Jump to content


HD Vinyl


Mingus,Mingus

Recommended Posts

1 sat ranije, HMrules said:

Zašto onda piše ovo u tekstu?

No, najbolja stvar od svega je što nećete morati kupovati nove gramofone, jer će HD vinil biti kompatibilan s već postojećim gramofonima.

Da kao pogon, ali će ti biti potreban novi kertridž, ili nova vrsta preampa koji će dekodirati signal. Ti sa starom opremom nećeš čitati hd zapis.

No, ionako se bavimo spekulacijama... Mislim da je takav format nepotreban i teško da će zaživeti. Ako ga i budemo videli, cene (nosača zvuka) će biti za ogromnu većinu neprihvatljive.

Link to comment
Share on other sites

Ako sam dobro shvatio "škrti" članak, rezultat/proizvod je vrlo sličan današnjim pločama. Osim drugačijeg načina proizvodnje, predviđa optimizaciju razmaka između brazdi što bi donelo mogućnost smeštanja njihovog većeg broja na stranu i povećanje amplitude/glasnoće. Ovo poslednje bi mogao biti problem za današnju opremu. 

Šta li se krije iza: "ispravit ćemo i radijalne/tangencijalne pogreške i optimizirat ćemo frekvencije"? 

Link to comment
Share on other sites

42 minuta ranije, zbrujic said:

Šta li se krije iza: "ispravit ćemo i radijalne/tangencijalne pogreške i optimizirat ćemo frekvencije"? 

Nešto mi govori da se iza svega (laserskog rezanja) krije digitalna tehnologija koja, razume se, omogućava i razne korekcije. Naravno da se u članku to ne pominje... ali hajde, možda nisam u pravu.:lol:

Link to comment
Share on other sites

^^ ...paaa...

Verovatno je tehnologija u mass production, na neki veliki X broj primeraka, kada projektovana linija za proizvodnju radi sa 100% kapaciteta, jeftinija od sadašnje. Što ne znači da će konačni proizvod u maloprodaji biti zaista jeftiniji. Tj. ako konačni proizvod išta valja, biće skuplje. Ako je isto k'o i sadašnji najbolji vinil, ili ako je i gore, onda će da zamre. Čak i ako bude jeftinije.

U svakom slučaju, sam nosač i proizvodnja danas, bilo CD bilo vinil bilo nešto treće, jesu jako mali procenat u ceni konačnog izdanja u maloprodaji. Ne znam koliko košta štanc ploče po komadu, vrv. zavisi od broja poručenih komada, i od toga ko i gde ih štanca, ali ako kažu da će proizvodnja biti 30% jetinija, to znači da će izdavač štanceraju plaćati toliko manje na velike serije. Nema to nikakve veze sa cenom izdanja u maloprodaji. :(

Pomaže im mnogo što je današnje štancanje vinila koji kao novi možemo da kupimo, daleko ispod maksimuma koji vinil može da pruži. Dojmim se da se vinil hype koji raste, od strane izdavača pre gleda kao način da se (još) zaradi, da se opet malo spasu "gubici" usled autorskih prava, a ne kao nešto što treba da unapredi kvalitet zvuka. Za to ih već odavno zabole uvo :( ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...