Jump to content


Kupovina ploca iz inostranstva


chika_milan

Recommended Posts

Promašio sam, Melvin nije iz BG :D

Suština onoga što sam hteo da napišem je da BG carina ima previše pošiljki da bi stigli sve da obrade, pa jedan dobar deo puste da prođe.

NS i Niš carina su daleko preduzimljiviji i malo toga prođe bez troškova, eventualno bele koverte (zato što je tako nameštena sortir mašina na aerodromu Nikola Tesla), ali paket sa LP-jem teže.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jedno pitanje za članove koji kupuju ploče preko Juno-a, ja sam ranije svakog meseca kupovao ploče sa Juno-a međutim poslednjih godinu i po nisam uopšte kupovao na njihovom sajtu, meni je uvek inače do 3 ploče prolazio bez PDV-a i carine pod uslovom da iznos ne prelazi 50e, interesuje me da li su i dalje isti takvi kriterijumi i da li zavisi od mesta stanovanja da li će biti naplaćen PDV, eventualno carina ili ne?
Pitam pošto sam promenio adresu stanovanja, ranije sam živeo u mestu čija opština pripada teritoriji grada Beograda a sada živim u gradu koji pripada teritoriji grada Kragujevca.

Link to comment
Share on other sites

To bi trebalo da bude na nivou republike, meni su danas stigle 2 ploče u iznosu od 49.5€ + šiping i nije bilo carine ni pdv-a.
Pa ni meni nikad nisu naplatili PDV i carinu jer nisam uzimao više od 3 LP-a, osim jednom kada sam uzeo RHCP-Stadium Arcadium 4xLP album, tada su mi naplatili PDV ali cena nije prelazila 50e.
Ti si van 011 područja?

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Link to comment
Share on other sites

Nema to veze sa lokacijom, vec zavisi od raspolozenja cike ili tete koji rade na carini. :D

Po zakonu, na sve se placa PDV, a carina na posiljke vrednosti iznad 50e. Ja sam jednom na posiljku vrednosti 10e (uredno poslat i racun) platio samo PDV od 20%, sto je potpuno u skladu sa zakonom.

Tako da ako ne platite ni carinu ni PDV, to je pre svega dobra volja carinika.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Danas stiglo 6 ploca (2 duple) u jednom paketu sa Juno-a.. Dorcol, Beograd.. Sve najnormalnije, nikakav dodatan trosak. Putovalo 5 dana!
Fora je sto sam zamolio Juno da ne stavljaju racun u paketu, kao i da ne pisu vrednost posiljke spolja. Na paketu pise Value: 10 pounds  :D

Carevi su uvek bili..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

FedEx dostavlja na vrata, kao i DHL. U tom slučaju se plaća carina i pdv u fiksnom iznosu od 710 din (ako je cena zajedno sa troškovima isporuke ispod 50€). To je neka novouvedena globa za male pošiljke, tako mi bar reče ovaj bata iz FedExa.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav ljudi! Dosta narucujem i do sada je sve bilo relativno podnosljivo, ipak.. trebalo bi nesto dati i nazovimo drzavi. Ali.. pre neki dan mi je umesto paketa stiglo obavestenje i zahtev za dopunu dokumentacije od nase carine. Moji paketi su obicno bili bez racuna, bez troskova shippinga ali sa znacajnijom vrednoscu sadrzaja naznacenoj od strane posiljaoca na etiketi nalepljenoj na kutiju. Do sada su prihvatali tu vrednost ili je pak neznatno podizali ali.. Sada su mi trazili racun i dokaz placanja. Posle moje relativno istinite izjave, (trazeno im nisam prosledio), opet su me kontaktirali, kao ok je sve to sto sam ja izjavio ali njih interesuje postarina. Ko sto rekoh, nikada taj podatak nisu trazili jer su se zadovoljavali znacajnom vrednoscu paketa koja je pumpala carinsku osnovicu. Dao sam i drugu izjavu, 100% istinitu, ne dokumentovanu, (veoma znacajan iznos shippinga), oni su to uvazili i sabrali sa vrednoscu paketa, dodali PDV, i ostale takse i.. dobro, dobro mi naplatili.

Mozda ce neko pomisliti da sam sve vreme bio srecnik jer mi do sada shipping nisu zaracunavali prilikom formiranja osnovice za carinjenje ali to je vec druga prica. Ovo je prica kako su sada poceli i to da rade, zaostrene mere. :cheers

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...