Jump to content


Naponski/strujni kabl ?


Dr Roadstar

Recommended Posts

On 2/27/2016 at 16:55, patason said:

Izuzetno detaljno,transparentno,kroti prenaglasen bas,i jedna stvar koju nisam mogao da im oprostim,pojavi se neki shout,dreka u srednjim.To je bar u mom sistemu,sa mojim raznim kablovima uvek je imao taj efekat.

Savet svima,kombinujte shuko i iec raznim proizvodjacima i materijalima dobice te mnogo vise opcija da postignete najbolju kombinaciju i zeljeni zvuk.

hvala patasone na informacijama i savetima

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 205
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

S tim u vezi samo da iznesem svoja iskustva, doduse u pitanju su bili zvucnicki kablovi.
Iz dosade sam se poigravao sa konektorima koje sam imao.
Na pojacalo sam spojio pozlacene no name, a na zvucnike wbt 0644. Probao sam da obrnem konektore, probao da spojim gole zice na zvucnicke terminale, prvo jedne pa druge (na ampu sam morao da ostavim konektore jer su otvori premali za zice), ali nista nije radilo tako dobro kao prvopomenuta kombinacija, cak stavise, dobijao sam vristece visoke, utisane srednje..
Sto ce reci probajte sve, koliko god izgledalo neverovatno, moze da unapredi zvuk.
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Po vašem iskustvu/mišljenju ima li preporučene, minimalne pa i maksimalne dužine strujnog kabla? Da li ići ako je dosta 1,2 ili 1,5m staviti toliko ili ipak 2m ili koliko već? Ako treba npr strujni od 5 ili čak 10m, možda za subwoofer ili bilo koju komponentu kako to rešavati?

Link to comment
Share on other sites

 Kod mene su IeGo konektori, ali sam prisustvovao isprobavanju različitih kombinacija.

Brend nije toliko bitan, bilo je dosta slučajeva u kojima je Šuko od jedne firme a IEC od druge...

Koga ne mrzi treba da eksperimentiše.

Imam i Oyaide kopije (bakar) i uopšte nisu loše pogotovo kada se uzme u obzir cena (naručio sam svojevremeno sa kolegom sa foruma 2 seta sa alli expresa).

Link to comment
Share on other sites

За коакс диг кабл капирам потребну дужину или минимална или од мин 1,5м па је око 3м одлично па опет преко тога иде рефлексија која ствара додатни џитер и деградира сигнал. За струјне нисам сигуран.

Оно што сам лично пробао док сам имао Маранц појачало је да је са истим струјним каблом од 2м бас био присутнији у односу на онај од 1м. Нисам само то ја приметио већ и остали присутни па како ми преко 2м било незгодно нисам ни тестирао (нисам ни смео, ако је боље где ћу каблове :) ).  Ускоро бих требао сређивати струјне каблове па се размишљам око потребне дужине.

Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, Aleksandar75 said:

Zoki mi je rekao da ta teorija ne pije vodu.

Nisam strucan ali logiciram...da li bi vrhunske firme pravile krace kablove...

Da se ne lazemo tu ionako sam kabl njih malo kosta...valjda bi dodali koji cm...

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Tu mu kabl dodje kao nuzno zlo, pa bi takodje Zoki rekao da je prvih 10cm od shucko i 10cm od Ic-a bitno, dok kod konekcije je jako bito kakav je kontakt.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, gvlada said:

За коакс диг кабл капирам потребну дужину или минимална или од мин 1,5м па је око 3м одлично па опет преко тога иде рефлексија која ствара додатни џитер и деградира сигнал. За струјне нисам сигуран.

To je ipak u domenu teorije u koju se, kao što rekoh ne razumem. Međutim, vrlo pozitivno lično iskustvo sa digitalcem dugačkim samo 60 cm. Kada sam pravio interkonekte ostalo mi je parče od 60 cm TaraLabs TL 201. Na Zokijev predlog od njega je napravio digitalac (inače mu je konstrukcija tipična za coax). Terminisan je Canare 75 omskim konektorima (pravih 75 oma jer se krimpuju). Taj coax mi stoji između usb/spdif konvertora i DAC-a i vrhunski radi.

Poredili smo ga kod ortaka sa nekim nafuranim XLO coaxom i još jednim dosta skupim kablom i od oba je bio bolji (ne sećam se dužine tih kablova ali su bili znatno duži).

Što se tiče dužine strujnih, iskreno ne znam, možda utiče, bem li ga... Ja imam 2 Furutecha dužine po 1,5 m, 1 DIY dužine 2 m i od skora 1 Neotech dužine 1m. Sa svima sam zadovoljan, a ne mogu da ih poredim u odnosu na dužinu jer su različite žice u pitanju. Interesantno je da se kod Neotech upocc strujnih kablova, koliko sam primetio, kablovi razlikuju samo po kvadraturi žice a ne i po konstrukciji i materijalima.

 

Link to comment
Share on other sites

Zapravo sam odusevljen i zaprepascen koliko je toga uticalo iz mreze na sistem da se kompletna zvucna scena promenila, na bolje.

Tu se sada sa lakocom primeti finije izdvajanje instrumenata u prostoru uz dinamiku i jednu novu dimanziju u mom sistemu - donji srednji segment je postao toliko popunjen uz trajanje tona u prostoru i pripadajucih artefakata - zvuk je dobio prepoznatljiv "boogie" koji sam toliko jurio, uz zadrzanu kontrolu bassa i visokih. Sve u svemu, dobio se jedan homogen zvuk.

Iskren da budem, zelim sledece proveriti, koliko ce sada uticaja imati strujni kablovi u ovakvom okruzenju, pa cu uskoro uvesti skromnije na probu. 😂

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Да вратимо мало тему, струјне каблове увртати или уплитати?

Можда више жица једне фазе уплести па онда две фазе увртети, уземљење обмотати около?

http://www.venhaus1.com/diymains.html

На лику изнад испаде да за аналогне уређаје фаза и нула требају ићи паралелно а за дигиталне да се уврте међусобно.

Има ли неко искуства и жеље да подели?  :)

Link to comment
Share on other sites

Na mom pojacalu fabricki napojni kabl ima dve zice. Sta u tom slucaju?

Je li Zu, nesto sam skviknuo i palo mi skoro na pamet da promenim taj kabl ali necu da ugradjujem konektor na šasiju nego da lemim unutra gdi je i sad zalemljeno. Ima li kod tebe u restlovima u trećoj fioci levo neki takav dvozilni sa shuko na drugoj strani a na strani pojacala da mi bidnu gole zice pa da nadjem ovde nekog bravara da mi to zavari?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...