Jump to content


Pomoć oko kupovine pojačala i zvučnika za gramofon


savudin

Recommended Posts

Iako ima gomila sličnih tema, koje sam većinom pročitao, morao sam da otvorim novu.

Nov sam na forumu i molio bih za pomoć, jer ne mogu da mučim mozak sam. :)

Kupio sam gramofon, Technics SL-1500, i sad tražim pojačalo i zvučnike za njega. Moja soba je oko 3,5m sa 4m, u potkrovlju, i sva tehnika je ispod kosine, tj. lamperije, okrenuta ka ostatku sobe. Trenutno posedujem Logitech Z906 5.1 sistem, na koga su prikačeni ostali izvori (TV, komp, PS3,...) i to služi za igre i filmove, i sa tim sam zadovoljan. Naravno, preko njega slušam i muziku, ali je zvuk mediokritetan. Na njega je sad nakačen i gramofon, preko Pro-Ject Phono Box-a. Dakle, tražim drugi sistem za njega.

Slušam uglavnom gitarsku muziku gde preovlađuju basevi i niži srednji tonovi, ali to ne bi trebalo da bude presudno za konfiguraciju, obzirom da pustim i nešto drugo šta mi dođe u kolekciju, ali akcenat je na rock, metal, i gitarskoj muzici. Imam puno dilema, dvosistemski/trosistemski, podni/bookshelf,.... Problem je u tome što ja nikad, ili bar u skorije vreme, kada bih obratio pažnju, nisam čuo kvalitetan hi fi sistem, pa da mogu da procenim šta mi treba i čime bi bio zadovoljan. Teško i da imam prilike da odem i slušam sve to, jer živim u malom mestu i nemam gde to da čujem. Prema onome što sam čitao, moj prvi izbor bili su novi Dali Zensor 3 zvučnici u kombinaciji sa nekim polovnim NAD pojačalom, novije generacije. To bi bio i neki moj maksimum novca koji bi izdvojio. Dakle oko 200e za pojačalo, i 300 za kutije, maksimum!

Jednostavno, oglasi su prepuni, ja stičem utisak da bi mi bilo šta zvučalo odlično, i ne mogu da izaberem. Jedino što znam je da hoću nešto što će me služiti jedno vreme jer ne volim da menjam stvari tako često, i da mi ne treba nešto prejako jer muziku slušam na umerenim nivoima, ali želim kvalitet. Znači prvenstveno za gramofon, moguće i da će cd plejer nekad doći u kombinaciju, kao i komp preko zvučne kartice (Xonar DS sa promenjenim op-ampom), ali to nije bitno. Takođe, želim topao, mek, jasan i čist zvuk, iako se radi o ne tako toploj i mekanoj muzici. :)

Ako se setim još nečeg, navešću. Molim Vas da mi iznesete neke predloge, ne mora konkretne, ali bar da znam u kom pravcu da gledam. Hvala unapred!

Link to comment
Share on other sites

Solidan amplifier, sa jako dobrom phono sekcijom, a uklapa se u budžet može da bude Sugden A48 II. Imao sam ga i znam šta pričam. Realna cena dobro očuvanog je max 200€.

Kutije za njega koje bih ja uzeo bi mogle da budu npr. ove:

https://www.kupujemprodajem.com/Celestion-DITTON-15XR-brown-colour-22435144-oglas.htm?filter_id=57588651

Proveren prodavac, dobre kutije i dobra kombinacija.

Možeš i da ideš na kombinaciju da uzmeš kutije, pa isprobavaš pojačala natenane.

Sugden ima fantastičan phono, zato sam ti ga i preporučio, a Celestion Ditton su sjajne kutije, koje god pojačalo da uzmeš.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na preporuci, po opisu i komentarima interesantni zvučnici. Pojačalo je baš stara garda. Napominjem da mogu i preporuke za pojačalo nevezano za phono sekciju jel mi nije problem da zadržim ovaj preamp, šta više. Mislim da je bolje da je eksterni, da ne zavisim od pojačala. 

Link to comment
Share on other sites

Pitam da vidim šta ti je blizu da čuješ. Lako ćemo mi da, shodno budžetu i činjenici sa je u pitanju gramofonski setup, preporučimo nekoliko uređaja. Poenta je da se tebi zvuk dopadne. Ti jesi napisao okvirno kakav voliš, ali je to uvek relativna stvar. Da li je ono što ti doživljavaš kao mekano i toplo i u našim ušima isto to.

Zato je uvek dobro da čuješ ponešto. Pa onda kažeš, e ovo mi je bilo interesantno, a ono mi se nije dopalo. No, to pod uslovom da imaš gde (mada i u Zrenjaninu i u Kikindi ima ponude). U protivnom ćeš morati da veruješ nekom od nas i uvažiš preporuku.

Takođe nisu baš novci beznačajni, kad daješ 300€ za uređaj, bilo bi dobro i da ga vidiš pre kupovine. Ili da kupuješ od proverenog, nekog koga ljudi znaju, pa da se rizik svede na mimimum.

Link to comment
Share on other sites

Od prodavca Celestion Ditton kutija može i na neviđeno, ono što piše je tako. Jedino što bih preporučio da se svakako čuju, jer jedno je to što mi ovde preporučujemo, a nešto sasvim drugo kad se sedne i natenane poslušaju - po mogućstvu u svom prostoru, sa adekvatnim sistemom i sa poznatom muzikom.

Kupovina Hi-Fi komponente uopšte nije naivna, ima tu mnogo toga na šta treba obratiti pažnju, da bi se na kraju napravio dobar izbor.

Ja sam napisao kako bih ja, da kupujem sistem za gramofon, a da sam relativno ograničenih resursa. 

Kod nas, osim što moraš da razmišljaš o karakteru zvuka i uklapanju, moraš možda još više da vodiš računa od koga kupuješ nešto, pošto je u poslednje vreme sve više prevaranata i uvaljivača, nakotili su se kao pacovi u kanalizaciji, pa je veliki rizik sama kupovina second hand-a kod nas.

Link to comment
Share on other sites

On Wednesday, January 06, 2016 at 20:34, RingeRaja said:

Solidan amplifier, sa jako dobrom phono sekcijom, a uklapa se u budžet može da bude Sugden A48 II. Imao sam ga i znam šta pričam. Realna cena dobro očuvanog je max 200€.

Bio je jedan blizu njega u Kikindi, ali vidim da je rezervisan.

Link to comment
Share on other sites

Da, znam to za prodavce. Pazim.

I nije meni problem da obiđem ovde po Vojvodini ako baš nađem nešto za probu, pa čak i NS i BG, tamo sam često. Samo slabo slobodnog vremena, i sad ova zima... Uskoro bi trebao da odem do Zrenjanina i možda čujem neke sisteme, pa da imam polaznu tačku. Jedino su mi problem prodavci iz gradova južnije od Beograda. I gramofon sam kupio na neviđeno pa sam zadovoljan, jer je prodavac korektan.

Jeste prvenstveno gramofonski setup u pitanju, ali će na njega doći i komp, znači sistem za muziku generalno. Logi 5.1 neka ostane za filmove i igre. 

Link to comment
Share on other sites

Svidele su mi se te Celestion kutije, po onome što sam pročitao i čuo. Mislim da bih sa njima dobio upravo taj čist neutralan prirodan zvuk sa gramofona. Zvao sam čoveka koji mi uz njega nudi pojačalo Sansui AU-G33X za 100e. On je probao tu kombinaciju i sviđa mu se. Jbg, daleko je i ja ne mogu da odem da čujem lično. Negde sam na YouTubu video kombinaciju Sansui/Celestion, i radi odlično, a i drugi ih hvale. Čak Sansui ima i phono sekciju, po rečima drugih odličnu. Šta mislite o tom kombu? Rešim priču sa 300e.

 

Link to comment
Share on other sites

Za te pare, s obzirom od koga kupuješ, mislim da je okay kombinacija - 100% je stanje perfektno, neće Toma da se blamira za 100 evra, čovek je trgovac i živi od prodaje.

E sad, karakter zvuka? Tu ti niko ne može pomoći. Idealno bi bilo (kad bi moglo) da čuješ kombo kod sebe, pa da onda proceniš da li je to za tebe ili ne. Ili da u najgorem slučaju "skokneš" do Kruševca i tamo sve čuješ, što je opet malo neekonomično.

Ja bih ga pitao za kombo popust, mislim da bi mogao da ti popusti 20-ak evrića na paket, pa bih "zagrizao metak" i uzeo na neviđeno, neka ide život.

Kombinacija nikako nije loša, mislim da se nećeš zeznuti 100%, a ako bude baš "kreštalo" (u šta sumnjam), baci amp na oglase, nema druge. Moraš da imaš u vidu da ovaj hobi zahteva povremeno i neke rizike, a tvoj, u ovom slučaju, bez ljutnje, i nije baš veliki (uz ogradu da nije svakom 100 evra malo).

Link to comment
Share on other sites

Ja sam preporučio prodavca, pošto imam dobra iskustva (i ne samo ja).

Da li će da mu paše kombo, to ne znam, možda hoće, možda neće. Kutije sam slušao, odlične su. Pojačalo nisam, tako da ne mogu da sudim kako bi sve to na kraju zvučalo.

Što se tiče bolje kombinacije, ne znam, možda stvarno i jeste bolja, ali prodavce ne znam, a to je ono što je kod nas možda i najveći problem kad se kupuje second hand, uvaljivača nikad više.

Link to comment
Share on other sites

Pazario sam opremu. Slušam već dva dana i zadovoljan sam. Međutim, bez uključenog loudness-a, zvuk je prilično tanak i bez basa. Sa loudness-om na pojačalu dobija punoću, i zvučnici to lepo nose. Ostaje da stavim malo deblje kablove, sad su 18 gauge i dugački 5 i 7 metara, te sam imao kući, i da ih stavim na neke stalke i fino pozicioniram. Za nešto manje od 300e, srećan i zadovoljan. Hvala na preporukama.

Link to comment
Share on other sites

Ma znam, ali nisam imao priliku da odem do grada po druge kablove, a ove sam imao kući. Morao sam da isprobam opremu, ne krivite me. :)

A nekako mi je tako namešteno da mi je pojačalo u jednom ćošku, a jedan od zvučnika u drugom, trenutno, jer nemam stvarno gde da ih stavim, pretrpana mi soba, moram razmeštaj da pravim. A kabal volim da zaturim okolo. Kad sve bude na svom mestu biće 2x1,5m.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...