Jump to content


Koji risiver, koji zvucnici


Zeeljko

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Pretpostavljate cim sam ovde  da mi treba pomoc oko kupovine.

Planiram da kupim muziku za stan, tj, sobu nekih 30 kvm. Budzet mi je nekih 80000-90000 rsd. Vec duze vreme gledam po netu I otprilike sam nesto definisao, ali mi ipak treba pomoc nekoga ko se bolje razume u sve to od mene. Bez obzira sto sam nesto nasao, opet sam otvoren za predloge. Hocu da za tv imam bolji zvuk, da imam radio, tj. da slusam muziku na dobrim zvucnicima I da ponekad pogledam neki film. Voleo bih da kupim nove ili bas skoro kupljene komponente.

Treba mi vase misljenje po sledecim mojim nedoumicama:

- Koji risiver Yamaha RX 479 ili neki Denon, Marantz ili nesto cetvrto

- Koji zvucnici Monitor audio bronze 2 ili Kef C5 ili opet nesto trece

- Ako neko ima kao predlog bilo koju drugu kombinaciju, slobodno neka kaze

Puno pozdrava svima I hvala unapred

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

AVR su mi predlozili u 4audio, kao bolju opciju nego stereo jer planiram da prikljucim tv, a I ponekad bi pogledao neki film. Uzeo bih I zvucnike koji imaju dovoljno basa, a ako ne uspeo onda bih dodao wufer.

Mene interesuju vasi komentari I predlozi sta je u mom slucaju najbolje.

Pozz

 

Link to comment
Share on other sites

Po onome što si ti napisao:

"Izvor zvuka ce mi biti sledeci:

muzika sa cd ili radija - 50%

tv- 30%

film - 20 %"

ja nebih kupovao AVR, jer za iste pare se može dobiti kvalitetniji stereo risiver, ili još bolje stereo integralno pojačalo i tjuner (koji može biti i polovan jer je kvalitet onoga što se pušta sa naših radio stanica takav da ne zaslužuje da se kupi nov tjuner).

Link to comment
Share on other sites

On 1/12/2016 at 22:54, Zeeljko said:

Pozdrav svima,

Pretpostavljate cim sam ovde  da mi treba pomoc oko kupovine.

Planiram da kupim muziku za stan, tj, sobu nekih 30 kvm. Budzet mi je nekih 80000-90000 rsd. Vec duze vreme gledam po netu I otprilike sam nesto definisao, ali mi ipak treba pomoc nekoga ko se bolje razume u sve to od mene. Bez obzira sto sam nesto nasao, opet sam otvoren za predloge.

Evo, ovde (link) sam već napisao da to sa "gledanjem na netu" u ovom sportu baš i ne pije vodu.

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/29192-kef-q300-marantz-pm5004/

Napisao bih ti šta da kupiš za 90k din. ali, ne bih da uznemiravam razne lokalne interesne grupe, će nekoga da strefi visok pritisak i lupanje srca. :lol: 

 

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, Zeeljko said:

Pozz

Ne vidim razlog zasto svako ne moze da kaze svoje misljenje I predlog, valjda zato I postoje forumi. Meni je trebao savet svih vas koji ste poznavaoci u ovoj oblasti I to je sve.

Razne pozadine koje su pomerene od glavne namene ovog foruma mene ne interesuju.

 

Nemoj puno da se.cudis atmosferi na forumu, ili oguglas, ili ne, ne obaziri se na.nepptrebne komentare.

Link to comment
Share on other sites

On 1/12/2016 at 22:54, Zeeljko said:

- Ako neko ima kao predlog bilo koju drugu kombinaciju, slobodno neka kaze

Željko, još uvek se nisi jasno odredio da li želiš višekanalni surround zvuk, ili bi ti bio dovoljan stereo sistem. Višekanalni zvuk uvišestručuje cenu sistema, za isti kvalitet, te je to nešto o čemu treba razmisliti, i jasno se opredeliti, pre dalje priče.

Meni je TV priključen na stereo sistem, i tih 2-3 filma što se mesečno pogleda, sasvim dovoljno glasno i kvalitetno.

Dalje, nisi spomenuo da li želiš, (a ja bih savetovao da i to uzmeš u razmatranje), da li želiš da imaš streaming mogućnosti u tvom budućem audio sistemu, ili ne. Možda to već imaš u računaru ili smart televizoru. Od kada sam nabavio streaming stereo receiver, to mi je postalo 90% konzumacije muzike, iako mi nije bilo u planu. FM radio sam uključio otprilike 2x do sada. Sve naše stanice imaš i on-line, a izbor stranih, visokokvalitetnih i muzički i zvučno je ogroman. Zatečen sam koliko je to praktično, funkcionalno, i kvalitetno.

Link to comment
Share on other sites

Tacno NShappy, zaboravih da kazem da me ne interesuje 5.1. Za sada bih uzeo dva zvucnika ili podnostojeci ili stalak, a mozda ako mi bas zafali basa, uzeo bih vufer, ali u buducnosti. Volim bas, naravno ne preterano i finiji, onako pomalo meski zvuk, ne mnogo zvonak zvuk. Slusao sam juce stereo risiver, (ne znam model) i avr Denon 525 na istim zvucnicima (Tannoyv4i). Iskreno sa avr mi je vise legao zvuk. trazim risiver oko nekih 350-400 e. Da li ce to biti stereo ili avr, videcu na kraju. Znace mi vasa iskustva, a  i ja idem po gradu i slusam. Bio sam u 4audi i player-u. Ne znam gde bih jos mogao?

Iskreno streaming nisam razmatrao jer nisam mnogo upucen u blagodeti toga (ne znaci da me ne interesuje), naprotiv. 

Dragi ljudi, sve savete citam i prihvatam, zbog toga sam ovde.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Zeeljko said:

....zaboravih da kazem da me ne interesuje 5.1.

 Da li ce to biti stereo ili avr, videcu na kraju.

Za istu sumu novca uvek češ dobiti kvalitetniji stereo risiver, ili još bolje stereo integralno pojačalo i posebno tjuner (koji može biti i polovan za smešnu sumu novca).

Link to comment
Share on other sites

21 sati ranije, Zeeljko said:

Dragi ljudi, sve savete citam i prihvatam, zbog toga sam ovde.

Hm! Misliš da ćeš dileme rešiti sa par postova na forumu? E pa neće moći! Paz' sad' kad ti zakomplikujem priču. :P

Subwoofer ti 99% ne treba, niti će ti trebati. Sub ima smisla u surround sistemima, kada se subwoofer kanal posebno miksuje i nasnimava još u studiju, prilikom produkcije zvuka. Dakle, to je ono pet-tačka-jedan u 5.1 sistemima. Posebno nasnimljen audio kanal, koji nosi samo bass za sub. To imaš samo na filmovima, i na nekoliko retkih muzičkih snimaka.

Obična stereo muzika to nema u sebi, već ako postoji sub kao poseban zvučnik, onda se u njemu ili u pojačalu razdvajaju niski tonovi iz inače kompletne stereo slike, sabira se taj bas iz levog i desnog kanala, i samo on, posebno pojačan, šalje u sub. Ovo je "super" za one male kompjuterske i stone zvučnike, ali je besmisleno za ozbiljne HiFi sisteme, sa ozbiljnim npr. podnostojećim zvučnicima. Rezultat je uglavnom "muljavina" od basa, koja jeste jaka i bučna, ali je nejasna i zamrljana. Uklapanje nekog sub-a, sa nekim dobrim zvučnicima, u stereo sistemu, jeste jako jako retko uspešna operacija. S' druge strane, ako 5.1 izvor slušaš na stereo sistemu, svih 6 kanala će biti umiksano u dva stereo, što je ok za povremeno slušanje 5.1 izvora, tj. filmova.

A dobri klasični zvučnici, još neki podnostojeći, svakako mogu da odsviraju sve što i osrednji sub.

 

Drugi problem, koliko razumem, želiš da povežeš TV na taj budući audio sistem? Jel? I ja sam to uradio, i gledanje filmova, pogotovo savremenih blockbaster-a jeste novi doživljaj. Čak i ako nemamo 5.1, dobar stereo sistem je svemir za televizorske zvučnike.

Ali, savremeni TV-ji uglavnom nemaju analogni audio izlaz. Tj. nemaju one činčeve da prikačiš obično pojačalo. Neki Sony i Panasonic npr. imaju, i to ne svi, a većina Samsunga i LG-a to nema. Imaju samo optički digitalni izlaz. (Mene je ovo svojvremeno nateralo da menjam kompletan audio sistem (koji doduše, već jeste bio mator)). Da bi takav TV nakačio na audio sistem, treba ti ili poseban DAC (Digital Analog Converter) ili pojačalo il' receiver sa digitalnim ulazom i već ugrađenim DAC-om.

Prednost uređaja sa DAC-om je i to što ćeš u tom slučaju i računar, ako ti je u sistemu, na takav audio sistem povezati digitalnom vezom, i time zaobići integrisanu zvučnu karticu računara koja je uglavnom dno dna od kvaliteta zvuka. Predpostavljam da nemaš neku audiofilsku zvučnu kartu.

Bla.bla.bla...

Dojmim se da bi tebi, za taj budžet, najviše legao neki savremeni stereo network receiver. Npr. Yamaha R-N500, ili R-N301, Onkyo TX-8050, HK 3770, Pioneer SX-N30,  Marantz M-CR610 ... možda ima još nekih, googlaj stereo network receiver.

Ja imam Onkyo 8050, i radi on jako lepo. Veliki je napredak bio u odnosu na staru Yamahu. Doduše, i zvučnici su tada bili novi, i to podnostojeći Neat od 1500eur. Onkyo mi je "privremeno" rešenje (i to je privremeno je već godinama :( ), dok ne nabavim nešto audiofilskije, (i dok mi žena ne dozvoli :P )

Postoji i sve ovo i u separatnim komponentama, posebno network plejer, posebno pojačalo, posebno DAC, ali to je daleko iznad tvog budžeta. Postoje i pojačala sa DAC. Googlaj...

Što se streaming-a tiče, svi navedeni to imaju. I samo ću ti reći, žena i ja od kada smo izabrali nekoliko on-line stanica, 3x manje buljimo u TV, i 4x više slušamo muziku. Domaće radio stanice su neslušljive na duži period, ali neki strani DJ-i zaista znaju da drže nivo muzike danima, a da ne zasmeta ni na minut. I to bez reklama i davljenja pričom.

Bla.bla.bla...

Koje zvučnike uzeti uz pojačalo koje ćeš tek odabrati. E sorry, malo ko je poslušao sve moguće kombinacije. Uglavnom, za tvoju malo veću sobu, ako voliš bas, treba ti neki podostojeći. U svakom slučaju, nije loše prvo odabrati zvučnike, a tek onda pojačalo.

Prelistaj ovu stranu, i uopšte taj sajt. Vidi malo te njihove best of kupovine po ketagorijama, idi po godinama unazad.

Niko na ovom forumu nije odmah kupio "najbolje" niti je ostao na onom što je prvo kupio.

...jbt, kol'ki post... :o

Link to comment
Share on other sites

NShappy,

pre svega, da kojim slucajem imam priliku, prvo sto bih uradio, pruzio bih ti ruku I duboko ti se zahvalio. Hvala na ovako ozbiljnom postu I trudu da sve to napises.

Vidi ovako, najpre o zvucnicima. Mislim da sam tu blizu odluke. Suzio sam izbor na Tannoy V4i I Zensor Dali 5 ili 3 (njih  jos nisam cuo). Tannoy sam cuo I svideli su mi se vise od recimo Kef C5 sa kojima sam ih poredio.

E sad o risiveru. Vidim da ti zastupas stereo u odnosu na av varijantu. Ja moram da priznam da mi je pomenuti Tannoy bolje zvucao na avr-u. Mozda to ne mora da znaci, ali takav sam utisak stekao. Posto sam limitiran sa nekih 350-400 e za risiver u obzir bi dosla Yamaha 301 kao stereo opcija ili sledeci avr (koje sam moram priznati vise gledao): Yamaha rx-v379 (nema wifi) ili Yamaha rx-v479 (ima wifi), zatim pionner vsx 529 (ima sve sto mi ttreba, jedino me brine koliko je pionner sam po sebi kvalitetan), zatim Denon blu250 (osnovna varijanta bez wifi) I Marantz 1504 (svideo mi se, ali mu je jaca cena).

Razgovarao sam sa nekim prodavcima koji kazu da na tom nivo uredjaja razliku u zvuku izmedju stereo I avr je gotovo nemoguce cuti.

Eto ja sam  malo blize cilju, ali jos uvek bez konacnog resenja.

Pozz

Link to comment
Share on other sites

Slabo ko je poslušao sve te novije sprave u ponudi, pogotovo uporedo.

Dali zvučnici važe kao vrlo dobre u cenovnoj klasi, i ja bih rado išao na njih. S' tim da je trojka valjda "polični" zvučnik, a 5 podostojeći. Za tvojih 30kvm, trebalo bi da je veći zvučnik. tj podni.

Ako se taj Tanoy bolje čuo na nekom AVR nego na nekom stereo receiveru, ne znači da će se bolje čuti na nekom trećem AVR-u od nekog četvrtog sterea. Takođe, to što si slušao, imaj u vidu da se neki zvučnici drastično drugačije čuju u različitim prostorima. To naročito važi baš za bas. ...ali ovo je baš široka priča.

Što se uređaja tiče, sa Marantz-om obično nema geške, ali nisam slušao njihove AVR. Svakako računaj da su sve to što gledaš, uglavnom uređaji sa dna ponude gde neki proizvođači znaju baš da zabrljaju, a neki da rade jako lepo.

WiFi ti ne mora trebati ako će ti uređaj biti blizu rutera da vežeš kabelom. To je i bolja veza. WiFi je iznuđena funkcija ako je problem dovući network kabel od rutera do audio sitema.

Neki od odih uređaja imaju samo jedan optički audio ulaz, i jedan koaksijalni, a neki TV-i i neke ploče u računarima imaju samo optički, a ako ti trebaju dva optička, proveri.... Ali opet, računar može na AVR i preko HDMI. Vidi šta će ti tačno trebati od ulaza na tom AVR.

Link to comment
Share on other sites

23 sati ranije, Zeeljko said:

NShappy,

pre svega, da kojim slucajem imam priliku, prvo sto bih uradio, pruzio bih ti ruku I duboko ti se zahvalio. Hvala na ovako ozbiljnom postu I trudu da sve to napises.

Vidi ovako, najpre o zvucnicima. Mislim da sam tu blizu odluke. Suzio sam izbor na Tannoy V4i I Zensor Dali 5 ili 3 (njih  jos nisam cuo). Tannoy sam cuo I svideli su mi se vise od recimo Kef C5 sa kojima sam ih poredio.

E sad o risiveru. Vidim da ti zastupas stereo u odnosu na av varijantu. Ja moram da priznam da mi je pomenuti Tannoy bolje zvucao na avr-u. Mozda to ne mora da znaci, ali takav sam utisak stekao. Posto sam limitiran sa nekih 350-400 e za risiver u obzir bi dosla Yamaha 301 kao stereo opcija ili sledeci avr (koje sam moram priznati vise gledao): Yamaha rx-v379 (nema wifi) ili Yamaha rx-v479 (ima wifi), zatim pionner vsx 529 (ima sve sto mi ttreba, jedino me brine koliko je pionner sam po sebi kvalitetan), zatim Denon blu250 (osnovna varijanta bez wifi) I Marantz 1504 (svideo mi se, ali mu je jaca cena).

Razgovarao sam sa nekim prodavcima koji kazu da na tom nivo uredjaja razliku u zvuku izmedju stereo I avr je gotovo nemoguce cuti.

Eto ja sam  malo blize cilju, ali jos uvek bez konacnog resenja.

Pozz

Moj predlog je za Dali, mada i Tannoy nije los, ali mislim da oni tek od sledece klase vrede (upitno je danas, ali pre par godina sigurno, mozda neki second hand tannoy, tu mozda treba traziti, pretpostavljam da zelis novo, ali,,,,) dok to kod Dali nije slucaj, slusao sam u jednoj prodavnici u bg - u, denon sa dalijem, bookshelf, doduse, ali je to lepo sviralo.....

dali.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...