Jump to content


Sta ste nabavili (od HiFi-ja)?


Infidel

Recommended Posts

Gomile ventilatora sam probao u zadnje 3 godine

Preporučujem Be Quiet! Silent Wings 3 serija

Ovaj Be Quiet je ubedljivo najbolji, mada nije baš jeftin, ali je ipak malo jeftiniji od ružnjikave Noctue

Tišina na ulju ;) (Fluid dynamic bearing)

 

https://www.bequiet.com/en/casefans/718

 

Ima u raznim veličinama

https://www.bequiet.com/en/casefans/silent-wings-3/784

Link to comment
Share on other sites

Ja idem u glavnom u ekstreme. Pre par godna (oko desetak) kada je ponuda ventilatora bila nikakva, tada si mogao da biraš između Noctu e, i  Chieftec a. Naravno razlika u ceni nebo i zemlja. Noctua i dalje radi kao prvog dana. Svake godine se računar izduvava kompresorom oko tri puta. Sada je situacija mnogo bolja, ali ne i odlična. Jedno vreme kod je mogao da se kupi i Arctic Cooling. Odlični ventilatori za malo para, mada ne kao Noctua koja ima bolji protik vazduha i malo je tiša. Be Quiet nisam probao ali verujem isto tako da su odlični. Imaju dobra napajanja. Drug je menjao Be Quiet za Seasonic Platinum. Lud je šta da kažem :)

U svakom slučaju još uvek važi, da ako hoćeš nešto da nabaviš za PC, a ovde je papreno skupo ili  egzotika, ideš preko Mađara. Kod nas se većina normalnih stvari predstavlja kao luksuz ili egzotika.

IMG-20190203-133938.jpg
 

Šta je u kučištu Dj Nik u, do grafičke kartice ?

 

Link to comment
Share on other sites

Nikakvu. Zato se najcesce predlazu serverske maticne ili maticne koje mogu da rade bez grafike na njima. Dok traje podizanje OS i podesavanje moze neka najprostija graficka pa se cupa van nakon podesavanja PC-a za daljinsko upravljanje - Remote Desktop.

Npr moja vec 'zastarela' makina izgleda ovako: Asrock X79 Extreme 4-M / Xeon E5-2648L (8/16 jezgara) / 16GB DDR3. Pomenuta Noctua NH-L12,  Seasonic Focus+ gold 550W (bilo BeQuiet L7 530W nap.) i dodatak SilveStone EC04 PCI-USB3 kartica. Kartici izolovan montazni lim od kucista PC-a.

 

Link to comment
Share on other sites

Smeta, kako ne. Zato se AudioPC-em i upavlja sa neke druge, standardne masine na kojoj se i nalaze HDD sa muzikom. Ranije se koristila cak i treca masina tj. (stari) laptop pa se par blutut dongli nakace na laptop i ovu posrednu masinu te tako imas bezicnu komandu. Par tih BT dongli sam platio 45e + postarina a cuce neupotrebljene. WiFi se moze upotrebiti slicno: Tablet racunar RDP > skladisna masina RDP > Audio masina. AudioPC nikada ne vidi internet. Jednostavno u parametrima lan kartice zadas fiksnu IP adresu a ne definises difot gejtvej.

 

Link to comment
Share on other sites

 

On 2/21/2019 at 9:40 PM, ab said:

Što se tiče USB kabla, Intona nije audiofilska spravica i oslobađa potrebu za napucanim kablovima, pa je na izlazu najproduktivnije, najbolje i najjeftinije rešenje za superioran zvuk USB adapter kao što je ovaj:

https://www.cmple.com/usb-2-0-a-male-to-b-male-adapter/

usb-2-0-a-male-to-b-male-adapter_NID0009207_700.jpeg.c4975574eaa5103101e6b8987ecd8f79.jpeg

 

Mnogo bolji je Neutric konektor za sasiju. U sebi sadrzi adapter ovog tipa, koji se po potrebi moze okrenuti i na taj nacin izabrati zeljeni ulazni tip usb konektora. A moze se jednostavno kompletno i izvaditi iz XLR lonceta i koristiti kao jednostavan adapter. Koji god sam USB kabl ubacio u Neutrik USB konektor savrseno je "legao". Bez bilo kakve upotrebe sile i jako dobro drzi polozaj. Ostali - labavi...

Related image

Intona nije najbolje resenje ali je bilo jedino moguce tada kada je izbacena. Intona radi izolaciju sa 2 mikrokontrolera koji odvajaju dupleks komunikaciju kroz jedan diferencijalni par vodova na USBu. Izmedju 2 xilinx kontrolera, komunikacijui izoluje sa 2 nezavisna klasicna izolatora... Moze i tako ali je glomazno. Naravno upotreba DC-DC konvertera, koji je uglavnom switch, obesmisljava celu stvar, posto se oba sistema izmedju izolacije napajaju u sustini iz switc napajanja...

Sillana je uradila jedini izolator pogodan za ove nazivne brzine na koje se prijavljuju USB audio interfejsi. Mislim da je ustvari potrebne brzina mnogo manja, ALI da uredji jednostavno nece da rade posto su softwrski setovan samo za fullspeed i kao takvi se i prijavljuju racunaru koji ih na iskljucivo dalje na taj nacin i tretira...

Sillana ima 2 chipa za upstream namenu izolacije i za downstream. Ali mislim da su se oni povukli iz tog dela proizvodnje.

- Recloking USBa je potpuno nesto drugo i to radi poseban chip koji ima uglavnom i funkciju huba. I koristi sopsveni pripadajuci oscilator 24MHz. Standardno.

- Redriver je opet potpuno druga stvar i to radi poseban chip sa pripadajucim elementima.

---

Tipovi veze koji su po tehnickim specifikacijama (Apple i Texas Instruments) (Vazi i za PC hardware takodje, isti standardi su u pitanju...) vec galvanski izolovani su Firewire, Thunderbolt i najverovatnije USB-C posto se moze koristiti i sa Thunderbolt izlazom... Thunderbolt kabl (najverovtnije i USB-C kabl) u samim konektorima vec imaju ufradjene drivere i potrebnu mikro elektroniku, tako da im nije potrebna ni galvanska izolacija ni dodatno re-drivovanje...

Jos vaznija stvar je to sto su ovi tipovi veze dvosmerni i svaki smer ima nekoliko posebnih diferencijalnih fizickih kanala. Pa tako dok recimo teku podaci u neprekidnom toku od racunara ka interfejsu, interfejs moze nezavisno od toga poslati potrebne podatke nazad, posebnim parom zica i posebnom elektronikom... Da bi USB poslao nazada neki podatak racunaru mora da se prekine komunikacija od racunara ka njemu. Kao jedan kolosek, po kojem u oba smera idu vozovi...

Zbog toga se u profesionalnoj opremi i koriste upravo ovi tipovi veza. A to je i jedan od razloga zbog cega barem do sada nije bilo moguce nabaviti lako ove chip setove i koristiti ih u HiFi-ju Profusion (DICE) (Weiss audio ih koristi) i Oxford su imali  chip set za Firewire ali su izgleda ugasili to...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Majda

Ovaj Neutrik nije adekvatan jer je poenta mog pomenutog USB adaptera eliminacija kabla, pogledaj malo bolje koji su tipovi konektora potrebni za svrhu koju sam ja naveo jer tvoj primer ne eliminiše potrebu za USB kablom.

Jedna od neostvarenih želja mi je bila dac sa firewire vezom, tu sam gde sam. Šteta što se razvoj tj. šira upotreba firewire standarda nije uvažila u Hi Fi industriji.

 

Link to comment
Share on other sites

Po svemu sudeći moj prikazani adapter se samo od svega toga može priključiti u tvoj prikazani konektor s jedne ili druge strane ali ne i istovremeno sa obe. 

Zaključak je da je moj primer "muški" konektor USB tip A i B, a da tvoj primer predstavlja "ženski" USB tip A i B. 

Link to comment
Share on other sites

Zaboravi na firewire, da se ne vracam godine unazad i pretrazujem sustinske tehnicke nedostatke. Prezvakakana prica. Da je galvanska izolacija High Speed brzina macji kasalj i bez posledica, koristio bi se par USB-ETH adaptera za po $15. Tacno je da spravice imaju i prastari SMSC USB2412 hub chip itd al' nismo na casu gradnje uredjaja, dobar izolator nece bas svako 'tek tako' sastaviti. Evo prcvoljka ko hoce sa se sigra:

USB_ETH.jpg.c4e98707c157e170eeb03275ed175624.jpg

Link to comment
Share on other sites

Slažem se da nije mačiji kašalj, na prste jedne ruke se još uvek broje uspešni proizvodi na svetskom tržištu.

Jedan od proizvoda (Kineski dobar brand) na tržištu je i Singxer UIP-1:

_-3_111.jpg.e93a503db6569f8ce7fc5c9411696230.jpg

https://m.shenzhenaudio.com/singxer-uip-1-isolate-processor-usb2-0-usb-interface.html

Priča se po svetskoj čaršiji da ga ipak povlače iz proizvodnje, pitam se zašto.

Link to comment
Share on other sites

Ako su to one veće kutije koje su bile na sajmu to je radilo odlicno,za razliku od manjih.Jel amp integralac sa 6550 lampama?

Ne mora odmah,ali tako visoka klasa opreme ne zasluzuje da se tek tako stavi na orman već na ozbiljan hifi suport(policu,konzolu)...al polako...barem gramofon sto pre.

Link to comment
Share on other sites

Ako su to one veće kutije koje su bile na sajmu to je radilo odlicno,za razliku od manjih.Jel amp integralac sa 6550 lampama? Ne mora odmah,ali tako visoka klasa opreme ne zasluzuje da se tek tako stavi na orman već na ozbiljan hifi suport(policu,konzolu)...al polako...barem gramofon sto pre.

 

 

Nisu one sa sajma, ovo im je bio jedan od prvih zvucnika, vise ih ne proizvode, ali sviraju ubijaju.

 

Morace neka polica da se sredi videcemo polako default_smile.png

 

Mnogo mi menja koncept sobe da sad menjam, ali nesto cemo da smislimo.

 

Amp je integralac push/pull sa 4 x ECC82 i 4 x 6550, ima mnogo mek i topao zvuk , u kombinaciji sa zvucnicima gura bilo koju vrstu muzike bez problema sto mi i jeste bio cilj igre, da imam all arround sistem za sve sto zelim da slusam .

 

Edit : ubise me ovi smajliji necu vise da ih stavljam hahah

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...