Jump to content


Kupovina ploca iz inostranstva


chika_milan

Recommended Posts

31 minutes ago, VU metar said:

Koliko košta špedicija?

Sa npr. DHL-om ( vazi i za ostale) postoje :

1 - cena transporta

2 - usluga carinenjenja ( spedicija ? ) - daje se potpis agentu za jednokratno predstavljanje pred carinom radi izmirenja obaveza - kosta par hiljada, ne secam se tacno, da ne trazim sad.

Carina i / ili PDV su posebne stavke.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, violent femmes said:

Meni je stiglo Acoustic Sounds izdanje Getz/Gilberto, mastering je takav da ako imate slučajno Back to Black press, bolje ga bacite, i pazarite obavezno od AS. 

Није још изашла лоша плоча из те серије.

51 minuta ranije, VU metar said:

Koliko košta špedicija? Još te odalame i za ležarinu. To je više nego deducted VAT.

2,100 македонских денара илити грубо 35 евра. То укључује шпедицију, сви документи, лежарина итд.

Рекох, веома се исплати на већим пошиљкама, када се поручују 10+ плоча. Обична пошта не наплаћује шпедицију, само порез и царину. Али Федекс је фиксна сума. Тиме, 20 евра за транспорт + 35 евра за шпедицију је јефтиније него 60+ евра за 10 плоча преко обичне поште.

Још је и Федекс бржи и има tracking.

Свакако, ово подразумева да сте вољни платити царину и порез.

За могућност избегавања ових дажбина, како и право звати царину лопужама, препоручујем обичну пошту. :)

Link to comment
Share on other sites

Nisu problem carina i porez vec izdr..vanje sa dokumentacijom pa jos kad "baja" na carini ustane na levu nogu i krene da pravi probleme - uvozis li radi preprodaje ili vec nekog dugog razloga kojeg u trenutku izvuce iz rukava bas da bi nekog zaje..vao.   ... to je problem.   Kad se kupuje direktno kao fizicko / privatno lice.

Kad vidim da roba ( ploce ili bilo sta drugo )  mora ici preko speditera... odustao sam. Ne vredi to mojih zivaca.

..... odmah trazim drugi nacin.

Probao sam legalno vise puta - da ne bude da nisam... ali ne vredi, kao sto rekoh.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, VU metar said:

Koliko košta špedicija? Još te odalame i za ležarinu. To je više nego deducted VAT.

Taman toliko da ti se zivot zgadi.Lepo kolega napisao sa svim drumarinama i haracima ploce od 62funte izadjose na 160eura.Pisao sam i ja vec na.tu temu da treba biti oprezan jer je i mene album na popustu od 49funti trebao izaci 110-120eura.Neke firme ti nemozes da zamolis da ide redovnom postom gde im niko za paket ne odgovara.Ima ih koje zbog smanjenja shippinga stave manju vrednost,ali su retke.Imao sam slucajeva da su posiljke pokradene,amazon cak imao informaciju da je paket isporucen...ko da veruje dalje obicnim posiljkama.

Sve u svemu,samo da zavidimo onima koji su u Eu i nemaju ni carina ni spedicija i sl gluposti,a i shipping znacajno manji.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Krca44 said:

Probao sam legalno vise puta - da ne bude da nisam... ali ne vredi, kao sto rekoh.

Немам искуство у Србији, али предност шпедитера у Македонији је то што се уопште не цимаш као клијент.

Када стигне пошиљка добијеш нотификацију, пошаљеш фактуру (мада са Juno-ом и то не мора, фактура је на пакету са FedEx-ом), и онда чекаш 1-3 дана да заврше процес. Када то ураде, пошаљу теби фактуру са јединственим износом који укључује све трошкове, платиш, и испоруче ти пакет дан након уплате.

Никад нисам морао да се цимам са икаквим посебним документима, и искрено, како не живим у Скопљу, веома елегантно то решавају за мене.

BTW, 8% царина + 18% ПДВ за плоче.

6 sati ranije, sondek said:

.Neke firme ti nemozes da zamolis da ide redovnom postom gde im niko za paket ne odgovara.Ima ih koje zbog smanjenja shippinga stave manju vrednost,ali su retke.Imao sam slucajeva da su posiljke pokradene,amazon cak imao informaciju da je paket isporucen...ko da veruje dalje obicnim posiljkama.

Зато и FedEx је добра опција за вредније плоче - било и овде неколико пута случајева да се покраду плоче, и то (интересантно) највећи број случаја у једној локалној пошти (мора да је поштар дискофил).

Тиме да, код нас пошиљке испод 90 евра не подлеже царини, већ само траже порез. Уз то, најчесто чак и тај порез не наплаћују. Рецимо, онај пакетић који сам добио од Немачке (jpc.de) са укупној вредности од 53.5e испоручен директно на врата. Изашло чак и јефтиније него купити из Немачке локално зато што трошкови за слање су били мањи него немачки ПДВ, који је jpc.de одбио од цене.

Али ризик за губитак пакета још стоји.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam recimo koristio jednu prednost DHL kod nas.Za posiljke garderobe preko sportsdirect su donosili direktno njihovi kuriri na kucnu adresu i uvek bez carine i pdv,imaju svoje avione i svaki dan je stizao iz Londona oko11h.To se naravno sad poremetilo ali vratice se.Moralo se samo voditi racuna da ne prelazi racun 50eura jer onda moraju pokrenuti preskup postupak carinjenja u kome je 10% carine najmanji problem i tu citava zabava ako nije veci iznos ode i na 100% globe bas kao sto se desilo i sad kolegi.Troskovi carinjenja 5xveci od carine :roll:

Zato kad god mogu kupujem kod nas u radnji,ili preko Amonite koji uredno salju mail sa svim sto je novo izaslo.Ne boli glava i ne gledam da li je 2 evra mozda skuplje ali je cesto i jeftinije i lakse reklamiram ako nesto nije uredu.

Juno je tu dobar izbor jer skidaju njihov porez,a i ceste su akcije koje vredi pratiti.

Rizik od kradje,dva puta mi ukradene ploce,se moze resiti ili sto kupujes od ozbiljne firme ili placas Pay pal-om.Amazon mi je vratio novac iako je imao informaciju da je preuzet paket.Drugi slucaj je sa privatnim prodavcem i samo sam pokrenuo postupak kod pay pal jer ovaj nije reagovao na poruke preko discogs.Vratio mi pay pare bez problema,ima malo prepiske ali funkcionise.

Link to comment
Share on other sites

On 22.12.2020. at 23:42, InSides said:

Рекох, веома се исплати на већим пошиљкама, када се поручују 10+ плоча. Обична пошта не наплаћује шпедицију, само порез и царину. Али Федекс је фиксна сума. Тиме, 20 евра за транспорт + 35 евра за шпедицију је јефтиније него 60+ евра за 10 плоча преко обичне поште.

Juno cart je izračunao da za 57 eur (koliko je Fedex-ov total=fix+špedicija), preko Royal Mail-a šalju 17 ploča, dok transport 11 ploča košta 37 eur, ne 60+, tako da prelomna tačka isplativosti je čini se gore.

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, VU metar said:

tako da prelomna tačka isplativosti je čini se gore.

Caveat emptor:

  1. Сасвим је могуће да је RoyalMail јефтинији за Србију него за Македонију (не би било први пут);
  2. RoyalMail трошак зависи од масе пакета - свакако није исто поручити 10 gatefold-а или 10 "обичних" плоча.

Без огледа на то - RoyalMail јесте одлична опција. Али Juno не упражњава праћење за ту опцију, и никада не бих ризиковао више од пар плоча ако не могу да их пратим.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, R_R said:

Zavisi od toga koliko je poštar revnosan u tome da radi svoj posao kako treba.

U mom slučaju stvari izgleda da zavise od položaja zvezda ili od toga kakav je seks imao prethodno veče, pošto je pravilo da nema pravila.

Pitam pošto sam trenutno na adresi kao podstanar tako da adresa sa tim brojem nije sa mojim prezimenom, zbog toga pitam šta bi bilo u slučaju da nisam kod kuće u trenutku isporuke, kako bih znao da je poštar dolazio i da li je ploča stigla u poštu ili ne, za ostale pošiljke tipa Postexpress koje imaju praćanje poštar mi je uvek ostavljao izveštaj tj. papirić u sandučetu sa kojim kasnije podignem pošiljke.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, InSides said:
  • Сасвим је могуће да је RoyalMail јефтинији за Србију него за Македонију (не би било први пут);
  • RoyalMail трошак зависи од масе пакета - свакако није исто поручити 10 gatefold-а или 10 "обичних" плоча.

Računato je za Makedoniju. Ponovio sam eksperiment vodeći računa da ubacim teže ploče: 5 heavyweight vinyl LP, 1 heavyweight vinyl LP + insert, 5 gatefold LP, 6 gatefold 180 gram audiophile vinyl LP = ukupno 17 LPs, Royal mail - 57.32 eur, isto kao i prethodna računica sa običnim pločama.

5 sati ranije, InSides said:

никада не бих ризиковао више од пар плоча ако не могу да их пратим.

To je već drugo.

 

Nije mi poenta dokazivati da si pogrešio, nego ćaskamo informativno. Možda te je poneo kvalitet Fedeksove usluge :) Da li ti otvaraju pakete da provere sadržaj? Više sam puta dobio posečene omote od carinskog pregleda i to je za mene veća strepnja i rizik nego da se paket izgubi. Možda Fedeks lakše prolazi, te bez otvaranja na carini.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, joyba said:

Meni je poštar ostavio ploču ispred ulaza naslonjenu na prozor, svako je mogao da je odnese

O tome se radi, šta ako ostavi npr. ispred vrata od stana?
Zato sam prošle nedelje naručio ploču na adresu mojih roditelja za svaki slučaj, verovatno će kasniti zbog situacije sa covidom ali stići će pre ili kasnije.

Link to comment
Share on other sites

Jako sam se ozračio za ovu pošiljku koja je vraćena, pre mesec dana stigle su mi dve ploče u vrednosti od 60€ sa šipingom i prošle carinu bez problema ali su bile polovne ova dva tone poeta koja mi ne stižu evo ulazimo u 4. nedelju su isto 60€ sa šipingom ali su nove i sigurno će da ih carine. Slušam dak već par dana da vidim dal može da se živi digitalno...

Link to comment
Share on other sites

A da li ste ikad razmatrali da se vise vas udruzi i da zajedno narucite vecu kolicinu ploca, pa posle podelite troskove postarine, spedicije...? Bolje jednom godisnje odraditi veliku porudzbinu i znate na cemu ste, umesto da vas drzava j.be na sitno svakih mesec dva :D ko zna, mozda bi tako dodatni troskovi izasli manje kada se podeli na vise ucesnika? Ili bi drzava i tu nasla nesto da smisli pa da opet odvali neki dodatno porez....ne znam, mozda ima smisla ovo sto napisah gore, palo mi na pamet jer cesto citam ovu temu iz cistog mazohizma valjda sta li je... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...