Jump to content


Sta ste nabavili (od HiFi-ja)?


Infidel

Recommended Posts

Prave se tamo gde se prave i cipele od 100 eura za 5 eura,pa su kanda i sundjeri jeftiniji.Sve u svemu sramota koliko god kostao taj woofer prodavati ga kao gotov proizvod tako sta "nezavrsenog".I u hifi vrticu je poznato da tu neka ispuna treba da dodje.Razumem i da je mozda neki donji segment ponude al bar malo sundjera da su ubacili...

Link to comment
Share on other sites

 

To summarize...Adding stuffing or lining inside of a speaker cabinet will cause:

  • Reduction in overall efficiency
  • Reduction in overall voltage sensitivity
  • Reduction in impedance near the maximums
  • Adding more material increases the effect
...........

If you are trying to be as absolutely loud and efficient as possible, such as might be the case in car audio competition or large professional audio apps then leave it out.

https://data-bass.com/#/articles/5cace1c48c663e0004cd9ce2?_k=f24g9h

Utucaj stafinga/lajninga na sub podrucje je minimalan, to je razlog zasto ga pojedini proizvodjaci izbegavaju. Kod mene su 3 BR suba bez stafinga, cetvrti, kompresija, je sa. Rezovi su prilicno niski, 50 i 60Hz 24LR.

Link to comment
Share on other sites

Slažem se sa @damic

Stafing je potreban da na srednjim tonovima nebi bilo izobličenja zbog stojećih talasa, sub-ovi ne idu toliko visoko (pogotovo moderni aktivni viferi sa servo, dsp ili bilo kakvom drugom korekcijom odziva) da aktiviraju modove tako malih kutija u odnosu na talasne dužine koje proizvode, to pokazuje i igranje u Hornresp-u. Mnogo je bitnije da kutija bude dobro ukrućena, kao i sami BR portovi, koje vidim da su poprilične dužine... Stafing je bitan kod bas drajvera koji sviraju i srednje tonove, takozvanih midbass drajvera. Zato je i najviši dozvoljeni rez na aktivnim sub-ovima najčešće 150 Hz, oni ne zalaze u srednjetonski opseg.

Kada se gleda tumačenje profesionalaca u auto ozvučenjima, oni koriste stafing samo kada moraju ići na malu kutiju usled ograničenja u prostoru u automobilima, jer stafing "prevari" drajver da misli da je u većoj kutiji (to ima neke veze sa brzinom zvuka u blizini graničnih uslova, koje ne znam) i da se obezbedi veća efikasnost na najnižem delu odziva i to najčešće kod kompresionih vufera. To kod HIFI vufera nije toliki problem, a pogotovo ne kod aktivnih vufera, koji imaju pripadajući plate amp koji ima odziv prilagođen tom drajveru u baš toj kutiji (barem kod ozbiljnijih varijanti).

Postoje proizvođači koji koriste lajning, npr. SVS u jačim serijama (za slabije serije ne znam) ali je to zato što strpa životinju od drajvera u kutiju koja treba da bude dovoljno mala da stane u nečiju sobu, pa je svako smanjenje kutije dobro došlo...

Link to comment
Share on other sites

Jel na kraju taj sundjer doneo neki pozitivan efekat,po meni bi moralo da ga bude,kao sto ga ima i od podloski spajkova i sl stvari.Kolega kaze da se rezonancije sa praznom kutijom jasno cuju.

Secam se da je uvek bilo pozitivnog efekta kad se u neku kutiju gde je bilo malo ispune stavljen neki drugi ili bolji materijal bilo sa dobrim efektom...jos od vremena niskih i riz kutija u kojima su ponekad zavrsavale bakine jambolije.Cak i kod jeftinih kutija je necega unutra uvek bilo,nekad manje nekad vise ali praznu nisam sreo.Ne racunam minilinije i sl

Link to comment
Share on other sites

Kada bas radi pojavljuju se osnovni tonovi ali i njihovi harmonici i stojeći talasi u kutiji i reflex cevi. To sve na kraju izlazi kroz zidove kutije, cev i membranu. Dodao sam malu količinu damping-a samo na zidove. Da sam dodao puno prividno bih povećao zapreminu, a time smanjio Qts, rezonantnu frekvenciju i efikasnost. 

Kad je postavljen rez nisko na 40Hz ne primećujem razliku. Kad podignem na 120Hz primećujem da je nestao neki drvenasti prizvuk koji je SUB imao. Za čistiji zvuk bitno je imati šiljke ili nešto slično, ja sam poturio one podloške što sam pravim od ležajeva jer je to već proverena stvar. Ne bi bilo loše zalepiti neki bitumen ili gumu na zidove kutije da se dodatno dampiraju rezonancije u medijapanu.

Trebalo je da izmerim opseg pre i posle intervencije, nisam se setio, sad je gotovo. Pošto će ovo da radi sa Wharfedale minimonitorima, rez neće biti na 40 nego više, 80 ili 100Hz tako da je dodavanje dampinga po meni bilo korisno.

Kod kompresionih kutija, damping je obavezan, puni se cela zapremina takav je princip rada da se talas sa zadnje strane membrane mora pretvoriti u toplotu unutar kutije. Kod bassreflex u principu ne mora za jako niske frekvencije, ali onda se mogu čuti razni zvuci kojih nema u originalnom signalu. Kod raznih OB konstrukcija nikakav damping se ne stavlja. 

Ovo je suština, efikasnost u ovom slučaju nije toliko bitna niti sam primetio potrebu da pojačam SUB:

It is immediately noticeable in the before and after frequency response of the vented system that some of the larger response issues related to the enclosure resonances and port resonances were effectively damped down and heavily muted. However, the system tuning was dropped and the overall port contribution was lowered quite a bit as was total system efficiency. The measurements shown include a close mic on axis with the driver and another set from the port. The driver response is interesting as it shows the greatly lowered vent tuning well. The port measurement shows a dramatic reduction in the severity of the vent pipe resonances. When the response is measured with the driver and port contributing equally we see much the same story with the overall response greatly improved over the 100-300Hz range, but it comes at the cost of a large amount of efficiency and sensitivity. The waterfall decay charts show a dramatic improvement in the 150-200Hz range with the elimination of ringing from the vent pipe and other cab dimension related resonances.

 

Link to comment
Share on other sites

Koliko sam ja upućen, više harmonike sviraju zvučnici, vuferu je -3dB na maks 150 Hz gde je talasna dužina cca 2.25 m (poluperioda 1.125 m). Viši harmonici su deo signala. Vufer može da odsvira samo recimo drugi harmonik fundamenata do 75 Hz, a tu je talasna dužina već 4.5 (poluperioda 2.25) m. Najveća unutrašnja dimenzija tog vufera je max 50 cm.

Kako je i vidljivo iz članka koji je Damic referencirao, anomalije počinju iznad 150 Hz a do te frekvencije imamo samo umanjenje efikasnosti vufera, odziv je manje više istog oblika. Doduše, sve je to sprovedeno na propisno urađenim i ukrućenim kutijama sa namenskim subwoofer drajverima.

Na ovom evidentno ima uticaja, ali bi po meni bilo bolje ukrutiti ga pa onda eventualno obložiti, no pitanje je dali se isplati.

 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, sondek said:

Jel na kraju taj sundjer doneo neki pozitivan efekat,po meni bi moralo da ga bude,kao sto ga ima i od podloski spajkova i sl stvari.Kolega kaze da se rezonancije sa praznom kutijom jasno cuju.

Secam se da je uvek bilo pozitivnog efekta kad se u neku kutiju gde je bilo malo ispune stavljen neki drugi ili bolji materijal bilo sa dobrim efektom...jos od vremena niskih i riz kutija u kojima su ponekad zavrsavale bakine jambolije.Cak i kod jeftinih kutija je necega unutra uvek bilo,nekad manje nekad vise ali praznu nisam sreo.Ne racunam minilinije i sl

Subwoofer-i su druga prica.

Ovom sub-u treba druga kutija - medijapan je ultra tanak i zato zvoni. Treba mu i drugi driver i pojacalo, ali to je druga prica :)

Link to comment
Share on other sites

Na ovom ASW100 najbolji je sam driver, jeste limena korpa ali ima odličnu vrlo krutu mebranu, dobar hod, veliki kalem i magnet, ima i otvor u gvožđu. Kutija jeste tanka, mislim da je 16mm medijapan. Pojačalo je skromno ali poslužiće da doda nešto basa Wharfedale Diamond 11.1. Za ove novce ne bih mogao da mu nađem neku veću manu. Ima podešavanje faze 0-180°, bez toga ne bih ga uzeo nikad. Dimenzije su takođe bile bitne, da se uglavi tamo gde ima mesta.

Link to comment
Share on other sites

Meni je cilj da kupim ili napravim SUB za svoj sistem. Limit je širina kutije od max. 45cm, visina i dubina mogu biti veći, recimo do 60cm. Znači jedan ili dva drivera od 12" u kompresiji ili sa pasivnim radijatorima, sa pojačalom od barem 300-400W. Ili 2x15" u Ridtahler ili Linkwitz konstrukciji, malo egzotike sa još jačim pojačalom.

Link to comment
Share on other sites

Da kao Ripol SUB. Ta konstrukcija je gabaritno najmanja, ali su mišljenja o tome dosta podeljena. Bojim se da uložim puno pa da se razočaram. Još proučavam sve to. A i soba mi nije velika (3,6x5,5x2,7m), možda to nije ni dobar izbor. Možda je najsigurnije ići na kompresionu kutiju sa korekcijom odziva i jakim pojačalom. Tu nema mnogo iznenađenja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...