ne pada prasina na njih.

Brzina narezivanja ne treba da bude ni 1X ni najveca koju brener postize nego negde pri dnu, recimo 2x 4x 8x. to je cisto individualno i mora da se isproba za svaki brener.

Treba staviti debeo strujni kabl na PC - recimo napravljen od "cetvorke"

PC treba staviti na antivibraciono postolje - debelu hrastovu koja sedi na gumenim poluloptama na primer.

Pre narezivanja proterati disk deftagmenter na HD na koji se ripuje i ZATVORITI sve nepotrebne programe i servise (task manager>services)

Iskljuciti skrin sejver i sve druge gluposti koje se same od sebe ukljucuju.

Sve ovo pojedinacno donosi minimalno poboljsanje ali uzeto zajedno se cuje.

ZA RIPOVANJE KORISTITI EAC (exact audio copy) ili APPLE ITUNES sa ukljucenom "correction" funkcijom

Dalje, posle narezivanja NIKAKO ne lepi nikakve nalepnice. Ako bas mora da se obelezava, koristi CD pen i stavljaj minimum teksta (recimo redni broj) Mastilo iz flomastera hoce da probije kroz sloj za snimanje.

Diskovima je najveci neprijatelj VLAGA, pa onda SUNCE, tek posle toga dolaze ogrebotine. Vlaga moze da odlepi sloj na kome je narezana informacija.

Posle snimanja, moguce je finom smirglom osmirglati ivicu diska, isti efekat kao zeleni flomaster.

Mnogo bolji efekat od budjenja diska se dobija budjenjem CD plejera (farbanje unutrasnjosti plejera zelenom bojom na primer.

Naravno, najbolje budzenje plejera je zaobilazenje CD plejera i koriscenje hard drajva kao transporta.

Link to comment
Share on other sites

...a ako imas dvd rezac, veca je sansa da bude manje gresaka pri vecoj brzini rezanja (npr. 40x).

Pozdrav

Nešto mi ovde nije jasno. Prvo, po nekom mom iskustvu i iskustvu još nekih ljudi čije mišljenje cenim - mogućnost nastajanja grešaka/gubitka delova informacije koja se zapisuje povećava se sa povećanjem brzine rezanja (pogotovo preko 16x - najčešće se 24x savetuje kao max i kod narezivanja podataka nevezanih za muziku u slučaju CD-rezača). Slobodno me ispravite ako grešim. Drugo, koji DVD rezač reže na 40x? Ili ja ne pratim dovoljno često dešavanja na IT sceni ili je neka greška u pitanju...

Link to comment
Share on other sites

Fixxer, PC generise izuzetno sirok elektromagnetni spektar, od onog reda velicine desetak herca (brundanje okretnih delova) do megaherza (cipovi na maderbordu, video kartica, memorijski cipovi.

Komponente unutar PC-ja su izlozene pravoj supi svih mogucih smetnji. E sad, provodnik pod naponom koji se krece kreira magnetno polje i obrnuto.

Zbog toga treba neutralisati vibracije koliko god je to moguce. Koriscenje neoprenskih podloski na SVIM srafovima u PC-ju kao i podloski od silikonske plastike ispod ventilatora i strujnog napajanja cini cuda.

Ja sam svoj PC umrtvio vinaz plocama, gitom i Dynamat-om. Najbolji rezultati se postizu ako se koriste razliciti materijali, svaki ima svoj potpis za neutralisanje vibracija.

Jedan od dobrih nacina je da se brener instalira u spoljasnje kuciste i to kuciste stavi na tnt sandbox (tepsija napunjena peskom sa poklopcem od medijapana) . Stos nije toliko u tome da se umrtvi brener koliko da se PC rastereti od vibracija koje brener pravi kad radi pod opterecenjem.

Dobra strana je sto eksperimentisanje sa ovim ne kosta skoro nista.

Link to comment
Share on other sites

Ovde prica o smetnjama nema veze sa smetnjama u npr. pojacalima. PC je digitalna sprava i kao takva to mu ne smeta niti utice na greske pri rezanju. Nije mi jasna poenta debelog kabla za napajanje, ja bih pre savetovao kupovinu jaceg napajanja ukoliko i za tim ima potrebe. Resavanje drmanja rezaca nikad nije na odmet, ali ionako on pravi vecinu vibracija u kucistu.

Diskove od 74min. je tesko naci, a i dosta muzickih diskova sam video a da su duzi od 74min, mada se slazem sa idejom o rezanju na 74 minutnim diskovima.

A sto se tice price o brzinama, uvek savetujem ljude da sami probaju i da se uvere na svom rezacu. Ova inverzija price (da je bolje rezati na vecim brzinama na dvd rezacima) je skoro nastala, usled kvalitetnije mehanike na dvd rezacima (oni moraju da citaju duplo gusci zapis), usled diskova koji su sertifikovani na 48x i kao takvi su osetljiviji i smeta im sporije rezanje, i jos mnogih promena koje su se desile za relativno kratko vreme. Racunari su sad dovoljno brzi, i rezaci imaju velike bafere kao i buffer underrun zastitu, tako da se ne gube nikakve informacije. Naravno vodite racuna o granama na koje kacite hard-diskove i cd/dvd rezace/citace, to ima veliki uticaj. Inace dvd rezaci mogu da rezu cd i 48x, a neki i na 52x.

Imao sam ranije linkove o ovoj tematici i detaljnim testovima, ali sam izgubio, pa pogledajte na googlu. Meni se desava da originalni cd ima gresaka pri citanju, a da disk koji sam narezao na 40x, i koji je grebovan EAC-om (opcija za najsporije grebovanje i najbolje citanje, cita vise puta) nema nijednu gresku ili ponekad ima ali mnogo manje od originala. Inace te diskove probam na drugom citacu, da ne bude da rezac cita bolje svoje snimljene diskove.

Prijatelj reze na sony rezacu koji je 2x sertifikovan, brzinom od 1x i dobija losije diskove od mojih 40x. Zato i kazem probajte na svom uredjaju.

Jedino sto kosta to isprobavanje par diskova, ali sa danasnjim cenama diskova ni to nije neki problem.

Poz

Link to comment
Share on other sites

Mx, tacno je da je PC digitalna sprava i to sto si rekao je tacno za DATA gde je bit=bit. Medjutim, kod muzickih diskova postoji jos nesto osim ovoga, proces citanja diskova je ANALOGAN a ne digitalan . Kad bi vazilo za muziku isto sto i za data ne bi bilo nikakve razlike izmedju rezanaca napravljenih na razlicitim rezacima i razlicitim praznim diskovima. A svi znamo da nije isto.

Napajanje ne vuce konstantnu struju nego vuce jaku struju u pikovima kada amperaza za jako kratko vreme moze da bude i desetak puta visi od onoga sto se zakljucuje na osnovu snage napajanja (tj. ako je napajanje 450W, amperaza u piku nije 2.25 Ampera nego moze da bude i 20 Ampera) POjacala imaju velike elektroliticke kondenzatore da sa ovim izadju na kraj, kinesko napajanje od 5 evra to nema. Zato mu treba dati kabl koji moze da omoguci nesmetani protok u piku.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam ljudi, meni su se pokazali kao do sada najbolji sledeći diskovi po nivou kvaliteta zvuka, Å¡to se naroÄito dobro razluÄi na adekvatnoj amplifikaciji:

TDK CD-R Audio (zeleni) - U Bg-u ga nigde trenutno nema, zalihe iz Maribora

Intenso Audio CD-R (Onaj maslinasto plavog omota Å¡to ga ima po Merkatorima i drugim prodavnicama diskova)

Sony Cd-R - zeleni, ima ga po raznim ovdašnjim prodavnicama

TDK, onaj plavi, obiÄan CD-R, ima ga, takodje, posvuda

Black media diskove sam probao skoro sve koji su se pojavljivali kod nas, veze blage to nema, zvuk je univerzalno kod svih sa, po meni, lako suženom prostornošću, još najbolji od njih nekako je Memorex Black media (prolaz ispod Robne kuće na Terazijama, sada ga više nema).

Verbatim crni disk (for audio) je poražavajuće loÅ¡eg kvaliteta, neprostorne slike, i sa puno tehniÄkih problema, preskakanjima, nemogućnosti oÄitavanja na obiÄnim player-ima (tehniÄki,Å¡to se oÄitavanja tiÄe, ubedljivo najgori disk). InaÄe režem sve na Plextoru u EAC ekstrakciji ili sa lossless formata.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...