Jump to content


Priključivanje mobilnog na audio pojačalo - opcije


Jpeca

Recommended Posts

Imam vrlo staro pojačalo Yamaha A07 koje je već popravljano, počelo ponovo da otkazuje, verovatno vreme za novo. Imam nameru da kupim NAD D 3020, ali baš ne pratim nove audio tehnologije. Kao jedan od ulaznih uređaja iskoristio bih android mobilni Sony Xperia Ion (crkla mu kamera, baterija slaba a ima svakojake mogućnosti konekcije i 16 GB memorije)

Nisam siguran kako je najbolje da taj mobilni povežem sa ovim pojačalom. Opcije su:

1/ USB priključak. Pojačalo ima USB priključak ali mi nije baš jasno kako to radi. Koliko sam shvatio treba USB OTG kabl i neki softver npr. usb-audio-player-pro.

Da li mogu da očekujem značajno bolji kvalitet zvuka u odnosu na priključivanje preko izlaza za slušalice? Da li se razlika čuje i kod "standardno" komprimovanih mp3 fajlova?

2/ Bluetooth vezom. Da li je ovde dovoljno standardno uparivanje uređaja ili treba i neki dodatni softver?. Telefon bi stojao bliz pojačala tako da mi bežična veza nije od neke koristi, ali ne znam kakav je kvalitet u odnosu na 1

3/ Preko priključka za slušalice u telefonu i analogog optičkog ulaza 

4/ Telefon ima i HDMI priključak, ali koliko sam razumeo da bi ga priključio na ovo pojačalo treba neki uređaj koje će da razdvoji digitalni audio iz HDMI npr http://www.amazon.com/ViewHD-Extractor-Optical-Converter-VHD-H2HSAs/dp/B00KBHX072. Rešenje je skuplje u odnosu na ostale ali ne znam da li ima neke prednosti

 

Link to comment
Share on other sites

Izlaz za slušalice na mobilnom poveži Y kablom sa pojačalom.

 

 

41JGQR4TJML.jpg

 

Za USB konekciju pored navedenog plejera i kablova bitno je da telefon podržava sledeće:

 

 it runs Android 3.1 or higher, has USB host support and support for isochronous USB transfers in the kernel

 

Blutut bi trebalo da možeš odmah da probaš.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, siroma said:

@Jpeca

Obicaj je da  se covek predstavi i pozdravi ostale  kad se prvi put pojavi  na forumu

Na ovaj forum sam naišao ovih dana tražeći rešenje za novo pojačalo. Pokušao sam da forumlišem pitanje da  Izvinjavam se ali nisam znao za običaje i druželjubivost na ovom forumu. Ukratko:

Audio scenu sam pratio u davnim školksim i studentskim danima (do 90 tih). Posle toga  došla neka druga vremena, obaveze, interesovanja. Bavim se računarski aplikacijama tako da bar znam razliku između analognog i digitalnog. 

Što se muzike tiče slušam jazz, popularnu klasiku, nešto od popa. 

Pozdrav za sve forumaše. Hvala na odgovorima, posebno Aibo. 

Sve opcije koje sam naveo smatram da su izvodljive. Pojačalo još nije kupljeno tako da nemam mogućnosti da probam. Pokušavam da u glavi napravim viziju budućeg audio sistama pre kupovine  i u tom smislu  sam od iskusnijih članova da dobijem preporuku za neku od opcija što je Aibo i napisao,

Našao sam da bluetooh ima određenu kompresiju, tako da mogu da očekujem da je to lošija opcija od 1. Uz to navedeni telefon ne podržava aptX, tako da ću probati varijantu 1 preko usb

 

Link to comment
Share on other sites

E pa dobrodošao (fah) kolega.:lol:

Ima raznih varijanti vezivanja, od kojih si mnoge i pomenuo.

1 USB konekcija.

Zahteva da telefon( tablet) podržava prenos muzike preko USBa. Zahteva i neki USB DAC na prijemnoj strani. Benefit je ako šalješ lossless formate ( ako telefon to dozvoljava)

2 Bluetooth konekcija.

Sa blututom koji je namenjen za muziku bi trebalo da je kvalitet dobar. Probaj neki od onih Sony blutoothova za stereo slušalice ili specijalne audiofilske bluetuthove ( mogu da buidu i skupi)

Ja koristim ovaj.

B003DQ1DCM_MW600_PP_04_lg.jpg

3 Preko slušalica u telefonu i( kako ti kažeš optičkog analognog ulaza)

Prvo analogni nije optički i obrnuto. Ako telefon ima optički digitalni izlaz ( što ne verujem) a imaš DAC ili pojačalo podržava optički digitalni ulaz onda probaj. Klasično analogno povezivanje je najjeftinije ( već ti je predložen i kabl koji da koristiš) a u sadašnje vreme kada telefoni imaju odlične DACove u sebi to može da bude odlično rešenje.

4. HDMI konekcija

Osim što ti treba poseban hardver da iz HDMIa izvuše zvuk ( a kvalitet tih uredjaja je diskutabilan) ostaje i pitanje da li telefon može da šalje samo zvuk na HDMI izlaz. Plus problem dodatnog troška za takav uredjaj.

5 Ono što nisi pomenuo a ja bih predložio je neki streamer

Telefon ti je u rukama i služi kao user interfejs za puštanje muzike. Muztika je na telefonu ( SD card, ...) ili na nekom kompjuteru u mreži. Treba ti neki streamer koji će da prima muziku i šalju u pojačalo. Ima dosta toga na tržištu a preporučio bih Apple Airport.

aex_1.jpg

Price performance odnos je izuzetan

Link to comment
Share on other sites

Neveo sam konkretne uređaje i pitanje je bilo u vezi konekcije za njih. Moguće (nadam se) da je interesantno i za druge korisnike tako da cenim i tvoj opštiji odgovor.

1/ Sony xperia ion telefon ima USB host, tako da koliko shvatam može da podrži prenos muzike preko USB uz neku aplikaciju na androidu. NAD D 3020 pojačalo ima DAC u sebi. Šta su lossless formati nisam još proučio. Za aplikaciju koju sam naveo stoji:

" Plays natively up to 32-bit/384kHz or any other rate/resolution your DAC supports by completely bypassing the Android audio system. "

pa pretpostavljam da ima veze sa time. To je opcija za koju sam se odlučio.  

3/ U vezi priključka preko izlaza za slušalice verovatno sam pogrešno razumeo. NAD D 3020 ima jedan "klasičan" analogni ulaz na koji ću priključiti tjuner, tao da mi ostao drugi analogni na kojem ima "optical" pa sam mislio da postoji neki adapter (prikačena slika).  Nisam pametan šta znači taj optički ulaz  u analognom delu? U svakom slučaju ima i alternativni 3.5mm jack pa bi to moglo da se iskoristi.

5/ Interesanta opcija, ali možda za neki drugi uređaj. Kao što sam naveo telefon koji bih koristio je namenio sam samo za audio uređaj - ne koristim ga kao telefon pa mi nije u ruci.  NAD D 3020 koliko sam video nema priključak za mrežu ako se streamovanje vršo preko mreže. Mobilni koji koristim LG G2 ima bluetooth sa aptX (format koji podržava NAD D 3020 i koji kažu da je za audio nešto bolji od standardnog bluetooth)  pa ću videti kako to radi, ali taj uređaj mi nije jedan od glavnih za reprodukciju.

 

 

NADD3020Back.jpg

Link to comment
Share on other sites

Voleo bih da probaš sve tri opceije (blutut, USB i analog) i uporediš zvuk. Iskreno, Sony Xperia imaju odličan zvuk i skeptičan sam da NAD ima bolji DAC. Drugo je pitanje da li se analogni signal na ulazu u NAD pretvara ponovo u digitalni. Još jedno je pitanje da li je taj pojačavač D-klasa ili ima mogućnost PCM to PWM.

Link to comment
Share on other sites

Peco, kupi to pojačalo i taj Y kabel (košta k'o kikiriki) pa počni da experimentišeš.

Ali svakako je najbolje da taj telefon i to pojačalo povežeš digitalno. To će ti biti sledeći korak. Ako ostaneš na tom Y kabelu i telefonu, zvuk nastaje u telefonu, prolazi kroz njegove OP (uglavnom predviđene za slušalice) i to ti je to što imaš. Nema prostora za napredak.

USB veza ti je takva opcija, da ti pojačalo i njegov HW rade praktično kao externa zvučna kartica. Dakle, zvuk se "stvara" u pojačalu. Koliki su benefiti, zavisi drastično od DAC (digital analog converter) u pojačalu. To je vrv najbolja opcija, ali treba videti radi li to sa Androidom, i kako. Svakako treba nekih driver-a, nema iskustva sa time. Googlaj na Sony i NAD support forumima. Ili piši support-u.

Taj optical/analog na NAD-u je neka neuobičajena kombinacija. Biće da je to konektor sličan onim na boljim laptopima. Dakle, običan 3.5mm analogni konektor za anlognu vezu, k'o za slušalice, a u dnu je digitalni optički prijemnik za digitalnu vezu. Koristiš ili jedno ili drugo.

Digitalni optički je baš to što piše. Optičkim kabelom šalješ jedinice i nule na DAC u pojačalu. To je najjednostavnija plug nad play opcija da kvalitetno digitalno povežeš uređaje. Telefon to ne podržava.

Coaxial digital je slično optičkom, šalješ jedince i nule, ali ne svetlom kroz optiku, već el.impulsima kroz provodnik. Ni ovo telefon ne podržava.

BT veza, kakva god da je, uvek ima neke gubitke. Mogu biti manje ili više primetni, ali postoje i zvanično. Ovakav sam baš pre neki dan gledao u Saturnu u Nemačkoj: http://www.usa.philips.com/c-p/AEA2000_37/bluetooth-hi-fi-adapter

Obrni okreni, zaista je najbolje da uzmeš neki streamer. Već spominjani Google Chromcast Audio npr. Njega ćeš moći da spojiš na analogne ulaze pojačala, te koristiš njegov interni DAC, ili optikom na optical1 te koristiš NAD-ov DAC. Sam ćeš probati koja opcija je najbolja. U ovom slučaju, telefon ti je samo komander šta uređaj da stream-uje. Može nešto sa telefona, ali i bilo šta iz tvoje mreže, i sa brojnih on-line radio stanica.

I da te pitam, bez uvrede, al' šta s' se bre u'vatio telefona k'o reproduktora?!? :P

Uzmi nešto tipa Onkyo TX-8050, ili Yamaha R-N500, ili Marantz M-CR511 ili štošta slično (svi sada prave tako nešto), i zaboravi njakanja i povezivanja. Taj telefon tada možeš da koristiš kao kontroler tih uređaja, jer svi podržavaju Android aplikaciju za upravljanje. Imam spomnutog Onkija, i neki blasavi tablet je sada glavni "komunikator" i "izbornik" šta se sluša. Ali sve ostalo se događa u audio uređaju.

Link to comment
Share on other sites

On 2.3.2016. at 16:01, prophet said:

Voleo bih da probaš sve tri opceije (blutut, USB i analog) i uporediš zvuk. Iskreno, Sony Xperia imaju odličan zvuk i skeptičan sam da NAD ima bolji DAC. Drugo je pitanje da li se analogni signal na ulazu u NAD pretvara ponovo u digitalni. Još jedno je pitanje da li je taj pojačavač D-klasa ili ima mogućnost PCM to PWM.

Pojačalo je kupljeno pre nekoliko dana, pa sam stigao malo i da probam. Vrlo  sam zadovoljan kako se uklopilo sa mojim zvučnicima, skoro 30 godina starim,  B&W DM 100i. Zvučnici ponovo prosvirali. 
Inače u salonu sam slušao NAD i učitio mi se malo preoštar zvuk (da ne kažem "sirov"), ali sam pretpostavio da će to da odgovara mojim zvučnicima.  


Vezano za temu uporedio tri varijante:

A: flac

Za prvi test korišćeni flac 44Khz, 16bit Nemanja Radulović Petrijin venac(Simjanović) i Mađarske igre (Brams)
1. USB ulaz u pojačalo ubedljivo najbolji zvuk
2. Preko izlaza za slušalice na AUX 1. Znatno zaostaje u odnosu na 1 u pogledu detalja, širine
3. Preko Bluetooth. Manje dinamike, zamućenije, razlika u odnosu 2 i 3 manja nego 1 i 2

B: MP3

Za drugi test korišćen MP3 audio fajl Boceli Con te partiro

Razlika mala ali sad nešto muzikalnije je varijanta preko izlaza za slušalice u odnosu na USB vezu. 

Pošto najveći deo muzika imam kao MP3 mobilni mi se nije pokazao kao (idealno) univerzalno rešenje. 
Verovatno ću koristi mobilni za HD audio i vezu preko USB, a drugi uređaj (iPad) za vezu preko izlaza za slušalice za standardni MP3.

Dobra stvar je u mojem slučaju što pojačalo nije probiriljvo - iz svakog izvora zvuka (MP3, čak i YouTube) izvuče šta se može.

@NSHappy

Telefon koji sam naveo ne koristim ni za šta, pa mi je besplatno rešenje, a smatrao sam da mogu da ga iskoristim bude kvalitetan izvor zvuka. Opcije koje si naveo su interesantne za dalje - ovo je ipak moj početak sa digitalnim hifi. Jedan od problema je što je u mojoj kući mreža wireless koliko sam video neke uređaje uglavnom su ograničeni na mrežnu vezu sa kablom. Veza preko računara nije mi zgodna jer je u udaljenoj prostoriji.

Još jednom zahvaljujem svima na učešću u diskusiji

Link to comment
Share on other sites

Imam Harman Kardon avr 161, i kada sam ga uzeo, testirao sam razlicite varijante. Prvo komp/zvucna, to je bas bio horor. zatim BT sa kompa, to je bilo bolje, ali, onako, nista posebno. HK 161 ima dac, i kroz mrezu sam pustio i flac i mp3, to je bilo ok. e, onda sam uzeo chromecast audio, i SVE je prosviralo. razlika je bila bas ozbiljno velika. sledeca stvar koju sam uzeo je DAC Magic 100, i tu je razlika bila ne bas velika, ali primetna.

Mislim da bi trebalo da probas da izvuces jos vise iz toga sto imas, uz neko minimalno ulaganje. Ovo kazem bas zbog, npr YouTube. Kroz Chromecast audio se to cuje mnogo mnogo mnogo bolje nego bilo kako drugacije da sam probao.

Onda posle mozes da se igras, npr instaliras PLEX server na pc, i sa telefona sve lepo kontrolises, telefon ne srce baterju, chromecast vuce fajlove sa lokalnog plex servera, i svira bas bas lepo. i nema kablova da vise/ovo je verovatno samo meni bitno/ :)

Opet, ako si zadovoljan zvukom, uzivaj!

poz

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...