Jump to content


Sta ste nabavili (od HiFi-ja)?


Infidel

Recommended Posts

 Skroz korektan gramofon. Kad sam ga kupio gledao sam neki Rega i Pro-Ject, ali ovo je uletelo kao jedan od poslednjih pre Emotion SE, po jako povoljnoj ceni. Rucka je lagana i nije idealna za uparivanje sa svim glavama, ali generalno u toj klasi cene jako pristojan gramofon. Tih je, nema zvucnog odstupanja, tonalno zvuci sasvim dobro, a i ritmicki je vise nego dobar - mada tu verovatno pomaze i prateci Naim/Linn sistem koji lepo naglasava ritmiku. Vec sad slusamo kako bubnjevi zvuce zapravo jako "kako treba" - nedostaje nam da idemo na casove (sin mi svira bubnjeve, ja ga vozim ;) ).

 Na prvo slusanje ova glava ima jako pristojnu ritmiku, svidja mi se Ortofon, ali ocekujem da tek negde u junu sve dodje stvarno na svoje. :) Racunam, trebace joj par 50 sati da se usvira....

Link to comment
Share on other sites

On 12.4.2020. at 16:01, Aleksandar75 said:

Malo ljudi pišu o takvim korektnim spravama koje dobro zvuče a ne zahtevaju ni brdo novca ni opsesivna podešavanja 

 Zato sto nisu u "do 300 EUR" kategoriji. Kod nas, kad treba da das nesto blizu 1000 EUR (Emotion je nov, dok se prodavao kostao 1200), vecina hoce da za te pare da kupi svemirski brod i dve orion slave girls, ako moze. Niko nije "glup" da da te pare, kad za te pare moze da kupi sega-mega-turbo star 40 godina, pa da ga "opravi" kod "majstora" (ne ovlasceni servis, to kosta preko 1000EUR, nego zna on "coveka"), i onda dobije nesto... nesto.... :)

 Da se razumemo, ko ima brdo vremena i znanja, mozda i moze sam, ali da bi dobio gramofon koji jeste extra, mora u njega da ulozi realno bar 1000 EUR u materijal, brdo vremena, da vec radionicu i alat, zna sta radi i voljan je da ga podesava do besvesti. Jeste to fino, ali vecina ne zna to da uradi kako treba. Ali, moze da se hvali kako ima "Spravu!"

 Da se razumemo, meni ovo nije bas pravi hobi, kao nekima.... Ja sam audiofil iz nuzde, prvenstveno sam muzikofil, ja ne volim da svake nedelje provedem sate podesavajuci nesto. :) Volim da vidim dobru opremu, volim da vidim dobro resenje, nije mi zao da ga kupim, ali to je to, onda ocekujem da neko (duze) vreme svira i da uzivam u muzici.

Link to comment
Share on other sites

 Samo da pojasnim:

  • Izuzetno postujem ljude koji znaju sta rade, kupe nesto i srede ga kako valja, posebno ako to rade sami. Ali sam i svestan da to zahteva izuzetno znanje i brdo vremena, kao i ulaganje u retke delove ili proizvodnju istih.
  • Apsolutno razumem da neko kupi polovan stari uredjaj, posebno ako mu je u licnom secanju iz mladosti i osvezi ga u ovlascenom servisu.

 Muce me samo ovi sto "imaju majstora u kraju" i "znaju coveka". :)

Link to comment
Share on other sites

@Thecoki Da, pravim i antirezonantne podloske.. Pravio bih svasta da je malo bolji standard u zmlji.. Podloske veoma dobro reaguju u sistemima gde je slaba karika bas hi fi polica.. Samom promenom materijala dolazi do promene zvuka.. iskustva su pozitivna.. ne bih da pricam neke bajke, najbolje da se proba. Posto nisam stigao da napravim jos primeraka antirezonantnih podloski, moje sam prodao, tako da planiram neki model estetski drugaciji, ali to povecava cenu, tako da se razmisljam sta mi je ciniti. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
20200508-103728.jpg
 
20200508-103613.jpg
 
Promenjen izvor , sada jos samo da uzmem neki niskobudzetni dac npr topping d50s ili ..... svaki predlog je dobrodosao.
Inace malisa pusta 4k bez ikakvih problema.

A jel macu budzeno napajanje ili samo kabl?
Posto sam godinama vec verni korisnik mac-a kao muzickog servera, sta se dobilo sa upgrade-ok strujnog kabla?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, nackom said:


A jel macu budzeno napajanje ili samo kabl?
Posto sam godinama vec verni korisnik mac-a kao muzickog servera, sta se dobilo sa upgrade-ok strujnog kabla?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Nije budzeno samo kabl je prilicno dobar i cuje se razlika u zvuku u odnosu na originalan.Doduse trenutno slusam preko njegovog izlaza koji je prilicno dobar kada se podesi na 96 khz i 32 bita ali pretpostavljam da kada tu dodje DAC da ce ta razlika biti mnogo manja ili cak zanemarljiva.

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, SuperFi said:

Mozda ne bi trebalo da trcim pred rudu :huh:

Nestrpljivo iscekujem ili sto bi se reklo, can't wait :D

PS slika je sa neta

Baltic.jpg

o pa lepo. 

Kad stiže ova zgodna Poljakinja?

P.S. ne zezaj se sa ovim slikama sa neta i linkovima sa jutjuba.

Naići će neko ko ume da odredi samo na osnovu slike sa interneta kako komponenta zvuči.

Dok ne naiđe znalac za gledočuj sprave, evo ja da probam da kažem koju o soničnosti podloge sa slike.

Khmmm...khmmmm: na slici vidimo DA konvertor obećavajućih performansi. Dimenzije komponente sugerišu da se radi o ozbiljnom uređaju visoke klase već na osnovu činjenice da nije stao u kadar poravnat sa ivicama slike nego ga je fotograf pokušao staviti u šreh' što bi rekli u Banatu.

Boje podloge su izvanredno uklopljene sa eloksiranom prednjom pločom impozantne sprave kojoj će neko drugi da očita zvuk i value for money.

Držimo se sada najbitnijeg, t.j. dna.

Dno, tj podloga na slici sugeriše da je u pitanju stambeni laminat mada se ni brodski pod od sibirskog ariša 1. kategorije ne može isključiti.

Oba su, iz HiFi aspekta izvanredan izbor zbog same činjenice da uređaj stabilno stoji na njima dok ne pređe sa poda na policu.

Na osnovu velikog iskustva pisca ovih redova po pitanju višedecenijskog hodanja i ležanja po raznim podovima, za ova dva bih mladim HiFi entuzijastima koji su sada u fazi savijanja ljubavnog gnezda sa svojom lepšom muzičkom polovinom izdvojio nekoliko činjenica u vezi viđene podloge ispod Gospođice Fikusz:

-upijajući efekat na neparne harmonike je proslavio ove podove od Lillehammera (SLO) do Kejptauna (CG). U njega se kune i preprodavac hrastovog parketa sa Granulice (širok' format- vintage iz sala za fizičko (sada na akciji, samo 5,8€/m2) pošto deca više nit' rade fizičko nit' idu u školu). Čovek kaže da je parket više za loženje (kao u posleratna vremena) što se zvuka tiče jer lepo pucketa u kaminu. A lakše ga je gurati i u Smederevac / Kraljicu peći nego dasku od 3m.

Nadalje, merenjem se utvrdilo da laminat i brodski pod sa svojim impozantnim dužinama pokazuju karakteristiku izvrsne disperzije frekventnog područja 1-4kHz gde je polarna karakteristika lako hrapavog laminata možda za nijansu bolja od neusviranog brodskog poda. Vlasnik probirljivih ušiju sa druge strane može u konsultaciji sa proizvođačem HiFi komponente da uzme par kanti laka C-47 ili evtl G-17  i u par slojeva premaže i reši problem.

U prilogu merenja iz laboratorije u Mužlji. Obratite pažnju na crvenu liniju superiornog odziva nakon sušenja laka  koja je pobedila plavu laminatušu. Ne treba ni reći da zelena koja označava RL-901K-Kreisdiagramm-eng.png.41b220bec53a11adc90c7af144d81de8.pngparket jerbo mu je kratak odziv.

Dobro jutro Forume, služio ti nas u veselju kao i mi tebe. Igoru čestitke za Lampija, ne zameri na oftopic eseju, ponela me pesma proleterska.

RL-901K-Freifeld-eng.png

RL-901K-Klirrdiagramm-eng.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...