Jump to content


Povezivanje aktivnog vufera i pojacala


Dusan1987

Recommended Posts

Ako je ovo EXT - OUT/IN izlaz pretpojačala i ulaz u pojačalo (tu ide kratkospojnik inače) sa regulacijom jačine zvuka može se napraviti adapter kabal za povezivanje SUB-a na low level ulaze. Tu se obično vezuje ekvilazer recimo. Ako nije regulisana jačina zvuka na tim izlazima nego su fiksni, onda može samo ovo što je rekao @Delija. Tražiti SUB koji se može povezati na izlaze za zvučnike. Odnosno, najbolje je uzeti SUB koji ima oba ulaza,  low i high level, pa onda probati. High level adapter za SUB se takođe može lako napraviti, običan delitelj napona sa nekoliko otpornika.

Techniks.jpg

Link to comment
Share on other sites

To se lako utvrdi jednostavnim merenjem. Pusti se online generator sinusa sa PC ili mob. telefona na pojačalo, stavi se 100-200Hz, uzme univerzalni instrument postavi na AC Volts  i vrti potenciometar za jačinu. Ako se napon menja od 0V do par V to je to, promenljivi izlaz. Ako je uvek isti, onda nije upotrebljivo. Sve to se radi sa otkačenim zvučnicima za svaki slučaj, mada neće biti signala na izlaznom pojačalu kad se uklone kratkospojnici.

Link to comment
Share on other sites

Za SUB to nije mnogo bitno, ima potenciometar na ulazu. Jedino ako je baš neki mali napon ispod 500mV RMS možda bude problema, veći ne smeta. Ja direktno pogonim recimo izlazno pojačalo i SUB sa SMSL B1 preko dve RCA Y račve i četiri RCA kablića. I radi ko sat, kod sestre, maksimalno uprošćen sistem 2+1. SMSL ima valjda max. napona na izlazima 2VRMS.

Link to comment
Share on other sites

Nije krucijalno, ali jeste bitno.

Nije isti kvalitet zvuka i postoji preporuka i proizvodjaca vezano za to. SVS izricito navodi da izlaz ne sme da bude previse niskog nivoa.

Ko ima AVR - lako ce to probati tako sto smanji nivo izlaza na AVR-u, a poveca gain na sub-u. Standard za subwoofer izlaz na AVR-ovima je 4V - da omoguci kalibracionim algoritmima dovoljno lufta za pozitivan gain.

Ne valja ni varijanta da je prejak izlaz na AVR-u, a preslab gain na sub-u.

Optimalan odnos je bitan za pun dinamicki opseg.

 

EDIT: Rekao bih da si malo edit-ovao post nakon mog odgovora i dodao deo za nizak napon ;)

Mene vise brine da nije neki veci nestandardni napon, ali u sustini ne bi trebalo da bude - tako da moze i da proba i vidi sta se desava. Ne bi trebalo da bude belog dima :D

Link to comment
Share on other sites

Ti nivoi jesu malo problematični, recimo priključi tjuner ili dek, dobićeš 5V na izlazu pretpojačala, priključi CD ili DAC, dobićeš 10V, priključi gramofon dobićeš 2V. Ako na ulazu u SUB ima potenciometar, ne vidim kako može biti problem kad pot ide od nule?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...